Posjetite našu arhivu. Dalje

Anketa
... ... ...

Vaši članci
Rubrika za vaše autorske tekstove i komentare. Dalje

Forum

BRANKO LUKOVAC

Slavica BRAJOVIĆ
21.01.2006

Prvi čovjek Pokreta za nezavisnu Crnu Goru Branko Lukovac, početkom prošle godine podnio je ostavku na, za mnoge više nego poželjno, mjesto ambasadora SiCG u Rimu. Vratio se u Podgoricu i neposredno angažovao u kampanji za crnogorsku samostalnost. Prvi put se udobne diplomatske fotelje odrekao 1992. godine, kada je, pošto nije prihvaćen njegov predlog da se momentalno prekine rat u BiH, podnio ostavku i otišao iz diplomatije, sa pozicije pomoćnika saveznog sekretara (ministra) SFRJ u kojoj je bio šef sektora za Aziju, Afriku i Latinsku Ameriku, UN i multilateralu. Bezuspješan je bio i pokušaj tadašnjeg premijera SRJ Milana Panića da ga vrati u diplomatiju na mjesto ministra inostranih poslova - ostao je van diplomatske profesije sedam godina. Tek kada se zvanična Podgorica definitivno razišla sa Miloševićevom politikom, angažovao se prvo kao diplomatski predstavnik CG u Sloveniji, potom u dva mandata kao šef crnogorske diplomatije. Kako je Lukovac kao nestranačka ličnost na mjesto ministra ino-poslova došao na prijedlog Socijaldemokrata, nakon njihovog povlačenja iz Vlade zbog potpisivanja Beogradskog sporazuma i on podnosi ostavku. Godinu dana proveo je i na funkciji ministra za međunarodne ekonomske odnose Državne zajednice. Iako rođen u Kolašinu, varošici na sjeveru Crne Gore, najveći dio života proveo je u Srbiji, gdje je završio srednju školu, Ekonomski fakultet i postdiplomske studije u Beogradu. Za njegovo ime nijesu vezane afere, ni statusni simboli karakteristični za crnogorsku vladajuću elitu.

Da li želite učestvovati u ovom forumu?
Vaše ime *
Grad
Komentar *
Prije nego što pošaljete komentar , molimo pročitajte - Pravila za forum

Komentari 1-10 (z 32)

Ime: F.Zecirovic
31.01.2006 16:53

Poshtovani gos.Lukavac. S posebnim poshtovanjem prema vama i vashem neopisivo dobronamjernim stavovima prema svim tim propastima shto su se deshavale u ex-YU ,htijo bih vam izrazit duboku zahvalnost za vash trud koji ulazhete trenutno u stvaranju nezavisne CG. i da vam kazhem da ste vi hedini prijatelj ovog napacenog naroda. SHto se tiche pro-srbske politike ....tog nam je dosta tu i takvu politiku treb vratit Nikoli Pashichu a sve one u to njegovo doba pa neka se shetaju po Romaniji.

31.1.2006

Postovani gospodine Zecirovicu, Hvala vam za lijepe rijeci. Na nama je da negujemo ogromno postovanje i zahvalnost prema ljudima i narodima koji su toliko propatili u ratu od 1991 do kraja 1995, od politike, vodja i ljudi iz nasih sredina, pred ocima cijelog svijeta. I, uprkos svemu, mogu se izdici iznad zla ucinjenog im i nastaviti suzivot sa svima.

Ime: nikola/yurefree@yahoo.com
31.01.2006 12:13

Nemam nista protiv ocepljenja Crne Gore iako sam i ja poreklonm Crnogorac.Samo ima jedno pitanje za gospodina , da li cete sa sobom ukoliko dodje do ocepljenja povesti i sve vase parazite od direktora i povesti studente koji su dosli da studiraju iz Crne Gore. Mislim da li cete osloboditi radna mesta koja su zauzeli `vasi` ljudi?

31.1.2006

Zasto tako gospodine Nikola prema vasim zemljacima? Rekoste da ste i vi porijeklom Crnogorac. Pa ne moramo biti neprijatelji jedni prema drugima. Uz to, da li znate da se vise od 30% gradjana Crne Gore, ili oko 200.000, izjasnjavaju kao Srbi (u Srbiji je, pak, prema poslednjem popisu, manje od 1% Crnogoraca, odnosno manje od 80.000)? Zamislite da se u Crnoj Gori rukovode takvim pravilom.

Ime: Anonimni posjetilac
31.01.2006 11:55

Postovanje gosp. Lukovac, Prije pitanja zelim jednu konstataciju da dam, velika je sreca za sve one koji se zalazu za samostalnu Crnu Goru da ste vi na celu pokreta iz mnogo razloga koje su manje vise poznate da ih neponavljam. Pitanje, dali ocekujete poslije uspjeha na referendumu da se ekonomski momenat poboljsa i da se Crna Gora prepozna kao perspektivna zemlja u kojoj vrijedi ulagati? Mnogo uspjeha u predstojecoj kampanji i puno srece u buducem radu. Tafilj Markovic

31.1.2006

Hvala vam na uvazavanju, gospodine Markovicu. Odista ocekujem da se samostalna Crna Gora okrene sasvim drugim prioritetima u svom ekonomskom razvoju: da postepeno pocne ostvarivati ideju ekoloske drzave, na nacelima odrzivog razvoja, forsirajuci razvoj odrzivog turizma, kako primorskog, tako i planinskog/seoskog, pomorske privrede, organske poljoprivrede, jacajuci sektor malih i srednjih preduzeca. Vec sada je veoma veliki interes za ulaganjima u Crnu Goru i ocekujemo da se taj trend ne samo nastavi vec i znacajnije uveca. Hvala, takodje, na dobrim zeljama za uspjeh referenduma.

Ime: saka_2@hotmail.com
31.01.2006 00:09

Postovani G.Lukovac, Mislite li da ce Albanci iz Tuzi podrzati referndum u Cg, kad znate da je njima skraceno pravo na vracanje stausa opstine? Jeste zaboravili da glasove u Malesiji dobili ste sloganom "bice vracena Opstina" Mislite li da je ucinjena velika nepravda Malesiji? Unaprijed zahvalan

31.1.2006

Mada sam vec odgovorio na slicno pitanje, kazacu sledece: stanovnicima Tuzi nije uskraceno pravo na opstinu. Oni su, Zakonom o glavnom gradu, dobili, sada u okviru grada Podgorica, status gradske opstine, a to je vec korak naprijed, u odnosu na dosadasnju situaciju. Ali to nije konacno rjesenje. Tek ce se u Skupstini Crne Gore razmatrati Zakon o teritorijalnoj organizaciji, koji se odnosi na organizaciju opstina. Tada ce se obnoviti razgovori o tom pitanju i donijeti odluke. No, mi, kao Pokret, ne bavimo se tim pitanjima, to su pitanja za parlamentarne stranke i Vladu. Sto se nas tice, ne vidim nikakve nacelne razloge zasto Tuzi ne bi bili posebna opstina, ako ima dovoljno resursa da se, kao takva, razvija.

Ime: koljensky
30.01.2006 17:59

Postovani gospodine Lukovac, Obzirom da ste sa sjevera Crne Gore i najveci dio zivota proveli u Srbiji bilo bi nekako logicno da se zalazete za zajednicku drzavu. Dali su Vas upravo ove okolnosti dovele do spoznaje da Crna Gora treba da se otrgne iz bratskog zagrljaja Srbije koji prijeti da je lagano ugusi i bude sam svoj gospodar na pristojnoj udaljenosti od velikog brata? Zelim Vam da projekat samostalne Crne Gore uspjesno dovedete do kraja. Srdacan pozdrav

30.1.2006

Postovani g. Koljensky, Mozda bi, odista, bilo logicno, ali ja sam, upravo zato sto sam zivio i radio u Srbiji, shvatio da smo dva bliska naroda i drzave te, da bi razvijali dobre odnose, treba da budemo samostalni. Ovako, zbog ogromne disproporcije u velicinama, gotovo je zakonomerno, ne samo u nasem slucaju, da je nemoguce ostvariti ravnopravnost dva ekstremno razlicita entiteta. U Srbiji Crnu Goru dozivljavaju na nacin kao da, mala Crna Gora zivi na grbaci Srbije, terorise je principom ravnopravnosti i pariteta, a ne placa ravnopravno za taj paritet. Opet, u Crnoj Gori, smatra se da u Srbiji i dalje dominiraju oni koji zagovaraju koncept Velike Srbije, oni koji ne prihvastaju crnogorce kao narod, vec ih smatraju etnickim srbima. Stoga ne prihvataju ni Crnu Goru kao drzavu, smatraju da to treba da bude dio jedne srpske drzave, crkve, sa jednim vodjom. To je potpuno nepotrebno, jer smo obje imali stoljecima svoje drzave, bez obzira na tudjinsku vlast. I saradjivali. Sada cemo obje biti zajedno u siroj, ujedinjenoj Evropi, ukloniti sve barijere medju nama, jer je to uslov, pravilo zajednicke Evrope. A niko se nikoga nece bojati, niko nikoga siliti, to ce biti nas dobrovoljni izbor. I oboje cemo imati svoje stare drzave.

Ime: Gargovic Z.
30.01.2006 01:30

Kakvu Crnu Goru treba da ustavno pravno i teritorijalno demokratski napravite da ta mala ali jako visenacionalna i visevjerska drzava bude potaman podjednako za sve narode i nacije i vjere i gradane a istovremeno da bude prihvatljiva i simpaticna u Evropskoj Uniji i Natou i Americi treba da vam bude slika i primjer za nauku dogadanja u Bosni i Srbiji na Kosovu,te da u buducem suverenickom ustavu ne diskriminisete ni albance ni muslimane-bosnjake ni ostale pa sigurnio nece doci do pokusaja stvaranja dogadaja zasto kosovo zeli da se otcijepi od srbije

30.1.2006

Slazem se sa vasim misljenjem da ni jedan narod ili zajednica ne smeju biti diskriminisani ne samo u Ustavu i zakonima, nego ni u praksi. Vec sam odgovorio na ranije pitanje da Crna Gora ima dobru reputaciju medju-nacionalnog i medju-vjerskog sklada i to ce biti velika vrijednost na kojoj ce ona graditi buduca normativna rjesenja, institucije i nastojati da to uspjesno pretoci u praksu.

Ime: Enver Sarajevo
30.01.2006 01:22

Da li se vlast C.G. sprema da reaguje brzo i preventivno na moguce proteste ,nerede i nemire i cak moguci sporadicni rat ili mogucnost da opozicionari velikosrpske ideje na celu sa Zizicem pokusaju uspostaviti svoju prosrbijansku vlast i taj dio proglase srbijom i pokusaju otcijepiti te dijelove od Crne G.Kako na tim dijelovima da zazivi u praksi legalnopravna vlast bez krvoprolica koje hoce to se vidi da naprave zagovornici velike srbije Zizic i ostali u njegovom timu po receptu karadzicevih srba u Bosni?

30.1.2006

Naravno, drzavni organi Crne Gore stalno prate sve sto prijeti miru i stabilnosti u Crnoj Gori. Imaju dosta iskustva sa onima koji su, nakon odvajanja od politike personifikovane u Milosevicu, pokusali da nasilno onemoguce takav otklon i da izazovu nemire i nestabilnost. Takvi vise nemaju oslonca u armiji i drzavnoj politici koja bi otvoreno radila na sprovodjenju takvih planova. Stoga su to sacice koje nece dobiti nikakvu ozbiljniju podrsku ni u Crnoj Gori ni van Crne Gore.

Ime: Saraj@aol. com
30.01.2006 01:13

Da li sumnjate da se u C.G. skrivaju negdje karadzic i mladic kao sto su crkvene opstine i pravoslavno crkvena imanja dvorci skole teoloski objekti ili stanovi i odaje popova ili odaje crkava.Ili se skrivaju po planinskim pecinama i vikendicama po planinama C.G.

30.1.2006

Ja ne mislim da se oni skrivaju. Mislim da su oni, i nadalje, pod zastitom. Cijom, ko ima takva opredeljenja i interese, ostavljam vama da razmislite. Ipak, ti koji ih stite su pod snaznim pritiskom i, kao i do sada, popustice kada pritisak postane neizdrzljiv.

Ime: Habibovic Sarajevo
30.01.2006 00:20

Kakav oblik ustavnopravnog uredenja za C.G. bih najsvrsishodnije odgovarao poslije proglasenja i ostvarenja nezavisnosti s obzirom da je C.G. visenacionalna gradanska drzava?

30.1.2006

Moj izbor je parlamentarna demokratija, gradjanska drzava koja stiti ravnopravan polozaj i unapredjuje prava svojih gradjana i zajednica, potpomaze afirmaciji njihovog identiteta. Crna Gora je, od strane drugih zemalja i medjunarodnih organizacija, pohvaljena da je, uprkos ratovima na nasim prostorima, tokom kojih je bitno osteceno multietnicko tkivo zemalja ranije SFRJ, uspjela da sacuva svoj visenacionalni i viseetnicki sastav i sklad. To ne znaci da nema jos mnogo vrijednosti, standarda u toj oblasti koje treba osvojiti i to ce biti zadatak nove vlasti.

Ime: dd
29.01.2006 19:57

Sta mislite da ce raditi Srbi iz te Crne Gore za koju hocete da se odvoji od matice? Mislite li da cemo to mirno gledati? Kakav bi nas polozaj bio kad bi se to desilo? Bili bi nacionalna manjina ili sta? živeli

29.1.2006

Ja mislim da ce Srbi koji su ravnopravni gradjani Crne Gore, biti i nadalje njeni lojalni gradjani, jer je Crna Gora njihov izbor. Crna Gora nije dio nikakve matice da se od te matice odvaja. I u SCG dvije drzave su se dogovorile da formiraju Drzavnu zajednicu, te da, posle 3 godine, samostalno odluce da li ce zadrzati tu zajednicu, ili ce, poput drugih republika, i one biti samostalne clanice medjunarodne zajednice. Ako izbor vecine njenih gradjana, srba ili crnogoraca, ili kojih bilo drugih gradjana, bude da i Crna Gora bude, poput BiH ili Makedonije, ili Hrvatske i Slovenije, samostalni subjekat – onda ce to svi u Crnoj Gori prihvatiti, koje god nacije i vjere bili. U to sam potpuno siguran. A ako se to desi, polozaj Srba u Crnoj Gori ce biti isti kao sto je to bio i do sada, potpuno ravnopravan sa svim drugim gradjanima i narodima. Ne bi bili nacionalna manjina, vec ravnopravan narod, ravnopravni gradjani. Zajedno sa mnom radi veoma veliki broj Srba, profesora Univerziteta, ljekara, inzenjera, umjetnika, mladih ljudi. Mi se ne razaznajemo po tome kako se ko pise, vec kakvi smo ljudi. I tako treba da bude i u Crnoj Gori i u Srbiji.

Komentari 1-10 (z 32)