Posjetite našu arhivu. Dalje

Anketa
... ... ...

Vaši članci
Rubrika za vaše autorske tekstove i komentare. Dalje

Forum

Na vaša pitanja odgovara Abudulah Sidran

Abdulah Sidran

Lejla Sarić
19.11.2007

Akademik Abdulah Sidran je jedan od vodećih bh. književnika i scenarista novijeg vremena. Njegova djela nagrađivana su brojnim domaćim i inostranim nagradama. Knjiga poezije "Sarajevski tabut dobija priznanje francuskog PEN centra "Nagrada slobode", a izbor poezije preveden na talijanski jezik osvojio je nagradu "Premio letterario 1996 della Fondazione Laboratorio Mediterraneo". Važnija objavljena djela: Šahbaza (1970), Kost i meso ( 1976), Sarajevska zbirka (1979), Sarajevski tabut (1993), Zdravo, Bosno, stižem iz Sarajeva (1996), U Zvorniku ja sam ostavio svoje srce (2001), Pjesme poslije rata (2006), Morija (2006). Kao filmski scenarist, dobio je desetine festivalskih, domaćih i inozemnih, nagrada i priznanja. Sarađivao je sa brojnim rediteljima, a sa Emirom Kusturicom je ostvario neke od najboljih balkanskih filmova svih vremena: “Dolly Bell” i “Otac na službenom putu”. Danas Sidran kaže da često sanja svoje "bivše prijatelje": "Ima tu nešto sasvim čudesno. Nijedan mi od svih onih koji su na neki način izdali ono što je Bosna, što je Sarajevo i što sam ja kao osoba, niko od tih osoba u moje sanjanje, u moj san, ne dolazi ni po čemu šta je iz ovog doba, od '92. naovamo. U san mi dolaze onakvi kakve ih po dobru pamtim. Bogzna koliko sam se puta u snu nalokao sa Rajkom Nogom. U podsvijest - iz koje valjda izranja sanjanje - nije stiglo da uđe njegovo četništvo. Sa Kustom, njega sam sanjao vjerovatno stotinak puta, pičim na motoru, planiramo nove scenarije, nešta raspravljamo, posvunoć. Nema, u podsvijesti, njegovog izdajstva. - Baš bi bilo zanimljivo saznati kako oni sanjaju svoj pređašnji (predratni) život?”

Ovaj forum je zaključen

Komentari 1-10 (z 36)

Ime: REDAKCIJA
23.01.2008 18:29

Nažalost, do danas nismo uspjeli dobiti odgovore Abdulaha Sidrana. Na ovakve situacije zaista ne možemo uticati. Izvinjavamo se svima i potrudicemo se da izbjegnemo ovakve situacije.

Ime: ZORAN B Grad: BOSTON
10.12.2007 01:13

Dragi moj Sidrane zelim ti da spavas bez snova.Oni ti samo pokazuju kako smo svi mi koji smo zivjeli do 92 i poslije osjecamo krivi u nasoj podsvijesti za kreaciju ovog monstruma sto ga imamo danas tzv. nove nezavisno ovisne od svacije pomoci i diktata kako cemo mirno i poslusno izumrijeti kao narodi religije i slobodni pojedinci a da to necemo ni osjetiti.Da li si sretan danas na javi vidjeti rezultate primitivnog kapitalizma ama bas primitivnog,kako galopira,bas tu pred tvojim ocima,pripazi da ti i ti ne dodje jednog dana u snove.Zelim ti jos puno plodnih stvaralackih godina i da ti bar jedna nova pjesma ili pripovjetka dotaknu ovu temu. Srdacan pozdrav Zoran B

Ime: Istina
09.12.2007 17:05

Zdravo Sidrane. Ovu priliku koristim da ti čestitam na pjesmi "Zašto tone Venecija". Također bih te pitao kako tumačiš fenomen ugroženosti/ugrozbe koju hrvatski političari eksploatišu tako vatreno, ustrajano i nadasve samouvjereno nakon činjenice o 15 hiljada ubijenih Bošnjaka od strane Herceg-Bosne, prodaji Bosanske Posavine Srbima nakon dogovora u Karađorđevu i Gracu, humanom preseljenju Hrvata iz Srednje Bosne u Šuškovo i Bobanovo gdje su ti isti političari narodu obećali El-Dorado u hercegovačkom kršu? Najveći apsurd je napuštanje Vareša, nakon što su ga Hrvati očistili od Srba i Bošnjaka, a Armija je u njega ušetala dan nakon njihovog odlaska i to bez ispaljenog metka. Druga stvar je moralne prirode. Prema službenim podacima, kroz logore Herceg-Bosne prošla su 25.123 logoraša. Od tog broja 602 logoraša su ubijena. A opet od hrvatskih političara čujemo papagajsku priču o ugroženosti?! Zar to nije malo nekutlurno nakon svega?

Ime: Mirsad Hadzimuratovic Grad: Chicago
08.12.2007 19:45

Pozdrav za gospodina Sidrana i jedno pitanje: Da li se sjecate clanka "Potkovani Rasim mi je otvorio oci" objavljenog u listu "Oslobodjenje" negdje 1992/93? autor je Emir Kusturica. Ako se sjecate, molim Vas komentar. Hvala, Mirsad

Ime: emac Grad: strani
08.12.2007 14:45

Selam alejkum, gospodine druze Avdo, recite, koji Vam je dio ovog trodijelnog oslovljavanja zapravo najdrazi? I zasto? Puno pozdrava, Emir

Ime: Sydney Grad: Australia
08.12.2007 04:49

Dobar dan gospodine Sidran, Da li podrzavat nezavisnost Kosova i Metohije, i da li cete podrzati eventualno odvajanje Republike Srpske ? Posdrav Sydney

Ime: danica
07.12.2007 02:56

ZASTO TOLIKO PREZIRA PREMA HRVATIMA I HRVATSKOM JEZIKU UOPCE? ..MOLIM ISKREN ODGOVOR...

Ime: Anonimni posjetilac
06.12.2007 18:35

Aferim Sidrane,od uvijek bio rodoljub siroticeB Bosne,.bona bila i ostat ce u naim srima,mada smo u dijaspori.

Ime: muamer
05.12.2007 11:41

Koliko je moralno od hladnokrvnog ubice kakav je Vas sticenik, kojem ste pomogli napisati knjigu @Kako sam ubio oca@, praviti zrtvu i heroja" (Pitanje)

Ime: Ejub Grad: Švedska
03.12.2007 18:11

Svaka Ti čast veliki Čovječe sa velik Č...

Komentari 1-10 (z 36)