Posjetite našu arhivu. Dalje

Anketa
... ... ...

Vaši članci
Rubrika za vaše autorske tekstove i komentare. Dalje

Forum

Na vaša pitanja odgovara Abudulah Sidran

Abdulah Sidran

Lejla Sarić
19.11.2007

Akademik Abdulah Sidran je jedan od vodećih bh. književnika i scenarista novijeg vremena. Njegova djela nagrađivana su brojnim domaćim i inostranim nagradama. Knjiga poezije "Sarajevski tabut dobija priznanje francuskog PEN centra "Nagrada slobode", a izbor poezije preveden na talijanski jezik osvojio je nagradu "Premio letterario 1996 della Fondazione Laboratorio Mediterraneo". Važnija objavljena djela: Šahbaza (1970), Kost i meso ( 1976), Sarajevska zbirka (1979), Sarajevski tabut (1993), Zdravo, Bosno, stižem iz Sarajeva (1996), U Zvorniku ja sam ostavio svoje srce (2001), Pjesme poslije rata (2006), Morija (2006). Kao filmski scenarist, dobio je desetine festivalskih, domaćih i inozemnih, nagrada i priznanja. Sarađivao je sa brojnim rediteljima, a sa Emirom Kusturicom je ostvario neke od najboljih balkanskih filmova svih vremena: “Dolly Bell” i “Otac na službenom putu”. Danas Sidran kaže da često sanja svoje "bivše prijatelje": "Ima tu nešto sasvim čudesno. Nijedan mi od svih onih koji su na neki način izdali ono što je Bosna, što je Sarajevo i što sam ja kao osoba, niko od tih osoba u moje sanjanje, u moj san, ne dolazi ni po čemu šta je iz ovog doba, od '92. naovamo. U san mi dolaze onakvi kakve ih po dobru pamtim. Bogzna koliko sam se puta u snu nalokao sa Rajkom Nogom. U podsvijest - iz koje valjda izranja sanjanje - nije stiglo da uđe njegovo četništvo. Sa Kustom, njega sam sanjao vjerovatno stotinak puta, pičim na motoru, planiramo nove scenarije, nešta raspravljamo, posvunoć. Nema, u podsvijesti, njegovog izdajstva. - Baš bi bilo zanimljivo saznati kako oni sanjaju svoj pređašnji (predratni) život?”

Ovaj forum je zaključen

Komentari 21-30 (z 36)

Ime: Slavko
26.11.2007 05:02

Zasto je Emir Kusturica izdajnik i sta je ili koga izdao? Ima li razlike izmedju njegovog izdajstva i recimo izdajstva Gorana Bregovica, ili Rajka Noge, koga pominjete?

Ime: pero filipovic Grad: vancouver
26.11.2007 04:01

Djesi Avdaga,sanjas ti,ali,vjeruj, sanjam i ja gotovo svaku noc,i nikako da prestanem,ali mislim i da ONI sanjaju,nemoj misliti da je to samo nasa osobina,nasi snovi su pravedniji,i ja se svadjam s njima,i svasta im kazem i onda kad s probudim...zakljucak ,daleko im lijepa kuca, s merakom pratim tvoje kolumne i sto si stariji sve si bolji,pozdravlja te moja VANJA s kojom si dugo plivao po Neumu u ona zlatna vremena,Mia i Miranda se ionako stalno cuju...tebe puno pozdravljaju Jasna i Pero Filipovic,Vancouver,Canada

Ime: fadil
25.11.2007 18:06

Drago mi je da se i Muhamed Kopić iz Teslića javio i pozdravljam ga iz Dervente, a Abdulaha pitam kako mu poslati priču koja bi mogla biti izuzetno dobra podloga za filmski scenario.

Ime: muhamed kopic Grad: utica
24.11.2007 23:11

Molim te komentarisi moju konstataciju;Mrkonjic je u istoriji BiH i po definiciji;"BiH nije ni srpska ni hrvatska ni muslimanska". ONA JE I DODIKOVA I COVICOVA I SILAJDZICEVA!!!

Ime: Ivan
24.11.2007 18:45

Zbog čega ste izjavili da je hrvatski jezik, ustaški jezik? Ne mislite li da takav stav spada u šovinizam, rasizam i da je vrlo blizu islamskom fundamentalizmu? Što su hrvatskom narodu u BIH time poručuje? Šteta da niste etnički počišćeni i iz Hercegovine kao što ste počišćeni akcijama muslimanske vojske u srednjoj Bosni(152 000hrvata protjerano) pa da od BIH se napravi đamahirija.

Ime: soE
24.11.2007 18:39

Pozdrav starom dobrom Avdi.Htjeo bih da ga podsjetim na jedno staro dobro vrijeme kad se malo imalo a lijepo zivilo.Radeci u staroj "parkusi" pocetkom sedamdesetih cesto mi pred oci dode slika:U prvoj "kifli" Avdo,Dusko T. Veljo,Nedzad I.(koji je ponekad neznam zasto,cijeli dan pricao na prste kao nedaj boze nijem)pa mnogi mladi pjesnici sa svojim prvim izdatim knjizico.Ponekad su znali svratiti Maksimovic i Karadic. U "kifli" do vas Eso i Mirza iz Energoinvesta. Na seciji, Nedzo,Sejo, Emir,Kenan,Davorin(pjevac),Gogo,Mlado,Ogi,Toni(taksista),Zovko sudija,Maho (advokat),Makso,Mahir(burekdzija)Dzoko,Sento(bubnjari)Tolj,Cecur(kosarkasi)i mnogi drugi.Drugom prilikom cu ih sve nabrojati.Sve je to bila kao jedna velika familija. Kad se samo sijetim ti prica i sala a meni uz vas prode radni dan kao dlan od dlan.Da nam je sve to jos jednom dozivjeti i po cijenu da svratimo malo i u dzehenem.Kako to da ispricam sada ovim hladnim skandinavcima kada oni razumiju samo rijeci.Imam samo jedno pitanje.Kako je sa zdravljem moj Avdo?

Ime: sanja
24.11.2007 00:58

Postovani Sidrane,treba da se zahvalite Emiru Kusturici ,sto vas je izvukao nekada iz prosjeka bosanske stvarnosti:Sada bez njega nema vas nigdje a on je dodirnuo same visine...

Ime: Slobodan
23.11.2007 18:12

Kakvo politicko rjesenje bi Vi zeljeli za Bosnu? Da li bi ta Vasa (i nasa) Bosna bila kao neka mala Titova Jugoslavija ili bi je mozda podijelili ili unitarizirali? Da ste Vi neko svemoguci stvarno sta bi uradili? A sta je to sto je po vasem misljenju realno moguce i ostvarljivo?

Ime: elvir Grad: Beverly Hills-USA
23.11.2007 01:38

Prvo hocu da vam se zahvalim na vasem radu i danjem radu i vidim da ste gospdin od casti. Gospdine Abudulah moje pitanje za vas bi glasilo, koliko dugo ce Srbi ( pravoslavne vjeroispovjesti) biti u zabludi sto im kroji Dodik, mozete li ovdje pojasniti da se Bosan i Hercegovina nece nikad podijeliti i da Kosova Republika ne ma nikave veze sa Bosnom, tako da srbi vide pravu istinu i da ih Dodik vodi u crnu rupu,. Hvala vam mnogo na ovm pitanju i neka vam dragi All'ah DZ.S. podiari jos mnogo godine i da dalje radite u interesu svih naroda Bosne voljene zemlje bez obzina na vjerska opredjeljenja.

Ime: Ali-paša Grad: Sarajevo
22.11.2007 08:46

Gorane, običaj na forumu je da se ne piše velikim slovima, jer velika slova upućuju na dreku. S obzirom da nismo na Romaniji, mislim da bi pitanja trebao postaviti na ljepši i kluturniji način.

Komentari 21-30 (z 36)