Posjetite našu arhivu. Dalje

Anketa
... ... ...

Vaši članci
Rubrika za vaše autorske tekstove i komentare. Dalje

Forum

Zoran Milanović odgovara na vaša pitanja

Mirjana Rakela
20.01.2008

Zoran Milanović, četrdesetdvogodišnji Zagrepčanin, nešto više od šest mjeseci na čelu je Socijaldemokratske partije Hrvatske. Za lidersku poziciju izborio se na stranačkoj konveciji u lipnju prošle godine među partijskim lavovima i bliskim suradnicima dugogodišnjeg predsjednika SDP-a pokojnog Ivice Račana. Taj diplomirani pravnik i nekadašnji diplomat u pola godine je stigao do šefa najjače oporbene stranke u Hrvatskom saboru. Socijaldemokrati nikada nisu imali toliko zastupnika u parlamentu kao u šestom sazivu sabora – njih 56. Mnogi Milanoviću nisu davali veliku šansu ni kada se kandidirao za predsjednika SDP- a, bilo je dosta skeptika i uoči izbora, a posebno je nekima zasmetala njegova ustrajnost u pokušaju formiranja Vlade, "upokojenje" Jurčića, no on je odabrao svoj put. Neki su, poput predsjednika Mesića, uvjereni da je on političar budućnosti, a neki mu predviđaju brzi kraj šefovanja SDP-om. U političke dvoboje ulazi često i bez kalkulacija, pa neki kažu da još nije "naučio" biti pravi političar balkanskog tipa. Jedno je ipak nedvojbeno: Zoran Milanović osvježio je hrvatsku političku scenu.

Ovaj forum je zaključen

Komentari 1-10 (z 38)

Ime: Redakcija
30.01.2008 16:34

Odgovori g. Milanovica su postavljeni na stranicu. Hvala svima na strpljenju i učešću u forumu.

Ime: Blaženko
28.01.2008 12:43

Gospodine Milanoviću, nije li pretjerala Katolička crkva u Hrvatskoj sa vjeronaukom u školama? Zar nije primjerenije da svi učenici slušaju etiku?! Što mislite o udjelu svećenstva u prošlim izborima?

28.1.2008

To pitanje je uređeno Sporazumom sa Svetom Stolicom i usprkos tomu što smatram da to nije uređeno na najsretniji način, nijednog trenutka nismo namjeravali to radikalno mijenjati. Nikada nisam osporavao pravo Katoličke crkve ili bilo koje druge vjerske organizacije na političko opredjeljenje i ne pada mi na pamet svećenicima slati poruke kako i za koga glasati. Oni su građani, birači, kao i svi drugi. Uostalom, u cijelom nizu sredina u Hrvatskoj koje se smatraju vrlo tradicionalnima, pobijedio je SDP. Pa i u Vrbniku na Krku, odakle su nadbiskup Bozanić i Zlatko Sudac. Tu je SDP najjača stranka, i to uvjerljivo. Dakle, ljudi su izabrali stranku koja – uvjeren sam u to – najdosljednije propovijeda i slijedi nešto što bi se moglo usporediti sa socijalnim naukom crkve.

Ime: Danka
28.01.2008 12:17

Gospodine Milanovicu, kako biste opisali sadasnju poziciju unutar stranke? Zasto je SDP bez znacajnijeg utjecaja na jugu Hrvatske, primjerice u nekada "crvenom Splitu"? Hvala Vam i steta sto nema vise politicara iz Hrvatske koji bi gostovali na ovom radiju !

28.1.2008

Svoju poziciju opisao bih boljom nego ikad. Ne bih se složio da je SDP bez značajnijeg utjecaja na jugu Hrvatske, odnosno u nekada “crvenom” Splitu. Ondje smo ostvarili najbolji pojedinačan rezultat do sada, ne računajući rezultate izbora 3. siječnja, kada je bilo teško ili nemoguće razlučiti kolika je specifična težina SDP-a, a kolika HSLS-a. Međutim, SDP je u Splitu osvojio 35 posto glasova, HDZ je za nijansu jači. S obzirom kroz kakve je sve socijalne i gospodarske probleme Split prolazio i kako se promijenio u zadnjih 15 godina, to smatram dobrim rezultatom. A što se tiče ostatka Dalmacije, moramo više raditi, moramo jačati organizaciju, moramo biti više među ljudima. Rastemo, primjerice, u dalmatinskoj Zagori, gdje je stanovništvo tradicionalno desno opredijeljeno i gdje smo nekad dobivali 10-20 glasova, a sada dobivamo 200, 300, 400, a gdje objektivno nismo dovoljno prisutni.

Ime: Dragan Grad: gastarbajter iz EU
27.01.2008 21:59

Gospodine Milanovicu, kako vidite Balkan u iducim godinama? Nedavno sam procitao ne bas optimisticnu izjavu gosp. Gligorova o tome,ili je optimisticno reci da ce drzave na Balkanu oko 2015. ili nesto kasnije biti dio Evrope? Unapred hvala na odgovoru!

27.1.2008

Balkanu jednim dijelom pripada i Hrvatska, povijesno i socioekonomski. Balkan je i dalje, nažalost, najproblematičniji dio Europe. To je posljedica rata kroz koji smo prošli. Hrvatsku vidim kao članicu Europske unije, ali i Srbiju također, kad za to dođe vrijeme. EU postavlja sve strožije i oštrije kriterije za punopravno članstvo. Hrvatska to već osjeća na svojoj koži, osjetit će i Srbija. Držimo im palčeve. Kad svi budemo u EU, stvari će biti mirnije i stabilnije. Sada još nisu.

Ime: Feral
27.01.2008 21:56

Može li se iskorjeniti govor mržnje u medijima Hrvatske? Možete li vi dati doprinos tome? Mislim da smo svi pomalo umorni od toga.

27.1.2008

Govor mržnje trebao bi nestati iz svih medija, ne samo hrvatskih. Mislim da sa svoje strane činimo sve kako bi se to i dogodilo. Da one koji mu pribjegavaju naprosto zapljusne osjećaj javnog prezira i isključenosti. Osobno preferiram afirmativan, pozitivan govor. To je jedan od razloga zbog kojih sam i ušao u aktivnu politiku.

Ime: Stjepan
27.01.2008 21:14

Ivica Racan je unistio Hrvatsku ljevicu. Bio je poznat po "odlucno mozda", slabic, covjek koji ce vrlo brzo biti zaboravljen. Ljevica u cijelom svijetu stoji na strani radnistva,slabijih i ljudi kojima su ugrozena prava. Tudman je uz Racana mogao biti miran. Taj plasljivac je sutio kada su u takozvanoj pretvorbi ljudi ostajali bez posla, tajkuni pokupovali za saku kuna ono sto je hrvatski radnik godinama stvarao i kada je desnica u crnim fasistickim uniformama sa U na celu marsirala hrvatskom. Molim vas komentar.

27.1.2008

Ne slažem se s gospodinom. Ivica Račan je bio snažan i dosljedan. Nije bilo realno očekivati da ljevica bude jaka devedesetih godina. Ali, podsjećam, Ivica Račan je ostavio jak SDP. Ne samo temelje, nego i zgradu koju ljudi poput mene sad mogu dograđivati. Da nije bilo toga, ne bi bilo ničega.

Ime: Goran
27.01.2008 18:03

Postovani gosp. Milanovicu, EU kritizira pravosudje u Hrvatskoj.Cini mi se da su u Hrvatskoj moze reci da je pravda i spora i za mnoge nedostizna! Gotovo da je sramotno sto Hrvatska ima takvu ministricu pravosudja, koja je Sanaderov klon i Gotovinin obozavatelj. Da li se u Hrvatskoj uistinu moze posteno suditi za ratne zlocine?

27.1.2008

Mislim da se u Hrvatskoj može pošteno i što je još važnije – zakonito suditi za ratne zločine. O ministrici pravosuđa nemam naročito mišljenje, mislim da nije dorasla tom poslu. Ali nije toliko problem u njoj, koliko u njenim nalogodavcima, a to je vrh vlasti HDZ-a. Problem je, naravno, u osobi čiji je, po Vašem mišljenju, gospođa Lovrin klon. Ocjena EU o stanju pravosuđa u Hrvatskoj, nažalost je točna i tu treba učiniti ozbiljne reformske zahvate.

Ime: rajcica
27.01.2008 17:15

Zar doista nemate snage riješiti se Bandića, koji je sramota i za samo ime socijaldemokracije... Zar je to SDP-ov način borbe protiv korupcije i nepotizma???

27.1.2008

Teško je odgovarati na ovako grube kvalifikacije. Milan Bandić je dobio potvrdu na izborima, demokratski je izabran i imat će ponovo priliku to dokazati na izborima, kao i svatko od nas.

Ime: branko Grad: eu
27.01.2008 14:50

Ne prepravljajte ideje socijaldemokracije,nego se učlanite u neku drugu stranku.

27.1.2008

Dobro znam što je socijaldemokracija danas u Europi. U Velikoj Britaniji i Danskoj ona nije identična, ali se mijenja kao što se mijenja Europa, kao što se mijenja svijet, kao što se mijenja Hrvatska u kojoj živimo. Ponovit ću, SDP je pobijedio u šest od deset izbornih jedinica u Hrvatskoj, u onom dijelu Hrvatske koji stvara daleko najviše društvenog bogatstva i proizvoda. Želimo proširiti svoj utjecaj i na ostale dijelove Hrvatske, tako da je mijenjamo i aktivno sudjelujemo u njezinom mijenjanju nabolje. Socijaldemokracija i dalje počiva na istim duhovnim i praktičnim vrijednostima, ali nije ista kao prije šezdeset godina. Ja sam odrastao u Zagrebu s tvorničkim sirenama i tisućama ljudi u plavim kutama. Danas više nije tako. Društvo se promijenilo.

Ime: Anka partizanka
27.01.2008 14:27

Dragi Zorane, odgojena sam u antifasistickoj porodici, ne stiidm se partizana....sto uciniti da se antifasizam i Tito ceni u Hrvatskoji Srbiji, kao sto je to na primer u Bosni i Hercegovini ili bar delu te drzave? Puno srece i da SDP Hrvatske prodje bolje na sledecim izborima!

27.1.2008

I ja sam odgojen u antifašističkoj, partizanskoj obitelji. Bili su klasični borci za slobodu, za svoj kraj, svoju zemlju i narod. Antifašizam će se cijeniti u mjeru u kojoj će nove generacije biti upoznate s njegovim vrijednostima, na kojima se temelji i današnja ujedinjena Europa. Mladima se ne smije “ispirati mozak” ideologijama, jednoznačnim povijesnim interpretacijama, kao što se često radilo ranije. Treba im objasniti razliku između dobra i zla.

Komentari 1-10 (z 38)