Posjetite našu arhivu. Dalje

Anketa
... ... ...

Vaši članci
Rubrika za vaše autorske tekstove i komentare. Dalje

Forum

NIKOLA ŠPIRIĆ ONLINE

Lejla SARIĆ
27.11.2006

Nikola Špirić, po rođenju Drvarčanin, vjerovatno će biti novi predsjedavajući Vijeća ministara BiH, odnosno državni premijer. Dosadašnji je član rukovodstva Zastupničkog doma parlamenta BiH i drugi čovjek Saveza nezavisnih socijaldemokrata, najpouzdaniji saradnik lidera ove stranke i premijera RS Milorada Dodika. Diplomirani ekonomista, bio je poslanik u Parlamentu BiH u mandatu 1999./2000., zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH 2000. godine, te predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH 2001./2002. Žestok kritičar nacionalnih stranaka, dobrim je dijelom zaslužan za izbornu pobjedu Saveza nezavisnih socijaldemokrata na oktobarskim opštim izborima u BiH. U jednom od izdanja emisije Radija Slobodna Evropa “Radio Most”, Špirić je uz ostalo rekao: “Ne vjerujem da su vlasti SDS-a, HDZ-a i SDA spremne da priznaju svoju odgovornost za 200 hiljada mrtvih u našoj zemlji. Taj trolist ne može ponuditi bolja vremena za Bosnu i Hercegovinu. Oni moraju da se izvine građanima ove zemlje za propale koncepte i sve nesreće koje su se dogodile na ovim prostorima.”

Da li želite učestvovati u ovom forumu?
Vaše ime *
Grad
Komentar *
Prije nego što pošaljete komentar , molimo pročitajte - Pravila za forum

Komentari 21-30 (z 81)

Ime: Bosanac al istinski
01.12.2006 14:32

NIKOLA ŠPIRIĆ Politička scena u BiH puna je nikola špirića. To su likovi koji se teško mogu sjetiti u kojoj partiji su bili jučer, a iz sjećanja im je sigurno iščililo kojoj opciji su pripadali prije pola godine ili godinu dana. Sami sebe uvijek smatraju "razumnim" i "sklonim kompromisu" i za govornicama parlamenata koriste svaku priliku da uspješno održavaju privid kako ne primaju bezveze svoj poslanički paušal. Malo zahvaljujući takvom šminkeraju, malo zahvaljujući političkom kurvarluku, a malo i zbog mira unutar Alijanse (čiji je, navodno, simpatizer), Špirić je dogurao do mjesta zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH. I sa ove funkcije nastavio vrijedno raditi na tome da država - koja plaća njegove suptilno osmišljene i frazama ispunjene nastupe - nikada ne postane član Vijeća Evrope. Kada već nije mogao ništa drugo, na posljednjem zasjedanju je zakuhao pola sata besplodne rasprave o karakteru rata u BiH. Jes' agresija - nije agresija. Jes' građanski rat - nije građanski rat. Ide to Špiriću od ruke, pogotovo jer ima izvrsne suradnike sa druge strane koji se fantastično primaju na njegove provokacije. Poslaničkim cirkusanjima ispunjeni sati koji su ostali do roka u kome Parlament BiH mora usvojiti izborni zakon tako svjedoče o samo jednoj stvari: nema te gluposti o kojoj Špirić i oni koje on nervira ne mogu raspravljati, samo da se ne dotaknu onoga što je zaista važno za građane ove zemlje. Koji su ovih dana, a da to i ne znaju, platili Špiriću put do Pariza. Na neku konferenciju. O nečemu što je strašno važno. Za špiriće, naravno. P.S.Ovaj mali clanak "Dana" kad ste vi u pitanju gosp.Spiricu nije ni malo izgubio na aktuelnosti iako je objavljen 2001.Sta vi kazete na to?Molim redakciju da objavljuje pitanja a ne da ih klasificira po podobnosti.Hvala.

1.12.2006

To je znak da čovjek koji postavlja pitanje nije ni naklonjen onome šta ja radim. On, naravno, ima pravo, iako je meni žao što je tako. Nije politička scena BiH puna Nikole Špirića, nego građani žele da ta politika dominira onim što radi Nikola Špirić, jer je to pokazalo povjerenje koje sam dobio na ovim izborima i meni je drago da je sve manje ovih ljudi koji ovako misle. Zadatak i način na koji se ja bavim politikom jeste da razoružam sve koji misle na ovakav način i ja vjerujem da će čovjek koji postavlja ovo pitanje biti moj glasač na narednim izborima - u to sam ubijeđen.

Ime: Glumac
01.12.2006 10:10

Gospodine Spiricu, Zelim Vam svima uspjesan rad za bolje sutra. Kad malo bolje razmislim vidim da ce to biti strasno tesko. Kad je losa predstava, lose je i publici i akterima. Kome je u BiH teze, narodu ili presjedavajucima?

1.12.2006

Mislim da je u svakom slučaju građanima jako teško. Poratna izgradnja ne ide onim tempom koji se očekuje. Mislim da nije lako ni ljudima u politici koji ozbiljno doživljavaju politiku, koji je shvataju kao izazov da bi svima u BiH bilo bolje - ali u svakom slučaju posljedice ovakve ili onakve politike na kraju krajeva trpi narod.

Ime: sarajlija
01.12.2006 07:21

Nikola Spiricu, sta kazete na osudu zlocincu Galicu...??? Slazete li se sa cinjenicom da je i on jedan od hrabrih branitelja srpstva i jedan od istaknutih graditelja 'republike srpske'???

1.12.2006

Nije moje da komentarišem presude koje se dešavaju u Hagu i mislim da se moramo držati u pristojnim odnosima - da pravosuđe radi svoj dio posla, a da mi ostali radimo svoj dio posla. Mislim da je sama presuda dovoljno rekla o Galiću.

Ime: Zeljko Rodic Sarajevo
01.12.2006 05:05

Kakve mjere ce Srpska Republika da poduzme ukoliko policijske reforme budu silom nametnute Srpskoj Republici i ukoliko zbog referenduma i izazivanja vece krize i opasnosti po neke nove sukobe i ratove medunarodni predstavnik smijeni recimo Dodiga kao inicijatora odbijanja reformi policije u formi kakvu predlaze evropska komisija i komisija formirana u Bosni od policijskih strucnjaka sa strancem na celu?

1.12.2006

Ja mislim da policijske reforme prije svega ne mogu biti nametnute silom i mislim da su jasne poruke međunarodne zajednice da je to reforma koja mora da dođe iznutra, dakle iz BiH. Ja se ne bojim da će ta reforma biti nametnuta i mislim da treba kroz politički dijalog doći do policijske reforme koja odgovara svima u BiH i koja svima stvara komociju da se osjećaju bezbjedni unutar BiH. Ja vjerujem da je takav model moguće naći i ubijeđen sam da će na kraju reforma policije rezultirati opšteprihvatljivim modelom.

Ime: Kenan Garovic Mostar
01.12.2006 04:05

Da li je najtacnija tvrdnja i najlogicnija vezano za Bosnu da niko niti Srbi niti Muslimani niti Hrvati pa ni ostali narodi i gradani nis vlasnici bosanske zemlje;nego vlasnik je jedini i pravi moguci bosanske zemljine povrsine samo drzava Bosna cij povrsinu teritorije koriste i Hrvati i Srbi i Muslimani i ostali narodi koji su drzavljani drzave Bosne?Da li je tacno da zemlja bosanska ostaje u vlasnistvu Bosne a narodi vjere i nacije se mogu mijenjati seliti ili doseljavati radati se ili umirati na bosanskoj zemlji ali da oni koji mrze drzavu Bosnu moraju seliti a zemlja ostaje; ona se nemoze natovariti na kamion i otjerati niti u Srbiju niti u Hrvatsku niti recimo u Tursku te se nemoze pripajati njednoj od ovih drzava i cijepati ako neki od ovih naroda ne zele da zive u sastavu Bosne.

1.12.2006

Ja ne razumijem to pitanje. Mislim da mi još uvijek nismo u toj fazi u BiH da raspravljamo na takav način. Naravno, BiH je zemlja svih nas. Ko je vlasnik zemlje u gruntovnom smislu? Mislim da su još uvijek najispravnije, ili najvalidnije knjige iz vremena Austro-Ugarske. Ako bismo to postavili kao pravo pitanje, onda ćete vidjeti - time se nekada dičio SDS - da je najviše grunta u rukama Srba u BiH. Ali ja tako ne mislim, ja mislim da je to stvar koja se mijenja, a da suverenost BiH ne treba niko da dovodi u pitanje - da je ona suverena država, bez obzira ko koliko zemlje u građanskom smislu posjedovao unutar nje.

Ime: Zoan
01.12.2006 03:47

Dali postoji i kada se obiljezava dan republike srpske? I Tko ga obiljezava u tom slucaju? Hvala!

1.12.2006

Naravno da entiteti imaju svoje praznike. Federacija ima svoje praznike, RS svoje. Koliko ja znam, praznik RS-a je Sveti Stefan, 9. januar. Praznuju ga građani RS-a, i to ga voljno praznuju. Možda postoje neki koje misle da to i nije praznik koji bi oni trebali voljno da praznuju. Ja i takve stavove, naravno, poštujem, ali dužan sam da kažem da postoji Zakon o praznicima RS-a i da se 9. januar ne radi jer je to zvanično praznik RS-a.

Ime: Senad Muratovic Sarajevo
01.12.2006 03:31

Kakva je razlika postanka NDH-Ante Pavelica i postanka tzv. "srpske republike" radovana karadzica ako ima uopste razlike?Te kakve ima razlike da tzv."srpska republika" unisti se i nestane na isti nacin kako je unistena i nestala NDH?

1.12.2006

Ja mislim da je razlika velika.

Ime: Smutni Bosanec
01.12.2006 02:10

Ocaj me hvata kada pomislim sta su uradili od nas u BiH od 1991-1995. Jos mi nije jasno kako je to bilo moguce? Ocel' opet ako se sastanu 3 podobne licnosti na celu 3 mala naroda? Da se ceo svet Uzzasava. Zasto niko nije brojao mjeshane brakove i djecu, pa rekao 'nemojte zbog njih kad mi vec cisti nismo sposobni za normalan zivot i razgovor'. Da li smo silom mora da se tamo vlada? Da li su Tuzman i Sloba stvarno delili BiH po planovima nekih fasista iz II svjetskoga rata?

1.12.2006

Ja nemam te informacije i nisam čovjek koji se bavin time. Moram da kažem da sam više okrenut budućnosti nego ovim bajnim pričama koje se izvlače sada iz dosijea. Ja mislim ukoliko se svi budemo bavili time, da ćemo teško iskoračiti u bolju ekonomsku budućnost.

Ime: Konkretno 2
30.11.2006 21:56

Kakvo je Vase misljenje o ostalim stotinama hiljada ljudi koji su ostali bez deviznih uloga, kojima se nudi nekakav ponizavaljuci vid isplate, u isto vrijeme kad BiH kao drzava cini vrlo malo u brizi prema starijim ljudima (ciji je to biti novac). Da li cekate da svi poumru? Zasto BiH ne blokira imovinu i time stiti Ljubljansku i Invest banku u BiH (sto npr. Hrvatska cini), ako vec ne namjerava pomoci stedisama da dodju do svojih para? (Koje ce u isto vrijeme uci u BiH.) Zasto su funkcioneri BiH (konkretno g. Komsic, kao bivsi ambasador u Beogradu) bili upetljani u prodaju imovine Invest Banke u BiH u isto vrijeme kada Invest Banka duguje gradjanima BiH znacajne sume novaca?

30.11.2006

Već sam na to pitanje odgovorio.

Ime: Konkretno pitanje moli konkretan odgovor
30.11.2006 21:34

G. Spiricu, Sta kao moguci predsjedavajuci VM-a, a ako nista onda valjda dobro plasirani ministar, a i kao ekonomista, mislite o konkretnoj presudi Evropskog Suda u sporu JELIČIĆ protiv (konkretne?) BiH i kakav je Vas odgovor da li BiH ima razloga da ne postupi prema presudi.

30.11.2006

Morao bih imati više informacija da bih mogao dati konkretan odgovor. Mislim naravno da su odluke Suda za ljudska prava u Strazburu odluke koje se moraju poštovati bez obzira na šta se odnosile. Dakle, konkretno moj pozitivan stav, ali o ovom slučaju ne znam jer bih trebao imati više informacija.

Komentari 21-30 (z 81)