Posjetite našu arhivu. Dalje

Anketa
... ... ...

Vaši članci
Rubrika za vaše autorske tekstove i komentare. Dalje

Forum

HASHIM TAÇI ONLINE

Gëzim BAXHAKU
14.04.2006

Hašim TAČI (Hashim TAÇI), predsednik najveće opozicione Demokratske partije Kosova, rođen je 24. aprila 1968 godine u selu Buraja, opština Srbica. Završio je odsek istorije na Filozofskom fakultetu u Prištini i nastavio postdiplomske studije u oblasti Istorija Jugoistočne Evrope i međunarodnih odnosa na Univerzitetu u Cirihu. Bio je među prvim pripadnicima bivše Oslobodilačke vojske Kosova, u kojoj je obavljao funkciju Direktora Političke uprave OVK. Predvodio je delegaciju Kosova u razgovorima u Rambujeu 1999 godine . Obavljao je i funkciju predsednika Privremene vlade Kosova (1999). Tači i partija na čijem je čelu se zalažu za ostvarivanje političke volje građana za nezavisnom i suverenom državom Kosovo, integraciju u evroatlanske integracije, za ostvarivanje prava nacionalnih manjina po najvišim međunarodnim standardima, međunacionalnu toleranciju i ostvarivanje tržišne privrede na Kosovu.

Da li želite učestvovati u ovom forumu?
Vaše ime *
Grad
Komentar *
Prije nego što pošaljete komentar , molimo pročitajte - Pravila za forum

Komentari 1-10 (z 32)

Ime: Redakcija
26.04.2006 20:23

Zahvaljujemo se gospodinu Tačiju i njegovim saradnicima na dobroj saradnji koju smo ostvarili u realizaciji rubrike.

Ime: Zika
22.04.2006 02:00

Koliko su tacni navodi Jugoslava o Vasoj vezi sa drogom.

Ime: Igor
21.04.2006 08:48

Gospodine Thaqi, koliko dugo će biti međunarodne sile prisutne na Kosovu?

Ime: I don't think so & VS/gigavoltbg@yahoo.com
21.04.2006 02:22

1. Smatrate li da ce Vasa partija dobiti sansu rukovoditi Kosovom u narednih dvadeset (20) godina? Mislite li da ce DPK (PDK) u skorijoj buducnosti dobiti vecinu glasova u Pristini, Peci, Djakovici i Prizrenu. 2. Ko je prema Vama kompletniji politicar i intelektualac, Vi ili gospodin Veton Surroi.

Ime: Pacific
20.04.2006 08:14

gospodine THAQI, Samostalna drzzava Crna Gora, da ili ne?

Ime: Hrvat
19.04.2006 22:13

Puno pozdrava, Objasnite mi jednu stvar! 1991 godine Srbi su pokusali da se odvoje i naprave samostalnu Srpsku Krajinu u Hrvatskoj! Sa punim pravom i opredjeljenjem vecinskog Albanskog stanovnistva vi pokusavate da uradite slicnu stvar.( + vi ste vec bili pokrajina, nesto sto Srbi u Hrvatskoj nikada nisu, niti ce ikada biti). Ali Srbi sada trvde da vi nemate pravo na nesto takvo, a oni su kao imali "Bozije dato" pravo! Kako objasnjavate tu hipokratiju ???

19.4.2006

I nderuari qytetar nga Kroacia, Nuk mund të vihet asnjë vijë paralelizimi mes Kosovës dhe Krainës Serbe në Kroaci. Kosova ka qenë njësi federative në Jugosllavinë e athëhershme, ka kufinjtë e saj të njohur ndërkombtarisht. Është tipike për poilitikat e prodhuara në Beograd që për të gjitha problemet të kërkohen zgjidhje territoriale dhe etnike, siq është rasti I Krainës në Kroaci dhe Republika Serbskës në Bosnjë. Modele të ngjashme janë duke u munduar që të aplikojnë edhe me komunitetin serb në Kosovë. Por ne jemi të përcaktuar për zgjidhje integruese të bazuara në parimin qytetar, e jo atë etnik apo politik. Ne duhet t’I ikim përsëritjes së Bosnjës në Kosovë. <br><br> Poštovani građanine iz Hrvatske, Ne može se praviti nikakvo upoređenje između Kosova i Srpske krajine u Hrvatskoj. Kosovo je bila federalna jedinica u tadašnjoj Jugoslaviji i ima svoje međunarodno priznate granice. Tipično je za politike nastale u Beogradu da se za sve probleme traže teritorijalna i etnička rešenja, kao što je slučaj sa Krajinom u Hrvatskoj i sa Republikom Srpskom u Bosni. Slične modele Beograd pokušava da nametne i sa srpskom zajednicom na Kososvu.Međutim mi smo opredeljeni za integraciona rešenja, zasnovana na građanskim, a ne na političkim ili etničkim načelima. Mi moramo da izbegnemo ponavljanje slučaja Bosne na Kosovu.

Ime: Bokelj
19.04.2006 12:38

Zašto jednostavno ne kažemo da jedan, jedini cilj osamostaljenja Kosova jeste pripajanje Velikoj Albaniji, što je težnja desetine godina albanskih ekstremista koji su počinili zlodjela nad Srbima i to pred nosem "civilizovanog"svijeta?

19.4.2006

I nderuari Bokejl, Nuk është në agjendën e asnjë subjekti relevant politik në Kosovë dhe Shqipëri bashkimi I Kosovës me Shqipërinë. Ne duam , që bashkarisht, me të gjitha shetetet e rajonit, si partnerë të barabartë të jemi pjesë e evropës së bashkuar. Kosova e ka të qartë destinacionin e saj, ai është Brukseli, dhe në këtë kontekst ne jemi duke punuar me përkushtim në konoslidimin e kritereve demokratike të cilat do të na bënin anëtarë të denjë të familjes evropiane. <br><br> Poštovani Bokejl, Nije u planu nijednog relevantnog političkog subjekta, ni na Kosovu niti u Albaniji, ujedinjenje Kosova i Albanije. Mi želimo da zajednički, sa svim državama u regionu, kao ravnopravni partneri budemo deo ujedinjene Evrope. Kosovo veoma jasno zna gde joj je mesto, a to mesto je Brisel, i mi veoma predano radimo u tom pravcu kako bi ispunili demokratske kriterijume, koji će nam omogućiti da postanemo dostojni član evropske porodice.

Ime: Charles Milles
19.04.2006 01:28

Postovani, Prvo bih htio da vas pozdravim i pozelim puno srece u radu, da se ne obazirete na lazi koje o vama kruze, jer sam i sam bio zrtva istih. Veoma dugo pratim vas rad, cak sta vise i jednu od svojih knjiga kanim posvetiti vama i vasoj borbi. Puno pozdrava od moje porodice i porodice moga prijatelja Ajdemija Popushia i da ustrajete na svom putu. Srdacan pozdrav,

19.4.2006

I nderuar z. Milles, Ju faleminderit për konsideratat e juaja. Më vije mirë kur puna dhe angazhimi im mirëpritet dhe vlerësohet nga të tjerët. Gjithë të mirat. <br><br> Poštovani g. Miles, Zahvaljujem Vam na lepim rečima. Radujem se kada moj rad i angažovanje uvažavaju i cene drugi. Želim vam sve najbolje.

Ime: galic@gmx.de
18.04.2006 19:01

Onaj ko je imao priliku raditi sa Albancima mogao se bezbroj puta uvjeriti da Albanci mrze sve sto se zavrsava na -ic. Dakle bez obzira bio to Bosanac, Hrvat ili Srbin. Ili ako hocete Musliman iz Bosne, pravoslavac ili katolik. Kako objasnjavate tu pojavu?

Ime: Sait Berisha, seber_50@hotmail.com
18.04.2006 17:39

Cenjeni gospodine Thaqi, Koliki je Vas utisak da se u Srbiji desila demokratija nakon pada rezima Slobodana Milosevica? Ovo pitam zbog kontinuiteta odnosa sadasnje srpske vlasti u odnosu na kosovske Albance:Jos dok je pokojni Dr Zorana Djindjic vodio srpsku vladu,nakon 5.oktobra, njegov ministar pravde, gospodin Vladan Batic, svaki svoj javni nastup zapoceo bi i zavrsavao sa "Najveci ratni zlocinci nakon Drugog svetskog rata su Hasim Taci, Agim Ceku i Ramus Haradinaj" zaboravljajuci da zivi u gradu kojem je okolina Batajnica. . Ne mogu se odbaciti zlocini pojedinaca, ucinjeni nad nealbancima, koji su od nastanka ili naknadno, nakon prestanka sukoba, obukli uniformu OVK, ali mislim da se istrage o takvim zlocinima ne mogu oslanjati na istrazivanja Danice Marinkovic, jedne ozloglasenog sudskog istrazitelja rezima Slobodana Milosevica. Ali nigde pomena da su tri brata Bitici, dobrovoljci iz “Atlantske brigade” iz SAD, glavom platili zatrazenu pomoc od svog komsije iz Prizrena, Miroslava Mitrovica, da ga isprate do granice sa Srbijom.Njihova tela sa lisicama na rukama, nadjena su u masovnoj grobnici Petrovo selo, policiskom poligonu generala Gurija. Ne uzimaju se u obzir I svedocenja Svetlane Djordjevic o OVK, a bila je ocevidac dogadjaja iz ’98 I ’99. godine. Nadam se da su za vas istrazivanja o tim zlocinima od strane Natase Kandic verodostojna ! Oruzano suprostavljanje UCK (OVK) dugogodisnjem zlocinackom rezimu Srbije pod Slobodanom Milosevicem, prethodna I sadasnja, demokratska vlast Srbije, neprekidnom sveukupnom dijabolizacijom tog pokreta, unapred odbacuje iskonsko pravo jednom narodu da se suprostavi organizovanoj visokosofisticiranoj drzavnoj sili koja je sva neresena pitanja Albanaca resavala terorom. Zasto nema Vaseg svedocenja datom nekom objektivnom beogradskom listu ili na primer mediju B 92, Verana Matica? Ili dnevniku “Danas”? Sait Berisha , Peja-Pec Seber_50@hotmail.com

18.4.2006

I nderuari z. Berisha, Serbija ende nuk e ka përmbyllur procesin e denacifikimit. Ka në Beograd personalitete të cilët kanë vullnet të mirë dhe orientim pro perëndimor, por, janë peng të konsilacioneve aktuale politke atje. Sa më shpejt që Beogradi zyrtar të pranojë realitetin e ri në Kosovë, aq më mirë do të jetë për të. Beogradi nuk i qaset problemit të Kosovës nga konteksti real. Ata ende jetojnë në një realitet imagjinar. Aktakuza e ngritur nga autoritetet e Milosheviqit ndaj meje, e cila më pas u konfirumua edhe nga pushtetet e mëpasshme atje, janë dëshmi e këtij mentaliteti ekzistues. Unë jam krenar për të kaluarën time, ajo është e pastër si loti. Gjithcka që kam bërë ka qenë në shërbim të qytetarëve të mi. UCK ka qenë ushtri clirimtare. Objektiv i saj nuk kanë qenë caqet civile, por aparati i dhunshëm i Beogradit në Kosovë. Në sajë të këtij orientimi, ne arritëm që përkrah nesh të fitojmë aleancën më të fuqishme ushtarake në botë NATO-n. <br><br> Poštovani g. Beriša, Srbija još nije okončala proces denacifikacije. Ima u Beogradu ličnosti sa dobrom voljom i prozapadnom orijentacijom, ali su postali taoci tamošnjih trenutnih političkih konstelacija. Što pre zvanični Beograd bude prihvatio novu realnost na Kosovu, utoliko će bolje biti za njega. Beograd ne prilazi problemu Kosova sa realnog stanovišta. Oni još uvek žive u imaginarnoj realnosti. Optužnica podignuta protiv mene od strane Miloševićeve vlasti, a potvrđena kasnije i od sadašnje, potvrda je takvog mentaliteta. Ja se ponosim mojom prošlošću, ona je čista kao suza. Sve što sam radio bilo je u službi mojih građana. OVK je bila oslobodilačka vojska. Njen cilj nisu bili civili, već prinudni aparat Beograda na Kosovu. Na osnovu takve orijentacije, mi smo uspeli da pridobijemo najaču vojnu alijansu u svetu – NATO.

Komentari 1-10 (z 32)