Slušajte uživo
Vaš izbor
Posljednje vijesti

Posjetite našu arhivu. Dalje

Anketa
... ... ...

Forum

Zoran Milanović odgovara na vaša pitanja

Mirjana Rakela
20.1.2008

Zoran Milanović, četrdesetdvogodišnji Zagrepčanin, nešto više od šest mjeseci na čelu je Socijaldemokratske partije Hrvatske. Za lidersku poziciju izborio se na stranačkoj konveciji u lipnju prošle godine među partijskim lavovima i bliskim suradnicima dugogodišnjeg predsjednika SDP-a pokojnog Ivice Račana. Taj diplomirani pravnik i nekadašnji diplomat u pola godine je stigao do šefa najjače oporbene stranke u Hrvatskom saboru. Socijaldemokrati nikada nisu imali toliko zastupnika u parlamentu kao u šestom sazivu sabora – njih 56. Mnogi Milanoviću nisu davali veliku šansu ni kada se kandidirao za predsjednika SDP- a, bilo je dosta skeptika i uoči izbora, a posebno je nekima zasmetala njegova ustrajnost u pokušaju formiranja Vlade, "upokojenje" Jurčića, no on je odabrao svoj put. Neki su, poput predsjednika Mesića, uvjereni da je on političar budućnosti, a neki mu predviđaju brzi kraj šefovanja SDP-om. U političke dvoboje ulazi često i bez kalkulacija, pa neki kažu da još nije "naučio" biti pravi političar balkanskog tipa. Jedno je ipak nedvojbeno: Zoran Milanović osvježio je hrvatsku političku scenu.

Ovaj forum je zaključen

Komentari 11-20 (z 38)

Ime: HDZ ili SDP
27.01.2008 10:10

Da li iskreno mislite da bi se izborom SDP-a ista promijenilo u Hrvatskoj i zasto? Moj je osobni dojam da ne postoji sustinske razlike izmedju HDZ-a i SDP-a, kako u programu tako i u kvalitetu kadrova. Bandic u Zagrebu, pa i Picula u Gorici su po mom misljenju najbolja garancija da "nakon Ive - Ivo" - cak i pobjeda SDP-a na narednim izborima za Sabor nece donijeti sustinski nista novo i nista bolje. Mislite li barem za lokalne izbore ponuditi ljude koji ce postovati zakon i sud (ako vec ne gradjane i birace), ili cete nastaviti sa postavljanjem lokalnih serifa za koje puk glasa jer za nekog mora glasati, pa bolje nesreca koju poznaje, nego nesreca koju ne zna?

27.1.2008

Nitko ne postavlja, niti kani postavljati lokalne šerife. Svaki kandidat mora dobiti povjerenje građana, a to nije lako. Pobjedom SDP-a mnogo bi se toga promijenilo. Imamo kvalitetnije ljude, imamo ih više – imamo dugu klupu, i svatko s te klupe u svakom trenutku može ući na teren. Ljudi iz SDP-ovog tima imaju zdraviji i pošteniji odnos prema javnoj službi, javnim financijama, korupciji… Te razlike između nas i HDZ-a su kulturne prirode, kulturološke prirode. O njima sam puno govorio i uvijek ću govoriti.

Ime: Zorica
27.01.2008 04:36

Veliki pozdrav za Zorana, koji mi je probudio nadu da cu se jednog dana moci vratiti u moj Sisak gdje sad na zalost nisam dobrodosla.

27.1.2008

Vratite se odmah u Sisak, u Sisku ste dobrodošli, u Sisku je pobijedio SDP. Bez obzira na teško stanje na Baniji odnosno Banovini, mi u Sisku u ovom trenutku uživamo podršku većine građana. Ljudi znaju prepoznati.

Ime: Ana Grad: Vinkovci
26.01.2008 23:11

Sta mislite o emisiji ISTRAGA, Nove TV u kojoj se pripadnici Srpske manjine prikazuju kao primitivni divljaci i ubice i gdje voditelj Robert Vladec raspiruje vjersku, medunacionalnu i rasnu mrznju?? Zasto svi u RH ukljucujuci i vasu stranku, okrecu glavu od tako flagrantnog primjera krsenja ljudskih i manjinskih prava, koje provodi grupa bolesnika na celu sa urednikom emisije Andrejom Rorom?

26.1.2008

Spomenutu emisiju nisam gledao i ne mogu je komentirati. Mislim, međutim, da bismo svi trebali birati riječi, čak i kad se radi o stvarima s kojima se duboko ne slažemo. Kad već spominjemo srpsku zajednicu u Hrvatskoj, prema svim pokazateljima velika većina hrvatskih građana srpske nacionalnosti na ovim izborima glasala je za opće liste po izbornim jedinicama i to za SDP. Toga su svjesni svi u Hrvatskoj. To je naprosto činjenica. I u traumatiziranom gradu Vukovaru, u kojem još treba vremena da stvari dođu na svoje i u normalu, veliki broj hrvatskih građana srpske nacionalnosti je glasao za SDP. Mi smo prirodan i normalan izbor, kao i put ka punoj integraciji pripadnike manjina u hrvatsko društvo. Oni to prepoznaju.

Ime: maja
26.01.2008 22:18

Prema Vašim nastupima očito je da funkcionirate po sanaderovom modelu. Prvi potez kada ste postali predsjednik SDP bio Vam je da zatražite diplomatsku putovnicu, onda ste nabavili onaj bijesni auto, pa ste počeli prisiljeno očijukati s nacionalnim manjinama... Zašto Vam je Sanader najveći uzor?

26.1.2008

Što bi trebalo značiti “prisiljeno očijukati s nacionalnim manjinama”? To opovrgavaju izborni rezultati, jer, kako sam rekao u prethodnom odgovoru, pripadnici nacionalnih manjina u velikoj većini glasuju SDP. Diplomatsku putovnicu nisam zatražio, niti sam je do danas dobio. Kao diplomat imao sam je 12 godina, ona vam, uostalom, ne daje onako velike privilegije kako se to općenito misli. Putovnica su tražili po službenoj dužnosti, bez mog znanja, temeljem činjenice da sam predsjednik Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s Europskom unijom. A bijesni auto već je zaboravljena priča, bila je to donacija stranci u kampanji. Taj auto je, uostalom, sigurno triput jeftiniji od automobila u kojem se vozi Sanader.

Ime: Zoran
26.01.2008 16:51

Zdravo imenjace, zasto oklijevate sa stvaranjem vlade u sjeni? Kako u SDP -u gledate na Sanaderovo ponasnje oko EU? Hvala na odgovoru i puno srece....

26.1.2008

Sanaderovo ponašanje oko EU nije državničko. Ako imamo problem, o njemu moramo razgovarati otvoreno i s građanima komunicirati kao sa saveznicima, a ne protivnicima. To je jedan od glavnih, ali ne i jedini problem s gospodinom Sanaderom. Vladu u sjeni nećemo formirati na način na koji postoji u britanskom ili kanadskom parlamentu, jer naš parlament ne zasjeda stalno i ministri nisu istovremeno i članovi parlamenta, kao u državama koje sam naveo. Ali imamo ljude i to više njih, koji se mogu kompetentno suočiti sa svakim ministrom Sanaderove vlade.

Ime: Dzambegovic
26.01.2008 13:10

Pozdrav Milanovicu Postavio bih ti samo dva pitanja u vezi komsiluka. Dali vasa stranka gleda pozetivno na cijelovitost Bosne i Hercegovine i ukidanje genocidne tvorevine Karadziceve i Dodikove tz. republike srpske? Smatra te li da se u Bosni i Hercegovini jos uvjek govori srpsko-hrvatskim sluzbenim jezikom? Ja ne razumijem ko ce kome "zabiti" gol, kad su "beli" losiji od domacih jer "pucanstvo" bodri crno bijele. Uzvratni susret ce se igrati u "Listopadu", ali sigurno ce tribine biti prazne jer se nezna "vreme" kad pocinje utakmica. Hvala i svako dobro.

26.1.2008

Republika Srpska je Daytonski proizvod i takva je kakva je, tu je gdje jest. O budućnosti, formatu i ustroju BiH se moraju dogovoriti narodi koji tamo žive, građani Bosne i Hercegovine. Mi to rješenje nametati ne možemo. Želim da i bosanskohercegovački Hrvati – ako to mogu reći kao Hrvat – prije svega Sarajevo smatraju svojim glavnim gradom. Ove druge stvari ne mogu preciznije komentirati jer nisam upoznat sa svim detaljima, ja sam ipak hrvatski političar. Ali želim jednu čvrstu, stabilnu i jedinstvenu BiH. Ali to nije posao koji možemo napraviti mi u Hrvatskoj, to moraju učiniti ljudi koji žive u BiH.

Ime: Bad Blue Boys
26.01.2008 13:09

Kako komentirate stanje u nogometu? Za koga navijate? Mislite li da je doslo vrijeme za jednu jaku regionalnu ligu? Da li bi to doprinjelo kvaliteti nogometa i u Hrvatskoj ili to jos nije pozeljno, i zasto?

26.1.2008

Stanje nogometa u Hrvatskoj je dvojako. Reprezentacija je jaka i uspješna. Puno je tu preplitanja javnog i privatnog interesa. Nogomet doživljavam kao zabavu, ali svjestan sam kako je to veliki biznis u kojem neki jako dobro zarađuju, pa ga onda tako treba i tretirati – kao posao sa svim društvenim, fiskalnim i poreznim posljedicama. Regionalna liga postoji u košarci. U početku je tome bilo puno protivljenja. Nogomet je možda nešto nabijeniji strastima. Treba sjesti i razgovarati. Neću reći ni da ni ne.

Ime: Mahir
26.01.2008 12:23

Gospodine Milanovicu, da li bi Hrvatska medju prvima trebala priznati nezavisno Kosovo, ili se i Vi koristite floskulom gosp.Sanadera - postupit cemo kao i druge clanice EU. Pokojni Rugova davao je podrsku nezavisnosti Hrvatske kad je to trebalo! Hvala Vam i da se obistine Mesiceve reci o Vama kao politicaru buducnosti koji nikoga ne mrzi, a postuje razlicitosti.

26.1.2008

Ovo je vrlo osjetljivo pitanje i jedna od Sanaderovih izjava s kojom se u određenoj mjeri mogu složiti. EU će tu trebati zauzeti određeno stajalište. Albanski narod na Kosovu je u posljednjih dvadeset godina prolazio teška razdoblja. Početak te kalvarije je bio i početak raspada bivše Jugoslavije. Svi smo to duboko i intenzivno proživljavali. Ali, nemam nikakav otvoreni recept. Imam određena razumijevanja za srbijansku poziciju, međutim, bojim se da budućnost Kosova unutar Srbije nije više moguća, gotovo ni na koji način. No, da bi se postigao dogovor, morat će proći još neko vrijeme.

Ime: Kadar SDP-a Grad: Dijaspora
25.01.2008 16:48

Stovani g. Milanovicu, Htio bih da Vas zamolim da mi kazete kako bih najlakse mogao priloziti znacajniji doprinos SDP-ovoj kampanji umjesto da mi nepouzdani i prevrtljivi SDP-ovo opcinski duznosnik trazi da mu platim "ispod zita" da uradi nesto sto je opcina po zakonu duzna uraditi, umjesto da se tuzimo, a znamo da je jedini sud u Hrvatskoj u Strazburu i zatrpan je predmetima. Unaprijed Vam se zahvaljujem ukoliko bi ste bili voljni da mi pomognete.

25.1.2008

Pitanje je načelno, pa i odgovor može biti jedino takav. Mi smo stranka koja radi i vjeruje u to da su temelji jednog društva njegove institucije, vladavina prava i pravila. Ako gospodin ima problema o kakvim govori, pa makar se radilo i o SDP-ovom kadru, neka zatraži zaštitu pravne države. Lako zvuči, ali znam da je u životu teže.

Ime: Banjalucanin Grad: Privremeno u Svedskoj
25.01.2008 03:31

1.Postovanje g-dine Milanovicu! Stipe Mesic Vas cijeni i predvidja Vam sjajnu politicku karijeru. Sta Vi mislite o njemu i da li vidite sebe na njegovom mjestu u nekoj buducnosti? 2.Molba mom Banjalucaninu Gusicu da prestane gnjaviti goste, a vala i nas citaoce, ovog foruma sa svojim intervjuima. Dragi Bedrudine, kad ti vec niko ne da intervju, mozda je vrijeme da razmislis o nekoj drugoj profesiji.

25.1.2008

Predsjednik Mesić dao je i daje značajan i pozitivan doprinos modernizaciji i odrastanju Hrvatske u proteklih osam godina. Nastavit će to raditi do isteka mandata. Postavio je visoke standarde, koje će njegov nasljednik ili nasljednica teško dosegnuti. Sebe u ovom trenutku vidim na čelu SDP-a, jedne velike stranke, veće nego ikada u njezinoj povijesti, s jednim ciljem - preuzeti odgovornost za Hrvatsku u prvoj sljedećoj prilici.

Komentari 11-20 (z 38)