Posjetite našu arhivu. Dalje

Anketa
... ... ...

Forum

Na vaša pitanja odgovara Abudulah Sidran

Abdulah Sidran

Lejla Sarić
19.11.2007

Akademik Abdulah Sidran je jedan od vodećih bh. književnika i scenarista novijeg vremena. Njegova djela nagrađivana su brojnim domaćim i inostranim nagradama. Knjiga poezije "Sarajevski tabut dobija priznanje francuskog PEN centra "Nagrada slobode", a izbor poezije preveden na talijanski jezik osvojio je nagradu "Premio letterario 1996 della Fondazione Laboratorio Mediterraneo". Važnija objavljena djela: Šahbaza (1970), Kost i meso ( 1976), Sarajevska zbirka (1979), Sarajevski tabut (1993), Zdravo, Bosno, stižem iz Sarajeva (1996), U Zvorniku ja sam ostavio svoje srce (2001), Pjesme poslije rata (2006), Morija (2006). Kao filmski scenarist, dobio je desetine festivalskih, domaćih i inozemnih, nagrada i priznanja. Sarađivao je sa brojnim rediteljima, a sa Emirom Kusturicom je ostvario neke od najboljih balkanskih filmova svih vremena: “Dolly Bell” i “Otac na službenom putu”. Danas Sidran kaže da često sanja svoje "bivše prijatelje": "Ima tu nešto sasvim čudesno. Nijedan mi od svih onih koji su na neki način izdali ono što je Bosna, što je Sarajevo i što sam ja kao osoba, niko od tih osoba u moje sanjanje, u moj san, ne dolazi ni po čemu šta je iz ovog doba, od '92. naovamo. U san mi dolaze onakvi kakve ih po dobru pamtim. Bogzna koliko sam se puta u snu nalokao sa Rajkom Nogom. U podsvijest - iz koje valjda izranja sanjanje - nije stiglo da uđe njegovo četništvo. Sa Kustom, njega sam sanjao vjerovatno stotinak puta, pičim na motoru, planiramo nove scenarije, nešta raspravljamo, posvunoć. Nema, u podsvijesti, njegovog izdajstva. - Baš bi bilo zanimljivo saznati kako oni sanjaju svoj pređašnji (predratni) život?”

Ovaj forum je zaključen

Komentari 11-20 (z 36)

Ime: sasa Grad: amerika
03.12.2007 02:57

Dragi i cijenjeni gospodine Sidran.Prije nekoliko godina sam kao izbjeglica u Njemackoj sa suzama u ocima slusao vas Dnevnik koji je vodio Omer Karabeg ( i danas cuvam e cesto saslusam snimak). Sada je evo i moja kompletna porodica ovdje u Americi i to uvecana za jos 2 + 2 clana sto me cini veoma radosnim, ali nikada se necu pomiriti sa cinjenicom da sam morao napustiti nasu Bosnu iz istih razloga kao i tvoj brat. Moje pitanje za Tebe je ; da li smo mi za sva vremena izgubili nasu Bosnu ili je mozda Bosna izgubila nas? Zahvaljujem Ti na odgovoru i zelim puno uspjeha u radu u dobrom zdravlju.

Ime: Huso
30.11.2007 13:55

Zdravo Avdo!Šta se ovo dešava sa jezikom u BiH? Kakve su to nakaradne konstrukcije koje frcaju s tv ekrana, a nikada ih prije ovog rata nije bilo na mapi: "predsjedatelj je predsjedništva uzvratio posjet"?! Pa se čovjek rahat izgubi u po rečenice, jer ne zna da li je predsjedništvo pošlo il je došlo. Otkud sad to lomljenje subjekta enklitikom?! "drugi je bjegunac uhićen", pa zaboga milog vazda je bilo subjekat-predikat-objekat, drugi bjegunac, taj i taj je uhapšen, a nije drugi bjegunac, nit je predsjedavajući predsjedništvo...Apsolutno vas podržavam u borbi protiv nacionalizma u jeziku, ako neko želi da liječi komplekse manje vrijednosti preko tv ekrana daleko mu bila Bosna.

Ime: Anonimni posjetilac
30.11.2007 13:29

Svaka ti cast Covjece sa velikim C

Ime: Nermin
28.11.2007 14:53

Avdo, koja je to najbolja pjesma i kako je napisati?

Ime: SrpKo
27.11.2007 22:31

Kako gledate na licemjerje federalne stampe i elektronskih medija? Milorad Dodik im je bio politicar broj jedan, RS je bila bolji dio BiH, (opravdano) su hvalili Dodikov ekonomski uspjeh, a sada gledamo i citamo u tim istim medijima kako Dodik ne valja? Bakir Hadziomerovic se zali da RS cenzurise emisiju 60 minuta sto je obicna laz, a sam je Dodika kivao u zvjezde vise nego bilo koji novinar iz Srpske. Kakvi su to ljudi u Federaciji? Nema smisla ovako. Ne mislim samo na Bakira, nego i na Oslobodjenje, Bosnu, Dane, Avaz itd.

Ime: Cin cun Can
27.11.2007 13:10

Pitaš se Sidrane šta oni sanjaju? Pa zar oni mogu sanjati? Oni koji su uništili naše snove, urnisali našu javu, izbrisali naša sjećanja i stvorili svoje male državice u kojima vlada bezakonje, ili bolje reći zakoni mafije, koprupcije, mita i podmićivanja svih i svakog. Ne živimo više kao ljudi, već kao nacioni, ne spavamo mirno već strahujemo od svakog novog dana,ne dišemo nego se gušimo u ovim tijesnim prostorima omedjenim samo njihovim niskim pobudama i zadnjim strastima koje je ljudsko društvo prevladalo već prije par vjekova u savremenom svijetu. Narod su obezglavili, osiromašili, oneljudili i strpali u svoje torove iz kojih izlaza nema ako nisi "s njima ". Sreća da postoji bar ovaj internet pa se mogu ljudi povezivati i putovati bez viza i odobrenja svojih moćnika, pa tako i ja mogu da te pozdravim i zaželim ti Sidrane još mnogo zdravih i uspješnih godina.

Ime: Bezimena Grad: Nedodjia
26.11.2007 22:34

Nemam pitanja,jer mi ni jedan odgovor ne može vratiti ni onu zemlju, ni onaj život, ni onu slobodu koja je postojala i u kojoj smo nekada živjeli ...naravno prije podivljalih devedesetih godina i nikada sebi neću objasniti šta se u glavama ljudi oko mene dogodilo preko noći da su od andjela postali vragovi, da su od prijatelja postali neprijatelji, da su od komšija postali krvnici...ili su o tome sanjali sve dok im se nije ostvario taj njihov najcrnji san...Mogu imati države i države, dijeliti se , rasparčavati do mile volje, mogu zaradjivati milione preko noći,sve mogu...samo ne mogu živjeti onako kako smo mi nekada živjeli...ili smo to samo sanjali...ako i bio san što su nas budili...Pozdrav svim nostalgičarima koji još sanjaju ona vremena kad smo bili ljudi a ne nacioni, kad smo bili naivno sretni ne raspoznavajući se po imenima već po ljudskim vrlinama...Ma, mi smo bar nekada živjeli kao ljudi u raju za života, a oni koji su nam to pokvarili nek čekaju svoj raj na nekom drugom svijetu gdje im je mjesto.Što prije, što prije...

Ime: Eskim
26.11.2007 21:35

Nezapazeno je prosla vijest u federalnim medijima nimalo sklonim Bošnjacima o onome sto je Florens Hartman iznijela u svojoj knjizi. A radi se o tome da je Munir Alibabic radio za francusku obavjestajnu sluzbu. Kada se uzme u obzir cinjenica da je Alibabic bio sef obavjestajne sluzbe za cijeg je vremena u hag poslano nekoliko bosanskih oficira, i jos vaznija cinjenica da je 1983. godine bio isljednik Aliji Izetbegovicu, pa zar uopste ima razloga za cudjenje o uredjivackoj politici FTV-a sa tolikim podvalama pocevsi od teroristickog kampa Pogorelica (za sto je sud utvrdio da se radilo o fabrikaciji) do neprestanih napada na rahmetli Izetbegovica? Komentar?

Ime: SOKO Grad: LJUBLJANA
26.11.2007 20:47

Gospodine Abdulah, šta mislite o napadima nekih bošnjačkih intelektualaca na Marka Vešovića?

Ime: III
26.11.2007 12:32

Želio bih vas samo pohvalit za dosadašnju borbu protiv agresije FTV-a na bosanski jezik.

Komentari 11-20 (z 36)