Posjetite našu arhivu. Dalje

Anketa
... ... ...

Forum

NIKOLA ŠPIRIĆ ONLINE

Lejla SARIĆ
27.11.2006

Nikola Špirić, po rođenju Drvarčanin, vjerovatno će biti novi predsjedavajući Vijeća ministara BiH, odnosno državni premijer. Dosadašnji je član rukovodstva Zastupničkog doma parlamenta BiH i drugi čovjek Saveza nezavisnih socijaldemokrata, najpouzdaniji saradnik lidera ove stranke i premijera RS Milorada Dodika. Diplomirani ekonomista, bio je poslanik u Parlamentu BiH u mandatu 1999./2000., zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH 2000. godine, te predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH 2001./2002. Žestok kritičar nacionalnih stranaka, dobrim je dijelom zaslužan za izbornu pobjedu Saveza nezavisnih socijaldemokrata na oktobarskim opštim izborima u BiH. U jednom od izdanja emisije Radija Slobodna Evropa “Radio Most”, Špirić je uz ostalo rekao: “Ne vjerujem da su vlasti SDS-a, HDZ-a i SDA spremne da priznaju svoju odgovornost za 200 hiljada mrtvih u našoj zemlji. Taj trolist ne može ponuditi bolja vremena za Bosnu i Hercegovinu. Oni moraju da se izvine građanima ove zemlje za propale koncepte i sve nesreće koje su se dogodile na ovim prostorima.”

Da li želite učestvovati u ovom forumu?
Vaše ime *
Grad
Komentar *
Prije nego što pošaljete komentar - Pravila za forum

Komentari 11-20 (z 81)

Ime: Doktor-Velimir S-daysof konfusion@yahoo.com
03.12.2006 01:22

Gospodine Spiricu, vas kao personu i politicara svrstavam u red tolerantnih. Medjutim ja kao Srbin sam licno zabrinut retorikom i ponasanjem vasega sefa gospodina Dodika. Imam osjecaj da je gospodin Dodig ,,KUKAVICIJE JAJE U SRBSKOME GNIJEZDU,,Evo i zasto.Dodig sve minimizira,nepodastiva,izruguje(moze neko to macku objesiti o rep, rekonstrukcija sudstva,ucjene sudija, moze OHR da bude ovdje sto godina,ali bit ce ne kako OHR hoce ,Pricao je protiv izdvajanja sredstava iz budzeta RR za obnovu porusenih vjerskih objekata a dao je 300 000 KM za obnovu dzamije u Banja Luci.Dizao je ton i galamu na medjunarodne predstavnike,pa se onda licno izvinjavao Engleskome ambasadoru u BiH, ne zbog njegovih izjava, vec gospodina Jelica Milana. povodom cestitke Dana drzavnosti Engleske kraljice,i da ne nabrajam ima toga puno)Ovo me podsjeca na duvanje supljeg balona i na 1991-92 kada je Karadzic i njegovi cinili ovo slicno. Razumijem Karadzic je imao i cime,i vrijeme i okruzenje je bilo kakvo je bilo pa je mogao.MOJE PITANJE ZA VAS je:Nisu li ovo zadnji trzaji RS,i dali je Dodik upravo njen grobar, koji ce na pogrebnoj ceremoni ,a vec je poceo pripremati Srbe reci im ,,Vidjeli ste mi smo sve pokusali,pricali o neposlusnosti,referendumu iiii tako tako?Molim vas od vaseg sefa ne ocekujem puno vise polazemo nadu u vas da spasite klinicki mrtvu RS. DALI JE POCETAK KRAJA RS? Hvala Doktor S.VELIMIR

3.12.2006

Ja mislim da su smiješne konotacije. Mislim da je Milorad Dodik bogom dat lider ne samo u RS-u nego u BiH. Vidite, nama nije, naravno, smetalo da ovdje 4 godine stojimo i da politiku provodi predsjedavajući Vijeća ministara Adnan Terzić. A prosto je čudo da sada, recimo, Milorada Dodika, kao jednog političara u velikom naponu snage i uzletu, koji želi prije svega da ekonomski razvije RS, čovjeka koji se raduje da se ekonomski projekti razviju unutar Federacije BiH, ljudi doživljavaju sa dozom straha. Pa ja sam i u predizbornoj kampanji govorio: ’Ne juriša Milorad Dodik na Sarajevo tenkovima, nego Milorad Dodik je, nošen voljom građana i birača, došao za predsjednika Vlade RS’. Daj Bože da takav čovjek se pojavi i u Federaciji, da dva čovjeka sjednu da razgovaraju kako bi nam svima bilo bolje. Ja žalim što na državnom nivou ne postoji neko ko ima toliku harizmu, snagu i energiju kao što ima Milorad Dodik. I onda sam govorio svima ako ćemo brže do Brisela i do Vašingtona, hajde da stanemo svi iza Dodika. Zašto da ne stanemo svi iza Dodika ako su nam cilj Brisel i Vašington? Je li problem samo u tome što je to Milorad Dodik, što nije Bošnjak ili što nije koje druge vjere? Ali mislim da je ovaj slušalac htio da spočitava Dodiku nešto sasvim drugo. Ja mislim da ta trgovačka politika, pretpostavljam stranku kojoj pripada ovaj koji je postavio ovo pitanje, bila najveća kazna za RS i ljude koji su živjeli u njoj. Milorad Dodik se pokazuje ne kao čovjek koji spašava RS nego koji spašava sve nas u BiH želeći da se čim prije ekonomski razvijemo.

Ime: Fahro
02.12.2006 21:29

Da li du i RS ciscene skolske i li gradske biblioteke od nepozeljnih knjiga kao recimo u Travnickoj Gimnaziji?

2.12.2006

Ja mislim da ja bilo, nažalost, pojava obračuna sa našom, rekao bih, svjetlijom prošlošću na svim prostorima BiH. Ja ne znam primjere u RS-u, ali ne mislim da je bila idealna situacija i u školama u RS-u, kao što nije bila idealna ni u Federaciji, pogotovo u travničkoj gimnaziji. Ja mislim da će nove generacije, koje dođu i stasaju, koje ne budu opterećene ovim što nam se desilo, stvari poredati na svoje mjesto.

Ime: "okupatorski spomenik"
02.12.2006 20:00

"U subotu rano ujutro otvorena je vatra iz pištolja na Sofi Mehmed-pašinu džamiju u Gornjem Šeheru kod Banja Luke. Sofi Mehmed-pašina džamija, koja je bila srušena 1993, obnovljena je letos" - pise u vijesti koju 2. decembra objavljuje RS. Na stranu sto po svojoj ustaljenoj i nedopustivoj praksi, RFE ne objavljuje da su tu dzamiju srusili srspki barbari za njihove strahovlade u Banjoj Luci, gdje nije bilo ratna ni ratnih dejstava, u vijesti ne pise ni ko ju je obnovio. (Valjda da se ustedi na prostoru, sta li?) Obnovili su je Bosnjaci - muslimani svojim novcem, kako bi Reis-efednija Ceric oprostio njenim rusiteljima kojiam srpske valsti ne misle nikada uci u kraj! G. Spricu, kada ce prestati ovi, ne jedini anticivilizacijski akti siledzijstva? Buduci da je RS nastala upravo na takvim i jos gorim aktima, a li ste Vi njen jedan od gorljivih reprezenata i pobornika, mislim da nece nikad, a to iskustvo najbolje potvrdjuje. P.S. Redakciji: Molim da ovo moje pitanje uvrsti! Ibrahim Halilovic

2.12.2006

Naravno, nije to jedinstven primjer. Ja sam čovjek koji osuđuje sve napade na vjerske objekte, na ljude, na povratnike, ali mislim da to nije ni jedinstven, ni jedini primjer koji je za osudu. Ja bih volio kada bi Srbi osuđivali napade na džamije, a kada bi Bošnjaci osuđivali napade na pravoslavne i katoličke bogomolje i povratnike Srbe i katolike u različite dijelove BiH. Sve dok tako ne počnemo, neće biti bolje - iako sam ja čovjek koji osuđuje svaki napad na bilo koji vjerski objekat i na bilo kojeg čovjeka ili stanovnika u BiH. Mogu da vam npr. navedem u prošloj sedmici par primjera koji su se desili u gradu koji pledira da bude glavni grad - u Sarajevu. Mislim da su to bili užasni primjeri - prikazani su u svim elektronskim medijima - koji su vezani također za ono što nije primjereno jednom demokratskom svijetu, jednom demokratski uređenom društvu. Moja generalna ocjena je da treba osuditi sve ono što predstavlja napad na bilo čiju slobodu, slobodno ispoljavanje vjera, na vjerske objekte i na ljude bez obzira koje su nacije i vjeroispovjesti. Jako moramo biti svjesni svega onoga što nam se dešavalo 4 ili 10 godina. Nisu ljudi u ovoj zemlji jedni drugima dijelili čokolade, nego se strpljivo ubijali. I da nije bilo Dejtonskog mirovnog sporazuma, nažalost, to zlo koje se zove rat pretpostavljam da bi i danas bjesnilo ne samo u glavama različitih idiota i kretena nego i na terenu.

Ime: Zlatko
02.12.2006 19:54

Poštovanje,gospodine Špiriću kada če prestati stalne optužbe da su samo Srbi krivi za rat,iako mi imamo najveću krivicu ni Hrvati ni Bošnjaci nisu nevini,zna se da je Alija Izatbegović rekao da će "žrtvovati mir za Bosnu"? Kako gledate na budućnost BiH,na budućnost Republike Srpske i općenito budućih odnosa koji se trebaju ostvariti?

2.12.2006

BiH ima budućnost ukoliko postigne poželjnu sinhoronizaciju između entiteta i državne vlasti. Postoje ljudi koji misle da BiH ima budućnost bez entiteta. Postoje i oni koji misle da entiteti trebaju imati samostalan put. Ja mislim da se tu mora postići mjera i sinhornizacija i da BiH nema prespektivu ukoliko bude negirala postojanje entiteta, kao što ni entiteti nemaju perspektivu ukoliko budu negirali BiH.

Ime: I. Halilovic
02.12.2006 19:49

Srsksa opcina Mrkonjic-Grad (povjesno ime - Varcar Vakuf, danas haman bez starosjedilaca) najavila je tuzbu protiv R Hrvatske (kao i jos nekoliko krajiskih opcina iz RS) za rani zlocin i razaranja trazeci stotine i stotine mlijuna maraka odstete. U redu, i pored toga sto se radi o enormno drasticnoj procjeni "ofrlje" (kao da je sve sruseno, a nije) i premda su u samom Mrkonjicu vise stradale muslimanske kuce od srpskih za vrijeme nastupanja hrvatskih snaga 1995! Pitanje za Vas: iz kojih ce se para namiriti ono sto su Srbi porusili iz cista mira, prije nastupanja hrvatskih snaga, a u prvom redu sto su pobili kao prvi dobrovoljci u jurisu na Hrvatsku 1991. godine i kasnije gdje su od djavla zajmali zlocin! Ko ce platiti ono sto su Srbi srusili u Liskovici, Vlasinju, Barevu, Jajcu, Jajcu..., ko ce namiriti stetu sto su popljackali tamo, ko, kada i iz kojih para? Hoce li iz onih koje ce eventualno dobiti od R Hrvatske, li iz sveg ili hrvatski kada eventualno dobiju sporove, ili ce se usutjeti sa tuzbama, da ne cackaju gdje ne treba, kako i sami ne bi platili visestruko vise odsteta! (Osobno, za to sam da svako namiri stetu koju je pricinio). Pitam Vas ko ce platiti rusenje spomenika povjesti, religije i kulture neprocjenjive vrijednosti koje su domaci Srbi srusili u Varcaru - kao sto je Krzlar-agina dzamija, naprimjer, temeljni objekat grada iz 1592. - koji je susen iz na cetiris stotu obljetnicu njenog gradjenja, iz cista mira. Ko ce platiti sto su na vakufskom zemljistu, mezaru i dzamijskoj avliji podigli birtijetne (jedna nosi naziv "Srbija". Ko ce, na kraju krajeva, platiti i moju srusenu kucicu u Podsiljku koju sam nudio na uslugu opcinskim vlastima da u nju smjeste izbjeglice, a vlasti to odbile, pa je digle u zrak negdje u maju 1992.? Na koju adresu i na osnovu kojeg clana zakona i kome da uputim tuzbu, poucite me, molim Vas! Ali, mislim da sam i u ovom slucaju, u Vasem liku, nasao "bogomlju dje cu se Bogu moliti". Da imate obraza, ne samo da se ne bi kandidirali da vodite drzavu koju ne priznajete, a ne priznajete je kao ni pocinjenjeni zlocin, a ni sudove koji za to sude. Nemojte misliti da smo svi Reisovi i Tihicevi sljedbenici pa da zaboravljamo zlocin! Hvala.

2.12.2006

Nažalost, svi su u ovoj zemlji nemilice rušili sve na šta su naišli, na hiljade je spaljenih objekata na svim stranama BiH. Cijenu tog divljanja i ratnog razaranja platili su stanovnici BiH, bez obzira da li su Srbi, Hrvati ili Bošnjaci - neki više, neki manje, ali definitivno cijenu rata i ratnog ludovanja snosimo svi mi danas u ovoj zemlji.

Ime: ihalilovic@yahoo.de
02.12.2006 17:48

Procitah kako Srbi potrazuju nesto oko 200 milijuna eura od Republike Hrvatske na ime obestecenja za djecu koju su ustase pobile u Jasenovcu za vrijeme njihove strahovlade u II svjestkom ratu. Srbi, dakjle, ne zaboraljaju, niti oprastaju zlocin, sto moze biti primjeran obrazac, ali kada bi ga primjenili i na sebi samima! Stoga, pitanje za Vas: Sta Vi mislite imaju li pravo zrtve srpske agresije, zlocina i gencida traziti mnogostruko vecu nadoknadu od Srba i Hrvata za sve poubijene (ne samo maksume) tokom srpske i hrvatske agresije na Bosnu, kao i stetu za pretrpljenu strah, boli, te za enormna razaranja, ili sve to treba halaliti zarad buducnosti, kako voite i sami (drsko) reci trazeci da se povuce Tuzba RBiH sa Medjunarodnog suda pravde, a zlocin, gencid i stete - halale! Licno, ne bih nikada halalio nikome za tako velika zla, a ni Sulejmanu Tihicu niko nije dao takav mandat, jer bez zasluzene kazne, zlo ce se ponoviti. Zbog toga bi trebalo razmontirati i RS i HB, kao sto je razmontirana NDH, a i Ljoticeva Srbija, koja je pobila Zidove prije nego sto je Hitler skontao svoje genocidno "konacno rjesenje jevrejskog pitanja". Sve koji su stajali ili koji stoje iza takvih projekata treba kazniti onako kako je Stanislav galic prosao na Tribunalu.

Ime: Reforma
02.12.2006 13:50

Postovanje, Smatram da srpski politicari iz RS-a blokiraju reformu policije samo iz jednog razloga, a to je zato sto policija RS-a stiti Radovana Karadzica i ostale ratne zlocince, a takodjer u svojim redovima ima veliki broj zaposlenih koji su ucestvovali u etnickom ciscenju. Od Dejtona do danas je pocinjeno 70 ubistava povratnika koja nisu razrijesena, svakodnevno policija RS terorise povratnike (npr. napad policajaca u Konjevic Polju na povratnike), desavaju se svakodnevni napadi na muslimanske vjerske objekte koje su ranije porusile srpske vlasti uz asistenciju policije. Npr. 1993. u Banja Luci je fino policija dosla, ogradila dzamiju, minirala dzamiju, dovezla bagere, odvezla rusevine na otpad, zabila krst ili izgradila crkvu ili deponiju i na taj nacin unistila 1500 muslimanskih bogomolja. Kako vas nije Boga strah da ista zucnete o policiji koja je ucestvovala i ucestvuje u genocidu?

2.12.2006

Mislim da je tu i komentar i pitanje. Ja mislim da je to aposlutna glupost. Dobro bi bilo da ljudi znaju da smo reformisali bezbjedonosni sistem unutar BiH i da je, ukoliko smo realni i iskreni, za to što Karadžić i Mladić nisu u Hagu veći stepen odgovornosti državnih bezbjedonosnih struktura nego što je to entitetskih struktura, iako mislim da i jedni i drugi moraju učiniti sve da ne samo njih dvojica nego svi koji su osumnjičeni za ratne zločine se nađu pred Sudom pravde u Hagu, ali kako je moguće optuživati RS i njenu policiju ukoliko znamo da su obavještajne strukture na državnom nivou, da entiteti nemaju svoje obavještajne službe, ukoliko znamo da je SIPA zadužena za procesuiranje ratnih zločina i organizovanog kriminala, ukoliko znamo da izvjesne nadležnosti pripadaju Državnoj graničnoj službi. Znači li to da dok postoji RS da će se sve njene institucije optuživati iz razloga što Karadžić i Mladić nisu privedeni Sudu pravde? Ja mislim da je hapšenje osumnjičenih za ratne zločine, ne samo na prostoru BiH nego i u ostalim republikama bivše nam Jugoslavije, najsavremeniji biznis na ulasku u 21. vijek.

Ime: nekada miran gradjanin ,sada prognanik iz svog doma
02.12.2006 07:35

Mnogi su uvjereni da se politicari u 'republici srpskoj' toliko bore za opstanak svoje entitetske policije i njene samostalnosti jedino zbog toga sto tako posjeduju efikasan i kontrolisan mehanizam odbrane svojih ratnih zlocina i svoga ratnog i poratnog profiterstva. Po onoj: "moja policija mene stiti, a nazavisna ce me otjerati u zatvor kad sazna sta sam sve radio i sta radim..." Po tome bi sva ostala prica o ocuvanju entiteta, srpskog naroda i sl. ostala samo nastavak punjenja ispranih mozgova misticnim nacionalnonafistickim lazima.... Mnogo je cinjenica (premnogo!)koje ovo potvrdjuju ! Sta vi kazete na to ?

2.12.2006

Ja mislim da je to pogrešno postavljeno pitanje, ali ono se moglo steći nažalost vezano i za medijske komentare unutar BiH. Nije tačno da Dodik neće policiju onakvu kakvu hoće Brisel, nego Dodik neće iskrivljenu reformu policije po nalogu pojedinih političkih krugova iz Sarajeva. RS je prihvatila tri briselska principa na kojima treba reformisati policiju, ali nažalost to principi se drugačije vide iz Banje Luke, drugačije iz Mostara, drugačije iz Sarajeva. I Brisel kaže: ’OK, nećemo vam mi govoriti kako treba. Ta tri principa možete široko tumačiti.’ Ali imam osjećaj da je ovdje neko htio da doživimo neuspjeh reforme policije, pa je u reformu ubacio najveći dio političkih pitanja. Dodik jeste za reformu policije, ali ta opet reforma policije ne može biti reforma koja u sebi ima isključivo znak negacije. Dodik nema ništa protiv toga da se državnim zakonom reguliše rad policijskih struktura u BiH. Ali kakv je problem ako policija RS-a bude sastavni dio policije BiH i da se to zakonski uredi? Zašto bi to nekome smetalo. Pa neće dovesti Eskime, Ruse, Engleze, Francuze, nego će upravo to biti policajci iz RS-a.

Ime: Pujic Ljubo Mostar
02.12.2006 05:09

Sada kad je Bosna postala pridruzeni clan NATO da li ce za republiku srpsku i Dodiga koji ne zele reforme policije kakvu Brisel nalaze i Federacija BiH biti mnogo teze da odbiju trazene reforme i prekompoziciju unutrasnjeg uredenja BiH sa jos vecim utapanjem u centralizaciju i jacanje drzave BiH i oduzimanjem suvereniteta od federacije i srpske republike kako bih drzava Bosna imala jake i stabilne i normalne konture vlasti kao sve druge clanice NATO i Evrounije?Da li ce u sada novim okolnostima po Bosnu kao pridruzenu clanicu NATO biti nemoguce sacuvati strogi neovisni srpski unitarizam srpske republike na ustrb i stetu unitarizma i centralizacije drzave BiH?Da li ce srpska republika i Dodig dobiti podrsku za te svoje zamisli od medunarodne zajednice na ustrb i stetu drzave BiH i koga ce medunarodna zajednica vise da stiti i da ima saveznika srpsku republiku ili drzavu BiH?Da li je to jos jedan veliki minus za srpsku republiku sto je Bosna primljena kao pridruzena clanica NATO s obzirom da Dodig i politika srpske republike zagovara sasvim drugaciji izgled ustavnih reformi i reforme policije i ostalih reformi nego sto ih zagovara federacija i sto svijet NATO,Amerika i Evrounija daju apsolutnu podrsku reformskog kursa federaciji BiH koja je na fonu razvlastenje i nestanak entiteta a jacanje drzave BiH?

Ime: Bosanac
02.12.2006 02:17

Da je nekom igrom slučaja u protekloj agresiji bilo drugačije (ipak je bolje biti žrtva nego agresor!)i da su Bošnjaci dobili svoj entitet koji bi se nazivao "Islamska republika", kako bi se osjećali, iskreno, da živite u entietu koji nosi ime samo jednog naroda, čija je grb i zastava obilježje samo jednog naroda, bez obzira što bi srbi npr. sačinjavali 40% stanovništva te "islamske republike"?

2.12.2006

Ja ne mogu odgovoriti na to pitanje. Naravno, ne sporim da onaj ko postavlja pitanje ima pravo da se osjeća ovako ili onako. Ja na to pitanje ne mogu odgovoriti jer nemam osjećaja, jer ja ne živim u takovom ambijentu u kojem, pretpostavljamm, živi čovjek koji me to pita.

Komentari 11-20 (z 81)