Slušajte uživo
Trenutno slušate
Program za Bosnu i Hercegovinu

Posjetite našu arhivu. Dalje

Anketa
... ... ...

Vaši članci
Rubrika za vaše autorske tekstove i komentare. Dalje

Forum

BRANKO TODOROVIĆ

Sadik PAZARAC - Lejla SARIĆ
03.01.2006

Izvršni direktor Helsinškog odbora za ljudska prava u Republici Srpskoj, Branko Todorović, spreman je o svemu progovoriti na način koji se mnogima ne sviđa. Vrlo oštro i kritički, bez obzira o čemu i o kome se radi. Upravo nakon kritike Helsinškog odbora i Branka Todorovića, između ostalog, Vlada RS povukla je nedavno odluku da novčano pomaže haške optuženike i njihove porodice, dok siromašni građani nemaju šta jesti. U jednom od intervjua Branko Todorović je u samo nekoliko rečenica opisao jad u kojem su se našli građani u BiH. "Običan čovjek se teško snalazi u ambijentu u kome su potpuno poremećene društvene vrijednosti, u kome lopovluk i kriminal dobijaju epitet snalažljivosti, a zločin se smatra herojstvom. Za to što nema posao, što mu nije popravljena kuća srušena u ratu, što nema mogućnosti da djeci kupi odjeću i obuću on ne optužuje pravog krivca – vlastito političko rukovodstvo, već uvijek nekog drugog – pripadnike drugih nacija, međunarodnu zajednicu i ko zna koga još. To je posljedica manipulacije koja je dominantna u Bosni i Hercegovini."

Da li želite učestvovati u ovom forumu?
Vaše ime *
Grad
Komentar *
Prije nego što pošaljete komentar , molimo pročitajte - Pravila za forum

Komentari 1-10 (z 38)

Ime: Branko Todorović - odgovori
20.01.2006 09:41

G. Branko Todorović, na žalost, iz tehničkih razloga nije mogao odgovarati na sva pitanja pojedinačno. Objedinio je sva pitanja u nekoliko odgovora, pa se nadamo na niko neće ostati bez odgovora na pitanje koje je postavio. Izvinjavamo se svima, Redakcija.

20.1.2006

Na početku bih htio da se zahvalim svim posjetiocima web sajta, koji su pokazali veliki interes za rad Helsinškog odbora za stanju ljudskih prava i za moja lična mišljenja o trenutnoj situaciji u BiH. Žao mi je što neću moći svim posjetiocima odgovoriti na svako pitanje, mada je veliki broj pitanja vezano za istu ili sličnu tematiku. Siguran sam da na neka pitanja ja ne mogu, niti znam odgovoriti. Na njih bi trebalo da odgovore daju stručnjaci i eksperti za te oblasti. Mnoga od tih pitanja biće teme razgovora u narednih 10 pa i više godina. Ono što me posebno zabrinjava kada pokušavam odgovoriti na ova pitanja jeste to da iz mnogih od ovih pitanja vidim i dalje jednu prisutnu frustraciju, nezadovoljstvo, revoltiranost i razočaranje i niz nekih negativnih naznaka kada je u pitanju društrvena situacija u BiH kao što je to bilo u proteklih 15 godina a nažalost to pokazuje da će se ta kriza nastaviti i narednih godina. Takođe, mnoga pitanja su nam nametnuta. Prije nego što bih odgovorio na neka od tih pitanja, kao što su pitanja o tome da li je u BiH bio građanski rat ili je bila agresija ili unutrašnji sukob sa elementima međunarodnoga sukoba, ja bih samo rekao onima koji su postavili takva pitanja da se zapravo mi ako građani ne moramo i ne trebamo do kraja baviti tim problemima iz jednog jednostavnog razloga, zato što mi nemamo informacije, znanja, niti sposobnosti da bismo dali istinske i kvalitetne odgovore na takva kompleksna pitanja. To bi samo bila jedna vrsta improvizacije i površnosti i mislim da u to ne trebamo ulaziti. Na mnoga pitanja o ratu u BiH pa i na prostorima bivše Jugoslavije odgovori će se sigurno saznati mnogo kasnije. Odgovori na neka od postavljenih pitanja već je dao i Haški tribunal, baveći se tim problemom godinama, na osnovu miliona prikupljenih dokumenata. Mi smo uglavnom sve informacije o tome dobijali iz medija, imali smo neke lične doživljaje i jednostavno, vrlo je teško dati prave odgovore na ta pitanja bez relevantnih informacija. Nekim pitanjima će se baviti istoričari i na njih će se odgovori davati u niz narednih godina. Pitanje je zapravo da li će običan čovjek u BiH ikada saznati zašto se desio rat, kada je 1992.god. 95% ljudi bilo izričito protiv rata?! Nažalost u tom vremenu manjina od samo 5 % je nadvladala, koja je uvela građane BiH u rat. Zbog toga je u BiH prioritetna izradnja zajedničkog mira, povjerenja, suočavanja sa istinom, izgradnja društvenog dijaloga. To su po meni bitne stvari za BiH. Nije u ovom trenutku bitno dati odgovore na neka od postavljenih pitanja. Neka od tih pitanja treba ostaviti institucijama koje se tim bave. Mi kao građani jednostavno možemo dati doprinos na jednom mikro planu, kao što je učešće u procesu suočavanja sa istinom.

Ime: Branko Todorović - odgovori 2. dio
20.01.2006 07:20

G. Branko Todorović, na žalost, iz tehničkih razloga nije mogao odgovarati na sva pitanja pojedinačno. Objedinio je sva pitanja u nekoliko odgovora, pa se nadamo na niko neće ostati bez odgovora na pitanje koje je postavio. Izvinjavamo se svima, Redakcija.

20.1.2006

Helsinški odbor za ljudska prava u protekle 3.god. održao je 5 velikih konferencija o povezivanju i upoznavanju lokalnih zajednica sa onim što je Tribunal uradio. Na tim konferencijama istražitelji, tužioci i sudije Haškog tribunala iznijeli su cjelokupna procesuiranja protiv pojedinih osoa koje su optužene za ratne zločine. Oni su ukazali na koji način su došli do sigurnih podataka o počinjenim zločinima i osobama koje su te zločine počinili. Lokalne zajednice mogle su se upoznati da je Haški tribunal radio korektno, pravedno i da ni u jednom slučaju nije presude donio bez veoma sigurnih i valjanih dokaza. Takve konferencije održane su u Brčkom, Foči, Srebrenici, Konjicu i Prijedor. Sa nekim njemačkim fondacijama radili smo proces suočavanja sa istinom kako bismo građanima RS predočili sve one zločine koji su se desili. Mislim da je to veoma važno i taj proces je tek na početku. Mene jako zabrinjava i veliki stepen korupcije. Korupcija u BiH je katastrofalna i napredovala je najviše u Evropi. Zabrinjava me i katastrofalna privatizacija koja je izvedena uz brojne zloupotrebe gdje su vladajuće strukture dovele do bescijenja velikih društvenih preduzeća, a do kojih su došli novi biznismeni, bogataši i profiteri. Oni su ovom privatizacijom legalizovali sav kriminal, pljačku i prevare koje su činili tokom i poslije rata. Zabrinjava me i veliki broj kršenja socijalnih prava. Stotine hiljada radnika je ostalo bez posla upravo zahvaljujući kriminalnoj privatizaciji. Takođe me zabrinjava i besperspektivnost mladih generacija, katastrofalnog stanja u obrazovanju, katastrofalnog stanja u zdravstvu. Zabrinjava me radikalna, ekstremna mlada generacija za koju sam ipak uvjeren da je vrlo snažno, nacionalistički indoktrinirana, koja nije kriva za to jer je vaspitavana i rasla upravo u jedno surovo vrijeme nacionalističke i ekstremne propagande. U BiH etničko čišćenje koje je učinjeno za vrijeme rata, ozvaničeno je aktuelnom politikom i što je povratak prognanih i izbjeglih katastrofalno mali. O tome vrlo malo govori i međunarodna zajednica i domaća javnost. Politički i religijski lideri ne šalju poruke tolerancije nego osiguravaju jednu kontrolisanu mržnju na osnovu koje dobijaju i izbore i drže BiH u jednoj pat poziciji. O meni lično i o radu Helsinškog odbora najviše govori ono što smo mi uradili a ne riječi. Jedno od tih djela je i nedavna odluka Vlade RS da poništi svoju prethodnu odluku o dodjeli finansijskih sredstava licima optuženim za ratne zločine i da ukine nagradu za njihovo dobrovoljno predavanje. Upravo naše oštre kritike te prvobitne Vladine odluke doprinijele su njenom poništavanju. Takođe, nakon održanih naših konferencija u Foči, Brčko, lokalne vlasti su izvršile hapšenja više lica koja su bila umiješana u ratne zločine i kršenja ljudskih prava. Svakako jedan od proriteta kažnjavanje lica koja su počinila ratne zločine i to pred bosansko-hercegovačkim sudovima i to ne samo pred Sudom BiH nego i pred kantonalnim i okružnim sudovima. Razočaravajuće je što RS u proteklih 10.god. u tom pravcu nije činila skoro ništa. Tek u ovoj godini su napravljeni neki minimalni pomaci. Takođe, nedopustivo je da su vodeći ratni zločinci i dalje na slobodi. To je sramno, to je katastrofalno i poražavajuće za, ja bih rekao prije svega Baljaluku i Beograd, odnosno jednu političku opciju u oblasti ljudskih prava u proteklih 15.god.

Ime: cc
15.01.2006 06:09

G. Todorovic Dali se vi slazete sa mojom cinjenicom.Da mnogi muslimani govore protiv RS i srba kao da je ta republika treba da se ukine itako to slicno.Ili ima nesto drugo.Ja mislim da muslimani izazivaju srbski narod samo zbog toga sto bi oni zeljeli da ostane Repbulika Srbska.Jer dok je jos bio Alija ziv uvjek su u tajnosti pravili muslimansku drzavu a okrvljavali srbe za R.S.Ja mislim kad bi nestala R.S da bi naj vise bilo zao muslimanima i njihovoj politici pogotovu sinu Alije. Dali se slazete sa tim. Hvala na odgovoru.

Ime: alimgor@hotmail.com
09.01.2006 17:47

G.Todorovicu,svaka Vam cast samo nastavite tako i biti ce buducnosti za tu napacenu zemlju BiH. raja iz BRCKOG!!!

Ime: franja alja i sljoba
08.01.2006 18:10

KAKO GLEDATE NA CINJENICU DA IZBJEGLICE USTVARI NECE DA SE VRATE U SVOJE DOMOVE, JER SU RECIMO MUSLIMANI SAGRADILI KUCE U SARAJEVU I POKUPOVALI STANOVE OD SRBA I OSTALIH NEMUSLIMANA A SRBI SU OPET USELJENI U MUSLIMANSKE KUCE PO ROGATICI VISEGRADU DOBOJU I SLICNO, MISLITE LI DA SU LJUDI U BOSNI RATOM USTVARI PROFITIRALI I DA ONAJ KO NIKAD NISTA NIJE IMAO SADA U STVARI DOBRO ZIVI, PA STO BI SE ONDA VRACAO DA BUDE MANJINA I DA MU DRUGI UREDJUJE ZIVOT ? nadam se da ovakvo jedno pitanje nece izbaciti iz upotrebe

Ime: Ibrahimbegovic Suad suad@networld.at
08.01.2006 15:18

Vozdra komsija Branko pile od sokola, ponosan sam na tebe i tvoj rad Zelim tebi i fvojoj familiji sve najljepse i da ustrajes na tom trnovitom putu...jer valja nama preko vode... Pozdrav i dragom profesoru Sadiku Pazarcu Suad iz ex Otona Zupancica suad@networld.at Bec 08.01 2006

Ime: Ismail Dz
08.01.2006 12:43

dali smatrate licemjernu politiku medjunarodne zajednice koja promovise vracanje izbjeglica u svoje prije ratne domove a u isto vrijeme ne radi nista da sankcionise policiju RS koja ne poduzima nikakve mjere u mnogim slucajevima kad su napadnuti Bosnjaci povratnici. Svako malo bude napadnuta neka porodica povratnika ili obnovljena dzamija a vrlo rijetko budu pronadjeni pocionici. Sretan vam Srpski Bozic.

Ime: Zadacce HO-a
08.01.2006 00:20

G. Todoroviccu, CCitajucci pitanja upuccena Vama prosto se pitam da li postoji ista pozitivno sto se dogadja izmedju naroda u BiH i koliko HO ccini da se afirmissu pozitivne strane zivota u BiH, a ne samo one negativne koje samo kocce progres bilo kakve vrste. Po do sada iznessenom, mislim da bi svi bez razlike koji su do sada postavljali cijenjena pitanja mogli ponovo u svoje 1389, 1941 ili 1992-te, kako im je vec drago i po volji.

Ime: new yorker
07.01.2006 17:13

postovani Todorovicu ,prvo da vam se zahvalim na stvarno ljudskom radu , prvo kao covjeku a onda kao Srbinu, jer dok Srbi sami ne priznaju sav belaj koji su pocinili nad Bosnom i Hercegovinom a pogotovo nad Bosnjackim stanovnistvom nece biti tako brzog rahatluka za sve nas i mislim da trebate i dalje speak up jer prvo ce te pomoci Srbima da ne budu taoci nikakvih(nebeski narod, junaka i lazni heroja i poremecenih historiskih igara)a onda ce te pomoci ostalima da oproste i da mozemo da zivimo jednih pored drugih uz svo postovanje vjerskih,nacionalnih gradzanskih i ini prava i tako zajedno steci povjerenje susjeda koje ce nam omoguciti ulzak u evropske tokove a nama dati vecu zansu da se vratimo i sa znanjemi parama izgradimo bolju buducnost za sve nase narode i narodnosti, a za gospodu koja se zove Srbi iz amerike pozeljno bi bilo da svoju energiju i snagu iskoriste za nesto pametno i produktivno a ne nebuloze koje nikome dobra nece dati puno pozdrava

Ime: Prognani Banjalucanin
06.01.2006 22:34

I iz nekih pitanja koja su vam ovdje postavljena od strane ociglednih sljedbenika ratnih zlocinaca Karadzica i Mladica nedvosmisleno se moze zakljuciti da nije problem samo u vodjama, vec i u kriticnoj masi bh. Srba. Ako se i uhapse spomenuti mega -zlocinci, tesko ce ici sa denacifikacijom apsolutne vecine Srba iz tzv. Republike Srpske. Sta Vi konkretno mislite na ovu temu?

Komentari 1-10 (z 38)