Slušajte uživo
Vaš izbor
Posljednje vijesti

Posjetite našu arhivu. Dalje

Anketa
... ... ...

Forum

ČEDOMIR JOVANOVIĆ ONLINE

Radovan BOROVIĆ
27.5.2007

“Moj sukob s prošlošću” je knjiga, ali na neki način i politička platforma Čedomira Jovanovića, dramaturga, novinara i političara. Kao dvadesetpetogodišnjak vodio je studenstke proteste 1996./1997., zbog Miloševićeve izborne krađe, da bi četri godine kasnije, u dramatičnim noćima hapšenja, sa njim pregovarao o predaji. Bio je blizak saradnik Zorana Đinđića, čiju političku zaostavštinu afirmiše kroz svoju Liberalno-demokratsku partiju (LDP), tvrdeći da se Demokratska stranka, kohabitacijom sa Vojislavom Koštunicom, odrekla Djinđićeve vizije. Jovanović ističe da nedavno izricanje presude ubicama Zorana Ðindića nije kraj borbe za istinu o ovom ubistvu. On smatra da je neophodno otkriti političku pozadinu ubistva premijera koji je Miloševića poslao u Hag i krenuo putem radikalnog raskida sa Miloševićem nasleđem. Jovanović zastupa mišljenje da Kosovo treba da samostalno gradi svoju budućnost, što je suprotno većinskom stavu u Srbiji. Zbog toga, ali i zbog beskompromisnog zalaganja za hapšenje haških optuženika, politički protivnici smatraju Jovanovića izdajnikom i stranim plaćenikom. No, i pored tih optužbi i oštre medijske kampanje, koju protiv Jovanovića vode mediji bliski nacionalističkoj desnici, Jovanović je na poslednjim parlamentarnim izborima uspeo da svoju stranku uvede u Skupštinu Srbije. Izbornu kampanju je vodio pod sloganima “Od nas zavisi” i "Realna politika bez mitologije i prošlosti".

Ovaj forum je zaključen

Komentari 1-10 (z 101)

Ime: Redakcija
15.06.2007 14:48

Odgovori na vasa pitanja su postavljeni na stranicu. Zahvaljujemo se g. Jovanovicu sto se potrudio odgovoriti na svako pitanje. Zahvaljujemo se iskreno i svima vama koji ste odvojili vremena za postavljanje pitanja našem gostu.

Ime: ihalilovic@yahoo.de
12.06.2007 12:40

Za Radovana Borovica. Molim Vas, g. Borovic, da pozdravite g. Jovanovica, Vaseg i naseg online gosta. Cijenim napor g. Jovanovica da gotovo na svako pitanje odgovori, cime je pokazao svoj pozitivan odnos prema poslu kojim se bavi i svoj odgovran stav prema javnosti. (Istina, meni nije odgovorio an jedno konkreno pitanje, mozda ga nije ni vidio, a i neki odgovori su mu suvise uopceni, sto nije zinenadjenje, s obzirom da se ipak radi o politicaru...) U svakom slucaju, ovakvi gosti poput g. Jovanovica su pozeljni na stranicama RFE. Hvala Vam sto ste nam ga stavili na raspolaganje. Pozdrav - Ibrahim Halilovic

Ime: gorden.knezovic@pincom.biz
04.06.2007 06:37

Čedomir Jovanović je lice budućeg Balkana, političar kakvog treba ovaj prostor. Prije nekoliko dana lider hrvatskog SDP-a postao je jedan njemu sličan čovjek Zoran Milanović. Mislim kako bi dobro bilo kada bi postao i premijer a kada bi to u Srbiji postao Jovanović onda bi Balkan mogao krenuti naprijed. Pitanja imam više ali ovaj put samo čestitke gospodinu Jovanoviću na karakteru i hrabrosti. Valjda će i u BiH doći političar poput Jovanovića ili Milanovića kako bi se imalo za koga glasovati.

4.6.2007

Hvala na podršci. Sa optimizmom gledamo na budućnost Balkana i zajednički ćemo raditi na povezivanju svih država.

Ime: Deni
03.06.2007 20:11

Kako komentarisete hapsenje Tolimira, a malo prije toga bijeg ratnog zlocinca koji je silovao djevojcice od 12 godina u logoru za silovanje poznatom kao Karamanova kuca u kojem su se pedofili izivljavali nad djevojcicama i zenama u trajanju od nekoliko mjeseci? Do kada ce pedofili i ubice biti heroji u srpskom narodu, jer je prema dosadasnjim informacijama Stankovic pobjegao uz pomoc doktorice i medicinske sestre i ostalih jataka koji su covjeka ciji je nadimak Monstrum smatrali herojem? Nevjerovatno je da je Monstrum sluzio kaznu u Foci gdje su vrsena masovna silovanja u nekoliko logora za silovanje, a u glavi mi je jos uvijek slika srpskog naroda koji vilama i kamenjem napada zene zrtve silovanja koje su tamo pokusale da postave spomen plocu, jer je najmanje 20.000 zena silovano prema podacima komisije UN-a, a na desetine zlocinaca je za ta djela optuzeno ili osudjeno, mnogo vise nego za genocid u Srebrenici ili konc logre u Prijedoru. Zgrozen sam takvim odnosnom velike vecine Srba prema ratnim zlocincima, cast Vama i ostalim izuzecima. Ali sto je previse, previse je.

3.6.2007

Liberalno demokratska partija se bori i zalaže za drugačiju Srbiju od one koju je predstavljao Milošević i za koju se zalažu njegovi naslednici. Mislimo da je neophodno promeniti sistem vrednosti. Jedan od preduslova tome jeste da se nedvosmisleno osudi politika prošlosti jer se jedino na taj način naše društvo može vratiti na put demokratije i poštovanja ljudskih prava. To je ujedno i preduslov dobre regionalne saradnje i istinskog pomirenja.

Ime: Bosnjak iz Sarajeva
03.06.2007 16:35

Gosp. Jovanovicu, Citajuci mnoge comentare uvidam da vecina gradana srbije nije upoznata o istini Izetbegovica i njegovoj ulozi stvaranja "haosa" u BiH. Svima je poznato za vrijeme njegovog borvka u KP Foci da je to bio projekat iz Beograda. Dok je on boravio u Foci mape Bosne su se krojile u Beogradu na relaciji Cengici, kcerka Izetbegovica i to u Restoranima gdje se servira "HALAL". Tako da je laz da je Izetbegovic predstavljao gradansku Bosnu. svo sto je radio vise je skodilo Bosnjacima i to je njegov projecat Velike Srbije sa Slobom

Ime: Skeptican LDP-ovac
03.06.2007 15:12

1. Da li je istinita etiketa koju Vam dodeljuju - da su clanovi Vase partije deca komunista, tranzicijske zrtve? 2. U slucaju hipoteticke mogucnosti, da se resenje za Kosovo resi pozitivno po Srbiju, imate li plan kojim cete pobediti DSS, DS na sledecim izborima? 3. Da li mislite da se ekonomija u Srbiji krece dobrim putem? 4. Da li posumnjate da svojim oponiranjem nekad preterate (pr. Pesicka o Kusturici)?

3.6.2007

To je samo još jedan način da naši politički neistomišljenici suočeni sa argumentima pobegnu i sakriju se iza etiketiranja. Mi ne smatramo da niko ko je bio komunista automatski postaje nepodoban, ali smatramo da oni koji su kršili ljudska prava moraju biti lustrirani. Njima sa druge strane, oni koji su pisali zakon o terorizmu i hteli da pripadnike Otpora osude na doživotnu robiju, oni koji su učestvivali u pljačkanju medija radikalskim zakonom o medijima, danas predlažu zakone u skupštini. Za nas su takvi pojedinci neprihvatljivi i u ovakvim slučajevima se potvrđuje potreba za lustracijom. Liberalno-demokratska partija ima odličan ekonomski program koji je sačinio tim na čelu sa Vladom Gligorovim. Samo ime programa “Moderna ekonomija” koji je predstavljen u Sava centru govori mnogo o važnosti koje ekonomija ima za LDP. Reforme u Srbiji su započete pa zaustavljene i danas se one odvijaju u pojedinačnim slučajevima. Mi smo spremni da podržimo sve pozitivno što vlada Srbije ili druge institucije urade. Tako smo pozdravili prelazak na ciljanu inflaciju koja je deo našeg ekonomskog programa. Sa druge strane mi ne želimo reforme koje dolaze samo onda kada to odgovara ljudima koji sede u vlasti već želimo reforme koje će biti sveobuhvatne i usmerene na promenu karaktera ekonomije kako bi se kroz privatnu inicijativu pojedinca i njegovu kerativnost omogućio napredak. Veliki državni sistemi koji ostaju neprivatizovani su veliki balast za našu ekonomiju i imaju ogroman uticaj na inflatorni pritisak. Samo rešavanjem ovih pitanja može postaviti temelje za modernu ekonomiju. Vesna Pešić je smatrala da treba da se izvini Kusturici i to treba poštovati kao njenu odluku.

Ime: kostic.svetislav@web.de
03.06.2007 12:52

slon@sezampro.yu Драги јуноша! Шеф твоје ЛД партије, Чедо, тешко да ће овдје и јавно да одговори на твоје потпуно оправдано питање. А да га већина учесника на овој сајту гура или "само" смјешта тамо гдје се можда ни сам не осјеча удобно, то Чедомир мора себи сам да припише у заслугу својим екстремним антисрпским изјавама и пре свега на отворено позивање отцепљења Косова и Метохије из српског државног корпуса. Само штета што што на овом сајту преовладавају антисрпски написи који засигурно не доприносе његовом угледу међу Србима твоје генерације. Јер веч твоја сасвим умјесна питања предсједнику странке коју ти преферишеш као твоју политичку домовину, свједочи да ЛДП не мора да буде аутоматски и антисрпска. Што јој знатна већина у Србији и импутира. А и ја сам у такве без резерве спадао. "Спадао", утолико што сада нисам више толико сигуран да сам у праву. Јер понекад и једна ласта чини прољече. Стога не допусти се обесхрабрити. Јер Чедомир Јовановић не може теби одговорити на твоја питања и разочарати своје присталице са екстремног крила.

Ime: Sarajevo-anarchy
03.06.2007 11:45

Citajuci komentare i pitanja ovdje, uvidjam da Vam treba jos dosta, poodosta napora i vremena u Srbiji otreznjenja radi. Naravo, zalosno je sto svaku nasu dobronamjernost prema Vama, vasi sunarodnici, sugradjani kvalifikuju izopaceno.

3.6.2007

Cilj Liberalno demokratske partije je stvaranje moderne Srbije, povezane sa svetom i usklađene sa promenama koje se u njemu neprestano dešavaju. Takav angažman zasnovan je na tri stuba: na modernoj ekonomiji, na obrazovanju koje obezbeđuje upotrebljivo znanje i na efikasnoj državi. To možemo učinii samo kroz otklon od politike devedesetih i političke tradicije koja se bazira na populizmu. Na tom putu će biti puno prepreka i poteškoća ali to je naša obaveza prema našoj deci. Mi kao generacija nemamo taj luksuz da ova pitanja gurnemo u drugi plan i mi kao generacija imamo obavezu da izvedemo politički zaokret Srbije i Balkana uopšte.

Ime: Dragan kuzmanovicde@neobee.net
03.06.2007 09:44

Otisao sam iz DS. kadi ti,jer sto su tebi uradili uradice svakome.uclanio sam se u LDF kada se nije znalo dali ce i kada prerasti u ono sto je danas.prvi sam clan LDP iz SIDSKE Opstine i iz Erdevika a imam oko 30 clanova koi netrebaju Ratku Filipovicu i koi je ignorisao Erdevicki ODBOR.DRAGO MI JE STO JE MATORI KOMUNISTA IZLETIO.TRAZIM VEC GODINU DANA RAZGOVOR SA MOIM PREDSEDNIKOM, Ratko to nije dozvoljavao.Dali je moguce u LDP da obican clan posle godinu dana cekanja razgovara sa svoim predsednikom.

3.6.2007

Možete zakazati razgovor preko sekretarice u postorijama LDPa ili na telefone koji su istaknuti na www.ldp.org.yu.

Ime: Arditi
03.06.2007 07:46

Gospodine Jovanovicu Voleo bih da znam sta ce biti za Srbiju ako ne rusi stave veto na Rezoluciju SB. olje ili Lose. Sa postovanjem Arditi

3.6.2007

O pitanju Kosova sam odgovarao u nekoliko prethodnih pitanja. Sve najbolje.

Komentari 1-10 (z 101)