Posjetite našu arhivu. Dalje

Anketa
... ... ...

Vaši članci
Rubrika za vaše autorske tekstove i komentare. Dalje

Forum

DENIS LATIN ONLINE

Mirjana RAKELA
17.09.2007

Denis Latin jedan je od najistaknutijih hrvatskih novinara. Od 1987. radi na Radio-televiziji Zagreb, kasnije HRT-u. Početkom devedesetih kao 24 –godišnjak postaje najmladjii urednik Dnevnika, središnje informativne televizijske emisije. Rat u Hrvatskoj ga odvodi na ratišta kao ratnog izvjestitelja. Godine 1993. pokreće i i od tada vodi kultnu "Latinicu", jednu od najgledanijih televizijskih emisija, ne samo u Hrvatskoj, nego i u cijeloj regiji. Denis je dobitnik niza novinarskih priznanja, od Zlatnog pera Hrvatskog novinarskog društva 1990. do nagrade "Dr. Erhard Busek", Medijske organizacije za jugoistočnu Europu (SEEMO), kada je proglašen za najboljeg novinara jugoistočne Europe, zaslužnog za promicanje razumijevanja na prostorima, novinarsku toleranciju i promicanje demokratizacije. Godine 2005. uručena mu je Zlatna povelja mira "Linus Pauling" Internacionalne lige humanista, za doprinos istini i pravdi kroz dosljedno visokoprofesionalno izvještavanje domaće i svjetske javnosti. Ove je godine odbio primiti nagradu "Za doprinos slobodi medija" koju mu je trebao uručiti u Beogradu Nino Brajević, predsjednik Udruženja novinara Srbije, koji je krajem 1991. bio izvjestitelj TV Beograd iz "oslobođenog Vukovara". Denis Latin je novinar sa stilom i stavom. Mnogi misle da bio bio sjajan diplomat o čemu su mediji u Hrvatskoj posljednjih mjeseci pisali, za diplomaciju bi to bio dobitak, no za novinarstvo u Hrvatskoj nemjerljiv gubitak.

Ovaj forum je zaključen

Komentari 1-10 (z 41)

Ime: Svi Srbi u jednoj drzavi...
26.09.2007 08:01

U posljednje vrijeme Republika Srpska i Srbija sklopili su preko "specijanih veza niz sporazuma koji grade buducu zajednicku drzavu - Veliku Srbiju... Da li su te veze pripreme za prikljucenje RS - Srbiji pod Milosevicevom oporukom: "Svi Srbi u jednoj drzavi"?

26.9.2007

Mislim da je ta ideja deplasirana. Nikakvo prekrajanje i spajanje granica ne dolazi u obzr. Time bi se srušili temelji nove Europe koja počiva upravo na nepromjenjivosti granica. Rješenja treba tražiti u integracijama, a ne u dezintegracijama. Politika "Svi Srbi u jednoj državi" neće nikad proći.

Ime: dragandjuk@yahoo.com
25.09.2007 16:59

Gospodine Latin, Vase emisije su odlicne. Posebno je bila dobra sinicna emisija posvecena tajkunizaciji Hrvatske s pocetka protekle decenije. Voleo bih da postoji slicna emisija, ili regionalna TV produkcija koja bi sa istom paznjom pratila zbivanja u regiji.

25.9.2007

I mene bi veselilo kada bi postojala regionalna emisija profila "Latinice" jer bi i to poticalo procese integracije i boljeg razumijevanja na području bivše Jugoslavije.

Ime: Branko i Maja i ostala raja
25.09.2007 12:10

Mozete li komentarisati pisanje Vecernjeg lista ?

25.9.2007

Moram priznati da već duže vrijeme ne pratim "Večernji list". Nisam ljubitelj uređivačke politike takve novine

Ime: Uroš
25.09.2007 08:41

Postovani, Pozdrav iz Beograda, odakle pratim preko HRTa redovno Vasu emisiju Latinica. Poslednja je bila o Hrvatskim tajkunima. Tu su se spomnjale neke stotine miliona eura (za razliku od Srbije gde se spominju milijarde, dok ima isti GDP kao i Hrvatska i duplo je veca) koje su na stetu javnog interesa presle iz drzavnih u privatne fondove. I dan danas cini se da pljackama nema kraja.(kradja na izgradnji autoputeva u Srbiji, privatizacija...) Kakvo je Vase misljenje? Hoce li danjasnji tajkuni na prostoru bivse SFRJ biti kaznjeni ili se u ovom slucaju kriminal 'isplatio'?

25.9.2007

Kao što smo vidjeli na primjeru Rusije, bogati tajkuni su počeli ugrožavati političare. Njihova moć počela je nadilaziti moć vođa država. U tom smislu, može se očekivati snažne istrage o porijeklu kapitala današnjih tajkuna, kako u Hrvatskoj tako i u Srbiji. U određenom trenutku političari će morati povesti akciju i mnogi će zbog pljački morati završiti iza rešetaka. Jedino tako pravda će biti zadovoljena.

Ime: Zelena si rijeka bila , Oj Neretvo , vodo 'ladna
25.09.2007 05:09

Gospodine Latin drago mi je da mi je da mi je moja omiljena radio postaja Slobodna Evropa ukazala priliku da Vam postavim pitanje .S obzirom da nisam/u/ prilici pratiti HTV i/ostale//dalekovidnice ......pa stoga pitam .1993 godine hrvatska novinarka , HTV-a Silvana Mendjusic je posljednja osoba koja je napravila razgovor sa 13 zarobljenika ABiH koji su netragom nestali .To je bio intervju za HTV u Drenici kraj Mostara , dakle u BiH , dakle sa vojnicima koji su branili svoju zemlju i svoju obitelj od agresije HV .Oni nisu bili zlocinci oni su bili branitelji grada Mostara koji je HV i HVO pretvrio u sut i pepeo .Hirosima je bolje prosla od istocnog dijela Mostara koje je hrvatsko topnistvo sravnilo sa zemljom .Ni kamen ni Most nista ama bas nista nije ostalo iza kanonade projektila hrvatskog generala Praljka , Rose , Bobetka ....moje pitanje , naravno ako znate odgovor , gdje su vojnici Armije BiH , cetrvtog korpusa iz Mostara i gdje je danas Silvana Mendjusic ? Cijenim i postujem korektan i konkretan odgovor .Hvala i pozdrav !

25.9.2007

U to vrijeme bio sam više mjeseci odsutan s posla jer sam bio operiran. Nisam gledao taj prilog, ali ću se potruditi da zajedno sa svojim novinarima istražim što se dogodilo s tim ljudima. Silvana je danas direktorica za televiziju u Europa Press Holdingu, najvećoj novinskoj izdavačkoj kući u Hrvatskoj.

Ime: Bosna ima dobru memoriju
25.09.2007 04:26

Da li znate gdje je jedan od glavnih arhitekata podjele Bosne i Hecegovine ? Njegova lamentiranja na HTV o nuznosti podjele jedne hiljadugodisnje drzave gdje su haustori i avlije i svaki pedalj Bosne i bracni kreveti bili isprepleteni katolicima , muslimanima , pravoslavcima , jevrjeima ...kostala su Bosnu preko 100 000 mrtvih preko milion raseljenih o ranjenima i silovanim o logorima i rusenjima preko hiljadu dzamija , mostovi i biblioteke ....muzeji ...da ne govorim ......Dakle gdje je akademik dr Zvonko Lerotic , Tudjmanov trbuhozborac o podjeli Bosne ? Da li ga imate namjeru zvati u Latinicu i postaviti mu pitanja o njegovom javnom i tajnom angazmanu devedestih godina kada se zapaljiva lopta rata iz Hrvatske prebacivala u Bosnu .Isto vazi i za Ivana Aralicu i jos mnoge druge , povijenicar Boban ...Hocu reci , ako je istina da ste postali perjanica slobodnog novinarstva ne mislite li da vrijeme da dovedete malo "zesce " goste u Latinicu i postavite im malo teza pitanja .Nadam se iskrenom i konstruktivnom odgovoru .Hvala .

25.9.2007

Dr. Lerotić je, koliko znam, u mirovini. Mislim da je dobro da miruje. Mislim da smo ta pitanja već apsolvirali i ne mislim u "Latinici" otvarati pitanja koja smo već stavili ad acta.

Ime: zika ia TR
25.09.2007 01:15

Denis, kakav si bio kao malo dijete?

25.9.2007

Dosta zatvoren i povučen. Puno sam čitao, gledao televiziju, naročito strane TV-programe. Vrlo rano počeo sam pisati u omladinskim listovima i javljati se za dječje emisije na Radio Zagrebu. Od 16. godine profesionalno se bavim novinarstvom.

Ime: Custa
23.09.2007 15:29

Opste je poznato koliko novinari mogu utjecati na ratna zbivanja,ali je najvece zlo u tome sto lazna informacija i huskanje, nekoga kosta zivota.Da li Vi mislite da ste svojim radom, u ratnim godinama, doprinijeli necemu slicnom? Moje drugo pitanje je sta danas mislite o smiljku sagolju, cerkezu i njima slicnim, jer izvinite Denise,kad god Vas vidim prisjetim se i njih.

23.9.2007

Slažem se s vama, bilo je puno lažnih informacija i huškanja. Sasvim sigurno neki su ljudi zbog toga izgubili i život. U vrijeme rata trudio sam se izvještavati točno i istinito, a kao urednik nastojao sam o istim događajima donijeti izvještaje iz različitih izvora. Neki od tih izvora sigurno nisu bili sasvim pouzdani u svakom trenutku. Međutim, smatram da je to bio najprofesionalniji mogući izbor u tom vremenu. Smiljko Šagolj, Čerkez i njima slični proizvodi su tog vremena i politika koje su u to vrijeme bile aktualne. Bilo je normalno i profesionalno izvještavati o djelovanju glavnih aktera toga vremena. Oni su tada odlučivali o životu i smrti.

Ime: I had a dream
23.09.2007 12:51

Kako komentarisete segregaciju u skolstvu u BiH tj. tzv. Dvije skole pod jednim krovom, koje su direktni proizvod volje hrvatskog stanovnistva, sto je zaprepascujuce, jer se ne radi samo o volji politicara tj. HDZ-a, nego i o volji roditelja hrvatske djece (kao npr. u Capljini, Zepcu, Vakufu, Stocu itd), koji ne zele da im djeca idu zajedno u skolu sa Bosnjacima (najcesce povratnicima u te krajeve), nego su ih razdvojili da ulaze na odvojena vrata. Pitam se pa kako ih samo nije sramota? Sta je to toliko bolesno medju tim ljudima da promovisu rasizam u 21. vijeku? OHR je vec smijenio jednog HDZ-ovog ministra Nikolu Lovrinovica, koji je opstruirao ujedinjenje skola, ali opet njegova nasljednica Greta Kuna tvrdi da "kruske i jabuke" ne mogu zajedno. Naravo, hrvatska javnost u RH sada suti, jer se o Bosni bavi samo onda kada su karte u pitanju, ali ovo je civilizacijska sramota prvog reda. Otkud toliki rasizam medju ljudima?

23.9.2007

Mislim da se BiH treba snažno okrenuti prihvaćanju europskih standarda i vladavina zakona. Smatram da BiH svoju budućnost može vidjeti jedino kao članica EU. Problemi o kojima govorite u takvom će okruženju postati deplasirani.

Ime: HTR-ovi, SRT-ovi, BHT-ovi i sl
23.09.2007 08:59

Zar nije vrijeme da se ukinu privatiziraju drzavne televizije? Glupo je da pretplatnici koji je izdrzavaju nemaju bas puno rijeci glede urednicke politike, sadrzaja, a ne mogu ni ne platiti pretplatu. Umjesto toga, serviraju im se programi po volji vladajucih struktura, cak koriste televiziju propagiraju svoje ideologije, da uvedu nakaradni pogled na svijet, nakaradni jezik ... Uz to jos gladatelji placaju novinare koji ih napale u rat - novinari se obogate kao domoljubi, a gledatelji ... Konkretno, sad kad su Hloverku izabrali za urednicu, jel' to znaci da se vise ne mora placati pretplata?

23.9.2007

Europska je praksa da sve javne televizije naplaćuju pretplatu. Mislim da se u tom smislu neće dugoročno ništa mijenjati. Bez obzira na izbor Hloverke Novak-Srzić za glavnu urednicu informativnog programa HTV-a, zakoni se u Hrvatskoj moraju poštivati i iznos mjesečne pretplate redovito podmirivati.

Komentari 1-10 (z 41)