Posjetite našu arhivu. Dalje

Anketa
... ... ...

Vaši članci
Rubrika za vaše autorske tekstove i komentare. Dalje

Forum

MATE GRANIĆ

Mirjana RAKELA - Mensur ČAMO
11.12.2005

Čovjek sa najdužim stažom na poslu šefa hrvatske diplomacije (više od sedam godina), bliski Tuđmanov suradnik, suosnivač Diplomatskog centra, ljekar-dijabetolog po profesiji, Mate Granić je trenutno konsultant za oblast vanjske politike u Đapićevoj Hrvatskoj stranci prava. Nedavno je u knjizi "Vanjski poslovi - iza kulisa politike" objavio svoja sjećanja na dramatična balkanska politička zbivanja kojima je osobno nazočio. Između ostalog, on je svakako vrlo zanimljiv sugovornik kad je riječ o konferenciji u Daytonu, na kojoj je sudjelovao kao član hrvatske delegacije, kao i o transformaciji HSP-a.

Da li želite učestvovati u ovom forumu?
Vaše ime *
Grad
Komentar *
Prije nego što pošaljete komentar , molimo pročitajte - Pravila za forum

Komentari 1-10 (z 41)

Ime: anite
21.12.2005 08:46

Poštovani bivši ministre vanjskih poslova, moje pitanje je vezano uz okolnosti slučaja generala Gotovine. Iz dosada objavljenih novinskih članaka a u vezi generala Gotovine i njegova dugogodišnjeg ne pojavljivanja pred haaških sudom nailazim na sljedeće nesporazume: Nije mi potpuno jasno zašto se generalu Gotovini nije omogućilo 1998 da dade iskaze haaškim istražiteljima? Zašto je Hrvatska odbila suradnju generala Gotovine s haaškim tužiteljstvom ? Tko je za to odgovoran da generala Gotovinu nisu informirali o tome? Da li je temeljni problem bilo pitanje: Nadležnost haaškog suda za operaciju Oluja ? Kakav je vaš stav po ovim pitanjima ? Poznato je da je general Petar Stipetić imao status osumljičenika i imao priliku dati izkaze Haagu i time ne bivah opužen! Vi ste u to vrijeme bili ministar vanjskih poslova pa mi možda pomognete odgovornuti na pitanja ! Srdačni pozdravi, Anita iz Medulina

21.12.2005

Odluku da general Ante Gotovina ne surađuje sa tužiteljstvom Haškog tribunala 1998. godine donio je predsjednik Tuđman na prijedlog obavještajne zajednice (HIS-a i SIS-a), te ministarstva obrane, obrazlažući to nenadležnošću Haškog tribunala nad operacijama ''Bljesak'' i ''Oluja''. Hrvatska je tada pokrenula i pravni spor pred stalnim Vijećem Haškog tribunala o nadležnosti tužiteljstva Haškog tribunala nad operacijama ''Bljesak'' i ''Oluja''.

Ime: H-O-S
19.12.2005 17:32

Gospodine kako se osjecate kao rusilac tisuculjetne tradicije prijateljstva i bliskosti izmedju Bosnjacko-Hrvatskog naroda?

19.12.2005

Najveći dio mojih aktivnosti, kao ministra vanjskih poslova 1993., 1994. i 1995. godine bio je usmjeren na zaustavljanje sukoba Hrvata i Bošnjaka, te uspostavljanje partnerstva i borbe protiv zajedničkog neprijatelja Slobodana Miloševića i ideje Velike Srbije. U tome sam uspio, a dokaz su Washingtonski sporazum i Splitska deklaracija.

Ime: prijedorcanin
19.12.2005 04:34

Za gospodina Hajrica: Slazem se sa vasom konstatacijom da je hrvatska politika bila veoma losa glede Republike Bosne i Hercegovine, ali, gospodine Hajricu, pa sta jos treba da se desi pa da shvatite da je upravo vas pokojni Alija PODJELIO Republiku Bosnu i Hercegovinu?! Pa prije rata imali smo, gospodine Hajricu, Republiku Bosnu i Hercegovinu, a sada, gospodine Hajricu, zahvaljujuci pokojnom Aliji i njegovom RADU na podjeli Republike Bosne i Hercegovine od 1992 imamo Republiku Mrsku, a nigdje ni traga ni glasa od Republike Bosne i Hercegovine. Pa zar ste toliko slijepi???! Za gospodina Granica: Zasto ste od saveznika Bosnjaka, pravili sebi neprijatelje? Hvala.

Ime: Denis
19.12.2005 01:50

O srpsko-muslimanskoj nagodbi da se okupira Dalmacije, o tome se ne govori.Posle sastanka Izetbegovic-Milosevic i dogadjaja koji su nastali potom,svakome je bilo to jasno. Zasto se o tome muci? Vase misljenje.

19.12.2005

Nakon Ženevske deklaracije (14.09.1993.), koju su potpisali predsjednik F. Tuđman i A. Izetbegović, lord David Owen je u Ženevi tri dana kasnije organizirao sastanak Bošnjaka i Srba kako bi poništio rezultate dogovora Tuđman – Izetbegović. Slobodan Milošević nije direktno sudjelovao na tome sastanku, ali je sasvim sigurno da ga je predložio. Tim dogovorom i Srbi i Bošnjaci su tražili široki izlaz na more.

Ime: MuratH@cox.net
18.12.2005 23:51

Gospodine Granicu.Dali kao "vjeciti" Ministar vanjskih poslova svih vlada Franje Tudjmana,osjecate imalo grizu savjesti za sve sto ste ucinili u ime hrvatskog naroda i Drzave Hrvatske,bosanskim narodima[Bosnjacima-agresija,genocid, logori,rusenja dzamija,most- ova,kuca,ubijanja edjece..; Hrvatima-nasilno preseljenje i zrtvovanje za fasisticke ideale nazovi"banskih dvora i vrhovnika",ukljucivanja u rat protiv svojih komsija..;Srba-nasilna protjerivanja,ubijanja, menjanje naziva gradova sa srpskom vecinom(stolni grad) i tako dalje]?Sobzirom na Vasu visoku funkciju koju ste obnasali i odluke koje ste donosili ili ste ucestvoli udonosenju, a koje su se odnosile na Bosnu, dali bi ste danas kao obican covjek imali moranu satisfakciju (ili sto bi narod rekao "OBRAZA") da prosetate Mostarom o kojem ste izrekli mnogo lazi i donijeli ili ucestvovali u donosenju mnogih pogubnih odluka po sam Mostar i mostarce?Hvala na odgovoru. Murat Hodzic Las Vegas,Nevada.USA

18.12.2005

Ponosan sam, na to što sam učinio na zaustavljanju rata između Hrvata i Bošnjaka, uspostavom savezništva i oslobađanju 20% teritorija BiH zajedničkim akcijama HV-a, HVO-a i Armije BiH, na temelju Splitske deklaracije, te na zbrinjavanje gotovo milijon izbjeglica iz BiH (Hrvata i Bošnjaka) i zatvaranje logora koje su nažalost imali i Hrvati i Bošnjaci u BiH. O ovim detaljima preporučujem vam moju knjigu ''VANJSKI POSLOVI – Iza kulisa politike'' u izdanju ''ALGORITMA''

Ime: Slovenac
18.12.2005 15:07

Mislim da ste g.Graniću najnepošteniji političar Hrvatske.Uostalom to govore ivaši kolege.Kako komentarišete izjavu vaših kolega da ste u zraku menjali mišljenje i stavove.Da li vam nije mjesto u Hagu kao jednom od kreatora politike prema Bosni i zločina koje je tamo hrvatska politika počinila.Kada ćete se vi lično izvinuti Bošnjacima,Muslimanima za zločine koji su počinjeni i vašom krivicom.

18.12.2005

Odogovor je kao i na prethodno pitanje.

Ime: nmandal@eircom.net
18.12.2005 09:19

Gospodine Granicu Dali mirno spavate?? Ili vam smetaju poneki duhovi iz Bosne i iz Hrvatske. Neka vam je na Zdravlje i dugo Sijecanje.

18.12.2005

Odogovor je kao na peto pitanje.

Ime: Samcanin-Posavina-BiH
17.12.2005 23:28

Gospodine Granicu sta ste vi licno i predsjednik Tudjman uradili da nedodje do neprirodnog sukoba sa prirodnim i visestoljetnim prijateljima Bosnjacima i Hrvatima ,i drugo cime mozete ubjediti sve hrvate Posavine da vi i vasa politika zajedno sa Tudjmanom niste krivi za patnju i losu buducnost nekoliko buducih generacija hrvata sa prostora Posavine.

17.12.2005

Odogovor je kao i na prethodno pitanje.

Ime: DAMIR G
17.12.2005 23:16

Gospodine Granicu, vasa politika i predsjednika Tudjmana je pokazala apsolutni politicki amaterizam ,pogledavsi krajnje rezultate stanja Hrvata u BiH,posebno u Posavini.Kako objasnjavate to stanje ?Dali vi i Tudjman kompletno sa HDZ-om ste svjesno zrtvovali Hrvate Bosne,ili niste bili dorasli takvome politickom i strateskom pitanju pa ste to tako amaterski uradili.Drugo pitanje za vas je :Istina je da na sahrani Tudjmana nije niko bio prisutan od od visoke politicke ,kulturne pa i sportske elite svijeta,izuzev jednoga Turskoga delegata koji se slucajno zadesio u Sarajevu pa je na nagovor pojedinih BiH POLITICARA dosao Tudjmanu na sahranu.Dali ovo pitanje i figurativno oslikava autoritet predsjednika Tudjmana u svijetu,i dali razmisljate o istoj stvari koja bi mogla zadesiti i vas,obzirom da ste i politicki i moralno stagnirali poslje Tudjmana.Kada spominjem moralno stagniranje cesto mi je pred ocima vase hapsenje i privodjenje na policijska ispitivanja , vi ste bili autoritet i kako se to dogodilo,GRSKA ILI NESTO DRUGO?Naravno spekulira se medijski da vas je to hapsenje kostalo debelo zdravlja.Zadnje pitanje za vas je kakvo misljenje imate o predsjedniku Stjepanu Mesicu? Napomena redakciji online radio slobodna evropa ,nadam se da ce istinski bez novinarskoga upakovavanja ova pitanja ili dio za koji budete smatrali interesantnim postaviti Granicu. hvala vas citaoc DAMIR G.

17.12.2005

Pročitajte moju knjigu ''VANJSKI POSLOVI – Iza kulisa politike'' pa će te dobiti detaljne odgovore na sva vaša pitanja.

Ime: Podrska Latinu
17.12.2005 20:42

Kako gledate na sramnu hajku koja se podigla protiv Denisa Latina zato sto je rekao ono sto smo znali i prije te emisije? Mene to podsjeca kao lov na vjestice ili inkviziciju...Sramota, u svakom slucaju. Da li se slazete?

17.12.2005

Osobno, čvrsto podržavam nezavisnost medija, posebno javne televizije. Ali javna polemika je dio demokracije. Ne vjerujem da će bitno naškoditi Denisu Latinu. Sama emisija je bila autorska radi i osobnih pogleda Denisa Latina na Tuđmana i njegovu ostavštinu. Osobno sam drugačije doživio predsjednika Tuđmana i bez obzira na sve njegove mane o kojima sam pisao, predsjednik Tuđman je povjesno zaslužan za stvaranje moderne hrvatske države, odbranu od velikosrpske agresije i Slobodana Miloševića, mirnu reintegraciju hrvatskog podunavlja, te zaustavljanju rata u BiH.

Komentari 1-10 (z 41)