Posjetite našu arhivu. Dalje

Anketa
... ... ...

Vaši članci
Rubrika za vaše autorske tekstove i komentare. Dalje

Forum

ŽARKO PUHOVSKI

Lejla SARIĆ
04.08.2005

Dr. Žarko Puhovski, profesor filozofije politike na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, dugogodišnji je član Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava (HHO) i već nekoliko godina predsjednik ove, jedne od najznačajnijih nevladinih organizacija u Hrvatskoj. Radeći posao na kojem se ne stječe široka popularnost, pogotovo kad je riječ o ratnim zločinima nad Srbima u Hrvatskoj, ali i manjinskim pravima drugih skupina, Puhovski i njegov HHO predstavljaju savjest hrvatskog društva, pomažući da ono što prije prihvati i izgradi zapadne standarde poštivanja ljudskih prava.

Da li želite učestvovati u ovom forumu?
Vaše ime *
Grad
Komentar *
Prije nego što pošaljete komentar , molimo pročitajte - Pravila za forum

Komentari 1-10 (z 16)

Ime: frane radić
13.08.2005 14:46

poštovani prof. puhovski, pratim situaciju u hrvatskoj i ova događanja 10 godina nakon oluje. hrvatska je vojno dobila rat protiv srbije. točka. u srbiji izgleda to još neki nisu shvatili. zapravo svi to znaju, ali nikako da si sami to priznaju. nitko od beogradske političke elite - a ni mediji - nisu ovih dana postavljali pitanja ZAšTO. što je dovelo hrvatsku da vojno uspostavi kontrolu nad okupiranim područjima? vi ste u dosta navrata iznosili u javnost da je ovaj rat u neku ruku dogovoreno "etničko čiščenje". srpski general milisav sekulic objavio je 2000 godine knjigu koja nosi naslov "KNIN JE pao u BEOGRADU". da li je ovaj rat bio stvarno dogovoreni rat sa ciljem stvaranja etničko što čiščih teritorija? što se moralne strane tiče u hrvatskoj se dosta sporo društvo suočava sa počinjenim zločinima sa hrvatske strane. državne institucije su izgleda zakazale. da li zato što su i same sudjelovale u zločinu? zašto se na desetu obljetnicu oluje nisu organizirale javne rasprave o tome događaju? zašto još uvijek glavne diskusije vode umirovljeni general lošo i njemu slični? što je razlog da se ne vode diskusije o hrvatskim zločinima? o ulozi hrvatske u ratu u bosni. da li je prerano? kakvo je vaše mišljenje o mlađoj generaciji vaših studenata? da li njih ti zanima? kakva je atmosfera na fakultetu kod vas po tim pitanjima? šta i zašto šuti hrvatska intelektualna elita? srdačan pozdrav, frane radić stockholm

13.8.2005

Moje je uvjerenje da je (barem) posljednja faza rata (1995.) bila izvedena na osnovi jasne paralelnosti interesa Tuđmana i Miloševića koja je dovela do toga da su dva politička vodstva djelovala s međusobnim razumijevanjem (pritom ne tvrdim, iako je vjerojatno, da je i neposredan sporazum bio postignut). Etničko čišćenje je bilo bitnim ciljem postjugoslavenskoga rata (ili ratova). Pokazuje to i činjenica da na čitavu teritoriju bivše Jugoslavije danas postoji još samo jedno multietničko područje – Vojvodina. U poslijeratnim uvjetima nije lako govoriti o žrtvama «naše» strane. Nije to jugo-specifičnost. Ni nakon 50 godina većina Amerikanaca ne prihvaća, primjerice, to da su nuklearne bombe 1945. bile ratni zločin. Tamo je, nakon rata, pobjednički general postao i predsjednikom, itd. Pomalo je nacionalistički očekivati da Hrvati, Srbi, Bošnjaci, itd. pokažu sposobnosti koje ni kod drugih nacija ne nalazimo. Istovremeno, istina je da su se moralne vrijednosti u svijetu kao cjelini promijenile i zato treba danas moći drukčije govoriti no 1945. Malo ljudi govori o zločinima, ali ipak znatno više no prije pet godina. Takav je to proces. «Intelektualna elita» ne šuti – oni koje šute mogu biti geniji, no, po definiciji, ne i intelektualci. Malo je intelektualaca, a u mlađem naraštaju u većini su ljudi koji – pritisnuti tranzicijskim socijalnim kontekstom – brinu o vlastitim životnim izgledima. I to je normalno. Šteta je, ipak, što nema više razumno-glasnih u svim generacijama.

Ime: Asdren Pristina
13.08.2005 12:14

postovanje Kako ocenjujete satanak UJDI koji je 1990 godine odrzan u Pristini.Da li je to nesto znacilo za tadasnju situaciju i sta mislite u trenutnoj situaciji na Kosovu

13.8.2005

Taj je sasanak bio jedan od (borjnih) neuspješnih pokušaja UJDI-a (Udruženja za jugoslavensku demokratsku inicijativu) da se omogući demokratska rekonstitucija Jugoslavije. U bitnome smo doživjeli neuspjeh, a u onome do čega nam nije bilo stalo bili smo uspješni - omogućili smo (više-manje) pluralistički nastrojenim nacionalistima da dođu do javnosti (u Prištini, Rugovi). Naš je (ograničeni) uspjeh bio konkretno u tomu što smo pokazali da je tadašnje srpsko vodstvo na Kosovu inkompetentno, te da ima ljudi za razgovor na albanskoj strani.

Ime: filos1@zg.htnet.hr
12.08.2005 12:21

U prosuđivanju događaja u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini gube se iz vida duboki korijeni ponašanja svih strana u sukobu. Ako je blo dovoljno manje od 50 godina socijalizma u Istočnoj Njemačkoj da se stvore problemi integracije sa Zapadnom Njemačkom, onda je sigurno nekoliko stoljeća "četovanja" na našem području podržavanih od Turske, Austrije i Venecije moralo stvoriti još veće probleme u integraciji tog područja u Europu. Uostalom, ta četovanja su i stvorila novoštokavštinu koju Vi, prof. Puhovski - prema vlstitom priznanju - nikad niste savladali. Oluja je bila nužna da bi Amerikanci primirili Srbiju, odnosno Miloševića,Karadžića i Mladića u pobjedonosnom nastupanju, a posebno skršila vlaški ratnički mentalitet, ali je i sama Oluja zaustavljena pred Banjalukom da se ne bi razmahala Hrvatska i njezin vlaški mentalitet pa je radi paralelnog eksperimenta tamo dopušteno stvaranje Republike Srpske, države tih istih vlaških ratnika kako bi se vidjelo, može li takva država preživjeti.

12.8.2005

nema pitanja – nema odgovora (osim što smatram besmislicom pretpostaviti, a kamoli tvrditi, ovako neposredo uključivanje Amerikanaca u «Oluju»)

Ime: Duje58@hotmail.com
12.08.2005 09:27

Postovano Gosp.Puhovski, slusao sam Vas na TV poslije slavlja "pobjede" u Kninu. Drago mi je da ste entuzijasta i da se bavite poslom koji je human i dostojan jednog intelektualca koji je "operiran" od primitivizma i sovinizma koji ide uz to. Sta mislite, inma li smisla taj Vas posao u takvoj sredini u kojoj se nalazite? Ja sam Srbin iz Hrvatske, zivim u inostranstvu od 1991., ali ne pripadam ni u Srbiju kao ni u Hrvatsku. Hoce li taj nas svijet ikad doci pameti i poceti razmisljati da zlo nema nacionalni predznak?S postovanjem Dusan Savic

12.8.2005

Hoće, doći će «naš svijet» pameti, vjerujem, ali trebat će vremena. Što se smisla tiče, ne znam – katkada sam uvjeren da ovo što činim ima smisla, no ne uvijek. Uz to, nije riječ o poslu (moj je posao na Filozofskome fakultetu u Zagrebu) - HHO je moj (možda pomalo perverzni) hobby.

Ime: Marijan
09.08.2005 16:46

Stovani gospodine Puhovski, ja polako stjecem dojam da se Vi i vas HHO ponasate kao paralelna vlast u Hrvatskoj! Gdje bi se jos moglo javno trsiti s kojekakvim svjedocima i dokumentima, a da se niti Vama, niti toboznjem "svjedoku" nista ne dogodi? Jeli to bila nekakva nagodba s vlastima? Tko Vama daje takve ovlasti?

9.8.2005

Sve «ovlasti» koje imamo slijede iz zahtjeva ljudi koji nam se obraćaju tražeći pomoć. Nastojimo utjecati na vlast, ne i obnašati ju (za to nemamo mandat). Nitko tko je samnom razgovarao nije još svjedok (sve dok ne bude u kontaktu s državnim organima), ali je osoba koja traži pomoć (jer ne vjeruje vlastima, a želi nešto učiniti), osoba koju, u pravilu, upućujem upravo na Državnom odvjetništvo i policiju. Što se javnosti tiče, ona je upletena na osnovi informacija koje nisu izišle iz HHO-a, a kada su se pojavile, nisam, kao predsjednik nevladine organizacije, mogao reći «nemam komentara». Bitno je da nijedan od potencijalnih svjedoka koji su s nama razgovarali (četvorica do sada) nije razotkriven u javnosti, drugi jesu.

Ime: dubrawka82@gazeta.pl
09.08.2005 11:40

Gospodine Puhovski, Pisem iz Poljske , radim u Warsawskom Centru za Istok i Balkan, zanima me sta mislite o slucaju Fehir i Glavas, jel to moguce da sve je sad javno zbog konflikta Sanadera i Glavasa?Molim za odgovor, i srdacno vas pozdravljam i i zajedno sa mnom ekipa iz Warsave!!!A.Cholewa

9.8.2005

Glavaševa politička pozicija svakako ima veze sa sadašnjim zbivanjima. Prije svega utoliko što se dio ljudi u Osijeku uvjerio da on više nije tako moćan da se o nekim stvarima ne bi smjelo govoriti. Ne mislim da to nužno odgovara Sanaderu, jer ne može znati dokle će proces optuživanja eventualno ići. Fehir je u mnogim detaljima ne baš pouzdan svjedok.

Ime: Bartol
09.08.2005 00:10

Poštovani g. Puhovski, kakva je po Vama sad situacija u raznim hrvatskim tajnim službama, surađuju li ili su konfrontirane? Kontrolira li ih civilna vlast? Ako da, onda tko - Mesić, Sanader, netko treći? Je li slučaj Podbevšek doista nešto promijenio u tome smislu? Ako bi npr neki dužnosnik POA-e i doznao lokaciju Ante Gotovine je li po Vama realno očekivati prijavu ako taj nije siguran da mu ime za tri dana neće biti na svim naslovnicama kao što se dogodilo sa objavljivanjem identiteta Krunoslava Fehira nakon što je pristao biti zaštićenim svjedokom ubojstava Srba u Osijeku 1991.? Je li po Vama buka o događajima u Osijeku iz 1991. dirigirana ili barem puštena iz vrha HDZ-a kako bi se stalo na put Glavašu koji im se otrgao kontroli ili je koincidencija slučajna? Što mislite o slučaju Brajša? Ima li po Vama tu i suodgovornosti Kaptola i nadbiskupa Bozanića osobno? Oprostite što sam postavio više pitanja, ali do Vašeg stava držim. Ako Slobodna Europa ne dopušta postavljanje više pitanja molim Vas odgovorite na prvo o tajnim službama. Želim Vam uspjeh i pozdravljam Vas i Slobodnu Europu i sve dobre ljude bez obzira na vjeru i naciju i ostale osobenosti.

9.8.2005

U tajnim službama situacija je – koliko znam – još uvijek nedovoljno sređena, ali one sada jesu pod civilnom kontrolom Vijeća za nacionalnu sigurnost (gdje su i Mesić i Sanader). Nedostaju profesionalci, a dio ljudi ima i dalje, izgleda barem, dvostruku lojalnost, pa možda i zato ne mogu mnogo postići kada je primjerice o Gotovini nriječ. Fehirov je identitet otkriven uz njegovu vlastitu suradnju. Brajša je pokazala potpunu neosjetljivost na humane probleme kojima se trebala baviti (a to važi i za dio klera). Indikativna je potpuna nespretnost Kaptola za snalaženje u pluralističkim političkim uvjetima (za to treba biti odgovoran i sadašnji nadbiskup).

Ime: Trebinjac
07.08.2005 06:55

Postovanje, Vas "kolega" dr. Muhamed Filipovic u svojim osvrtima na rat izmedju Bosnjaka i Hrvata uvjek se sluzi retorikom da je Republika Hrvatska izvrsila agresiju na R BiH! Da li se Vi slazete sa njegovim, a i ne samo njegovim, pristupom tom periodu? Hvala!!!

7.8.2005

Postoje brojni dokumenti - koje je potpisala Izetbegovićeva vlada - koji u mnogim situacijama opravdavaju nazočnost hrvatske vojske u BiH. Zato je agresija, formalno govoreći, inadekvatna oznaka. No, radilo se nedvojbeno o organiziranim pokušajima da se osigura područje (unutar BiH) koje bi – uz pomoć tamošnjih Hrvata – jednoga dana bilo hrvatsko. Dakle, riječ je o uplitanju u građanski rat.

Ime: Kotromanić
06.08.2005 21:03

Gospodine Puhovski, Lijepo Vas pozdravljam i želim Vam mnogo uspjeha u životu i radu. Interesuje me da li ste čitali stenograme Franje Tuđmana o podjeli BiH? Šta mislite da li će se Hrvatska ikada izviniti za agresiju koju je povela protiv Bosne i Hercegovine, na jedan jako prljav način o čemu upravo svjedoče spomenuti stenogrami. Nadalje, šta mislite da li će se ubice generala Blaža Kraljevića (velikog hrvatskog i bošnjačkog heroja koji se pobunio protiv podjele BiH i stavio na stranu legalnih bh. snaga) ikada kazniti? Koliko je taj slučaj uopće poznat hrvatskoj javnosti?

6.8.2005

Na žalost, ubojice generala Kraljevića najvjerojatnije neće biti suđene. Koliko znam, neki su od njih mrtvi, a drugi pak dobro uglavljeni u novi poredak. O tomu se u Hrvatskoj posljednjih godina uopće nije govorilo.

Ime: analic@rogers.com
06.08.2005 14:52

Gospodine Puhovski Ne precizirajuci brojke svima je poznato da je znatan broj gradana Bosne I Hercegovine radio u hrvatskim poduzecima sto u Hrvatskoj sto u inozemstvu prije I za vrijeme 1990. Takoder je svima poznato da su gradani, Bosnjaci u vecini, otjerani s posla ili naprosto nikada nisu bili placeni za poslove koje su odradili u inozemstvu za hrvatska poduzeca. Opljackani su. Dakle radi se o teskoj povredi ljudskog prava. Moje pitanje za vas kao proklamiranog aktivistu Helsinskog odbora Hrvatske . Kada ce HHO javno pokrenuti pitanje opljackanih bosanskohercegovackih gradana? Prevazilazeci predrasude, Hrvatska uz vasu pomoc treba saznati I tu stranu svog odnosa prema Bosni I Hercegovini. Odnosa prema jos zivim ljudima. O ratu, u kojoj je Hrvatska, definitivno, izgubila ljudsko lice, vjerojatno kasnije opet uz vasu pomoc, nadam se. Bosanka

6.8.2005

HHO reagira na zahtjev ljudi kojima su povrijeđena prava. Imali smo nekoliko ovakvih zahtjeva. Bili smo, na žalost, uglavnom neupsješni u pomaganju (osim u jednome slučaju, koliko se sjećam). Bitno je da se sami ovi građani organiziraju, pa onda možemo pokušati pomoći.

Komentari 1-10 (z 16)