Posjetite našu arhivu. Dalje

Anketa
... ... ...

Vaši članci
Rubrika za vaše autorske tekstove i komentare. Dalje

Forum

SULEJMAN TIHIĆ ONLINE

Dženana HALIMOVIĆ
27.06.2006

Sulejman Tihić na općim izborima u BiH, održanim 2002.godine, izabran je za člana Predsjedništva BiH. Trenutno predsjedava ovom institucijom, a predsjednik je i vodeće stranke bošnjačkog naroda, Stranke demokratske akcije (SDA). Na čelu SDA nalazi se već drugi mandat, koji traje do 2009. godine, a jedini je i bio na toj funkciji sve od smrti prvog predsjednika Alije Izetbegovića, pa do danas. Unutar SDA, ali i izvan ove stranke, izbor Sulejmana Tihića za stranačkog lidera iznenadio je mnoge, jer se u medijima nagađalo da će nasljednik Alije Izetbegovića biti njegov sin Bakir. Tihićev izbor u dva mandata za predsjednika SDA pokazao je, međutim, da ovaj pravnik iz Bosanskog Šamca uživa podršku većine unutar svoje stranke. Povremene medijske informacije o personalnim sukobima unutar SDA, pokazivale su da Tihić u Stranci ipak ima oponenata. Posljednji unutarstranački spor ovih dana bio je sa Adnanom Terzićem, predsjedavajućim Vijeća ministara BiH, koji se, nezvanično, neće na izborima u oktobru naći na kandidatskoj listi za državne institucije. Sulejman Tihić, kao neki bošnjački političari nije bio zatvorenik komunističkog režima, nego srpskih koncentracionih logora u Bosanskom Šamcu, Brčkom, Bijeljini, Batajnici i Sremskoj Mitrovici, od maja do avgusta 1992. godine.

Da li želite učestvovati u ovom forumu?
Vaše ime *
Grad
Komentar *
Prije nego što pošaljete komentar , molimo pročitajte - Pravila za forum

Komentari 11-20 (z 94)

Ime: SLOBA,FRANJA I ALIJA
03.07.2006 21:54

Postovani Tihicu, na koji ce nacin Stranka Demokratske Akcije u buducniosti graditi odnose sa Srpskom Demokratskom Strankom ?

Ime: zzejnil@hotmail.com
03.07.2006 19:41

Postovani Gosp. predsjednice... Ako je to pravo koje su vas ucili na pravnom hmm onda je neko bio u buretu.Bosna NE ZELI i nece Entitete ona je naucila na cjelovitost.A ako vi kao njen presjednik niste u stanju da branite tu cjelovitost onda bi bilo posteno da se i sklonite sa te pozicije i pustite ljude koje malo manje misle na licne interese a vise na ljude koji zive od 150 maraka mjesecno.Moje pitanje Gospodine Tihicu je dali ce te to uciniti i sa SDA tj napustiti vodece pozicije u stranci ukoliko izgubite izbore?

Ime: Onaj van BiH
03.07.2006 15:12

Da li ce politika BiH postati iole zainteresovanija za Bosnjake van BiH??? Ili je to vlastima u BiH zabranjeno da, makar, odrzavaju kontakte sa Bosnjacima na EX-YU prostoru?? Ponasate se kao da je Sarajevo drzava za sebe! Ili je to zbog toga sto se ne smijete zamjerati Srbima u BiH?? Do kad vise, po njihovom diktatu?!?

3.7.2006

Bosna i Hercegovina je uvijek vodila brigu o Bošnjacima izvan BiH onoliko koliko je to bilo moguće. I tradicionalno su BiH i Sarajevo, kao njen glavni grad (ali i drugi gradovi) bili otvoreni za svakoga.

Ime: Cifre govore za sebe
03.07.2006 10:56

Mozete li nam reci kolika su vasa primanja, kolika su primanja ljudi oko vas (sef protokola, savjetnik, sekretar i vozac), kolika je prosjecna penzija u BiH i koliko po statistickim podacima stanovnistva BiH zivi ispod 1 EURA po danu.

3.7.2006

Plaća člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iznosi 2400,00 KM, šefa protokola i savjetnika oko 1200, sekretarice i vozača 750 KM. Ostali statistički podaci dostupni u u relevantnim institucijama.

Ime: Zivjece ovaj narod
03.07.2006 10:43

Kad objektivno sagledate sadasnje kriminalno stanje u Bosni, da li se licno osjecate odgovornim za sve politikantske izjave koje zajedno dajete sa vasim srpskim istomisljenicima i time produzavate agoniju naroda. Da li mozete navesti ikakav primjer da ste konstruktivno radili na poboljsanju stanja u BiH? Zanimaju me konkretne cifre.

Ime: kasimn@hotmail.com
03.07.2006 02:15

Sramota je da kazete Tihicu, da ste bili protiv osude kojom se kaznjava SCG, za genocid protiv BiH. Odnosno da niste saglasni sa osudom. Zasto!

3.7.2006

Sramota je da neko iznosi neistine! Moj stav je dosljedan i potpuno jasan: Savezna Republika Jugoslavija, odnosno Srbija i crna Gora je na Bosnu i Hercegovinu u periodu 1992-1995 izvršila agresiju, a nad bošnjačkim narodom počinila genocid! Nikada nisam imao, niti ću imati, drukčiji stav!

Ime: glas za Edhema
02.07.2006 19:47

Gospodine Tihiću, hoće li Edhem Bičakčić biti medju kandidatima SDA na općim izborima ili da preformulišem, hoćete li unutar stranke podržati njegovu eventualnu kandidaturu za izbore. Mislim da je to jedan od rijetkih koji su ostali vjerni ideji moderne BiH i koji je bio žrtveno janje svoje stranke. Svi koji ga znaju, znaju da je izuzetno pošten čovjek, koji nikad nije stavio ni cvonjka u svoj džep, kao mnogi drugi u toj vašoj stranici. Hvala na odgovoru i pozdrav.

2.7.2006

I lično sam se založio kod visokog predstavnika da rehabilitira Edhema Bičakčića jer sam duboko uvjeren u njegovo poštenje. On, međutim, nije izrazio želju za bilo kakvu kandidaturu. Da jeste, ja bih ga svakako podržao.

Ime: HAJRIC
02.07.2006 19:45

puno selam i pozdravaiz daleke dijaspore koja u vecini stvari je svjesna sebe i drzave sto se bosna zove i kao takvi zelimo da vam kazemo da mi dijaspora (a pricao sam sa velikom vecinom nasih ljudi smatramo da u nasoj domovini moraju da dodzu cvrsci ljudi i ljdi koji ne smiju da pokleknu nasrtajima na cjelovitost nase domovine i da jasno i glasno kazu da nikakvi dodikovi izleti nemaju ama bas nikakvog smisla i da se treba zabraniti rad svim takvim istupima) mislim da bosnjacki politicari nisu svjesni da je trenutna situacija veoma kompleksna i da samo rezolutno moraju da nastupe,sasda su BOSNJACI SVJESNI SEBE A DIJASPORA JOS VISE VOLI SVOJU MRTVAJU STO SE BOSNA ZOVE A TO BOSNJACKI POLITICARI IZGLEDA NE HAJU BAS TAKO ILI SU IM PRICI LICNI INTERESI GOSPODINE TIHICU SMATRAM DA STE RELATIVNO POSTEN BOSNAJK ALI DA NISTE ODGOVORILI SITUACIJI KOJA VAM JE POVJERENA , JER DOBAR COVJEK NE MOZE BITI I DOBAR POLITICAR TO SU TE DVIJE STVARI KOJE SU PROTIVRJECNE, MISLIM DA STE I ZANEMARILI DIJASPORU KOJA CE AKO BOG DA U BUDUCNOSTI IGRATI JEDNU VEOMA JAKU ULOGU JER KOD NAS SU PONTECIJALI (PARE,BIZNIS,ZNANJE, LOBIRANJE I NARVNO PATRIOTIZAM ,DALI SAM U PRAVU , PUNO ZDRAVLJA I SRECE

2.7.2006

Bosna i Hercegovina nije i nikada neće zanemariti dijasporu. Ovdje narod misli da je obrnuto.

Ime: r.agovic@gmail.com
02.07.2006 18:55

Gospodine Tihicu, Evo vec jedanaest godina cetnici ne daju da se dejtonski ugovor sprovede onako kako je zamisljen. Ni jednu dzamiju koju su srusili nisu obnovili; ni jedan povratnik nije dobio posao a ni sredstva da bi normalno mogao da zivi (barem kao prije agresije); na Bosnjackoj zemlji se grade citava naselja za Cetnike izbjegle sa podrucja koje pripada takozvanoj Federaciji; grade Crkve na Bosnjackoj zemlji i tako dalje. Po mom misljenju morali bi da djelujete u dva pravca. Prvo da Bosnjaci u Srbiji dobiju sva prava koja imaju Srbi u BiH (cak ako tako mora i pravo na teritorijalnu organizaciju). Ovo da bi se vrsio pritisak na politicko vodjstvo Srbije da se ne bi mijesali u nase unutrasnje stvari. Drugo, da se Dejtonski sporazum proglasi nevazecim i da se vratimo ustavu koji je vazio prije Dejtonskog sporazuma. Evropi (a i UN-u je lako sada dokazati gdje su, zapravo, problemi a Cetnici vise nemaju JNA i mnogo toga sto su imali za 'Vaninstitucionalno rjesavanje Velikosrpskog pitanja. S' postovanjem r.agovic@gmail.com

2.7.2006

Hvala na savjetu.

Ime: Dedo
02.07.2006 17:32

Pitanje i molba za pravnika Sulemana Tihica. Sta konkretno prevedeno na laicki jezik znace clanovi ustava R BiH br.154 i br.155 koji su dole citirani ? Jesu li funkcioneri R BiH potpisujuci Deytonski mirovni sporazum svijesno krseci ova dva clana Ustava R BiH izdajice naroda i drzave ? Clan 154. Neprikosnoveno je i neotudjivo pravo i dužnost gradjana, naroda Bosne i Hercegovine i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive da štite i brane slobodu, nezavisnost, suverenitet, teritorijalni integritet i cjelokupnost i Ustavom utvrdjeno uredjenje Republike. Clan 155. Niko nema pravo da prizna ili potpiše kapitulaciju, niti da prihvati ili prizna okupaciju Republike Bosne i Hercegovine ili pojedinog njenog dijela. Niko nema pravo da sprijeci gradjane Republike Bosne i Hercegovine da se bore protiv neprijatelja koji je napao Republiku. Takvi akti su protuustavni i kažnjavaju se kao izdaja Republike. Izdaja Republike je najteži zlocin prema narodu i kažnjava se kao teško krivicno djelo.

Komentari 11-20 (z 94)