Posjetite našu arhivu. Dalje

Anketa
... ... ...

Vaši članci
Rubrika za vaše autorske tekstove i komentare. Dalje

Forum

Naš gost je Zdravko Grebo

Zdravko Grebo

Mirjana RAKELA
10.10.2007

Zdravko  Grebo, redovni profesor Pravnog fakulteta u Sarajevu, rođeni Mostarac, koji je bio osnivač prvog urbanog sarajevskog  radija,  radija ZID. Svojedobno je izjavio kako je imao  običaj  reći  da je  Bosna i Hercegovina  društvo, dok je Jugoslavija bila država. " Dok sam živ neću znati zašto smo se morali ovako krvavo rastajati. Medutim, ako i to ostavimo po strani, siguran sam da se Jugoslavija raspala zato što nije znala da postane demokratska država, a ne zato što je bila multietnička, multikonfesionalna" rekao je u jednom od  intervjua. Ove sedmice na vaša pitanja odgovara Zdravko Grebo.

Ovaj forum je zaključen

Komentari 21-27 (z 27)

Ime: Milan Grad: Prag
12.10.2007 15:48

Da li cete se kandidovati na neku politicku funkciju u bliskoj buducnosti?

12.10.2007

Ni sam ne znam šta je budućnost,a pogotovo bliska. Dva puta sam se kandidovao,jednom na Združenoj listi,a drugi put kao nezavisni kandidat i ,skoro pa, triumfalno izgubio.Odgovor na Vaše pitanje glasi: balje da ne kažem ,nego da slažem. Uostalom prilike biraju ljude ,a ne obrnuto, al', ko zna..., mada sumnjam.

Ime: Mostarac
12.10.2007 09:40

U interesu mira u Republici Bosni i Hercegovini svojevremeno je medjunarodna zajednica navukla ludacku kosulju svojoj legitimnoj i legalnoj clanici. Sta je jos bilo u pozadini djelovanja medjunarodne zajednice ne bih nagadjao. Sada imamo kao rezultat neefikasnu dejtonsku drzavu koja zapravo nije samoodrziva. Jos traje rat, sada samo hladni. Ceka se kao da se unutar te drzave dogovore njeni rusitelji, plemenske vodje i pastiri stada. Cinjenica je da se oni nikad nece dogovoriti. A utisak je kao da imaju zeleno svijetlo da i dalje mrcvare i ruse ovu jadnu i malu zemlju. Mislis li da je medjunarodna zajednice ta, koja konacno, ima obavezu da skine ludacku kosulju nasoj domovini. I da uspostavi normalnu drzavu. Ona fakticki vlada u Bosni i Hercegovini i ima moc da to ostvari.

12.10.2007

Izraz „ludačka košulja“ za Dejtonski ustavnopravni aranžman za Bosnu i Hercegovinu ,čini mi se, prvi je upotrebio Richard Halbrooke. Taj akt je u osnovi mirovni sporazum koji je trebao da zaustavi rat i činjenica da se Ustav naše zemlje (anex 4.) nalazi u sastavu Sporazuma , predstavlja unikatan primjer u ustavnopravnoj istoriji.Iz tih razloga on nije mogao uspostaviti efikasnu i samoodrživu državu. Mirovni sporazumi se nikada nisu mijenjali ,a ustavi jesu.Stoga je teško očekivati da međunarodni „ psihijatri“ skidaju našu „ludačku košulju“. Bilo kako bilo, politički lideri koje smo mi slobodnom voljom legalno ustoličili na vlasti morat će se dogovoriti. Uz malo ironije rečeno „psihijatri“ treba da se preobraze u stroge učitelje koji će nevaspitane i neodgovorne učenike privesti pameti.

Ime: Emir Grad: Bec
11.10.2007 21:16

Kako ocjenjujete rad trenutnog predsjedavajuceg Predsjednistva BiH, Zeljke Komsica i sta mislite, zasto je onako ostro kritikovao ambasadorku u Becu, jer ona nije informisala Predsjednistvo o pokusaju bh-drzavljana da napadne becku ambasadu SAD-a? Ona navodi da pravila diplomatske sluzbe nalazu iskljucivo komunikaciju sa MIP-om, osim toga sa duznosti je zvanicno smjenjena vec desetak dana prije pokusaja napada.

11.10.2007

Komparirajući rad i rezultate predhodnih članova Predsjedništva BiH i učinke Željka Komšića ,uz nekoliko nepotrebnih gafova, ocjenjujem pozitivno. Što se nedavne „ diplomatske afere“ tiče ona je samo simptom inače nesređenih odnosa između državnih institucija .Sve ostalo kao pravila diplomatskog komuniciranja ,kompetentnost ili nekompetentnost, „partijska osveta“ je manje važno, iako nije nebitno.

Ime: Armina Galijas Grad: Bec
11.10.2007 13:15

Da li mislite da se iz bh politicke pat situacije moguce izvuci 'reformama' ili nam je zaista potrebna 'radikalna revolucija'? Mislim da su etnicki postaluti na kojima pociva drzava pogresni, tako da ni reforme koje se (ne)provode ne mogu dovesti do stvarnog poboljsanja. Ako prihvatamo drustvo zasnovano na etnickoj matrici, onda prihvatamo i nemogucnost njegovog napretka. Meni se to sve cini kao neki zacarni krug.

11.10.2007

Da ste mi isto pitanje postavili prije 40 godina sigurno bi odgovorio „revolucionarno“ .Danas međutim nisam siguran da je ,bez obzira na uvjerenost u bezpogovornu ispravnost vlastitih ideala i ideja, upotreba sile za njihovu realizaciju legitimna ,a svakako nije realna.Samim tim teško da možemo dovoditi u pitanje „pogrešne postulate“ na kojima počiva država. “Tražili smo, gledajmo!“. U dobroj , iako tananoj nadi , treba vjerovati da i reforme mogu biti radikalne, ali za njihovu uspješnost treba dobiti ili stvoriti masovnu narodnu podršku,a ne tek kompromiserski sporazum naroda , svakog za sebe.

Ime: mire
11.10.2007 09:38

Gospodine Grebo samo jedno kratko pitanje sa kratkim odgovorom koja ce opcija u Bosni pobijediti ona opcija koja ima Bosnu u srcu kao jedinu drzavu ili one opcije koje zele bosnu vidjeti podijeljenu.POZDRAV IZ ZIVINICA

11.10.2007

Pozdrav od srca ( za Bosnu ,a boga mi i Hercegovinu) iz Sarajeva . „Sretan uspjeh !!!!! “.

Ime: Mirsad Grad: Canada
11.10.2007 09:25

Postovani profesore zasto cuti Bosanska pamet [mislim na vas i vama slicne ]dok nam gace kroje nekakvi traktoristi [Dodig] Maticari [Tihic] Hodze [ Silajdzic] [Zatvorenik]Covic] i staja znam kakve sve blentovine u BiH;

11.10.2007

Ne znam šta jeste „ bosanska pamet “ i ko se sve u nju nazor upisuje i koga iz nje neopravdano ispisuju. Neki od onih za koje Vi smatrate da opravdano imaju mjesta u „savezu pametnih“, šute možda zbog interesa ,zbog straha ili čak neznanja. Obični traktoristi, matičari, hodže, pa i zatvorenici su državljani ove zemlje .Naravno bilo bi bolje da se drže svojih zanimanja ,osim možda ovi posljednjih.A sada sasvim ozbiljno,sve ličnosti koje ste pobrojali imaju imena i prezimena koja su građani Bosne i Hercegovine hametice zaokruživali na posljednjim izborima .

Ime: Anonimni posjetilac
10.10.2007 23:05

kada ce na vlast u BOSNI I HERCEGOVINI doci neki normalni ljudi? da li znate i imali nade?

10.10.2007

Po ko zna koji put, dosadno, koristim rečenicu genijalnog analitičara palanačke filozofije: „Spasa nam nema, al' propasti nećemo“. Smrt fašizmu,sloboda narodu!

Komentari 21-27 (z 27)