Posjetite našu arhivu. Dalje

Anketa
... ... ...

Vaši članci
Rubrika za vaše autorske tekstove i komentare. Dalje

Forum

Na vaša pitanja odgovara Biljana Srbljanović

Biljana Srbljanović

RSE
18.12.2007

Biljana Srbljanović je dramski pisac mlađe generacije čija dela se izvode u pozorištima širom sveta. Spada u sam vrh ne samo srpske, već svetske intelektualne elite. Uz veliku kolekciji pozorišnih nagrada koje uključuju priznanje „Slobodan Selenić“ i evropsku nagradu „Nova pozorišna realnost“ Biljana Srbljanović nedavno je dobila i titulu najčitanije blogerke na srpskom internetu, a i šire. Iako je delo Biljane Srbljanović s početka bilo kritika Srbije iz doba Miloševića ona se ne ograničava samo na kritiku sopstvene zemlje. Dok je živela u Srbiji, njena kritika je bila okrenuta ka srpskom društvu (Beogradska trilogija, Porodične priče, Pad), da bi joj, kad je otišla iz Srbije meta postalo naličje ujedinjene Evrope (predstava Supermarket) ili "američki san" (predstava Amerika, drugi deo). Njena drama Skakavci postavljena  je prošle godine u zagrebačkom Kazalištu mladih i ona je tako postala prvi savremenim dramaturg iz Srbije čija je predstava postavljena u Zagrebu. Povodom premijere drame "Skakavci" u Hrvatskoj, Biljana Srbljanović je u intervjuu Slobodnoj Dalmaciji, na pitanje kako se ona, kao angažovana protivnica Miloševićeve politike i svih onih koji je slede, nosi s vlastitim korenima, odnosno činjenicom da joj je Radovan Karadžić rod, izjavila: «Moj otac je rođak raznih Karadžića i smatram da se krvlju prenose virusi i ništa drugo.»

Ovaj forum je zaključen

Komentari 31-40 (z 77)

Ime: Marko NS
02.01.2008 16:24

hahahe evo sad vidimo da je i Ruzica Dindic NACOS...ovi Cedini jurisnici iz ldp zajedno sa ideologom Srbljanovickom pljuju sve redom.... samo ovde imaju problem, ovo nije b-92 ,nema Restaka velikog cenzora da brise sve one koji ne misle kao oni ...ovo je slobodna stranica narkosi..hehehe

2.1.2008

O cemu vi govorite? O kakvoj cenzuri? Koga ja pljujem? Ruzicu Djindjic, koju izuzetno postujem, a ponosna sam reci – i ona mene? Ama gde to???? Internet od ljudi pravi hulje, vi ste pravi primer.

Ime: Aleksa Grad: Beograd
02.01.2008 01:18

Kako je moguće da ljudi sa ovako primitivnim, nekulturnim i rasističkim pitanjima koje upućuju vama uopšte umeju da uključe kompjuter i pronađu ovu stranicu? Eee, lepa vremena kada je za koričćenje kompjutera trebala natprosečna inteligencija...

Ime: Jasmina Grad: Beograd
01.01.2008 20:41

Možete li navesti ime nekog poznatijeg politicara, posetioca Šilerove, osim Čede i Bebe?? Kako je moguce da oni bez dana radnog staza raspolazu tolikom imovinom nose ROLEX satove od 30.000 evra, voze jos skuplje automobile i placaju desetine telohranitelja?? Mozda su konobar iz Jagodine i student dramaturgije iz Beograda dobili premiju na lotu u Americi?? Ova nasa u Srbiji od pola miliona evrica je njihov mesecni trosak!

1.1.2008

O cemu vi covece pricate? O kom konobaru i studentu???? O kojim roleksima i kamionima???? Da li razumete da je ta kolicina mrznje uvek strasno opasna i lako se okrene protiv vas!

Ime: Branko Grad: Beograd
01.01.2008 19:01

Zbog cega sirite u predstavama mrznju prema nama pravoslavcima?

1.1.2008

U kojoj predstavi? Vi ste nesto pobrkali, mislim. Ili niste nikad videli ni jednu moju predstavu ili jeste, ali namerno lazete. U svkom slucaju, nije ni malo bogougodno to sto radite.

Ime: stevo
01.01.2008 16:17

Draga Biljana,nemam pitanja za vas.Bar ne ovog trenutka.Samo cu vam izraziti svoje divljenje i postovanje prema hrabrosti i dokazanoj nepotkupljivosti,koje pokazujete u svojoj borbi za evropsku Srbiju.Vi ste mi jedna od omiljenih ucesnica u "Pescaniku",pored Marka Vidojkovica.On puno psuje,ali njegove su psovke sasvim umesne,jer kako neko jednom rece,nacifasisti samo taj jezik razumeju. Ne znam sta bih rekao novo.Zabrinut sam za buducnost.Nisam ja vise onaj tinejdzer od 17-18g.,koliko sam imao kada je kriza 90ih bila u toku.Nemam vise vremena.Gledam ove protuve na vlasti i uz vlast,koje prozdiru ostatke ove zemlje i padam u ocaj.Ipak,u meni ima mesta i za malo optimizma.Drago mi je sto zivite u Parizu(ako sam dobro razumeo)ali se ponasate kao da zivite ovde-stalo vam je.Srdacan pozdrav!!!

1.1.2008

Hvala!

Ime: Rocky Grad: San Francisco
01.01.2008 02:12

Draga Biljana, Svaka ti cast.Kada bi Bog dao da ima jos mladih ljudi koji znaju da kritikuju svoje, a i druge. Ova moja generacija(od 1948-1968)je pokazala da zna samo da mrzi i ubija( preko 350.000 mrtvih na svim stranama). To nam sluzi na obraz, a vreme ce pokazati da sam u pravu.Poruka mladima: zivite i volite se i ne slusajte o mrznji nista, jer ovaj zivot je kratak.

1.1.2008

Hvala.

Ime: Mrđen Nesretnjiković Grad: Montenegro
31.12.2007 16:48

Poštovana Biljana, kako komentarišeš ovoliko pitanja vezanih za Crnu Goru i za rod? Ne bi mi nikad nam palo zapitat Te o Crnoj Gori. Jesi posebno za nju vezana? Ili ka i za cijeli SFRJ prostor? Je li ovo zbog čitalaca RSE ili zbog nečeg što Ti zboriš ili pišeš o Crnoj Gori? Ima jedan Karadžić koji pitura kamare. Jesi li i Ti moler Biljana? Ako nijesi kako je to moguće ako su vi međe od istijeh :)? Hvala na svemu Biljana đe čula i ne čula.

Ime: salzburg
31.12.2007 09:03

Koliko cesto vam postavljaju rasisticka pitanja kao ova Ivana iz Novog Sada? Jesu li to niski pokusaji diskvalifikacije "po krvi" za koje smo mislili da su nestali sa zavrsetkom 20-og vijeka?

Ime: Nadir
30.12.2007 22:48

Cijenim vas kao vrsnu spisateljicu i kao osobu bez dlake na jeziku. Pratim vase izvanredne tekstove na b-92 u kojima govorite o fasizmu koji je usao u sve pore Srbije. Zivite u Francuskoj i voleo bih da napisete nesto o Sarkoziju koji je po meni dosao na vlast slicno kao i Milosevic samo sto je on koristio antimuslimansku retoriku. Dali je Sarkozi predsjednik svih gradana Francuske ?? Hvala.

30.12.2007

Vec sam dole odgovorila.

Ime: Aleksandar Grad: BG
30.12.2007 06:26

Čemu ružne reči i psovke. Zar ne možete kulturno postaviti pitanje? Ružica Đinđić je supruga pokojnog Zorana Đinđića a ne klon Zorana Đinđića te je to kome ona daje podršku i iz kojih pobuda njena lična stvar a ne dogma koju svi treba da slede samo zato što je dotična bila njegova supruga. Lično mislim da se Zoran prevrće u grobu kada vidi šta su od njegove stranke uradili Tadić & Co. i kome podršku pruža njegova supruga.

Komentari 31-40 (z 77)