Slušajte uživo
Trenutno slušate
Regionalni program
Vaš izbor
Posljednje vijesti

Posjetite našu arhivu. Dalje

Anketa
... ... ...

Forum

Na vaša pitanja odgovara Abudulah Sidran

Abdulah Sidran

Lejla Sarić
19.11.2007

Akademik Abdulah Sidran je jedan od vodećih bh. književnika i scenarista novijeg vremena. Njegova djela nagrađivana su brojnim domaćim i inostranim nagradama. Knjiga poezije "Sarajevski tabut dobija priznanje francuskog PEN centra "Nagrada slobode", a izbor poezije preveden na talijanski jezik osvojio je nagradu "Premio letterario 1996 della Fondazione Laboratorio Mediterraneo". Važnija objavljena djela: Šahbaza (1970), Kost i meso ( 1976), Sarajevska zbirka (1979), Sarajevski tabut (1993), Zdravo, Bosno, stižem iz Sarajeva (1996), U Zvorniku ja sam ostavio svoje srce (2001), Pjesme poslije rata (2006), Morija (2006). Kao filmski scenarist, dobio je desetine festivalskih, domaćih i inozemnih, nagrada i priznanja. Sarađivao je sa brojnim rediteljima, a sa Emirom Kusturicom je ostvario neke od najboljih balkanskih filmova svih vremena: “Dolly Bell” i “Otac na službenom putu”. Danas Sidran kaže da često sanja svoje "bivše prijatelje": "Ima tu nešto sasvim čudesno. Nijedan mi od svih onih koji su na neki način izdali ono što je Bosna, što je Sarajevo i što sam ja kao osoba, niko od tih osoba u moje sanjanje, u moj san, ne dolazi ni po čemu šta je iz ovog doba, od '92. naovamo. U san mi dolaze onakvi kakve ih po dobru pamtim. Bogzna koliko sam se puta u snu nalokao sa Rajkom Nogom. U podsvijest - iz koje valjda izranja sanjanje - nije stiglo da uđe njegovo četništvo. Sa Kustom, njega sam sanjao vjerovatno stotinak puta, pičim na motoru, planiramo nove scenarije, nešta raspravljamo, posvunoć. Nema, u podsvijesti, njegovog izdajstva. - Baš bi bilo zanimljivo saznati kako oni sanjaju svoj pređašnji (predratni) život?”

Ovaj forum je zaključen

Komentari 1-10 (z 36)

Ime: REDAKCIJA
23.01.2008 18:29

Nažalost, do danas nismo uspjeli dobiti odgovore Abdulaha Sidrana. Na ovakve situacije zaista ne možemo uticati. Izvinjavamo se svima i potrudicemo se da izbjegnemo ovakve situacije.

Ime: ZORAN B Grad: BOSTON
10.12.2007 01:13

Dragi moj Sidrane zelim ti da spavas bez snova.Oni ti samo pokazuju kako smo svi mi koji smo zivjeli do 92 i poslije osjecamo krivi u nasoj podsvijesti za kreaciju ovog monstruma sto ga imamo danas tzv. nove nezavisno ovisne od svacije pomoci i diktata kako cemo mirno i poslusno izumrijeti kao narodi religije i slobodni pojedinci a da to necemo ni osjetiti.Da li si sretan danas na javi vidjeti rezultate primitivnog kapitalizma ama bas primitivnog,kako galopira,bas tu pred tvojim ocima,pripazi da ti i ti ne dodje jednog dana u snove.Zelim ti jos puno plodnih stvaralackih godina i da ti bar jedna nova pjesma ili pripovjetka dotaknu ovu temu. Srdacan pozdrav Zoran B

Ime: Istina
09.12.2007 17:05

Zdravo Sidrane. Ovu priliku koristim da ti čestitam na pjesmi "Zašto tone Venecija". Također bih te pitao kako tumačiš fenomen ugroženosti/ugrozbe koju hrvatski političari eksploatišu tako vatreno, ustrajano i nadasve samouvjereno nakon činjenice o 15 hiljada ubijenih Bošnjaka od strane Herceg-Bosne, prodaji Bosanske Posavine Srbima nakon dogovora u Karađorđevu i Gracu, humanom preseljenju Hrvata iz Srednje Bosne u Šuškovo i Bobanovo gdje su ti isti političari narodu obećali El-Dorado u hercegovačkom kršu? Najveći apsurd je napuštanje Vareša, nakon što su ga Hrvati očistili od Srba i Bošnjaka, a Armija je u njega ušetala dan nakon njihovog odlaska i to bez ispaljenog metka. Druga stvar je moralne prirode. Prema službenim podacima, kroz logore Herceg-Bosne prošla su 25.123 logoraša. Od tog broja 602 logoraša su ubijena. A opet od hrvatskih političara čujemo papagajsku priču o ugroženosti?! Zar to nije malo nekutlurno nakon svega?

Ime: Mirsad Hadzimuratovic Grad: Chicago
08.12.2007 19:45

Pozdrav za gospodina Sidrana i jedno pitanje: Da li se sjecate clanka "Potkovani Rasim mi je otvorio oci" objavljenog u listu "Oslobodjenje" negdje 1992/93? autor je Emir Kusturica. Ako se sjecate, molim Vas komentar. Hvala, Mirsad

Ime: emac Grad: strani
08.12.2007 14:45

Selam alejkum, gospodine druze Avdo, recite, koji Vam je dio ovog trodijelnog oslovljavanja zapravo najdrazi? I zasto? Puno pozdrava, Emir

Ime: Sydney Grad: Australia
08.12.2007 04:49

Dobar dan gospodine Sidran, Da li podrzavat nezavisnost Kosova i Metohije, i da li cete podrzati eventualno odvajanje Republike Srpske ? Posdrav Sydney

Ime: danica
07.12.2007 02:56

ZASTO TOLIKO PREZIRA PREMA HRVATIMA I HRVATSKOM JEZIKU UOPCE? ..MOLIM ISKREN ODGOVOR...

Ime: Anonimni posjetilac
06.12.2007 18:35

Aferim Sidrane,od uvijek bio rodoljub siroticeB Bosne,.bona bila i ostat ce u naim srima,mada smo u dijaspori.

Ime: muamer
05.12.2007 11:41

Koliko je moralno od hladnokrvnog ubice kakav je Vas sticenik, kojem ste pomogli napisati knjigu @Kako sam ubio oca@, praviti zrtvu i heroja" (Pitanje)

Ime: Ejub Grad: Švedska
03.12.2007 18:11

Svaka Ti čast veliki Čovječe sa velik Č...

Komentari 1-10 (z 36)