Naredna emisija

Rasprava o Kosovu  pred licem pravde  slucaj ganicna vratima evropeRadovan Karadzic   map map map facebook twitter

Forum

Halid Bešlić

01.02.2010

Halid Bešlić rođen je u romanijskom selu Knežina, kod Sokoca, gdje provodi djetinjstvo: “Kako god okrenem, djetinjstvo je pokretačka snaga cijelog mog kasnijeg života… Bilo je skromno ali djetinjstvo koje bih poželio svakom, jer bilo je izuzetno lijepo iako se nije baš imalo.”

Na početku karijere, prije 30 godina pobjeđuje na lokalnom festivalu zabavne muzike, no, znao je da će bit narodnjak: ”To je bilo sudbinski. Rodio sam se u takvom okruženju. Kad sam došao u Sarajevo, slušao sam pop i rock, ali automatski sam odlučio, jer je to u meni bilo jače, da pjevam narodnjake."

Skoro dvadeset albuma, preko tisuću koncerata, od čega peko 500 humanitarnih, samo su dio priče o ”kulturološko-sociološkom čudu ” kako Miljenko Jergović piše o Halidu Bešliću.

Suprug, otac, estradna zvijezda bez skandala, tabloidskih senzacija počeo je pjevati, kaže ”sa malo znanja i puno ljubavi.” Nije perfekcionista, a ni ters, ne voli mobitel, želi da njegovu pjesmu slušaju svi: ” Pokušavam da moje pjesme imaju urbanu kvalitetu, jednu civiliziranu notu... U svojoj pjesmi uvijek tražim nešto između. Ja, zapravo, pjevam više nekakav etno-pop. Ritam sekcija je kod mojih pjesama uvijek rokerska, a onda dodam blagi etno i još nešto malo svoga, onog pravog bosanskog, i to je to.”

Mediji ga vole, na koncertima se traži karta više, no nerado govori sa pozicije zvijezde: ”Sarajevo je grad koji ne trpi zvjezdomaniju kao oblik ponašanja. Nema crvenih tepiha i nedodirljivih, no to ne znači da pravih zvijezda nismo imali. One su postojale uvijek, ali su se u raji morale ponašati kao bilo ko drugi. Narod zna da si ti zvijezda, ali nemoj ti to da govoriš, pusti da ti oni kažu. To je neko nepisano pravilo koje ovdje postoji. Ja sam se uklopio u to pravilo zato jer nisam nikada živio životom zvijezde, nego životom čovjeka.”

Budeći se u bolnici, poslije prošlogodišnje teške saobraćajne nesreće, ”čim sam došao sebi, čisto da vidim gdje sam, kud sam, šta sam, prvo sam zapjevao, a onda pitao šta mi je. Tada sam, za početak, bio siguran da su mi glasnice OK...”

Ovaj forum je zaključen
Sortiranje komentara
    Naredni 
Komentari stranica of 2
Ime: BORO Grad: USA
10.02.2010 03:33
NAJVAZNIJE JE DA JE COEK ZDRAV,A (TI TO) JESI .....KOMPLETNO
Odgovor

Ime: Moderator
28.02.2010 10:55
Hvala Bori. To je tako nekako otprilike negdje 80, 90 posto. Ima još 10, 15 posto da se nisam oporavio. Ustvari nisam se ja ni vratio u onu formu, jer nisam ništa fizički na sebi radio. Odmah sam, čini mi se naglo, počeo opet da pjevam - ali sam zato prestao pušiti i dobio sam naglo 15 kila. I sad sam u fazi skidanja kila.

Ime: emil Grad: atlanta
09.02.2010 23:58
Halide care kad ces nam opet doci u atlantu uzeljeli smose derneka kakav samo ti mozes napraviti.
Puno srece i zdravlja ti zelim sve najbolje
Odgovor

28.02.2010 10:55
Hvala, nadam se uskoro. Ova godina neće sigurno biti. Ja mislim da je iduća godina, akobogda, Amerika.

Ime: Galib Grad: Holandija
09.02.2010 22:56
Dragi Halide,
Ako dozvolis, predlozio bih ti da ljudima objasnis da treba da se potrude da postuju tvoju potrebu da se u zivotu okrenes malo sebi - jer je jednostavno doslo vrijeme za to. Jer znas, vecina ljudi su prilicno sebicni, oni bi da ti njima pjevas i da njima bude fino a ne interesuje ih sta ti sada trebas i zelis.Meni je jasno da je tebi sada poslije perioda urnebesnog zivota normalna potreba za uzivanjem u zivotu na jedan drugi nacin, u potrazi za dubljim smislom zivota. Sve ima svoje vrijeme.
Sigurno i drugima ( jos bolje od pjevajuci ) mozes ciniti dobro na drugi nacin koji je u harmoniji sa tvojom sadasnjom potrebom i pozitivnom osobenoscu. Svako dobro ti zelim.
Odgovor

28.02.2010 10:56
Dobro, to je prijateljska varijanta, jeste. Kad čovjek razmisli o sebi - svačiji sam, a nisam svoj. Ali takva mi je profesija. Možda je tako moralo da bude.

Ime: Zaim Jahic Grad: St.LOUIS
09.02.2010 05:18
LEGENDO,KRALJU ne ostavljaj nas!
Odgovor

28.02.2010 10:56
Te moje izjave, to je sve više napuhano. Ja kad kažem da sam malo umoran, onda oni kažu prestaje. Odsad moram voditi računa šta govorim. Ja nisam tip koji voli da kuka, ali osjećam zaista umor od dugogodišnjeg rada na estradi - i vrijeme je, možda, da se razmišlja i o završetku karijere. Ja jednostavno ne želim da me ta odluka dočeka nespremnog.

Ime: Miralem Bauk Grad: Chicago
06.02.2010 16:53
U slucaju da Halid Beslic prekine svoju fantasticnu karijeru, mislim da bi trebali shvatiti da on ima svoje razloge zbog cega to cini. I zato bih mu pozelio mnogo srece, zdravlja i u buduce, jer je jedan od rijetkih na estradi sa takvom reputacijom koji nije okrenuo glavu od malog, obicnog covjeka. Nek' je on nama ziv i zdrav, a ostalo cemo lako...
Odgovor

28.02.2010 10:57
Dobro je, čovjek kao da je mene pitao.

Ime: Sarajlija Grad: Toronto
05.02.2010 22:17
Postovani Halide,
Molim Vas javite mi se na prilozenu email adresu. Zelio bih razgovarati o vasem zdravlju. Ja sam ljekar na "privremenom radu" u Kanadi. Do skorog vidjenja u Sarajevu zelim Vam sve najbolje.
Odgovor

Hvala mu puno na pažnji. Što se tiče interneta, to meni drugi vode i obavještavaju me. Tu je na vezi sa mnom Osmah Điho, moj prijatelj. Mi stanujemo stan do stana, u Štutgartu imamo stanove, i on vodi moju interent adresu i odgovara i mene obavješatava ako je nešto bitno. Ja sam na relaciji Sarajevo - Njemačka, Štutgart, tako da ako ima šta, neka se javi, pa ćemo vidjeti.

Ime: Gastarbeiter Muja Grad: Savezna republika Njemack
04.02.2010 19:11
Mister Halidaga,
Tvoji noviji albumi su bivali sve bolji i bolji kao i dueti sa mnogim pjevacima i pjevacicama. Mi zelimo da tako i nastavis i sledeci puta nemoj da vozis nocu ili nedaj boze pod dejstvom alkohola jer onaj mozes sletit opet u jarak i eto belaja .
Odgovor

Sigurno, nedajbože.

Ime: Amir Grad: Oslo
03.02.2010 20:32
LEGENDO nedaj se nisi ti jos za staro gvozde
Odgovor

28.02.2010 10:58
Hvala!

Ime: Predrag Grad: Uzice
03.02.2010 14:47
Bio i ostao KRALJ narodne muzike Balkanskih prostora.Nadam se da ce uskoro i kod nas jer mi Halida Beslica i njegovu pesmu nikada nismo zaboravili.Sve najbolje i mnogo uspeha u radu.

Ime: Fadil Grad: Salzburg
02.02.2010 20:03
Uvijek je ostao isti,kao i prije 30-god.,posto se i poznajemo
mogu samo da mu pozelim njemu i njegovoj porodici sve naj..,
a njemu licno da mu dragi Bog podari duboku starost
Odgovor

28.02.2010 10:58
Fadil? Aha znam, znam, hvala Fadilu!
    Naredni 
Komentari stranica of 2

Izbor urednika

SLOBODNA EVROPA VIDEO

Povratak (IV) Video

Posljednja od četiri priče koje realizuje Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje u saradnji sa radiom Slobodna Evropa, (IWPR, RSE) - o povratku u Nišiće, selo u blizini Sarajeva. (Šuhreta Duda Sokolović i Faruk Sokolović)

Banke budućnosti Video

Medicina je ušla u novu eru liječenja matičnim ćelijama koje za svoje potomstvo možete sačuvati i za narednih 20 godina. (Žana Kovačević)

Više multimedijalnih sadržaja

Aktuelno