Posjetite našu arhivu. Dalje

Anketa
... ... ...

Forum

BOJAN PAJTIĆ ONLINE

Žužana SERENČEŠ
09.07.2006

Aktuelni predsednik Izvršnog veća Skupštine Vojvodine Bojan Pajtić mlad je političar, a već iza sebe ima velike funkcije i značajan politički uticaj. Rođen je 1970. godine u Senti, a diplomirao na Pravnom fakultetu u Novom Sadu, gde je 1996. godine izabran za asistenta na predmetu Obligaciono pravo. Autor je i koautor brojnih naučnih radova, a u toku celog prethodnog skupštinskog saziva obavljao je dužnost predsednika Zakonodavnog odbora Narodne skupštine Republike Srbije. Od marta do decembra 2003. bio je Šef poslaničkog kluba 'DOS – reforme Srbije' u srbijanskom Parlamentu. Od novembra 2004. predsednik je Izvršnog veća Skupštine Vojvodine. Od početka 2004. godine izabran je za potpredsednika Demokratske stranke. Kao i njegovi politički istomišljenici u Vojvodini, Pajtić je navukao gnev Beograda, zbog stalnih zahteva da Vojvodina kao pokrajina mora dobiti u novom ustavu Srbije jasne garancije za funkcionalnu autonomiju. "Vojvodini mora da bude garantovana zakonodavna vlast, kao i pravo na sopstvene prihode i sopstvenu imovinu", upozorava Pajtić. Srbija, tvrdi, nikada ne može doneti evropski ustav, ako bude ignorisala zahteve građana Vojvodine i njihove zahteve za decentralizaciju Srbije, autonomiju Vojvodine i jačanje lokalnih samouprava.

Da li želite učestvovati u ovom forumu?
Vaše ime *
Grad
Komentar *
Prije nego što pošaljete komentar - Pravila za forum

Komentari 1-10 (z 43)

Ime: Redakcija
17.07.2006 08:17

Zaključili smo postavljanje pitanja g. Pajtiću. Odgovori su takođe postavljeni. Hvala svima na učešću u rubrici.

Ime: Kozmopolita
17.07.2006 07:40

Cijenjeni gospodine Pajticu Molim Vas uzmite za primjer poruku koju je napisao Misa Zrenjanin, gdje kaze Vojvodina je srpska. Njegove rijeci su najveci primjer zla koji se desio na nasim prostorima. Kazite mu da Vojvodina nije samo SRPSKA vec domovina i Madjara, Hrvata, Rusina, Roma, Nijemaca, Crnogoraca i ostalih. Gdje god zivi i jedan Srbin to je srpsko. Iz tog covjeka govori duh Radikala. Protiv takvih se treba svaki normalan covjek boriti. Zbog takvih kao Misa je Srbija sve manja i nesigurnija, cak i za Srbe. Ako takvi ljudi budu trazili samo srpsku Vojvodinu onda ce je zasigurno izgubiti. Zbog takvih Srbija ce biti smanjenja kako vise nikada ne bi bila nikome pretnja. Svako treba da upravlja na svom. Raditi na tome da sto prije izadjete iz krize jer u krizama uvijek idioti isplivaju na povrsinu a onda jao svima. Mislim da cete se sloziti sa mnom a Misi poruka: Koliko jos ratova treba da izgubis da shvatis danasnji svijet?

17.7.2006

Vojvodina pripada svima koji u njoj žive. Nadam se da ni mi ni naši potomci nikada više neće doživeti rat.

Ime: Sanjin Bilalagic / dobrinja@comcast.net
16.07.2006 15:06

Postovani kolega Pajticu, Posto smo skoro generacija, necu te persirati. Kao prvo drago mi je cuti da tako mladi i sposobni ljudi preuzimaju funkcije u vladama republika bivse Jugoslavije. U slucaju da se Vojvodina otcijepi kao npr. Crna Gora i nastavi svoj "nezavisni zivot", mene interesuje kakav je vas plan u sferi ekonomskog razvoja, povecanja broja zaposlenih, smanjenja korupcije, uvodjenje zakona u praksi (ne samo na papiru), postivanje ljudskih prava i manjina, zastita prava pojedinaca i njihove privatne imovine i minimalizacija upliva vlade u razvoj privatnih biznisa? I kada dodje do otcjepljenja, Vojvodina i njeni gradjani ce i dalje morati da veoma blisko saradjuju sa Srbijom prvenstveno pa onda i sa drugim drzavama bivse Jugoslavije. Na koji nacin mislite povecati i poboljsati zivotni standard gradjana Vojvodine? Zelim ti mnogo uspjeha u buducem radu i sve najbolje u privatnom zivotu. Sanjin Bilalagic

16.7.2006

Poštovani gospodine Bilalagiću, položaj Autonomne Pokrajine Vojvodine vidim kao deo Republike Srbije.

Ime: Aswad
16.07.2006 15:04

Gospodine Pajtic, kako Vi kao demokrata mozete za Vojvodinu da trazite ono sto joj je dao komunisticki rezim? Vi kao deklarisani protivnik komunizma ne bi trebali da se pozivate na resenja tog istog komunistickog resenje? osima ako i sami niste komunista u dusi?

16.7.2006

Moram da kažem da se ne slažem sa Vašom ocenom, jer Vojvodina ima poseban – ovakav ili onakav - administrativan status već 150 godina, a taj status diktiraju specifičnosti same Vojvodine. Platforma o položaju AP Vojvodine u Ustavu Republike Srbije je autentična i sačinjena je u martu 2005. godine. Što se tiče položaja Vojvodine po Ustavu iz 1974. godine, na koji verovatno mislite kada kažete "komunističko rešenje" - tako definisan status Vojvodine nije primeren današnjim društvenim okolnostima.

Ime: Lala
16.07.2006 15:02

Ja smatram da svako ima pravo da bude nezavisan u odnosu na nekoga sa kime ne zeli da saradjuje. Ovde se provlaci teza da Vojvodina hrani Srbiju i da to vise ne zeli da radi. Da li ja kao privatni preduzetnik koji zaposljava 12 ljudi imam pravo da prestanem da placam porez toj Vojvodini i te pare sacuvam za sebe umesto da ih Novi sad uzima i daje onima koji nece da rade? Ako Beograd "otima" od Vojvodine, zasto onda Vojvodina otima od moje firme?

16.7.2006

Dragi Lalo, razočaraću Vas – ne plaćate porez Vojvodini, niti Vojvodina ubira ijedan dinar poreza od bilo kojeg građanina. A najmanje nešto otima od Vas.

Ime: Pare, pare - u tom grmu lezi zec
16.07.2006 06:42

"Vojvodini mora da bude garantovana zakonodavna vlast, kao i pravo na sopstvene prihode i sopstvenu imovinu". Mozete li mi reci zasto mislite da bi ste vi bolje utrosili i rasporedili sredstva nastala kao prihod drzave (prokupljenog/otetog od gradjana, sigurno nije palo sa Marsa), sta smatrate najvaznijim sto bi vasa partija zeljela uraditi i zasto to sada ne mozete da uradite, te da li ste vec to pokusali i na koje ste se probleme suocili?

16.7.2006

Poštovani, mi se ne zalažemo da se više sredstava opredeli meni ili Izvršnom veću na čijem sam čelu. Mi se zalažemo da više sredstava ostane lokalnim samoupravama i pokrajinskoj administraciji, nezavisno od toga ko je u određenom trenutku personifikuje. Sa više sredstava, više će se ulagati u razvojne programe, u zdravstvene centre, u obdaništa, bolnice i škole.

Ime: Jovan
16.07.2006 00:11

Ne vidim zasto iskoriscavate situaciju kada imamo problema sa Kosovom? Sacekajte da se to zavrsi pa cemo onda lepo sve razgovarati. Istina je da ja zivim u vojvodini ali moja drzava je Srbija bas kao i vama, i trebalo bi tako da ostane. Inace, ukoliko bi se i vi iz Novog Sada nesto pobunili, mi ne iz Panceva i Zrenjanina ne bismo sedeli mirno i posmatrali to , vec bi trazili prisajedinjenje Banata i izlazak iz Vojvodine! Pa nece valjda nama Novi Sad da diktira sta cemo i kako cemo?

16.7.2006

Poštovani Jovane, zalaganje za Vojvodinu je zalaganje i za celovitost Srbije. Sve evropske zemlje su regionalizovane, a samo kod nas ima onih koji regionalizam vide kao separatizam.

Ime: Suboticanin
14.07.2006 21:22

Pa ko drugi oce odcepljenje nego Madjari! Gospodine Pajticu, dali vi mislite da uradite nesto povodom manjina koje sve cesce traze prava(a imaju ih kolko voles), pogotovo ovde u Subotici gde su se podelili na kvartove u koje mi (ako nismo Madjari) nesmemo ni da ulazimo jer mozemo da budemo napadnuti. Da li ste culi za to gospodine Pajticu?

Ime: 'Ajmo svi u odcepljenje!
14.07.2006 12:42

Dragi gospodine Pajtiću, Prosto mi je milo kad cujem sve ove koji govore o odcepljenjima svih boja, , mustri i dezena. Mozete li vi meni pomoci da se odcepim ili bar da budem autonoman od drzave?

Ime: Zilot
14.07.2006 04:35

Gospodine Pajticu, Kako je moguce da Vas je zaobisla kazna zbog cuvene "Bodrumske Afere"?

14.7.2006

Poštovani Zilote, zbog čega bih, po Vama, trebalo da budem kažnjen?

Komentari 1-10 (z 43)