Slušajte uživo
Trenutno slušate
Regionalni program

Posjetite našu arhivu. Dalje

Anketa
... ... ...

Vaši članci
Rubrika za vaše autorske tekstove i komentare. Dalje

Forum

VESNA PEŠIĆ ONLINE

Radovan BOROVIĆ
11.03.2007

Dr. Vesna Pešić, socilog, politički disident osamdesetih godina čiji se uticaj ne može zanemariti već 17 godina na političkoj pozornici Srbije. Uz Zorana Ðinđića i Vuka Draškovića, predvodnik velikih građanskih protesta u zimu 1996/97. Nakon demokratskih promena bila je ambasador SCG u Meksiku. Ponovo se politički aktivirala kao poslanik na listi stranaka okupljenih oko Liberalno-demokratske partije Čedomira Jovanovića. Nedavno bačena kamenica u njen prozor je posledica drugačijeg mišljenja. "Ovo se nije dešavalo ni za vreme Miloševića, ni za vreme ratova, ja sam bila antiratni aktivista, nikada me niko nije dirao". "Svi govore kako u Ahtisarijevom planu nema kompromisa, a bolje pitanje je na kakav smo kompromis mi spremni, kada tražimo nešto što je nemoguće da dobijemo. Dobrovoljno je krajem devedesetih napustila mesto šefa partije čiji je osnivač-Građanskog saveza Srbije. Osnivač više organizacija za mir i ljudska prava. 1997 godine je bila nominovana za Nobelovu nagradu za mir. Njen životni i politički kredo našao se u naslovu njene knjige «Možeš ti Vesna, možeš».

Ovaj forum je zaključen

Komentari 21-30 (z 77)

Ime: Petronije Djokovic-Djoka
19.03.2007 17:36

Sta mislite, zasto "Slobodna evropa" dozvoljava nacionalizam i sovinizam uperen protiv Srba a sve sto bi se moglo protumaciti kao neutralno ili prosrpsko brise odavde? :-)

19.3.2007

Obratite se urednicima Slobodne Evorpe.

Ime: zamjena teza
19.03.2007 16:10

Gospodjo Pesic, da li smatrate da je dopustivo da Dodik iznosi prijedlog o federalnom uredjenju BiH, za sta je vec zagrijao tudjmanovce Hrvate, te tako stvara priliku RS da se otcijepi od Bosne u kojoj je, to je ICJ dokzao i presudio, pocinila genocid. Nije li potrebna incijativa i unutrasnjih i medjunarodnih faktora da s eliminiraju rezultati genocida, pa tako i RS iz ionako nelegalne ustavne strukture? Dokle ce genocidna RS i njeni politicari koje je Karadizic odlikovao, poput Dodika, krojiti sudbinu svojih zrtava i drzave u kojoj su se odmetnuli i pocinili genocid?

19.3.2007

Ne mislim Dodik radi pametno ako pokusava da ocepi RS. Takva politika bi se samo osvetila celoj Bosni, a i RS. Mirovna arhitektura koja je dosada napravljena treba biti ocuvana.

Ime: NE DAJ TE SE PONOVNOM KLANJU
19.03.2007 14:06

Vesna jesu li ono u Dobrunu kod Visegrada legalni teroristi sa kokardama na subarama ili su ogledalce Europe. Hahahahah.....Porucujem MUSLIMANIMA u Evropi da se nauruzavaju ponovo ce ih evropska demokratija napasti!!! Allahu ekber!

Ime: karadzicev duh lebdi nad eu
19.03.2007 14:03

Postovana gospodjo Pesic, po malo me nerviraju te price o EU, uvjetima koje ona postavlja. Nasi ljudi naivno misle da je tamo hladovina, da tece med i mlijeko. Da bi se tamo bilo, morace se (makar djelimice) odreci nerada, korupcije, javasluka, lazi, podmetanja..., i jako puno zapeti raditi, jer nejma hladovine na koju su mnogi navikli. S druge strane, pitam se sta fali Sivcarskoj koja nije u EU. Nista, cak je i bolja od EU. Sto se tice Bosne, mislim da ona ne bi trebala pod svaku cijenu juriti u EU, pogotovo ne ruku pod ruku sa genocidnom tvorevinom RS kojoj EU siri ruke, a genocid, kojemu je i sama kumovala, kao i Srbija, kao i Kina ili Tunguzija, tumaci kao verbalni delikt, koji nikoga ne obavezuje da poniste rezultate genocida. Imajuci tu cinjenicu na umu, EU je prigrlila fasizam kao ideju i sustinu svoga bitisanja, te se nasla u bratskom zagrlaju balkanskih fasita koji su, u ime nje, pobili tolike musliamene. Sta Vi mislite o Europi koja grli genocidnu RS i ne pomislja da ukine rezultate genocida, te salje svoje emisare Dodiku na noge, koji prave popis njegovih zahtjeva i ispstavluaju predstavncima zrtava, kako je to, po osobnom priznanju radio Gregroijan, u vezi sa reformom plciije. (Ne moz es ereformirati genocidna plicija, ali EU na tome inzistira, pruhvatajuci Dodikov dikatat, odricuci se svojih principa i zahtjeva!) Americki ruralni ambasador McElhaney ponasa se kao guvernator u Bosni. I On je takodjer stao iza Dodika. Takva EU ne zasluzuje Bosnu i bosanske muslimane u svojem stastavu, jer se opredjijelila za genocdnu RS, ali i Crnu Goru - kao direktnu suucesnicu u genocidu nad bosanskim muslimanima. Valjda zbog toga - EU i nagradjuje Crnu Goru!

19.3.2007

Crna Gora, Srbija, i BiH su jos veoma daleko od Evrope, pa se nemojte mnogo sekirati. EU je razvojni projekat, i bez nje nema mnogo sanse da se razvijemo. Ne ide se u EU samo zato sto je ona uvek u pravu i prvaedna, nego sto nam je to sansa da u buducnosti zivimo bolje i civilizovanije. Konacno sama EU je nastala kao jedan veliki mirovni projekat.

Ime: Gagi
19.03.2007 01:57

Draga Vesna, Prije svega, ja Vam se divim na nevjerovatnoj hrabrosti i mudrosti koju rijetko ko posjeduje na brdovitom Balkanu. - Ima li nade da ce te u Vasem zivotnom vijeku docekati da neo-naci stranke iz Srbije, Kosova, BiH budu oduvane sa politicke scene ? - Sta Vas najvise inspirise u Vasem radu ? Mnogo zdravlja Vama i Vasoj porodici.

19.3.2007

Hvala na pozdravima. Ja se nadam da cu docekati da sovinisticki ekstremisti nestanu sa politicke scene. Nadam se. Upravo me ta nada da ce oni nestati i nada da cemo napraviti bolje i civilizovano drustvo inspirise u poslu.

Ime: covjek prije svega
18.03.2007 23:26

Postovana gospodjo, ne poznajem vas ali iz svega sto znam o vama izgleda da stvari posmatrate sa ljudskog aspekta, pa vas stoga molim da odgovorite na sljedece: -odkuda kod velikog brija Srba tolika mrznja prema Bosancim-Bosnjacima, -zasto ne zele da zive sa njima u zajednickoj Drzavi Bosni i Hercegovini, -zasto misle da su bolji i jaci od svih ostalih naroda sa kojima su zivjeli vjekovima i sa kojima im je sudbina da moraju zivjeti, -dali je ova mrznja, podcjenjivanj, omalovazavanje, kako drugih nacija, vjera pa i istorije produkt uticaja crkve, srpske "Elite" skupljene u SANU ili odraz porodicnog odgoja sa dubokim korjenima, -kako mislite da srpski narod moze iz ove "...." euforije izadje i da se svrsta u red civiliziranih evropskih naroda gdje bi im zahvaljujuci trenutno manjini kao sto ste vi i vama slicni ipak bilo mjesto, Ocekujuci vas odgovor unaprijed se zahvaljujem, a nama ostalim koji smo meta srpskog nacional-sovinizma puno srece u nada da je i to prolazno kao i sve ostalo.

18.3.2007

Vi ste postavili toliko mnogo teskih pitanja, da bi mi trebala citava knjiga da vam odgovorim. I ja se pitam zasto se neki Srbi tako ponasaju i pokazuju mrznju prema drugim narodima, i to sa onima s kojima su ziveli stoljecima zajedno. Ono sto nekada izgleda superiorno, najcesce je inferiornost. Sreca je sto medju Srbima ima pravednog i dobrog sveta, pa ne bih generalisala na ceo narod.Mozda je odgovor i to da postoji zaraza, davnasnja, nekom velikom drzavom Srbijom, i da se jos mnogi nisu odrekli tog plana.

Ime: darko
18.03.2007 21:42

daj prestnite emitovati ova pisanja od istih osoba ...i nek svoje frustracije negdje drugdje obavljaju

Ime: Zoran Milosevic
18.03.2007 20:39

Pozdrav Gospodji Pesic, Da li se slazete da ,danas, u Srbiji postoje Politicki centar-Ljevi(DS,G-17),desni(DSS,NS);ekstremna(radikalna) desnica(SRS)i ekstremna ljevica(vasa LDP)?Ja bih rekao G.Pesic,a mislim da se sa ovim slaze i vecina Srba,da koliko god je za Srbe pogubna ekstremna desnica(SRS),toliko je ,ako ne i vise,pogubna i ekstremna ljevica(vasaLDP).Ako malo bolje pogledamo i jedni i drugi ste zasljepljeni svojim ekstremizmom-svako naravno na svoj nacin.I jedni i drugi, kad bi mogli, svetili bi se politickim protivnicima,vjesali,trpali u zatvore,lustrirali,tjerali u Hag,zabranjivali politicko djelovanje,zabranjivali slobodu govora i javnog istupanja,vrsili seanse probadanja vampira po grobovima politickih protivnika...Nije li ovo G.Pesic ekstrem na ekstrema,tuk na utuk,sjasi Kurta,a uzjasi Murta? Drago mi je da ova dva ekstrema nemaju sanse da dodju na vlast,a nadam se da ce i radikali u buducnosti ,sa vasim slabljenjem,sve vise gubiti na svojoj moci, i da ce vase dvije ekstremne partije zavrsiti tamo gdje im je i mjesto ,a to je margina srpske politicke scene-nesto slicno njemackim desnim i ljevim ekstremima(fasistickoj NDP i komunistickoj PDS) PS: zelio bih samo da ohrabrim gospodina "Pikulica" iz Zvornika da se slobodno potpise pravim imenom(jedan Srbin bi napiso:"sta bi bilo kad bi bilo",a ne "sta BIH bilo kad BIH bilo"-ja bih tako rekao!

18.3.2007

LDP nema nikakve veze sa levim ekstremizmom. To je liberalno demokratska partija i nije nikakve nevine ljude trpala u zatvor. Ja prva tako sto ne bih podrzala, jer nisam bila clan i Saveza komunista. Vi podlezete propagandi da su ekstremi SRS i LDP, pa to vlast servira svaki dan u glavnim medijima. LDP, GSS i SDU su najdemokratsije nase partije, anitratne, proevropske, zele modernu i civilizovanu Srbiju, te nikome ne pada na pamet da hapsi i pravi pogrome. Niste dobro obavesteni.

Ime: kupleraj u laktasima
18.03.2007 19:35

Draga gospodjo Pesic, da nije takvih osoba kao Vi, svijet ne bi imao razloga postojati. Hvala Vam sto ulijevate nadu ocajnicima Vasom borbom za ljudska prava! A ciji obraz spasava Doris Pack i koem ona ulijeva nadu! Koga ona predstavlja, ako ne fazisam! Ova visko rangirana cinmovnica EU zaduzena za jugo-istocnu Europu nejma ni trunke postovanja prema samoj sebi, a kamo li prema prema zrtvama genocida u BiH. Pred Bozic, nju je na pasja preskakla skandalozno, drsko i prostacki, kabadahijski, kako samo on zna, izvrijedjao laktaski silejdzija Milorad Dodik, jer je ona priupitala za neke pare namjenjene povratnicima koje je taj kradljivac potrosio i u Laktasima, mimo namjene. Dodik se silno rasrdio,sav bijesan rekao da za njega ta zena ne postoji, da gleda na nju kao na kisok pokraj kojeg ce proci, a da ga nece ni pogledati jer je ne zeli ikad sresti u zivotu. Ali, kada je zajednicki projekat u pitanju - a to je nastavak genocida u BiH mirnim sredstvima, nejma uvreda koje njih dvoje bece zaboraviti. Tako je izrazena obostrana zelja ovo dvoje fasista da se sretnu u Banjoj Luci, sto prije. Tema je - zna se, opstanak RS, sada nakon presude ya genocid. RS je za Doris Pack odavno neupitna, a EU je ve' taj stav potvrdila ustima kopilana Rhena. A to je Dodiku najdraze sto moze cuti, makar i od zene-kioska! Tako ce gospodja Pack, zena-kiosk, biti ugoscena i pocascena od kabadahije i lopova iz Laktasa, zaboravice na pare EU koje je ovaj zbojkao, jer svakako nisu iz njenog dzepa, zaboravice na uvrede koje joj je Dodik izrekao, pa ce za zajednickim hastalom, uz domacu sljivu koju je Dodik sam ispekao, te uz krmetinu, negdje na Dodikovom imanju, caskati o putu RS u Europu. To ce biti nista drugo nego dogovor dvoje fasistickih istoimisljenika o nastavku zlocina mirnim putem nad bosanskim muslimanima. Ko sissa ICJ i presudu, vazan je stav Solane, Rhena i ostale evropske kopiladi. A stav je - RS mora opstati, makar je nelegalna i makar je genoicidna jer Europa njeguje fasizam, a mrzi muslimane i vrijedja zrtve genocida. Odavno sam izgubio nadu da postoji iko od bosanskih politicara, tzv. predstavnika zrtve, koji bi makar digao svoj glas protiv najavljenog urotnickog dogovora dvoje zavjerenika Pack i Dodika - protiv bosanskih muslimana i drzave Bosne. Kako se ta gospodja Pack ne boji Boga dragoga u kojeg, po vlastitom priznanju duboko vjeruje. Mora da to nije isti Bog kojemu se mole bosanske zrtve genocida i mora da je to, srpski Bog! Sta Vi mislte o tom kupleraju u Laktasima izmedju fasiticke Europe i genocidne RS? (Oprostite na izrazima, molim Vas, ali u ovm slucaju adekvatniji ne postoje!)

18.3.2007

Mogu samo vama da verujem sta pricate, nisam upoznata sa dogadjajima u Laktasima.

Ime: Rogatica
18.03.2007 16:48

Jedan bosanski kolumnist je davno rekao "da je Milosevic samo sesir na glavi srpskog mentaliteta".Ne cini li vam se,gospodjo Pesic,da u "tom ludilu ima sistema",a vezano za ukupnu srpsku politiku pocev od osme sjednice pa nadalje?Zelim Vam sve najbolje.

18.3.2007

Hvala vam. Ja mislim odavno da u tom ludilu ima sistema.

Komentari 21-30 (z 77)