Posjetite našu arhivu. Dalje

Anketa
... ... ...

Vaši članci
Rubrika za vaše autorske tekstove i komentare. Dalje

Forum

MILORAD PUPOVAC ONLINE

Enis ZEBIĆ
16.04.2007

Milorad Pupovac najistaknutiji je političar srpske zajednice u Hrvatskoj posljednjih petnaestak godina. Aktualni potpredsjednik Samostalne demokratske srpske stranke, zastupnik u Saboru sa još dvojicom stranačkih kolega u koaliciji sa HDZ-om, rođen je 1955. godine u Ceranju Donjem, selu nedaleko Benkovca, u najsiromašnijem dijelu dalmatinskog zaleđa. Za vrijeme studija filozofije i lingvistike u Zagrebu jedno vrijeme se izdržava kao tramvajac. Nakon diplome ostaje na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu kao nastavnik. Koncem osamdesetih Milorad Pupovac angažira se u vjerojatno jedinoj alternativnoj političkoj grupi jugoslavenske provenijencije – Udruženju za jugoslavensku demokratsku inicijativu. Od proljeća 1990. do jeseni 1991. godine sa malobrojnim sumišljenicima mjesecima krstari po etnički miješanim dijelovima Hrvatske, zagovarajući dijalog, a ne oružje. U prvoj polovici devedesetih Pupovac je suosnivač Srpskog narodnog vijeća i Srpskog demokratskog foruma, organizacija aktivnih u artikuliranju interesa i zaštiti manjinskih prava srpske zajednice u Hrvatskoj. Zbog svojim istupa i stavova često je bio predmeti oštrih napada sa desnog krila hrvatske politike. Godine 1995. ulazi u Sabor na listi Akcije socijaldemokrata Hrvatske, a od 2000. do danas na listi Samostalne demokratske srpske stranke. Predsjednik je saborskog Odbora za međuparlamentarnu suradnju.

Ovaj forum je zaključen

Komentari 21-30 (z 30)

Ime: Miro
18.04.2007 04:49

Gospodine Pupovac, zamolio bih vas za konkretan i direktan odgovor na moje pitanje.Kada vas neko pita sta ste vi po nacionalnosti,sta cete odgovoriti: -Srbin ili -Hrvat pravoslavne vjeroispovijesti

18.4.2007

Ja sam Srbin po nacionalnosti, i to mi nikad i unatoč svemu nije smetalo da budem hrvatski patriot.

Ime: vukanov@gmail.com
17.04.2007 17:45

Tek za objasnjenje ljudima koji prate ovaj tekst: ja sam umnogome postovalac vasih nastojanja da zivot u Hrvatskoj ucinite humanijim. Razumije se, zajedno sa svima ostalima koji rade na tome. Vi Milorade, to odavno znate. A, sada jedno malo teze pitanje, iz sfere politike, iz ugla koji vam kao profesoru filozofije i predavacu lingvistike nije sasvim blizak. Sigurno nije i prvi put da se srecete s njime, ali zanima me sta kao predstavnici srpskog naroda u Hrvatskoj cinite u postizanju drustvenog dogovora sa drustvenom vecinom u odredjivanju udela ovog dela hrvatskog stanovnistva u dostignutom drustvenom bogatstvu Hrvatske. I Srbi su, pa ako je vec nuzno, i kao narod, doprinosili razvoju i sadasnjem drustvenom bogatstvu Hrvatske. Rec je o materijalnim aspektima, ovaj put. Na znacaju, u ovom slucaju, u ovoj situaciji, ovo pitanje dobija, kako bi se pruzila socijalna sigurnost i materijalna pozicija za ravnopravniji razvoj tog dela stanovnistva Republike Hrvatske sa svima ostalima. Ukratko, posla i ostalih uslova za zivot i drustvenu ravnopravnost. Unapred zahvaljujem na preglednom, jasnom, razumljivom i taksativnom odgovoru. Iskreno, s postovanjem, Vukan Simonovic

17.4.2007

Dragi Vukane, Prvo, kvart oko Botaničkog bez Vas i Vaše Dalmatinerke (?) svejedno je dio mojeg živog sjećanja na Zagreb osamdesetih. Drugo, mnogo toga je i u sferi imovine nepovratno izgubljeno, ali nastojimo naći rješenja za izgubljena stanarska prava, radni staž, neisplaćene mirovine, te zemljište. Nesudjelovanje u privatizaciji, koje je pogodilo većinu Srba, teško možemo nadoknaditi. No tko zna što vrijeme i ustrajni ljudi nose. Želim Vam svako dobro.

Ime: Zdenko/Osijek
17.04.2007 12:53

Gospodine Pupovac, Dali vi iskreno smatrate da je stanje ljudskih prava u Srbiji na zadovoljavajucoj razini? Dali je polozaj Hrvata u Srbiji na zadovoljavajucoj razini?

17.4.2007

Podržavam nastojanja predstavnika Hrvata u Srbiji da za svoj narod izbore bolji položaj nego što ga trenutno imaju. Drago mi je što je g. Kuntić postao član Skupštine i što bi g. Dulić trebalo da postane njezin predsjednik. Vjerujem da će i oni tome doprinijeti. Rado ću im pomoći ako mogu.

Ime: vladimirwnikolic@yahoo.com
17.04.2007 11:29

Gospodine Pupovac, da li ce i kada Srbi moci da se osecaju sigurno u RH. Koliko vremena treba da prodje, po Vasem Misljenju Hvala

17.4.2007

Moći će. Već su sad sigurniji nego što su bili. A kad će prestati postojeći oblici narušavanja njihove sigurnosti i prisutni osjećaji nesigurnosti, to Vam ne mogu točno reći. Ja nisam u prilici da kažem: „Od sad niko ne sme da Vas bije“, ali jesam spreman boriti se da se vreme skrati. Pomoglo bi ukoliko bi se otvoreno progovorilo o stvarnom karakteru rata. Mnogi bi zbog sebe podigli svoj glas protiv mržnje i onih koji dižu ruke na druge.

Ime: Simo
17.04.2007 10:50

Gospodine Pupovac, Svaka Vam Cast na vasim postupcima i recima. Pratim cesto Vasa djelovanja i divim se Vasoj mirnoci i inteligenciji, strpljivosti kako to radite i vjerujem da Vas to kosta dosta napora i odricanja. Znam to jer sam slusao i izjave Dr Granica da plan Z nebi bio primjenjen i da su ga Srbi procitali i prihvatili.

17.4.2007

Zahvaljujem.

Ime: alencrn@eircom.net
17.04.2007 10:44

Gospodine Pupovac Izuzetno cijenim Vas kao predstavnika Srba u Hrvatskoj.Vasa umijerena politika i Vasa anagaziranost kod vlasti u Hrvatskoj je ucinila da se dijelomicno promijeni onaj,blago receno, vise nego losi polozaj srpskog naroda koji je ostao u Hrvaskoj da zivi . Takodjer cijenim Vase zalaganje po pitanju polozaja Srba na Kosovu . Dali mislite gospodine Pupovac da je Vasa misija u Hrvatskoj kao vaznog lidera tamosnjih Srba zavrsena i da sad ste u mogucnosti da se bavite drugim problemima van granica Hrvatske . Ja licno mislim da nije jer stanje ljudskih prava u Hrvaskoj nije onako kako bi trebalo da bude;stanarska prava Srba se ne vracaju, povratak naroda ide ocajno slabo , potpuna diskriminacija pri zaposljavanju je praksa itd.itd. a da ne govorimo o ucestalim napadima na povratnike . Gospodine Pupovac , srpski narod u Hrvatskoj u vama ima veliki oslonac i nemojte da zanemarite njihove probleme koji su zivotni i koje se ticu njihovog elementarnog opstanka , ako se o nekom opstanku uopce i moze govoriti . Uz postovanje Alen C.

17.4.2007

Poštovani, Još je mnogo posla ostalo da se uradi ovdje i u regiji. Kad vidim da države nisu veće od svojih građana i da većinski narodi nisu važniji od onih koji su u manjini, smatrat ću svoj posao završenim. Ovdje su države pojmljene i prakticirane kao sredstvo za najteže oblike kršenje ljudskih prava. Moj razlog ulaska u politiku bio je suprotan tome. Vjerujem u opstanak i slobodarsku tradiciju Srba u Hrvatskoj. Srdačno Vas pozdravljam.

Ime: M Djurdjevic Holandija
16.04.2007 21:11

Gospodine Pupovac, drzim da ste po dosadasnjem djelovanju razuman politicar.Kataklizma Vaseg naroda u Hrvatskoj svakako bi bila daleko manja nego sto na zalost jest, da je vecina Vaseg naroda razmisljala kao Vi.Sa tadasnjom tudjmanovskom tiranijom trebalo je biti daleko razboritiji i cekati sretnija vremana i pojavljivanje razumnijih ljudi na politickoj sceni Hrvatske.Vi ste to docekali ali vecina Vaseg naroda je raseljena uglavnom u Srbiju,koja je po mom dubokom ubjedjenju odigrala jednu krajnje dvolicnu i prljavu ulogu i koja je velikom vecinom i suodgovorna za kataklizmu Srba iz Hrvatske.Najvecu gubitnici u ovim bratoubilakim ratovima su krajiski Srbi i bosanski Muslimani.

16.4.2007

Ukoliko naša nova i raseljena dijaspora misli poput Vas (a ima indicija da su izvan zemlje završili oni koji su znali živjeti zajedno , a da su u zemlji završili oni koji niti su znali niti su željeli živjeti zajedno), onda je to još jedan razlog više da čovjek izdrži. Ako smijem reći – čuvajte takvo mišljenje i podijelite ga sa svakim kome pamet nije isprana ratnom propagandom a srce zagorčano zlom kroz koje su ljudi prolazili.

Ime: da vidimo tvoju demokratiju
16.04.2007 19:25

dali su za vas raskovic karadzic i mladic genocidni ljudi i dali su srbi pocinili genocid u zadnjim ratovima

16.4.2007

Raskovića sam dobro poznavao. Bio je tribunska pojava koju su iskoristili. Žao mi je što je umro, jer vjerujem da bi bio istinski mirotvorac i antimiloševićevski demokrat. A što se tiče Karadžića i Mladića, za svoj bi narod učinili najviše da otiđu u Hag.

Ime: Bosko
16.04.2007 15:33

Gospodine, Shta je vama partiski i osobni politicki cilj ? Stha je ako vam se taj cilj ostvari, sta ce Vama biti sljedeci cilj ? Jel vasha politika bazira samo na nacijonalnoj osnovi ili imate li drugih ideaja za razvoj RH, kako bih ja od Vas i ocekivao kao gradjanjn Drzave i Poslanik u Saboru Republike Hrvatske.

16.4.2007

Maloprije sam rekao da sam po nacionalnosti Srbin. A sad kažem da sam po političkom opredijeljenju socijaldemokrat za kojeg nije bilo mjesta u ovdašnjoj oficijelnoj socijaldemokracijie. To mjesto stvaram kao što stvaram i mjesto za hrvatske građane srpske nacionalnosti.

Ime: Igor
16.04.2007 12:46

Gospodine Pupovac, teoretično - Srbi su mogli imati u Hrvatskoj vrlo visoku autonomiju; praktički, imaju to što imaju. Zašto je, prema vašem mišljenju, to tako?

16.4.2007

Zato što je tako htjela politika Slobodana M. I zato što je Franjo T. tu politiku prihvatio sa strašću. 1992. godine jedan je analitičar napisao u ovdašnjem Večernjem listu: „Bolje Babićeva metak –politika, nego Pupovčeva meta-politika“.

Komentari 21-30 (z 30)