Slušajte uživo
Vaš izbor
Posljednje vijesti

Posjetite našu arhivu. Dalje

Anketa
... ... ...

Forum

NIKOLA ŠPIRIĆ ONLINE

Lejla SARIĆ
27.11.2006

Nikola Špirić, po rođenju Drvarčanin, vjerovatno će biti novi predsjedavajući Vijeća ministara BiH, odnosno državni premijer. Dosadašnji je član rukovodstva Zastupničkog doma parlamenta BiH i drugi čovjek Saveza nezavisnih socijaldemokrata, najpouzdaniji saradnik lidera ove stranke i premijera RS Milorada Dodika. Diplomirani ekonomista, bio je poslanik u Parlamentu BiH u mandatu 1999./2000., zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH 2000. godine, te predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH 2001./2002. Žestok kritičar nacionalnih stranaka, dobrim je dijelom zaslužan za izbornu pobjedu Saveza nezavisnih socijaldemokrata na oktobarskim opštim izborima u BiH. U jednom od izdanja emisije Radija Slobodna Evropa “Radio Most”, Špirić je uz ostalo rekao: “Ne vjerujem da su vlasti SDS-a, HDZ-a i SDA spremne da priznaju svoju odgovornost za 200 hiljada mrtvih u našoj zemlji. Taj trolist ne može ponuditi bolja vremena za Bosnu i Hercegovinu. Oni moraju da se izvine građanima ove zemlje za propale koncepte i sve nesreće koje su se dogodile na ovim prostorima.”

Da li želite učestvovati u ovom forumu?
Vaše ime *
Grad
Komentar *
Prije nego što pošaljete komentar - Pravila za forum

Komentari 1-10 (z 81)

Ime: Barba Šerbo
04.12.2006 03:34

Par pitanja za Vas: 1) Jeste li Vi jedan od ove novopečene “gospode” (ili ste pak dvostruki gospodin, kao neka sveštenička lica) zbog koje smo i dobili rat, ili se više vidite kao druga i sučovjeka? 2) Šta Vam u životu na jednu ruku znače “republika srpska” i federacija BiH a šta na drugu ruku cijela BiH kao jedinstvena i bratska država svih ljudi dobre volje, ma kako se oni izjašnjavali? 3) Šta Vam znači Josip Broz Tito a šta radovan karadžić (svjesno napisano malim slovima)? U ime svih “Srba” u domovini BiH (među koje navodno i sami spadamo), nadamo se da ćete pametno odgovoriti na ova pitanja. Prijateljski pozdrav.

4.12.2006

1)Sve bih ovo prvo zaboravio. Ja sam nastojao da čitavo ovo vrijeme, dakle od 1992. godine, premda je to bilo teško, objektivno radi svega što se dešavalo u BiH, da ostanem onaj stari Nikola Špirić - kojeg su ljudi voljeli i iz izbora u izbore pokazali da je to možda najbolje rješenje - prije svega drug i prijatelj. 2)To je složeno političko pitanje da bih ja jedinstven odgovor na njega. Ali naravno, pošto je pitanje upućeno meni, ja želim da odgovorim na način kako me pitaju. Ja sam, dakle, legalista u BiH. Nisam sretan što je rat donio to što je donio svima nama u BiH, ali da bismo u njoj živjeli, koračali i gledali u budućnost moramo biti legalisti, dakle priznati da je BiH suverena država i priznati da se ona sastoji od dva entiteta. 3)Pa ne znam hoće li biti pametno, ali ću odgovoriti kako mislim. Titovog vremena se rado sjećam, kao i svi ljudi koji su u to vrijeme dobro živjeli, iako naravno mnogi iznose dio fikcija koji su vezani za taj sistem. Dakle, tog vremena se rado sjećam, a ovo Radovanovo vrijeme bih rado da zaboravim, kao i svi oni koji su prošli ratnu kataklizmu.

Ime: Kulenović
03.12.2006 21:50

1. Kako komentirate izjednacavanje cetnika i partizana u Srbiji? 2. S obzirom da vas velika vecina naroda ne voli iz raznih razloga, zasto prihvatate kandidaturu za premijera BiH? 3. Da li biste prihvatili 29. august kao Dan drzavnosti BiH, jer je tog dana 1189. godine bosanski ban Kulin izdao povelju Dubrovcanima kao simbol prijateljstva? Valjda vam ne smeta Kulin ban koji je bio bogumil.

3.12.2006

1)Ja mislim da je to urađeno u Srbiji zarad unutrašnjih političkih potreba Srbije, i ja mislim da bismo mi sretno živjeli ovdje, a i građani u Srbiji bi živjeli sretno, a i oni u Hrvatskoj. Najbolje bi bilo da ne komentarišemo ono što se dešava kod njih i ostaću izvan komentara. 2)Pa nisam ubijeđen da me ne voli ovaj čovjek koji je postavio pitanje - on ima pravo da voli ili da ne voli, ali ja sam čovjek koji tu ljubav od građana crpi poslije svih izbora. Ja sam možda jedini političar u BiH, ali bukvalno jedini, koji je imao više od stopostotnog rasta na tri posljednja izborna ciklusa. Dakle, čovjek sa najvećim povjerenjem u dražvi BiH i ja ne mislim da me građani mrze, naprotiv - mislim da me vole. I ja volim građane BiH i nastojim da je svaki put da je više onih koji vjeruju ono što Nikola Špirić radi. A zašto sam se prihvatio? Možda je to bolje pitanje, mislim da je to u suštini pravo pitanje s obzirom na situaciju u kojoj se BiH nalazi. Ja sam kandidaturu za predsjednika Vijeća ministara prihvatio kao izazov da bi svima bilo dobro. Ja moram da kažem da nisam čovjek koji se zlopati u ovoj zemlji, niko u mojoj porodici nije gladan, a moja djeca se obrazuju i školuju, ali bih ja htio da i drugi imaju na to pravo. Dakle, shvatam politiku i tu funkciju kao izazov da se uredi BiH kako bi u njoj svima bilo ljepše i bolje. Vidjećemo hoću li uspjeti. Mislim da sam tu ne mogu mnogo uraditi i mislim da i oni koji me mrze moraju mi pomoći da bi ova zemlja uspjela.“ 3)Pa nije pitanje šta bih prihvatio ili šta ne bih prihvatio. Ja sam čovjek koji već dugo radi na tome. Mislim da sam bio jedan od predlagača zakona o državnim praznicima BiH. On je bio usvojen u domu u kojem sam ja u to doba predsjedavao, pao je u Domu naroda. A rado ću praznovati svaki praznik koji bude proizvod konsenzusa unutar naše zemlje i mislim da drugačije ne može. A što se tiče vezano za Kulina Bana, ja nisam čovjek koji je previše opterećen nekom prošlošću i mislim da trebamo definisati datume koji neće stvarati sukobe u budućnosti i koji će biti oni datumi koje će svaki građanin BiH, bez obzira da li je u Mostaru, Banjoj Luci ili Sarajevu, voljno da praznuje. Ali dosad nažalost nije bilo tako. Sada imamo podijeljenu situaciju - da jedni praznuju u Sarajevu, drugi ne praznuju u Banjoj Luci. Dakle, da postoje entiteski, a da država nema svoje praznike. Oni koji vole ovu zemlju će učiniti sve da dođemo do konsenzusa, pa barem da imamo tri praznika, ili dva datuma u godini kada voljno praznujemo na cijelom prostoru BiH. I sve ću učiniti da do tih dana dođemo. Koji će dani biti, ne zavisi od Nikole Špirića i od toga šta ja volim. Možda kad bih ja sada pomenuo neki datum, mnogi bi se naježili. Ali ja to neću namjerno da činim, nego čekam da ljudi predlože i da konsenzusom dođemo do onoga što jesu državni praznici.“

Ime: dragolucic@yahoo.com
03.12.2006 21:11

Gospodine Spiricu, svjedoci smo velikog odliva strucnog kadra iz BiH, a to sigurno ne ide u prilog napretka i “onoga od cega se zivi”. Sta kao Predsjednik Vijeca Ministara mislis uciniti na tome da trenutno iseljeni trajno ne napuste ovaj prostor, te cime se oni, i njihovi potomci mogu “privuci” u BiH? Bivsi BiH privredni giganti “Energoinvest” “Unis” i dr. nazalost vise ne pretstavljaju relevantan privredni faktor, jer nisu u pitanju zgrade i fabrike nego ljudi koji su otisli. Svojevremeno je bilo dosta polemike oko zakona o BiH drzavljanstvu pa me interesuje sta ce biti sa BiH drzavljanstvom (osoba rodjenih u BiH), a koje imaju i drzavljanstva drugih zemlja. Kao ekonomistu pitao bi koji su danas glavni BiH privredni resursi i da li su dovoljni za pristojan zivot bosanskog gradjanina? Kada i na koji nacin ce se stara devizna stednja vratiti gradjanima? Kada mislis da ce BiH prestati biti drzavni provizorij te postati “prava” drzava? Kada ce u BiH prestati pobjedjivati hibridna nacional-demokratija i zavladati normalna koja ce aktuelnu vlast redovno kaznjavati zbog neuspjeha, te da li se demokratija zasnovana na nacionalnim principima uopste moze smatrati ”demokratijom”? Cemu ovolika borba za nacionalne drzave kada ce u Ujedinjenoj Europi izmedju drzava mozda jedino postojati postojati ogranicenje brzine od 80 km/h Puno uspjeha i napretka tebi i BiH Ako se jos sjecas Tehnicke skole Drago Lucic, Bukurest Rumunija (uskoro EU)

3.12.2006

Mnogo je pitanja.Sada imate situaciju da se govori o razvojnim projektima, recimo, u RS-u i to umjesto da izaziva radost u Sarajevu, ono izaziva strah i negodovanje, što nije dobro. Dakle, moramo se radovati uspjesima unutar BiH, jer je RS dio BiH, kao što se ja radujem ako ima uspješan privredni kolektiv ili uspješna privatizacija u Mostaru, ili u Sarajevu. Ovdje još uvijek dominira, nažalost, pakost i još uvijek nismo spremni - možda su još rane svježe, ja ne bih želio nikog da povrijedim, ali mislim da moramo više smisla imati jedni za druge i više radosti, pa da svi zajedno uspijemo. A mislim da BiH ima velike resurse kada su u pitanju šumsko bogatstvo, poljoprivreda, elektroenergetski potencijal, ima dovoljno tih potencijala da svi možemo u ovoj zemlji sretno i prosperitetno živjeti, samo ja mislim da ovdje još uvijek postoje oni lideri koji misle da bismo mi trebali jedni druge pobjeđivati a ne zajedno uspjeti. I to je problem ove zemlje 10 godina poslije Dejtonskog mirovnog sporazuma. Ja sam ubijeđen da će ta politika vrlo brzo biti iza nas i da ćemo se posvetiti globalnom razvoju zemlje u cjelini. Bilo je naravno, da ne zaboravim, pitanje stare devizne štednje. Ja moram da kažem da sam ja jedini čovjek koji je uspio da staru deviznu štednju stavi na dnevni red Ustavnog suda BiH i da stvori mogućnost da stare devizne štediše dođu do prijeko potrebnog zakona da bi se stara devizna štednja riješila. Ja sam bio, naravno, protiv zakona Vijeća ministara koje je reklo da staru deviznu štednju treba riješiti u roku od 13 godina, pa sam bio i protiv ovog novog zakona gdje su stare devizne štediše u predizbornoj kampanji, nažalost - na njihovu žalost, uspjele da pod jednom vrstom pritiska dođu do zakona da su u jednom domu za staru deviznu štednju izbacili 5 godina. Dakle, bio sam s obrazom i protiv 13 godina i protiv 5 godina, ali mislim da je srednje rješenje moguće naći, rješenje koje država prije svega može da ispoštuje. Vlasnicima stare devizne štednje, kao što sam i sam, ne treba idealan zakon, njima treba sprovodiv zakon iza kojeg će da stoji država i da im svaki fening bude isplaćen. Ja mislim da neko srednje rješenje je moguće naći i učiniću sve da eksperti, ekspertski tim pokuša vrijeme od 13 godina maksimalno skratiti da se stara devizna štednja isplati. Mislim da je božija nepravda prema građanima BiH, ljudska ili kako god hoćete, da se tome nije posvetila onolika pažnja koliko taj problem zaslužuje.

Ime: kosmopolita
03.12.2006 17:29

Gospodine Spiricu, dali prihvatate Bosnu i Hercegovinu kao zajednicku drzavu svih naroda koji u njoj zive i ako "DA" cime to dokazujete odnosnu POTVRDJUJETE, a ako "NE" ZBOG CEGA. Pozdrav

3.12.2006

Prvo, da ne prihvatam BiH, ne bih živio u njoj. Ja sam čovjek koji nijednog dana od ’92. godine nije boravio izvan BiH, iako sam kao univerzitetski profesor mogao da odem tokom rata, mogao da odem poslije rata. Imam uslove i priliku da odem sada, ali neću da odem, hoću ovdje da se borimo, da izgradimo BiH u kojoj će biti lijepo da žive naša djeca. Pošto se ja bavim politikom, ponekad moji me prijatelji pitaju:’ Dobro, Nikola, šta je to toliko izazovno u politici da ti eto baš želiš biti u toj politici iako radiš na univerzitetu?’ Onda im ja kažem da čovjek je za ovih 4 ratne godine i 10 poratnih godina ostavio dio sebe, ostavio dušu, prošao je različitu vrstu golgote, da sad ne poredim one koji su izgubili najmilije. I što čovjek ulazi u zreliju fazu, onda razmišlja da je uspio čovjek ukoliko, kao i svaki čovjek koji se biološki dokusuri, kaže da dobro je ovdje, sad sve je u redu, ovdje je lijepo da ostanu naša djeca. Jer ako dođe u situaciju da kaže zašto djecu nismo poslali odavdje, onda znači da svi zajedno nismo uspjeli. Zato ja mislim da svi oni koji vole ovu zemlju, koji misle da ona jeste lijepa i zemlja koja bi trebala biti prosperitetna trebaju dakle učiniti sve da se ovdje vrati jedan duh pozitivizma koji je, nažalost, kroz rat i kroz različite kriminalne elite odavno napušten i izgubljen. Ja želim da budem dio tih ljudi koji će to stvarati u BiH.

Ime: Fahir - yourfaze@yahoo.com.au
03.12.2006 13:13

Gospodine Spiricu! Zar nije drsko, pa makar to iz Vasih usta bilo, reci da su SDS, HDZ i SDA krivi za 200 hiljada zrtava, a ne reci istinu. SDA je branila drzavu BiH od agresije iz Srbije a onda i iz Hrvatske, a ako je agresor platio glavom, to nije isto sto i konc-logori koje su Tvoji sunarodnici formirali da bi 'zastitili' Muslimane i bosanske katolike od njihovih zivota. Na kraju Tvoj sef Mile izrece puno groznijih stvari nego zlocinac Karadzic, Tvoj bivsi sef, u naponu politicke snage. Rijeci su jedno a djela drugo - pa nam reci ako postanes premijer hoces li biti kao i Ivanic, hoces li biti na celu vlade jedne suverene drzave koju je svijet priznao - hoces li reci da i Ti (ne)priznajes to sto je cijeli svijet davno priznao?

3.12.2006

Pa to je sve hipotetično i stvarno izvan mene. Ja ne znam šta čovjek priča, postavlja pitanja zidu. Ja mislim da onaj ko me zna nikada neće doći u priliku da mi postavlja takva pitanja, ali evo da odgovorim. Naravno da je BiH suverena država, a nažalost BiH još uvijek nije nezavisna država, iako je međunarodno priznata država, jer je ona pod snažnim patronatom ili poluprotektoratom međunarodne zajednice, ali onoga trenutka kada se stvore državni odgovorni ljudi, politički odgovorna elita, BiH će aposlutno biti nezavisna i mi ćemo naravno odlučivati o sudbini ove zemlje. Nisam nikada rekao da ne priznam BiH ili da negiram BiH. Nisam naravno ni čovjek koji negira entitete, niti bih to želio da radim. Ja sam, dakle, legalista i nikad me niko neće uhvatiti da radim protiv ustava ove zemlje, iako postoje stvari u ustavu sa kojima se ja ne slažem. Dakle, ja sam i protiv onih koji negiraju postojanje entiteta unutar BiH, ali sam i protiv onih koji negiraju BiH kao državu. I mislim da je jedina formula uspjeha ove zemlje da ona ne počiva na negaciji. Sve što počiva na negaciji je osuđeno na propast, pogotovo u BiH koja je sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

Ime: Darko, Njemacka
03.12.2006 12:30

postovanje Gosp. Spiricu ! Citajuci sve ove komentare, a ponajmanje pitanja, jedva cekam da vidim kakvi ce biti Vasi odgovori ili komentari. Iz ovih 76 poruka do sada se vidi najbolja slika, niste Vi politicari podijeljenji, posvadjani, takav je u stvari narod. Uvijek se krijemo floskulom, oni, politicari su krivi, a sta se ovde pise i cita, jos ste Vi i bolji nego mi zasluzujemo. Jedni duvaju u tikvu zajednistva, nekih zlocinackih tvorevina ( jednom im to neko rekao i sad ponavljaju kao papgaji ) a od drvceta ispred ociju nevide sumu ( ociscenu federaciju, sem tamo gdje su Hrvati jos opstali, pa im sada smeta sto nemogu da ciste i RS ). Dali mislite da je moguc zajednicki zivot u Bosni i kako komentarisete par pojedinih navoda u stilu vi Srbi ste dosli,ako vam se nesvidja mozete da idete, trebalo bi da znaci da im sve ostavimo, valjda je to njihovo jos od sultana ko zna kojega. Pozdrav i junacki se drzite

3.12.2006

Vidite, svi oni koji su pokušavali istorijski BiH, bez obzira da li na ratni ili bilo koji drugi način, podijeliti, ti projekti su se pokazali neuspješnim. Ja mislim da je moguće BiH izgraditi kao prosperitetnu zemlju, gdje će ljudi živjeti u različitostima, gdje će svak moći da se moli svome bogu ali da niko nikome ne smeta i gdje će poštovati uređenje svoje zemlje. Ono što je najveća katastrofa ove zemlje jeste da nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma bile su jake političke snage koje su negirale postojanje BiH kao države. One su mahom bile skoncentrisane u RS-u, ali su bile i jake one snage koje nisu priznavale uređenje BiH - da se ona sastoji iz RS-a i Federacije BiH. Ja i danas mislim da i jedni i drugi rade protiv BiH u cjelini, iako ovi drugi neće dati za pravo da su oni protiv BiH. I zato ja snažno opet podvlačim da se BiH ne može razvijati bazi negacije.

Ime: Vrijeme prolazi dok vi opstruisete
03.12.2006 11:59

Bili ste u SDS-u, toj profasistickoj stranci? Da li jos uvijek vucete hipoteku zlocina koju nosi SDS?

3.12.2006

Dobro je što smo moj CV dali na internetu da se ljudi upoznaju sa mnom. Ja mislim da mi postavljaju pitanja koja ne stoje. Ja nijednog dana nisam bio član SDS-a. Vezati mene za SDS je velika glupost. Moja politička partija poslije Dejtonskog mirovnog sporazuma je bila u koaliciji sa SDS-om, ali nijednog dana nisam bio član SDS-a. Ne mislim da treba bilo koga amnestirati za bilo šta što se dešavalo u ovoj zemlji i ja mislim da sve te ratne politike će biti vrlo brzo iza nas - i politika SDS-a, i politika SDA, i politika HDZ-a.

Ime: Vrijeme prolazi dok vi opstruisete
03.12.2006 11:55

Kako objašnjavate činjenicu da ste blokirali usvajanje lične karte, jedinstvenih novčanica, te tablica mjesecima? Zar ne vidite koliko je štete naneseno svima nama bez obzira na naciju zbog takve nacionalističke tvrdoglavosti. Opet isto radite sa reformama odugovlaceci i krijući se iza "nacionalnih interesa". Do kada vise?

3.12.2006

Da ne preskočimo ovo prvo pitanje da li ja i danas mislim da li su SDS, HDZ i SDA krivi za velike žrtve u BiH. Pa ja ko je drugi kriv? Ja mislim da najveća tragedija ili najveća žalost koja nam se mogla desiti jeste izbijanje rata u BiH. I oni koji su tada bili na vlasti to su te tri nacionalne partije i one moraju da ponesu odgovornost. Ako ljudi misle da nam se desilo dobro, onda neka ih nagrade za to dobro, ali ja mislim da se desilo zlo u ovoj zemlji i oni moraju da ponesu dio te odgovornosti. Pitanje da li kao odgovornosti nisu jednake, da je neko više kriv, a neko manje kriv. To mislim da nikog ne amnestira. Dakle, ne postoje apsolutno nevini u BiH za tragediju koja nam se desila. Naravno, predstavnici SDA će reći: ’Mi smo branili, a ostali su napadali.’ Ali će vam to isto reći i SDS i HDZ. I onda dolazimo do definicije onoga što nam se desilo. A da je mogla biti drugačija definicija, onda ne bi međunarodna zajednica u Dejtonu rekla ’nesretni ratni sukob’ da bi smirila strasti ludaka unutar ove zemlje koji su vodili rat 4 pune godine.

Ime: Bosanac
03.12.2006 09:15

Iskreni i prijatljski pozdrav g. Spricu! Moja su pitanja vrlo konkretna: 1. Na koji nacin RS stiti prava Srba u Federaciji BIH? 2. Da li je cilj politicara iz RS-a pripajanje RS-a Srbiji? 3. Da li bi ste vi vise voljeli da vam je kuca u BiH ili u Srbiji? S postovanjem.

3.12.2006

1)Ja mislim da mehanizmi zaštite Srba u Federaciji BiH nisu u rukama RS-a. Oni su u rukama Federacije BiH. Mislim da je prava adresa vlast u Federaciji BiH. I mislim da na državnom nivou treba jednako štititi nacionalna prava Srba na čitavom prostoru, dakle i u Federaciji i RS-u, kao i ostalih naravno. To je jedno od dobrih pitanja. Kao što postoje područja u RS-u gdje su drugi otišli tokom rata, također postoje ispražnjena područja u Federaciji u kojima apsolutno nema Srba ili je faza asimilacije Srba odavno početa, tako da RS može da pomogne Srbima samo u smislu povratka, da namjenski odvoji sredstva u Ministarstvu za izbjegla i raseljena lica i da onda ne budu samo sredstva za povratak Bošnjaka u RS, nego da budu upotrijebljena i za povratak Srba u Federeciju. Ali to nije onaj smisao pomoći o kojoj pretpostavljam naš slušalac govori, nego se ovdje govori o izgradnji sistema u kojem će naravno i Srbima biti komotno unutar Federacije. Mi znamo da su protekle 4 godine u Federaciji prošle a da nije konstituisan dom naroda iz reda srpskog naroda, što znači da i nije konstitutivni narod, iako stoji u ustavu da jeste. 2) i 3)Ja mislim da nije cilj političara, barem ja što znam. Dužan sam da kažem da ja ne mislim nije cilj pripajanje RS-a Srbiji, ali zašto bi se negiralo postojanje RS unutar BiH. I ako ikada Srbi uđu u taj projekat, oni će biti natjerani prije svega, a ne svojom voljom. Ako vam svaki dan neko iz Sarajeva šalje poruku da ste zločinac, da ste kriminalac, da ste ubica, da ne želi da živi zajedno s vama i da tu poruku šalje jednom narodu, onda mora i da snosi odgovornost ukoliko stvori osjećaj kod tog naroda da je on nepoželjan unutar BiH. Mislim da jedni drugima moramo, deset godina poslije Dejtona, slati sasvim drugu poruku. Vidite, Srbima se stavlja generalna teza da su krivi za to što se dešavalo na prostoru bivše Jugoslavije. Bili su najmoćniji, najbrojniji narod i možda im je ponekad bilo svejedno kako se osjećaju Slovenci, Hrvati, Makedonci, Muslimani - i šta se desilo? Ta se zemlja raspala. I zato bošnjački korpus kao većinski korpus u BiH mora imati pojačanu ili povišenu odgovornost za odnos prema Srbima i prema Hrvatima u BiH ukoliko žele da ta BiH opstane kao ravnopravna zajednica tri konstitutivna naroda i ostalih građana koji u njoj žive.

Ime: asimp@Centurytel.net
03.12.2006 06:34

Prezivih, sacuva svoje dostojanstvo, upozna te jednom prilkom u Drvaru, vjerujem ti u dobronamjernosti da iskreno radis za interes Bosanskog naroda, saslusa mnogo lijepih uspomena iz vremena nase nesrece os mjestana Kljuca i Sanice o korektnosti Drvarcana prema tamnosnjem Muslimanskom stanovnistvu, nisi jedini Bosanac srpske nacionalnosti koji je uvjeren da je Bosanac i da prvo treba sebi kucu sagraditi pa onda komsiji pomoci da Musliman sam jer su moji to bili, Bosanac sam jer sam iz Prijedora, ljudskost Drvarcana i njihovu posebnost sam prije , za vrijeme tragedije isticao u pozitivnom smislu, nesto sam stariji od Vas ali smo iste struke i naobrazbe. Ne zamjeram Vam sto stojite iza interesa Srba u Bosni i Hercegovini, vjeruj Gosp.Silajdzicu jer sam imao prilike da ga slusam u najtezim trenutcima U SR Njemackoj, nije kuti nacionalista i neuporedivo je najvise dao za dobrobit Bosanskih naroda, svakim svojim nastupom uporno tvrdi ono sto je prosjecnom ekonomisti jasno da je ekonomska regionalizacija uokvirena u politicku organizaciju najoptimalnije rjesenje za svaku Drzavu i samo u tom ustrojstvu ima prespektivu da se nesmetsano integrise u Juzno Evropske i Evropske Integrativne tokove. Jelde nista novo ja ne rece a i ssam gosp. Dodik to vrlo dobro zna. Zivjeh cetiri godine u SR Njemackoj i Sad preko sestu u SAD uvidjeh da su principi teritorijalne organizacije veoma slicni kao u u vremenu zajednicke nam Drzave Jugoslavije. Vjeruj nekadasnji druze i poslovni prijatelju sa smo kao narod mislim na Bosnjacki (Muslimanski) u ova vrfemena veoma organizovani i snazni da je svaka pomisao na vracanje proslih iluzija u potpunosti iskljucena i Gosp.Silajdzic vise treba da brine kako obuzdati nagomilane emocije i osvetnicku strast nego da je je sacuvata Bosna po njegovom izboru. Nema lijeka za bolove nas Prijedorcana i malo bi ostalo utjehe da dozivimo da konacno kola krenu zajednickim snagama kako moj prijatelj Stevo i Rade rece, nas Bosanaca i Hercegovaca. Kaze se nasem narodu, sto ljudi sto cudi, pa i ja napisah ovo malo s ciljem da Vas Nikola i druge Bosance i Hercegovce iz daljine ohrabrim da prihvatite sve sto Vam uputise preko ove stranice jer je takvo vrijeme da smo svi bili u pravu avrijeme ce pokazati koliko jesmo ili nismo. Na kraju sam uvjeren da nisi Druze Nikola Spiricu od onih koji oprastaju sa ucinjene neljudske radnje i da ces biti aktivan u nastojanju da krivci dobiju ono sto su zasluzili i ako bude ili ne pudes licnost u funkciji Vlade BiH. Asim Poljak, dipl.ecc trenutno sa dijelom porodice u SAD inace Prijedorcanin. pozdrav i salam. Vi nezavisni ste najbolji u cijelom Svijetu. Ucitelji ste slobode i demokratije i pravi ste profesionalci od samog postanka i zan kad je to bilo.

3.12.2006

Zahvaljujem kolegi Asimu. Rado se i ja sjećam njega i evo želim da ga uvjerim da ja nemam razloga da mijenjam politički kurs i da ne vodim računa da svima nama bude dobro. I mislim da i Asim i svi ostali moraju pomoći da zajednički uspijemo unutar BiH.

Komentari 1-10 (z 81)