Slušajte uživo
Vaš izbor
Posljednje vijesti

Posjetite našu arhivu. Dalje

Anketa
... ... ...

Forum

Žarko Papić odgovara na vaša pitanja

Žarko Papić

RSE
25.2.2008

Dr Žarko Papić, naučnik, političar i diplomata, jedan je od najboljih poznavalaca balkanske političke scene i jedina osoba sa balkanskih prostora na čelu jedne međunarodne humanitarne organizacije. Šef je bh. ogranka Nezavisnog biroa za humanitarna pitanja (IBHI), međunarodne nevladine organizacije koja je istovremeno dio organizacije Ujedinjenih naroda. Prije nego je doša na čelo IBHI, Žarko Papić bio je istraživač u beogradskom Institutu za ekonomiku investicija početkom sedamdesetih godina, profesor na Ekonomskom fakultetu u Novom Sadu, ministar nauke i tehnologije u Vladi SR Srbije početkom osamdesetih, ministar za planiranje u Saveznom izvršnom vijeću Branka Mikulića, ambasador Jugoslavije u OECD-u u Parizu (i nakon dobrovoljne ostavke aprila 1992. godine - politički dissident), te profesor na Američkom univerzitetu u Parizu.

Ovaj forum je zaključen

Komentari 11-16 (z 16)

Ime: Omar
27.02.2008 17:14

Moze li zemlja biti Suverena ako silom vrsi promjenu Ustava i ako nije clanica UN u tom periodu?. Dali je NATO prekrsio Internacionalni zakon po pitanju suvereniteta Srbije i Crne Gore? Vas odgovor.

27.2.2008

Dragi Omar, Zemlja moze biti suverena i bez clanstva u UN (Svajcarska je tek prosle decenije pristupila modjunarodnim organizacijama). Ima puno primjena nedemokratskih promjena Ustava, ako vojna hunta izvrsi puc ili promijeni (ili suspenduje) Ustav na primjer. Medjunarodno pravno gledano NATO jeste bez neophodnih odluka Savjeta Bezbjednosti UN prekrsio suverenost Srbije i Crne Gore, ako mislite na bombardovanje 1999. Slicno je i sa napadom SAD i saveznika na Irak ma koliko mi lose mislili o Sadamu. Medjunarodno pravo je, izgleda mi, samo za „male“, „veliki“ rade u skladu sa svojim interesom a onda to „zaviju“ u neku naknadnu pravnu formu. Sto bi J.B.Tito rekao „ne drze se zakona ko pijan plota“.

Ime: sarajka Grad: Sarajevo
27.02.2008 00:11

Gospodine Papicu !<br />Zar je moguce da Dodik u ime BiH odlucuje onako bezobrazno da se nece priznati kosovo i dali sve od njega zavisi ovdje u BiH ?<br />Koliko vidim MZ je previse mu dala za pravo i bez sankcija terorise narod u BiH zna se koga.<br />

26.2.2008

Draga Sarajka, Ne zavisi sve u BiH od Dodika ili bilo kog drugog. Na zalost, sve zavisi od nefunkcionalnog politickog sistema i cinjenice da vladajucu „koaliciju“ u Parlamentu BiH cine partije koje nista ne ujedinjuje sem interesa da opstanu na vlasti. U vezi priznanja Kosova, po Ustavu BiH za tako nesto potreban je konsenzus tri konstitutivna naroda (3 clana Predsjednistva). Toga konsenzusa (saglasnosti predstavnika srba) ocigledno nema i nece ga biti jos dugo vremena. Ja licno mislim da je za cjelovitost i jedinstvo BiH, a interesi BiH su mi prvi i osnovni prioritet, vazno je da se od priznanja / nepriznanja Kosova ne pravi velika tema. MZ ocigledno ne zna kako da rijesi konflikte izmedju partija na vlasti u BiH. Moja je ocjena da radikalizacija politicke retorike sluzi samo plasenju naroda, homogenizaciji svog „nacionalnog stada“ a da su nasi „lideri“ izmedju sebe „ko' braca rodjena“.

Ime: Samir
26.02.2008 18:03

Gospodine Papicu<br />Prekompozicija Balkana mi se cini kao "never-ending story". Dosta je analiza koje ukazuju na to da ce atomiziranje da se nastavi po logici spojenih posuda...Preko Makedonije, Crne Gore, BiH...a mozda i dalje...Nisam ubijedjen da zapad kao ni istok mogu efikasno da zaustavljaju te procese...Vase misljenje?

26.2.2008

Dragi Samire, Prekompozicija Balkana je veoma ozbiljno pitanje. Velike sile to koriste za svoje interese i temom barataju „ko slon u staklenoj bašti“. Priznavanje nezavisnosti Kosova (koje je de facto bilo nezavisno od Srbije) bojim se nije „kraj price“ vec otvaranje novog kruga nestabilnosti. Poslednjih dana jasni su znaci destabilizacije Makedonije a samo postojanje dvije nacionalne drzave albanaca vodi njihovom ujedinjenju. Jedino rjesenje je da se citav Balkan sto prije integrise u EU tako da granice prestanu biti vazne.

Ime: Marko Grad: Prag
26.02.2008 17:46

Koliko daleko zeli ici Rusija? Ona je dobila sta je htjela (kontrolu nad naftnom kompanijom) i Srbija joj samo sluzi da pravi probleme zapadu.

26.2.2008

Dragi Marko, Rusija ce, bojim se ici veoma daleko. Problem Kosova je Rusiji posluzio za oglasavanje povratka na svjetsku scenu kao Velike Sile. Geostrateske okolnosti su se veoma promijenile u poslednjih 10 godina, Rusija, Kina i Indija su ekonomski veoma ojacale, SAD oslabile a EU se jos drzi. Rusija ce Zapad pritiskati energijom (gas, nafta) a na toj tacki Zapad stoji lose.

Ime: Boro Grad: Ljubljana
26.02.2008 15:14

Gospodine Papiću,<br />može li Srbija večno terati inat, koji joj nameće sadašnje rukovodstvo, ili će ipak kad-tad priznati Kosovo? Da li do takve promene može doći mirnim putem ili je na pomolu puč?

26.2.2008

Dragi Boro, Kao sto znate, u medjuvremenu, U Srbiji je pala Vlada i raspisani su opšti izbori za 11 maj 2008. Oni ce biti historijski izbori izmedju demokrata i nacionalista Srbije. Opsti uslovi i unutrasnje tenzije oko Kosova najgori su moguci za demokratsku orijentaciju. Otvoreno govoreci, sve sto su SAD i EU uradile u poslednjih mjesec dana, nezavisno od namjera, za demokratsku orjentaciju bilo je lose. Ne vjerujem u puc, ali nisam optimista ni u pogledu izbora.

Ime: Ivo Stamenkovic Grad: Berlin sa horizontom
25.02.2008 22:32

Postovani ospodine Papicu,<br />Da li smatrate da bi brzo i koordinisano priznanje kosovske nazavisnosti od strane preostalih republika bivse SFRJ u mnogome (ako ne i bitno) doprinelo da se unutrasnja i spoljasna politika u Srbiji okrene ka realnosti i sagledavanju te realnosti?

25.2.2008

Dragi Ivo, Ne mislim da bi brzo i koordinisano priznanje Kosova od strane preostallih republika bivse SFRJ doprinijelo da se spoljna politika Srbije okrene realnosti. U svemu sto je oko ovoga lose postoji i nesto sto je za BiH dobro. Srbija pokusava da „sacuva“ Kosovo pozivajuci se na medjunarodno pravo (Rezoluciju SB) i Povelju UN. Ti medjunarodno-pravni instrumenti, posteno govoreci, jesu prekrseni. Iz takve pozicije Srbije ne moze se dovoditi u pitanje BiH, ili traziti odcjepljenje RS. Ta realnost nama odgovara.

Komentari 11-16 (z 16)