Posjetite našu arhivu. Dalje

Anketa
... ... ...

Vaši članci
Rubrika za vaše autorske tekstove i komentare. Dalje

Forum

AGRON BAJRAMI ONLINE

Gëzim BAXHAKU
06.06.2007

Glavni i odgovorni urednik najtiražnijeg kosovskog lista“Koha Ditore” Agron Bajrami je rođen 5. decembra 1967 godine u Prištini. Završio je Fakultet primenjene umetnosti. Novinarstvom se bavi od 1993 godine kada je u tadašnjem nedeljniku “Koha”, preteči današnjeg lista “Koha ditore”, radio u rubrici kulture. Početkom rata na Kosovu, 1998 godine, postaje član uređivačkog kolegijuma “Kohe ditore”, da bi u januaru 1999. godine postao zamenik glavnog i odgovornog urednika. Glavni urednik je od septembra 2004 godine. Od 2003 godine redovno piše nedeljne kolumne u “Koha Ditore” u kojima se bavi najznačajnijim temama kosovske svakodnevnice I međunarodnih odnosa. Sarađuje sa uglednim medijima u SAD, Nemačkoj i Francuskoj. Predsednik je Upravnog odbora Kosovskog instituta za medije i član Upravnog odbora Kosovskog odbora za štampu. Inače, dnevnik koji on uredjuje je najveći i najuticajniji dnevnik na Kosovu koji ima četiri dnevna izdanja - za Kosovo, Makedoniju, dijasporu i internet izdanje. Tokom ljeta “Koha ditore” ima posebno Jadransko izdanje koje se distribuira na crnogorskom i albanskom primorju.

Ovaj forum je zaključen

Komentari 11-20 (z 32)

Ime: Pathon
10.06.2007 11:52

Ocigledno je da najveci deo medjunarodne zajednice prihvata nezavisnost Kosova kao neminovnost. Albanski lideri stoga nemaju razloga da razmisljaju o nekakvom kompromisu sa Beogradom. Oduvek je bilo jasno da ce o sudbini Kosova odluciti snaznije i vece drzave od ovih koje danas postoje na Balkanu. Medjutim, mene zanima da li je albanska politicka elita na Kosovu ikada razmisljala o mogucnosti da SAD-a i EU odbiju njihov zahtev za nezavisnost i primoraju ih na ostanak u granicama Srbije? Ako jeste, da li je postojao plan za uspostavljanje novih kontakata sa Beogradom i nekakav istorijski kompromis?Ako nije, kako je ta ista elita planirala da se postavi prema jednom takvom stavu SAD-a i EU? I da li je nezavisnost Kosova pocetak svih problema jer, u odsustvu prisustva Srbije u pokrajini, za sve sadasnje i buduce socijalne, ekonomske i politicke nedace odgovornost ce snositi iskljucivo albanski politicari?

10.6.2007

Mislim da posle 1999 godine i tadashnjeg stradanja Albanskog stanovnishtva, niko visse od Albanaca nije ozbiljno uzimao u obzir niti teorijsku moguchnost da se Kosovo vrati u okviru Srbije. Sa druge strane, isto tako mislim da je Ahtisaarijev plan za nadgledanu nezavisnost taj „istorijski kompromis“, jer ako pogledate pazljivo, Ahtisaari preporuccuje izgradnju multietnicckog, gradjanskog drushtva, a ne Albanske drzhave. To ssto su Albanci absolutna vechina jeste realnost, koja je postojala I kada je Kosovo bila pokrajina SFRJ, i kada je Kosovo bilo pod Milosheviqevom vlasschu. Sa druge strane, ne slazzem se uopsste da je nezavisnost “poccetak svih problema”. U stvari, nezavisnost je jedina opcija koja nije isprobana na Kosovu; sve ostalo je probano I nije bilo odrzzivo. Mislim da bi bilo u interesu svih da Beograd promijeni stav, kako bi nezavisnost issla i u korist Srpskog stanovnishtva.

Ime: Urosvac
10.06.2007 11:22

1. Da li je slaba podrska MZ lokalnih srpskih medija na Kosovu razlog sto su Srbi okrenuti medijskom propagandom iz centralne Srbije? 2. Kako komentarisete fasisticka pisanja VECINE alanskih medija (Infopress i sl.)? 3. Da li je i vasa novina potpisala memorandum o 'sluzbi novinara u ostvarivanju plana - nezavisnosti Kosova'? Da li nalazite korelaciju sa sadasnjim stanjem ljudskih prava (posebno nealbanaca) na Kosovu? 4. Sta mislite o medijima iz Srbije?

10.6.2007

1. Mislim da su razlozi mnogo kompleksniji, ali ne mislim da svi srpski mediji na Kosovu imaju takvu uredjivaccku politiku. Mislim da se u zadnjih par godina mnogo ssta promijenilo, i to uglavnom kao rezultat potrebe da se radi u dobrobit svoje zajednice, ssto ne mora uvijek znacciti da se morass okrenuti protiv nekoga ili biti pod neccijom kontrollom 2. Ne mislim da se radi o vechini. Ja sam pobornik profesionalnog novinarstva. Ali, budimo iskreni, odkud su svi ovi ljudi na Balkanu nauccili to losse novinarstvo. Zassto toga ima na svakom chossku u bivssoj Jugoslaviji? Milsim da je celoj regiji potrebna jedna dobra analiza stanja medija, i jedna dobra dugoroccna strategija profesionalizacije. 3. Ja ne znam da postoji memorandum o „sluzbi novinara u ostvarivanju plana – nezavisnost kosova“. Prvi put za ovo ccujem. Verujem da mediji ne smiju imati politiccke ciljeve i misije. Dok svi mi imamo nassa missljenja, i o politici, to se ne smije odrazzavati na nass rad. 4. Ima u Srbiji profesionalnih medija koja nisu posustala i u najtezze doba. Nazzalost, njihov broj i uticaj da izgleda je mnogo manji od onih drugih medija. Ali, ono ssto je najvazznije, jeste da postoje, i da saradnja izmedju njih i kosovskih profesionalnih medija i novinara postoji, i nije zanemarljiva.

Ime: Beqir Halimi
09.06.2007 19:08

PSE GAZETA JUAJ E CENZURON AQ SHUM LEVIZJEN VETEVENDOSJE EDHE LIDERIN E SAJ ALBIN KURTIN Zasto vase novine toliko mnogo cenzurissu Pokret "Samoopredelenje" i njenog lidera Aljbina Kurtija.

9.6.2007

Nuk ka cenzurë për askë në Koha Ditore, as për Albin Kurtin. Kjo nuk do të thotë se ne pajtohemi me të, por as që e kundërshtojmë gjithmonë. Nema cenzurisanja nikoga u Koha Ditore, pa ni Albina Kurtija. To ne znacci da se mi slazhemo sa njime, ali ni da se uvijek protivimo njemu.

Ime: poteand@yahoo.com
09.06.2007 17:19

Ako Kosovo ostane u sastavu SRBIJE, da li ces se preseliti u neku od susjednih drzava , odnosno u Albaniju?

9.6.2007

Kosovo je moja domovina. Nije to ni Srbija ni Albanija.

Ime: dado gjimi_as@hotmail.com
09.06.2007 09:45

g.BAJRAMI SAMO BIVAS PITAO KOLIKO JEZKA GOVORITE I DALI PRICATE BOSANSKI.poz dado

9.6.2007

Osim maternjeg Albanskog, Ja znam govoriti i pisati ono sto se nekada zvalo srpsko-hrvatski jezik, ssto mi danas sluzzi za sporazumevanje na nekoliko jezika, ukljuccujuchi bosanski. Isto tako govorim I pissem Engleski I Njemaccki.

Ime: ado
09.06.2007 09:34

postovani gospodine .kao glavni i odgovoeni urednik najtiraznijeg lista na kosovu zasto nekad ne objavite nesto o nama bosnacima odnosno gorancima na kosovu odnosno o nekoj kulturnoj manifestaciji ili tako nesto slicno molim odgovoritemi bosnjak iz austrije odnosno prizrena .hvala

9.6.2007

Pratimo mi i taj segment Kosovskog drushtva. Od rijetkih smo medija koji u Dragashu imaju doppisnika, dok u Prizrenu imamo dva. Ccesto objavljujemo tekstove oko zzivota boshnjaccke I goranske manjine na Kosovu, naroccito oko problema koji se mogu ressiti putem lokalne administracije, kao ssto su putevi, pitka voda, kanalizacija, ali I problemi zivljenja, ekonomije, politicckog delovanja, itd.

Ime: FLJAMUR -DABLIN
09.06.2007 08:26

Zar ce savjet bezbjednosti prekrsiti medjunarodno pravo?Koja je razlika izmedju kosova,baskije,irske,skocke,tajvana,katalonije,velsa pa i republike srpske naravno?Gospodine budite realni,odgovorite ljudski,i po standardima medjunarodnog prava.Mislim da bi otimanje jednoj suverenoj drzavi dijo teritorije bio presedan u novijoj istoriji,koji bi povukao mnogo reakcija kako u evropi tako u svijetu.Mislim da IRA,ETA,i jos mnogo separatistickih organizacija ceka sta ce se desiti od SRPSKE pokraine.

9.6.2007

Iako mislim, sto sam vech reakao, da je svaka situacija posebna, u biti, za Kosovo, nije vazhno da li che biti ili ne presedana. Vazhno je da ono postane nezavisno. Ali, zato ssto ima puno njih koji se nadaju da che Kosovo postati presedan pa bi oni mogli izvuchi neku korist od toga, vechina svetskih sila insistiraju da se Kosovo proglasi kao poseban sluccaj, tako da bi se predupredili svi oni koji misled a se koriste presedanom Kosova. Ali, kao sto sam rekao, to nije briga za Kosovo, to je briga za medjunarodnu zajednicu. Naravno, oni koji bi da se porede sa kosovom, che prvo morati prochi kroz sve ssto je Kosovo prosslo. Vechina ne mislim da imaju ikakve shanse da NATO bombarduje kako bi ih oslobodili.

Ime: kadtad
09.06.2007 07:26

Postovani, Koliko ima na Kosovu svesnih ljudi da Srbi (od glasacha SRS pa do glasacha LDP) NIKAD nece odustati od Kosova i da ce kad tad organizovati istorijski revansh kosovskim Albancima za ovo sto sprovodite (veoma veshto i strpljivo) zadnjih 20-30 godina na Kosovu. Ne moze sva istorija da se nabije u 15 godina Milosheviceve vladavine koliko god to Albancima odgovaralo. Da li mislite da su ljdi na Kosovu svesni rizika koji preuzimaju ovim tvrdoglavim insistiranjem da se Srbija ponizi otimanjem Kosova,a ne dozvoljavanjem da Rebublika Srpska dobije nezavisnost od BIH?

9.6.2007

Mislim da je najvechi problem ssto se sve pokushava navaliti Miloshevichu na vrat. Kosovo nije problem stvoren od Miloshevicha i ne mozze se sa njime pokopati. Kao ssto Srpsko-Hrvatski istorijski antagonizam nije Miloshevicheva tvorevina. Mislim da je veoma naivno verovati da je sa Miloshevichem otishla i njegova politika, iz prostog razloga ssto je ta politika postojala prije Miloshevicha i joss uvijek postoji u Srbiji i medju Srbima. Sa druge strane, kako stvari stoje, jedina shansa Srba da opstanu na Kosovu ako ono bude nezavisno i ako Srbija prizna tu nezavisnost na vreme. Ne zato ssto che neko goniti Srbe, vech zato ssto Srbija ne da Srbima na Kosovu da zhive kao deo Kosovske zajednice. I ssto duzze to bude trajalo, to cce manje biti moguchnosti da se poccne stvarni dialog I ono ssto se zove istorijski srpsko-albanski dogovor. Na kraju krajeva, nezavisnost Kosova nema za cilj ponizzenje Srbije. To ssto se neko u Srbiji mozze osjechati ponizzenim, jeste rezultat vjerovanja politiku koja je nas sve na prostorima bivse Jugoslavije i dovela do ovde.

Ime: Bosnjak iz Swedske
09.06.2007 01:05

Razlika izmedju Kosova i R. Srpske je veoma velika tj. neuporediva. R.Srpska je genocidna tvorevina, ona pociva na temeljima genocida sa cca 200.000 ubijenih Bosnjaka i drugih koji su branili celovitost BiH. Secate se da R.Srpsku agresijom na BiH, stvorila bivsa JNA na celu sa Milosevicem (zapad je tome aminovao u Dejtonu, sada su uvideli da je to bila veoma velika greska. Kosovo ima svoju historiju (ratom je usla pod Srbijom 1912 ratom je izasla 1999 g)ima svoju definiranu teritoriju, sa cca 90% albansko+nesrpsko stanovnistvo koje traze nezavisnost od Srbije.Kosovo je bilo clan Federacije SFRJ, imala je svoju autonomiju do 1989 g koja mu je silom oduzeta itd. da ne nabrajam jer sve je to poznato. Mislim da o tim cinjenicama malo pisete i verovatno pisete na vasem listu koji izlazi na Kosovu na albanskom jeziku, a za svetsku javnost to nije dovoljno. Da li imate komentar na ovo? Hvala i pozdrav,

9.6.2007

Sto se ticce uporedjenja izmedju Kosova I republike Srpske, o tome sam vech govorio ovde, I mislim da se u principu slazzemo. Ssto se ticce informacija koje po vama nedostaju svetskoj javnosti, ja ipak mislim da je cela pricca o Kosovu veoma dobro poznata onim ljudima koji donose odluke. Zato I mislim da je Zapad, a pogotovu Amerika, u velikoj vechini naklonjen Kosovskoj nezavisnosti. Milsim da se nedostatak ovih informacija, ili previshe iskrivljenih infomacija o Kosovu, najvioshe vidi u Srrbiji, gde su se javnosti sistematski godniama servirale neistinite pricce i stereotipi o Kosovu I Albancima.

Ime: Rom nga kosova
08.06.2007 23:12

I nderuar zoti Bajrami, pershendetjet e mija me te sinqerta. Konsideroj se ju jeni person pragmatik andaj edhe pres pergjegje nga ju poashtu te ketij nivelit. Une jam me kombesie rome dhe ajo qe mua personalisht me mundon sikurse edhe pjesa dermuese te romeve eshte fakti se ne Kosove ende nuk egziston klima multietnike, edhe pse mundohet qe ne menyre artificiale te paraqitet nga ana e strukturave politike si ata te kosoves ashtu edhe ata internacionale. Arsyetim per kete qendron ne faktin se pas tere asaj qe i ngjau romeve (terrori, mbytje, dhunime, debimi i tyre nga atdheu e tjera) nga ana e militanteve kosovare (UCK) deri me sot ende nuk ka asne prej strukturave si ato qeveritare ashtu edhe ato joqeveritare te denojne veprat e tilla ne nje forme eksplicite dhe keshtu te krijohen kushte per nje bashkejetese multietnike qe nuk ka alternative tjeter. Perkundrazi, jo vetem se nuk jane denuar vepra te tilla por edhe me teper kane marre lavdata me bindje se "romet kane kolaboruar me serbet" prandaj edhe krimet ndaj tyre jane konsideruar si "te aresyeshme".Tere bota e din se e verteta eshte krejt ndryshe; eshte fakt se edhe ne mesin e romeve ka egzistuar ndonje "Rahman Morina" sikurse edhe ne mesin e shqipetareve kosvar, por te thuhet se te gjithe shqiptaret kosovar jane "Rahman Morinasit" eshte plotesisht gabim sikurse edhe per romet qe jane denuar defakto kolektivisht. Prandaj pyetja ime eshte: a jeni edhe ju atij mendimit se duhet kerkuar falje per krimet ndaj romeve si ne forme eksplicite ashtu edhe ne forme implicite ,dhe keshtu te kthehet besimi nder etnik per nje jete te civilizuar qfare meriton cdo krijese njerezore. Ju falemderit Postovani gospodine Bajrami, moj najiskreniji pozdrav. Smatram da ste pragmaticna licnost i od vas ocekuje odgovor na tom nivou. Ja sam po nacionalnosti Rom I ono sto mene licno, kao I najveci deo Roma muci je cinjenica da na Kosovu ne postoji klima multietniciteta, iako se na razne nacine to pokusava da vestacki od strane politickih i medjunarodnih struktura to prikazati. Obrazlozenje za to stoji u cinjenici da posle svega sto se dogodilo Romima ( terror, ubistva, silovanja, proterivanje iz domovine I drugo) od kosovskih militanata (OVK) do sada ni jedna od struktura, niti vladinih niti nevladinih nije osudila takva dela eksplicitno, kako bi se tako stvorili uslovi za multietnicki suzivot koji nema alternative. Naprotiv, ne samo da nisu osudjena takva dela vec su isti dobili pohvala u ubedjenju da su "Romi bili kolaboracionisti sa Srbima", tako da su zlocini protiv njih smatrani "opravdanima". Ceo svet zna da je istina drugacija, cinjenica je da je I medju Romima postojao neki "Rahman Morinaâ", kao I medju kosovskim Albancima. Medjutim reci da su svi kosovski Albanci "Rahman Morina" je potpuna greska, kao I za Rome koji su de fakto kolektivno osudjeni. Moje je pitanje: MIslite li vi da treba traziti izvinjenje za zlocine nad Romima, kako eskplicitno takodje I implicitno I da se tako povrati medjuetnicko povernje za ciivilizovani zivot koji zasluzuje svako ljudsko bice. Pozdravljam vas.

8.6.2007

Mislim da se uopshte izvinjenja, kada se trazze zato ssto je to politiccki podobno, nisu iskrena i ne sluzze svrsi. Tako da ne mislim da neko nekome treba traziti izvinjenje, ako se on tako nme osecha. Ali mislim da svi imaju pravo na zzivot u normalnim okolnostima sa ekonomksom perspektivom i bez pritisaka, bez obzira kojoj etnicckoj grupi pripadaju. U sluccaju romske etniccke zajednice, mislim da kljuccnu ulogu trebaju imati vassi predstavnici u institucijama. Oni su tamo, kako bi vrssili pritisak u vasse ime da proces pomirenja poccne. Samo kad bude pocceo taj proces, imachemo vechih shansi da promenimo realnost, koja je za mnoge nepravedna i nepodnoshljiva. Kraj jednog takvog procesa pomirenja, koji bi bio iskren i vodjen medju nama, bi mogao doneti iskrena izvinjenja, kojha nessto znacce. To vredi za sve.

Komentari 11-20 (z 32)