Slušajte uživo
Vaš izbor
Posljednje vijesti

Posjetite našu arhivu. Dalje

Anketa
... ... ...

Forum

Nenad Prokić odgovara na vaša pitanja

RSE
9.2.2008

Nenad Prokić – reditelj i prevodilac, dramski pisac, direktor Bitefa i Bitef teatra, jedan od osnivača Beogradskog kruga i Foruma pisaca i profesor na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Član je Predsedništva Liberalno-demokratske partije i poslanik ove stranke u Skupštini Srbije. Kao i stranka kojoj pripada, Prokić je oštar kritičar stanja u srpskom društvu i političke scene u Srbiji. «Sve države koje su imale čvršći kulturni model, Češka ili Poljska naprimer, nakon pada Berlinskog zida su postale deo sveta kome su oduvek i pripadale. Čak je i pravoslavna Grčka, u kojoj crkva nije odvojena od održave, uprkos pravosljavlju i nacionalizmu, uspela da izađe na kraj sa evropskim vrednostima. Srbija to nije znala.», kazao je Prokić u jednom od nedavnih intervjua.

Ovaj forum je zaključen

Komentari 11-20 (z 33)

Ime: Alex
16.02.2008 18:33

Nenade, kako je moguce da kao nezavisan intelektualac i profesor univerziteta, stanete na stranu Bebe Popovica i podrzite njegov projekat LDP. Njega se odrekao i pokojni Zoran (nazalost kasno) videvsi da ga svojim spletkama vodi u propast. Kako mozete biti na istoj strani sa likovimas poput Batica ili Milana St Protica? Hvala.

16.2.2008

Meni su svi oni super i istinski su patrioti.

Ime: mitrovic miroslav Grad: klagenfurt
15.02.2008 22:41

Gospodine prestavice. Dali biste mi odgovorili na pitanje? pitanje glasi Ako bi doslo do ocepljenja Kosova I Metohije, Dali bi doslo do nemira u Republici Srpskoj ili na prostorima BIH? Unapred hvala na odgovoru!

15.2.2008

Sigurno je da opasnost postoji, ali ona ne dolazi iz umornog naroda, već iz korumpiranih delova vlasti.

Ime: Pasko Grad: Sverige
15.02.2008 18:11

Smatram vas covjekom zdravih rasudjivanja za ova "ratna" previranja po pitanju nezavisnosti Kosova, te vas molim da mi odgovorite da li ste vi za nezavisnost Kosova. Odgovorite sa DA ili NE. Vjerujem u vasu procjenu.

15.2.2008

Nisam nikada bio za jednostrana rešenja Beograda, pa ne mogu biti ni za jednostarana rešenja Prištine. Neće biti srećnijeg života dok se Albanci i Srbi o tome zajedno ne dogovore.

Ime: Gropius
15.02.2008 12:24

Zamislite da je ovo emisija Dvougao. Sta biste porucili vasem kolegi Nebojsi Pajkicu?

15.2.2008

Da režira film.

Ime: Kosta Grad: Prijedor
15.02.2008 11:37

Bajka od zivote,<br />spasavali nas u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni,<br />Makedoniji i nigde nam nisu nista ozbiljno<br />pomogli, sad obecavaju spasice nas i na Kosovu,<br />od koga ? U svakom podrucju bolje da se oni koji tamo zive sami dogovore je bolje od pomoci<br />Od svih tih nekih ideja, samo nam se losije desilio.<br />

15.2.2008

Oni nikada nisu nikada nikog spasili ni od prehlade, a kamoli od nečeg ozbiljnog.

Ime: Voja M. Grad: Kucevo
15.02.2008 11:36

G-dine Prokicu<br />Kako sada stvari stoje, posle izjava Kostunice i vladike Artenija, da li vam se cini da nam se vraca 27. mart '41. ili ,,krvava litija'' povodom Konkordata. Da li postoji ozbiljan odgovor na ova pitanja? Ako potoji, ko treba da ga da>

15.2.2008

Ponavljaju se i u 21. veku neodgovorne izjave, kakve su skupo koštale Srbiju u 20. To je zaista toliko neodgovorno da nema objašnjenja.

Ime: Patriot
15.02.2008 11:20

Ja imam utisak da su srpski intelektualci podmiceni od strane Albanaca i da rade na stvaranju velike Albanije. Da nije tako bili bi prvi u redovima za odbranu zemlje, a ne ovako, sireci defektizam, srvarajuci zabunu i pometnju i pomazuci albanski islamisticko-kriminalnim krugovima, finansiranih od strane rasturaca droge koji u novoj drzavi vide nista drugo nego sigurno utociste. <br /><br />Nakon ovog monologa pitanje, a sta ste Vi to ucinili na ocuvanju jedinstva "otadzbine"?

15.2.2008

Zaista neki put tako deluje, kao da vlast u Srbiji radi za interese Albanaca. Šta sam ja uradio? Šta god da sam uradio, ako sam išta, u svakom je slučaju premalo.

Ime: Sabrije Grad: Pristina
13.02.2008 14:24

Htela bi da vas pitam da li su svesni u Beogradu da idu u ombis sa svojim stavom o Kosovu.

13.2.2008

Jesu, ali ih baš briga.

Ime: Rabija
13.02.2008 10:14

Gosp. Prokicu! <br /><br />Kako komentarisete sledece:<br /><br />„Srpski narod mora bojkotovati jugoslovenski referendum koji vodi stvaranju separatnih država izvedenih iz novokomponovanih nacija... Jugoslovenski referendum, u ma kojem svom obliku, pogaziće srpska etnička i istorijska prava na celoj današnjoj teritoriji južnoslovenske države. (...) Po etničkom pravu, u srpsku državu morale bi ulaziti sve one teritorije koje naseljavaju Srbi. U slučaju druge, komunističke Jugoslavije, to su, osim Srbije, Crna Gora, istočna Hercegovina, veliki deo Bosne, delovi Makedonije, Baranja i nekadašnji granični pojas u Slavoniji, Hrvatskoj i Dalmaciji. (...) Uvek se zaboravlja pravim rečima objasniti da je na prostorima Stare Srbije, na Kosovu, Metohiji, i u okolnim oblastima današnje Srbije, Makedonije, Crne gore i Albanije, u poslednja tri stoleća, izvrsen genocid Albanaca i Arbanasa nad Srbima. Stoga Srbi Kosovo i Metohiju mogu smatrati isključivo kao oblast pod stranom i neprijateljskom okupacijom, gde je izvršen pogrom srpskog stanovništva, proterivanje, preveravanje, odnarodnjavanje, i uništenje sakralnih spomenika najviše umetničke i duhovne vrednosti, zatim, srpske ratarske kulture, i, u novije vreme, materijalnih dobara, pre svega industrije. (...) Pod poluvekovnom vladavinom iste partije izvršen je, na gotovo celom jugoslovenskom prostoru, još jedan genocid, nasilnim i podmuklim odnarodnjavanjem dela srpskog naroda, stvaranjem takozvanih nacija Crnogoraca, Muslimana i Makedonaca, koji su danas nosioci separatisti č kih tendencija razbijanja Jugoslavije, sve pod izgovorm tobožnjeg nacionalnog i državotvornog suvereniteta. Poznato je da su te nacije stvorene na osnovama srpskog etnosa i u srpskom istorijskom prostoru.“ <br /><br />Ovaj mudri Srbin, nacionalista je iz vase stranke, ime mu je Nikola Samardzic. Kopirani tekst je iz desnicarskih Pogleda, objavljen 14.6.1991. Pa sta bi, kako to okrenuste curak? <br /><br />

13.2.2008

Pa nisam ja pisao to, da bih ja okrenuo ćurak. To pitajte autora.

Ime: SULJO
13.02.2008 02:55

Jeli upotreba vojne sile i ukidanje ustava na Kosovu, te ista dala povod da Kosovo bude nezavisno?. Kakav status treba imati Vojvodina ako Kosovo dobije nezavisnost?. Vas komentar<br />

13.2.2008

Neposredni povod dobitka Vojvodine i gubitka Kosova je isti: ratni plen.

Komentari 11-20 (z 33)