Posjetite našu arhivu. Dalje

Anketa
... ... ...

Vaši članci
Rubrika za vaše autorske tekstove i komentare. Dalje

Forum

VIKTOR IVANČIĆ

Goran VEŽIĆ - Lejla SARIĆ
17.09.2005

Viktor Ivančić, jedan od utemeljitelja političko-satiričkog tjednika "Feral Tribune" i odgovorni urednik te novine u međunarodnim okvirima je najnagrađivaniji i najpoznatiji hrvatski novinar, a u domaćim okvirima nije niti član Hrvatskog društvanovinara. Splićanin rođen u Sarajevu, Ivančić se ne uklapa u predvidljive sheme: novinarsku karijeru je započeo na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje. Uređivao je list na faksu kojeg, na žalost hrvatske elektrotehnike i radost hrvatskog novinarstva - nije završio. Profesiju za koju se spremao i za koju je rođen spojio je u imenu "Feral". "Feral" kojeg je užgao zajedno s druga dva picaferaja Predragom Lucićem i Borisom Dežulovićem bilo je rijetko svjetlo u mraku balkanske krčme. U krčmi se otvaraju prozori pa se ona danas ponešto razvjetrila. Prijeti li ovo vrijeme mira i kakve-takve pameti da ugasi novinsko štivo koje su jedino, godinama, priznavali oni koji su se zalagali i za mir i za pamet i koje je mnogima pomoglo da ostanu normalni u ludim vremenima? Pitajte Viktora Ivančića.

Da li želite učestvovati u ovom forumu?
Vaše ime *
Grad
Komentar *
Prije nego što pošaljete komentar , molimo pročitajte - Pravila za forum

Komentari 1-10 (z 40)

Ime: E.T.
26.09.2005 23:13

Viktore, da imaš podosta love, a da ostaneš /bez uvrede/ lud pa da praviš novinu ili radio ili tv ili štogod kako bi izgledao tvoj izbor suradnika? Dakle zanima me kako po tebi izgleda reprezentacija koga bi (po)kupio od novinara ili koga bi radio vidio kao suradnika?

26.9.2005

Znam da zvuči pristrasno, ali najviše volim sadašnju novinarsku ekipu Ferala, mada ima još novinara koje cijenim i rado bih s njima surađivao. No, u ovim godinama, najradije bih se kao novinar prepustio u uredničke ruke mlađim kolegama, naprimjer Ivici Đikiću i Vladimiru Matijaniću.

Ime: 1861.
26.09.2005 14:09

Da li će se ubojice HOS-ovog zapovjednika Blaža Kraljevića ikada izvesti pred lice pravde? Zbog čega je ubijen Kraljević, prema Vašem mišljenju?

26.9.2005

Kraljević je, koliko mi je poznato, likvidiran po nalogu nekadašnjeg hrvatskog političkog vrha, a to je najbolje jamstvo da ubojice nikada neće odgovarati. Nalogodavci još i manje.

Ime: radnicki@hotmail.com
26.09.2005 11:22

zulja me vec godinama: kako ti uspjeva ne propasti u zabokrecinu cinizma? dnevnim joggingom, organiziranom religijom, dijalektikom , cd-om...svjedoci, kako bi progledao!

26.9.2005

Nemam recepta, a znam biti i jako ciničan. Čini mi se, najprije, da čovjek treba pristati na marginalnu poziciju, a onda iz te pozicije izvlačiti prednosti. Tu strada taština, ali nju valja na vrijeme amputirati. A opet, ponekad je dobro svojim malim, lokalnim, marginalnim cinizmom suprotstavljati se onom generalnom.

Ime: Nermin
26.09.2005 03:23

Od kad pratim radio slobodna evropa putem interneta, ovo je ne zapamceno da jedan gost na online dobije ovako puno pozitivne kritike i hvale.

26.9.2005

To su sve moji rođaci, prijatelji & znanci.

Ime: best@teol.net
25.09.2005 05:21

Pozdrav hrabrpm, odvaznom i duhovitom geniju.U toku rata , kada me je Balkanski haos bacio na Kupresko ratiste, sa svojim drugarima, koji su se gadili nad nacizmom,citao sam tvoj list. Bilo je zadovoljstvo vidjeti na naslovnoj strani Ferala foto montazu Slobe i Franje , ostati normalan i smijati se satiri a posebno krizaljki. Sipovo je gradic u blizini Jajca , Mrkonjic Grada i Kupresa i tu ne dolazi Feral , sto je prava steta . Jedno vrijeme je dolazio i ja sam ga radijski promovisao , jer vodim , lokalni "Best radio Sipovo. Inace Feral je ovdje dobro poznat u mome drustvu . Imam sina u Americi na postdiplomskim studijima Diplomatije , te i njemu , pored Nezavisnih , preporucujem i Feral . Ti sa svojo ekipom i Splitom , predstavljate nesto najhrabrije , najpametnije , najhladnokrvnije i najduhovitije na balkanu . Ja sam Beogradski student i znam repertouar i Teatra Levo i Indeksovog pozorista i Ateljea 212 ali oni nisu dostigli vasu satiru. Puno pozdrava od Sime Kacara, glavnog i odgovornig urednika The Best radija iz Sipova

25.9.2005

Hvala.

Ime: Penzioner
24.09.2005 23:47

Pero Lukovic i njegov stil se nije promijenio od Dzuboks magazina kasnih 70tih. Ponekad je smjesan, a ponekad mislim da je bolestan. Drago mi je da je slobodan da pise o cemo hoce i na nacin koji hoce, mada mislim da nije dorastao vasem listu. Sjecam se kad je pravio recenziju prvog albuma Divljih jagoda, i opisao tadanjeg pjevaca kao pljackasa banke, koji kao oruzje koristi svoj glas. To je bilo 1977. Od tada nije nista promjenio u nacinu na koji pise. Vjerovatno vam treba neko ko pise o nevjerovatnim dogadjajima u Srbiji, kojhi je na pretek. Ne mislim da on hoce da tamo nesto mijenja, kao sto recimo imam osjecaj za vas list. Mislim da on uziva u tome, i zeli da je toga jos vise. Na kraju, volim vas list, divim se vasoj hrabrosti, a Petar Lukovic u penziju.

24.9.2005

Ja mislim da je Petar Luković odličan tip. Ne moramo se, dakle, u svemu slagati.

Ime: airnomad@gmail.com
24.09.2005 23:38

Postovanje, Viktore. Nisam siguran da te zanimaju tapsanja po ramenu, pa cu to preskociti. Imam dva pitanja: 1. Imaš li osjećaj da od 2000. naovamo Feralu raste politicki utjecaj? 2. Gdje su reklame?

24.9.2005

1. Nisam siguran. Mislim da se novinarstvo generalno razvija u smjeru zabave i zadovoljavanja nižih voajerskih strasti, pa se na taj način profilira i potencijalna publika. U takvim okolnostima Feral sve više strši, to je točno, ali nisam uvjeren da ga to čini utjecajnijim. No to je možda i dobro: mene osobno i ne zanima da se referiram prema tzv. društvu, već prema njegovome pametnom dijelu. Ako je pametnih sve manje, jebi ga, tim gore po većinu. 2. Nema reklama. To ti je rezultat odgovora pod 1. Feral naprosto nije mainstream novina, koja će plivati na blagodetima konzumerizma, pa je očito preagresivna za oglašivače. Ima tu još i političke ozloglašenosti, pa zatim politike velikih medijskih korporacija koje funkcioniraju po principu "zapišanog prostora"... Ukratko, što se reklama tiče, manjak kompromisa rezultira manjkom prihoda. S druge strane, ja i moji drugovi smo prestari za kompromise. Da se sada idemo mijenjati - tko bi nam vjerovao?

Ime: Dz..........
24.09.2005 11:17

Pozdrav Ivancic Sta ti mislis je li pravo vrijeme da se McKenzi i Rouz uhapse kada dodju u Hag kao ratni zlocinci nad Bosnjacima u Bosni? Tvoje misljenje, je li Francuska neprijatelj broj jedan Bosni i Hercegovini, zbog Muslimana? Svako dobro

24.9.2005

Ideja pod 1) mi se uopće ne čini lošom. Ideja pod 2) mi se čini malo nategnutom. Ne vjerujem u velike međunarodne zavjere.

Ime: djidji
23.09.2005 16:56

Nesto nema Pere Lukovica u zadnje vrijeme? U cemu je fol? I jos nesto. Sve vise novih imena u greatest shits rubrici. Jel to znaci da su se oni Seksovi, Cire, Rojsovi i ostali malo doskolovali ili su se pojavili novi talenti? U svakom slucaju, sretno vam i cestitam.

23.9.2005

Ima Pere, ima, odmorio se dva broja, pa sada nastavlja... Što se tiče plasmana u rubrici Greatest Shits, točno je da u Hrvatskoj bujaju novi talenti, stasava nova politička klasa beskrupulozna jednako kao i ona ranija. Dosadašnji laureati nešto su se ušminkali, ali to je samo provizorij, zbog obaveze da se Hrvatska uvali u EU. Inače su ostali krvavi ispod kože, pa čim malo zagusti pokažu jednako oštre očnjake.

Ime: Vjerni citaoci iz Holandije
23.09.2005 11:03

Pozdrav Ivancicu i Feralu !! Da vas nije ne bi bilo svjetla na Balkanu, ni u nasim dusama!! Znacite nam vise no sto to sami mozda znate !! Drzite se i znajte da vas sve volimo (cak i one koji su presli u druge redakcije). Bili ste i ostali najbolji !

23.9.2005

Hvala.

Komentari 1-10 (z 40)