Slušajte uživo
Trenutno slušate
Program za Bosnu i Hercegovinu

Posjetite našu arhivu. Dalje

Anketa
... ... ...

Vaši članci
Rubrika za vaše autorske tekstove i komentare. Dalje

Forum

EDHEM BIČAKČIĆ ONLINE

Lejla SARIĆ
23.07.2007

Nakon političke rehabilitacije, bivši federalni premijer Edhem Bičakčić vratio se na javnu scenu, ali ne kao političar, već kao intelektualac na čelu Sabora Islamske zajednice BiH. Bičakčića, jednog od osnivača Stranke demokratske akcije (SDA) i prvog do Alije Izetbegovića još iz vremena „Mladih muslimana“ i danas mnogi vide kao nesuđenog nasljednika rahmetli Izetbegovića. Bičakčić je još uvijek član SDA, iako mu je vlastita stranka okrenula leđa nakon što je 2001., a zatim i 2003. godine odlukama visokog predstavnika uklonjen sa političke scene i mjesta direktora Elektroprivrede BiH. Iako su ove odluke ukinute još prije godinu dana, Bičakićeva stranka nije se tim povodom gotovo ni oglasila, niti podržala političku rehabilitaciju jednog od svojih osnivača, kojeg se u političkim krugovima uvijek smatralo političarem sa autoritetom i jasnim političkim stavovima, uvijek otvorenog prema medijima. Ovaj put gospodina Bičakčića ugostili smo na našoj stranici kao predsjednika Sabora Islamske zajednice BiH i jednog od vodećih bošnjačkih intelektualaca.

Ovaj forum je zaključen

Komentari 11-20 (z 67)

Ime: Musliman
27.07.2007 14:17

Selam alejkum Za razliku od prethodnih pitanja ja cu vam postavit jedno vjersko pitanje koje je mozda i kljucno za opstanak muslimana danas u ovim globalnim kretanjima, s obzirom da ste vi na celu jedne od najznacajnijih muslimanskih institucija u BiH. Iz prethodnih komentara vidim da je dijaspora aktivna da ih zanimaju mnoge teme da se brinu o veleizdaji Bosne, neprijateljima, izdajnicima, kriminalcima itd. i sve bi to bilo uredu da se brinu prije svega za (ne)odgoj vlastite djece tamo daleko na zapadu koja se vise ne mogu prepoznati i koja su se asimilirala u tudja drustva zaboravljajuci na vlastiti identitet, vjeru i domovinu. Slucajno sam prije neku noc kontaktiran preko MSN-a od jedne osobe porijeklom iz BiH a zivi u Kanadi. Radi se o mladicu od nekih 19 godina koji je zelio da uspostavi neki kontakt sa nekim ko zivi u Bosni, a iz nekoliko razmjenjenih poruka sam ostao zaprepasten, sokiran i zgrozen saznanjem na sta se ugledaju djeca dijasporaca a koji bi nama u Bosni da kroje sudbinu. Prije svega radi se o nevjerovatnom neodgoju, nevjerovatnim vulgarizmima u njihovom rjecniku npr. prvo pitanje koje mi je postavio taj decko je bilo: "Da li imam djevojku", kada sam odgovorio pozitivno pitao me Da li si imao seksualni odnos sa njom? Rekao sam mu da nisam i ne mislim dok se ne ozenim jer sam musliman, i to mi zabranjuje vjera. Tada me taj decko od 19 godina poceo ismijavat, saljuci moj komentar njegovim inozemnim drugovima, te me toliko izvrjedjao da nisam mogao vjerovati da se to desavam, nazivajuci me pederom, potom fundamentalistom i slicnim terminima, i na kraju mi je porucio da budem musliman u 40 -oj godini a da sada zivim, te da je muslimanu dozvoljeno da se ima seksualne odnose prije braka?! U nastavku je razgovor postao vulgarniji i ovdje ne zelim da iznosim stvari koje sam cuo. Muhamed Filipovic je takodjer nedavno napisao odlican clanak o dijaspori u kojem kaze da su to dva razlicita svijeta, s cim se apsolutno slazem jer iz gore navedenog primjera sam se licno uvjerio. Ono sto hocu da kazem je da je nas svijet u dijaspori izgubljen, roditelji ne znaju ko su im djeca, na sta se ugledaju, s kim se druze i s kim se zabavljaju. Djeca im se mijesaju sa strancima koji im sa kcerkama imaju seksualne odnose a koje opet te iste kcerke na internetu opisuju, pokazujuci vlastite obnazene fotografije a da im toga roditelji nisu ni svjesni. Ti potomci nemaju vise nikakve veze s bosanskim muslimanskim moralom nas Bosnjaka koji je budi receno dobro narusen i u nasoj Bosni, ali ipak jos ima ljudi koji se suprotstavljaju degradaciji. Pitanje je: Sta islamska zajednica radi da se na dzumama i na drugi nacin omladina edukuje ne jednom godisnje, nego intenzivno o seksualnim devijacima i obavezama muslimana prema tom pitanju da ljudi ne budu dezinformisani i da znaju na koji nacin se suprotstaviti moralnoj degradaciji u danasnjem svijetu? U islamu nema tabu tema i vrijeme je da se i Takvim pozabavi tom problematikom, da Preporod, Saff, i drugi muslimanski mediji aktivnije izvjestavaju o tim stvarima na adekvatan nacin i u edukativne svrhe, inace smo otišli dođavola.

27.7.2007

Vas u Kanadi takve stvari ne treba da šokiraju. Na Zapadu ni porodica, ni moral, u islamskom smislu, apsolutno nisu neke zaštićene vrijednosti, nego su vrijednosti koje su spuštene na čistu privatnost. Težak je položaj Bošnjaka u dijaspori, pogotovo u odgoju djece. Pa čak i ako sačuvaju svoj moralni integritet, oni ostaju neki građani svijeta koji polako gube vezu sa BiH, što je veoma žalosno. Moral je bitna komponenta vjere. Ove vrijednosti su također napadnute i u BiH, kroz trgovinu ljudima, širenje droge, alkohola i slične devijacije. Na džumama se govori o tim temama. To nisu tabu teme.

Ime: ili reis ili veliki muftija
27.07.2007 13:41

Ima li reis Ceric (koji trosi treci mandat u havu - biva stalno leti) zbilja ikakve konkurencije u Bosni i u svijetu. Mislim da nejma,(sudeci po mandatima i neuptnoj podrsci na mitingu na Kosevu). Ali, da bi reis Ceric dobio i cetvrti ili dozivotni mandat, morat ce se (ko i do sada) promijeniti Ustav IZ. Da li postoji takav stari-novi scenarij po kojemu ce sam narod - traziti da on, reis Ceric, a Sabor na osnovu te narodne podrske takve promjene Ustava IZ i sam zatrazi? Nije li i u tu svrhu organiziran kosevski dernek? Ili,uopce nejma potrebe za takvim providnim i blamirajucim jeftim scenarije ako ga, recimo, na prijedlog Austrije, a za doprinos borbi protiv radiklanog islama, EU uz pomoc njegovih americkih prijatelja (Kissingera, najevceg mriztelja muslimana!) predlozi za Velikog muftiju. Kakav je Vas komentar na sve ovo?

27.7.2007

Po sadašnjem ustavu, dakle, nije moguć treći mandat reisu Ceriću. Nakon isteka ovog njegovog drugog, sedmogodišnjeg mandata, birat će se novi reis, po redovnoj izbornoj proceduri i po sadašnjoj ustavnoj postavci. Mislim da se u tom domenu ustav neće mijenjati. Do sada nema nikakvih inicijativa na tom planu. Ako inicijativama ne smatrate različite medijske špekulacije, uvjetno rečeno nezavisnih medija.

Ime: Hodza Porca - beri kozu na siljak
27.07.2007 13:26

Gospodien Bicakcicu, zasto IZ gura pod cilim problem vahabija, za cije postojanje je ponajvise sama kriva, (za saku arabijskih riala) odnosno reis Ceric buduci da on poistovjecuje sebe sa IZ kojom neuptno on jedini i vlada. Kako je moguce da taj efendija, dajuci interview beckome "News"-u zatrazi od austrijskih vlasti (u sirem smislu EU) da se one obracunaju sa radikalnim islamizmom (vehabijama) koje svojim djelovanjem iz Austrije "sire mrznju proptiv IZ BiH". Nedavno je reis za vehabizam u Bosni optuzio nekoga beckoga hodzu Porcu, a sad trazi od valsti Auustrije da ga uklone zajdno sa njegovims ljedbenicima! Tako bi i Austrija i Europa bile rahat od radikalnih islamista, a baska IZ i sam reis-efendija! Kako novine prenose, Ceric je u tom interviewu ovako prepadao prepadao Europu sa hodzom Porcom i njegovim sljedbenicima u Becu, a vljda i u Bosni:"Danas ti ljudi u džamijama napadaju stanje u Bosni, a sutra biste vi mogli biti meta tih napada!" Te "ljude" reis Ceric naziva "nerazumnciima", sto je velik pomak, jer je doskora tvrdio da takvi uopce ne postoje u Bosni, samo u Becu, pogotovo pod imenom vehabije. Stoga je prije reis formirao i komisiju koja bi trebala dokazati da vehabija zbilja nejma u Bosni, a u medjuvremenu se potrudio da usutka ugledne profesore koji su javno tvrdili - da vehabija ima! Kakav je Vas komentar na sve ovo, pod uvjetom da prvo odgovorite na pitanje da li ima ili nejma vehabija u Bosni.

Ime: Vehabije
27.07.2007 11:38

Stoljecima i stoljecima Boanjaci su su njgovali svoju vjeru bez utjecaja islamskih zemalja ili eksrema unutar IZ. Bosnjaci su time postali sastavni dio evropske kulture a ne islamskih zemalja ili ekstrema u IZ koji su pod utjecajem islamskih zemalja zeljeli uvesti serijetske zakone. Zasto se IZ javno ne ogradi od islamski eksremista - vehabija. IZ se ne moze pravdati da je u demokratskom drustvu Vehabisanje dozvoljeno. Vehabuje krnje ugled evropski orijentisanih Bosnjaka.. Vjerujem da ce vehabije stopirati put ka Evropi, odnosno Evropskoj Zajednici. Inace islamofobicna Evropa na razne nacine daje do znanja da ne zeli u svojoj zajednici bosanske vehabije zbog potencijalne opasnosti od terorizma. Sta ce IZ poduzeti da se suzbije pokret vehabija?

27.7.2007

Vehabije su pokret koji je nastao u Saudijskoj Arabiji, a koji su financirali Englezi u borbi protiv otomanske Turske. Formirali su posebnu Arapsku ligu sa Lawrenceom od Arabije na čelu i na taj način proširili taj svoj uticaj na prostoru saudijskog poluotoka, što je u konačnici dovelo do ukidanja hilafeta ili halife muslimana, odnosno raspada otomanske Turske carevine i stvaranja moderne Turske države s Kemal-pašom na čelu. Takvih vehabija u Bosni nema. Ali postoje ljudi koji su se školovali i educirali i u Saudijskoj Arabiji i prihvatili određene načine mezhebskog tumačenja islama, pa nastoje da s tim svojim učenjem upoznaju i ljude ovdje u Bosni. To su, dakle, Bošnjaci koji su studirali u Saudijskoj Arabiji. Postoje određeni uticaji političkog islama, koji se proširio iz Irana kroz iransku revoluciju. Mada šita, u smislu pripadanja tom džaferijskom mezhebu, u BiH možemo nabrojati na prste jedne ruke. Postoje određeni pokreti koji se inspiriraju Hamasom u Palestini. Sve su to različiti uticaji koji se stavljaju pod kapu vehabija. Međutim, ovdje su problem ljudi koji rade za strane obavještajne službe, a koji se prikazuju kao radikalni muslimani i nastoje da unesu određenu smutnju i pometnju u Bosni i Hercegovini. Ako pratite njihove tokove finansiranja, vidite da dolaze izvana. Dakle, oni nemaju ovdje u Bosni i Hercegovini svoju autentičnu osnovu bitisanja i to obično rade zarad različitih stranih sila. Iz istih razloga su i dolazili da se bore u BiH. Ti slučajevi su poznati. U smislu obrazovanja i vjerske pouke ljudi, u džamijama, u osnovnim školama, taj slobodni prostor koji nije pokriven, popunjavaju ovi gorljivi pojedinci i u perspektivi mogu prouzrokovati problem. Danas još uvijek ne mogu, ali stvari se trebaju rješavati na samom početku.

Ime: Ferhadija
27.07.2007 07:14

Zasto kasni izgradnja dzamije Ferhadije?

27.7.2007

Obnova džamije Ferhadije, odnosno njena rekonstrukcija je složen restauratorski posao, koji traži pažljive pripreme. Hvala Bogu da su te pripreme krenule i da je krenula obnove Ferhadije. Ona mora biti pažljiva da bi Ferhadija povratila svoj autentični izgled, odnosno da bi bila ista onakva kakva je bila prije rušenja. Dugo se gradio i Stari most u Mostaru, jer ga nije bilo lahko rekonstruirati u autentičnom obliku.

Ime: Nermin
26.07.2007 20:22

Gos. Bicakcicu, dali u dr. Enesu Karicu vidite buduceg reisa?

26.7.2007

Dr. Enes Karić je ugledan profesor Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu. Vjerujem da će budući reis biti izabran u demokratskoj proceduri i da će dr. Karić biti ponovo kandidat.

Ime: Zapamti me
26.07.2007 15:46

Edheme kako bih se uclanio u vasu stranku, Stranku za BiH. Muslimani u BiH moraju imati samo jednu stranku ako misle da opstanu. Malo nas je da bih se dijelili, vidite Turske onolika zemlja, a dvije stranke.

26.7.2007

Bošnjaci ne moraju biti u jednoj stranci, ali jedna bošnjačka politika treba da bude jasno definirana i treba da postoji konsenzus svih stranaka koje okupljaju Bošnjake. Problem je što sada na političkoj sceni ne postoji skoro nikakva bošnjačka, niti bosanska politika. To je prazan prostor i neko će taj prostor popuniti. Tko će to biti, vidjet ćemo. Unutar svake stranke imate mnogo nejedinstva, pa tako i unutar Stranke za BiH i unutar Stranke demokratske akcije. To na terenu stvara značajne sukobe među njima samima. To se uglavnom svodi na personalitet, na to tko će i kako biti na kojoj funkciji. Što je porazno. Izostanak jasnog političkog programa, pa i nacionalnog programa, dovodi do toga da se stranka koristi kao metoda za postizanje određenih personalnih rješenja. Ti ljudi su poslije zavisni od tih stranaka koje su ih dovele na te položaje, a koji to ne zaslužuju, ni po svom obrazovnom, ni profesionalnom pristupu, dakle da budu ministri ili poslanici.

Ime: Vejle
26.07.2007 15:37

Edheme, sta ti mislis zasto ovolika mrznja prema Muslimanima od strane krscana? Dali je to neka bolest, strah ili su osilili? Jos jedno pitanje, nije tesko:- Sto su Muslimani naivni i nepovjerljivi jedni prema drugima? Jelde, sve pametniji od pametnijeg.

26.7.2007

Taman tako. Evropa je u biti sekularna. I kršćanstvo je u velikoj defenzivi unutar Evrope. U toj i takvoj Evropi postoji antisemitizam i islamofobija i različiti osjećaji ljudi koji ne prihvaćaju druge i drugačije. Evropa nastoji da se bori protiv toga na različite načine, nekad efikasno, nekad neefikasno. Danas ne možemo govoriti o nekakvoj mržnji kršćanstva prema islamu, jer kršćanstvo kao neka organizirana snaga, ne ugrožava islam. A određene doktrine koje ugrožavaju kršćanstvo, ugrožavaju i islam. To je suština odgovora na ovo pitanje.

Ime: Emil
26.07.2007 12:14

Cestitke urednistvu da ce uspostaviti kontrolu ovog dijela sranice i dati vise postovanja Oniline gostu. Dakako treba sprijeciti zloupotrebu ovog medija.

Ime: REDAKCIJA
26.07.2007 12:07

VISE ZAISTA NECEMO PUSTATI KOMENTARE KOJI SE NE ODNOSE NA GOSTA. TAKODJE NECEMO PUSTATI, KAO NI DO SADA, BILO KOJE PITANJE ILI KOMENTAR U KOJEM SE BILO KO VRIJEDJA, UKLJUCUJUCI GOSTA.

Komentari 11-20 (z 67)