Posjetite našu arhivu. Dalje

Anketa
... ... ...

Vaši članci
Rubrika za vaše autorske tekstove i komentare. Dalje

Forum

REIS RIFAT FEJZIĆ ONLINE

Sead SADIKOVIĆ
03.04.2006

Rifat Fejzić najmlađi je reis neke islamske zajednice u zemljama bivše SFRJ. Kada je za čelnog čovjeka te vjerske institucije u Crnoj Gori dolazio njegov prethodnik na toj funkciji, Idriz Demirović, Fejzić je bio četvorogodišnji dječak i živio je u rodnim Rožajama. Medresu je dvije godine pohađao u Novom Pazaru, a u Izmiru u Turskoj završio je srednje vjersko obrazovanje i upisao Islamski fakultet na Univerzitetu “Dokuz Eylul”. Teologiju diplomira 1999. i odmah potom postaje glavni mualim, a potom i glavni imam u Rožajama i sekretar Odbora tamošnje Islamske zajednice. Prije izbora za reisa IZ CG bio predsjednik Izvršnog odbora Udruženja Ilmije (vjeroučitelja) IZ Crne Gore. Reis Islamske zajednice Crne Gore je postao 2003. U svom prvom intervjuu, koji je dao upravo Radiju Slobodna Evropa, naglasio je da je u sekularnim društvima vjera odvojena od države i da se stoga ne može dozvoliti bilo kakvo preplitanje djelovanja Islamske zajednice i političkih partija.

Da li želite učestvovati u ovom forumu?
Vaše ime *
Grad
Komentar *
Prije nego što pošaljete komentar , molimo pročitajte - Pravila za forum

Komentari 1-10 (z 24)

Ime: Mali iz srednjeg saffa
14.04.2006 11:55

Reis efendija jeste li, Allaha vam, vi ovo rekli, "IZ CG nece se mijesati u političke odluke ali će njen glas biti u interesu Crne Gore", pa to znaci da ste vec upetljali. Nego moje pitanje je, da li ce te i vi osnovati stranku da se okusate politicke srece, posto dobro koristite politicke termine? Ako bi ste osnovali stranku, jer je u modi da hodze vode politiku, da li cete stupiti u koaliciji sa DPS-SDP ili sa SNP i drugima? Hvala na odgovoru ako bude iskren!

14.4.2006

Svako ima pravo da tumačeći moje izjave donese sud, obzirom da obnašam javnu funkciju ja se i ne ljutim na to. Hvala vam na komplimentu da dobro koristiom političke termine, drago mi je da to čujem, a što se tiče političke stranke naravno da neću osnovati partiju niti se baviti politikom.

Ime: R. Hodzic
13.04.2006 19:32

Vas kolega Ceric je abolirao vehabije u BiH, da li cete ih i vi abolirati u CG, gdje sve vise uzimaju maha? Da li je tacno da podrzavate nezavisnost CG samo radi ukidanja djelovanja Mesihata Islamske zajednice Sandzaka na podrucju CG? Hvala!

13.4.2006

- Nemam informacije da je gospodin Cerić abolirao vehabije, niti da je posebno posvećivao značaj njima, I mislim da ih nikada nije smatrao toliko bitnim da bi o njima raspravljao. Lično nemam potrebe da raspravljam o vehabijama Ili da ih aboliram, jednostavno imam prečeg I svakako pametnijeg posla nego da se bavim zanešenjacima kakvi su vehabija. To je kratkoročna pojava koja će ispariti kao bara nakon kiše. - Ne to nije tačno, mi nemamo nikakvo otvoreno pitanje sa Islamskom zajednicom Sandžaka da bih zbog njih trasirali svoju politiku.

Ime: srbin
13.04.2006 08:41

koju poruku saljete muslimanima-bosnjacima pred predstojeci referendum u crnoj gori.

13.4.2006

Ja upravo govorim da muslimani u Crnoj Gori (Bošnjaci, Albanci I dr.) su svjesni ljudi, dovoljno pametni da mogu napraviti pravi izbor. Ako neko čeka od mene da kažem da su muslimani nesvjesni, nepromišljeni, neobrazovani, da neznaju šta rade to bi bilo besmisleno.

Ime: pazarac
13.04.2006 08:39

kako komentarisete podijeljenost muslimana-bosnjaka u Novom Pazaru.da li je vlast jaca od vjere.

13.4.2006

Iskreno žalim zbog podjeljenosti tamošnjih ljudi, znajući da su preživjeli teška vremena kao I mi. sada kad je nešto lakše raditi I nešto ostvariti došlo je do teških podjela. Slažem se sa vama da je vjera jača od politike ne bi se tražila podrška drugih već bi između sebe našli zajednički interes.

Ime: beogradjanin
13.04.2006 08:37

uzimajuci u obzir cinjenicu da je sulejman ugljanin pokrenuo sunovrat muslimanskog naroda ,protaziranjem ideje samostalnosti sandzaka, imajuci ulogu vodje tkz.pokreta,a na drugoj strani dousnika milosevica ( sada poslusnika kostunice), koji ga je (milosevic) objerucke prihvatio iz izgnanstva-turske i sa aerodroma ga uveo u poslanicke klupe bivse SRJ, da li ste u cestim komunikacija sa njim.

13.4.2006

U pitanje ste iznijeli niz konstatacija o kojima ja ne želim da govorim, to je vaš stav. A što se tiče moje komunikacije, ne samo sa njim nego nemam komunikaciju ni sa jednim političarem sa tog područja, pa ni sa Ugljaninom. Naravno da bih se sreo sa svim koji bi izrazili želju da se sretnu samnom.

Ime: crnogorac
13.04.2006 08:22

ukoliko crna gora postane nezavisna ,a muslimani-bosnjaci sa prostora srbije, pokrenu inicijativu za ujedinjenje sandzaka, uz poziv sunarodnicima iz crne gore da podrze tu ideju, pitam Vas da mi kratko odgovorite, da li cete podrzati ujedinjenje sandzaka

13.4.2006

Odvojila se Crna Gora ili ne Sandžak ostaje na istom mjestu. Sandžak nije kilogram jabuka da neko može da ga uzme I pomjeri sa mjesta ili ga ukloni. Sandžak ćemo imati u ujedinjenoj Evropi bez granica, što I treba da bude krajniji cilj svih naroda koji žive na ovim balkanskim prostorima.

Ime: vehabija
13.04.2006 08:08

islam propagira aktivno ucesce u drustvenom zivotu. mozete li se izjasniti kako cete Vi licno glasati na referendumu 21.maja

13.4.2006

svaki referendum i izbor vrši se tajnim glasanjem svugdje u svijetu zato mi dozvolite da i ja iskoristim to svoje pravo.

Ime: Bošnjak
12.04.2006 16:19

Selam, Da li smatrate da je doslo vrijeme da se obnovi institucija halife ili seih-ul-islama? Muslimanima je potrebno jedinstveno liderstvo i vrhovni autoritet. Mozda je najbolje da se prvo objedine islamske zajednice nastale raspadom SFRJ pod rukovodstvom reis-ul-uleme Bosne i Hercegovine, s obzirom na historijske i prakticne razloge. Sta Vi mislite o svemu tome? Sta ste Vi uradili po tom pitanju? Cinjenica je da ce neprijatelji islama pokusati na sve nacine da do toga nikada ne dodje, ali s druge strane ukoliko zaista postoji volja medju muslimanima niko ih ne moze zaustaviti u boljem organizovanju. Nije vrijeme za cekanje.

12.4.2006

Moja Islamska zajednica i ja lično smo veoma mali da bismo mogli odlučiti o tome. Lično bih bio najsretni čovjek kada bi došlo do toga. A što se tiče zbližavanja islamskih zajednica bifše SFRJ kod nas ne postoji nikakva kočnica za to. Ovo možete provjeriti i u Islamsko Zajednici Bosne i Hrcegovine. Nažalost, veliki odlučuju o tome a mi manji treba da ne smetamo, i mi to ne radimo

Ime: NUR
12.04.2006 15:46

Postovani reis efendija! Prije nekih pet dana sam Vam se obratio e-mailom pitajuci za intervju za bosnjacki magazin NUR. Nisam dobio nikakav odgovor. Pitanje glasi: je li u redu da se jedan vjerski velikodostojnik oglusuje o pozive medija i cak niti ne odgovara na upite? Jeste li svjesni da imate obaveze i prema javnosti i ako niste licno u mogucnosti da odgovarate na pisma, postoji li sluzba da to cini u ime Vas? Ovakav odnos prema jednom novinaru a time i dijelu javnosti je tipicno balkanski, zar ne?

12.4.2006

Vjerovatno je došlo nekog propuista i greške u komunikaciji kod moje službe, znam da su me pitali o tom intervjuu I da sam im rekao da pristajem, I ja vam se izvinjavam zbog tog propusta. Obećavam da prihvatam razgovor, ako vam odgovara pošalite mi pitanja elektronskom poštom. Još jednom se izvinjavam zbog propusta.

Ime: Dino R.
11.04.2006 14:27

- Uvazeni reis Fejzicu, da li je istina da ste za vrijeme proslogodisnje julske posjete vaseg kolege iz BiH Cerica, i u vasoj zajednickoj posjeti Djukanovicu, dali mu znak da zbrise Sandzak, a kasnije vjerovatno i Bosnjake? - Koga podrzati "suverniste" ili "unioniste", iako znamo sta su i jedni i drugi uradili muslimanima u BiH, pa i Sandzaku i CG?

11.4.2006

- Naravno da nije istina da se uopšte pričalo o tome, čak se odlično sjećam da je veći deo tog razgovora protekao o deportaciji muslimana iz Crne Gore koji su predati na klanje vlastima Republike Serpske. Taj razgovor je inicirao Dr. Cerić i tražio od crnogorskih vlasti da preuzme konkretne korake u rasvjetlavanju tog zločina. - Mi nijesmo politička organizacija, a što se tiče referenduma svoj stav su iznjele sve političke partije koje okupljaju muslimane uključujući nacionalne partije Bošnjaka i Albanaca.

Komentari 1-10 (z 24)