Slušajte uživo
Trenutno slušate
Program za Srbiju

Posjetite našu arhivu. Dalje

Anketa
... ... ...

Forum

AGRON BAJRAMI ONLINE

Gëzim BAXHAKU
6.6.2007

Glavni i odgovorni urednik najtiražnijeg kosovskog lista“Koha Ditore” Agron Bajrami je rođen 5. decembra 1967 godine u Prištini. Završio je Fakultet primenjene umetnosti. Novinarstvom se bavi od 1993 godine kada je u tadašnjem nedeljniku “Koha”, preteči današnjeg lista “Koha ditore”, radio u rubrici kulture. Početkom rata na Kosovu, 1998 godine, postaje član uređivačkog kolegijuma “Kohe ditore”, da bi u januaru 1999. godine postao zamenik glavnog i odgovornog urednika. Glavni urednik je od septembra 2004 godine. Od 2003 godine redovno piše nedeljne kolumne u “Koha Ditore” u kojima se bavi najznačajnijim temama kosovske svakodnevnice I međunarodnih odnosa. Sarađuje sa uglednim medijima u SAD, Nemačkoj i Francuskoj. Predsednik je Upravnog odbora Kosovskog instituta za medije i član Upravnog odbora Kosovskog odbora za štampu. Inače, dnevnik koji on uredjuje je najveći i najuticajniji dnevnik na Kosovu koji ima četiri dnevna izdanja - za Kosovo, Makedoniju, dijasporu i internet izdanje. Tokom ljeta “Koha ditore” ima posebno Jadransko izdanje koje se distribuira na crnogorskom i albanskom primorju.

Ovaj forum je zaključen

Komentari 1-10 (z 32)

Ime: Redakcija
16.06.2007 08:28

Odgovori na pitanja g. Bajramija su postavljeni na stranicu. Hvala svima na interesovanju i ovaj put.

Ime: ivica stojanovic
15.06.2007 08:10

Gospodine Bajrami, Postoje li po vasem misljenju garancije za normalan zivot na Kosovu, kada je poznato da je tamosnje nasilje staro stotinama godina, kada su Albanci tokom II svjetskog rata podrzavali fasiste i kada su Srbi i ostali raselkjeni po bivsoj Jugoslaviji, a svi smo se odricali u korist nerazvijenih odnosno Kosova. Nije li srpska prisutnost na Kosovu stara vise stotina godina i nije li oduzimanje teritorije jednoj suverenoj zemlji bez presedana u svijetu, koja moze da bude vrlo opasna npr. odvajanje RS ili Katalonije ili Valone i dr.

15.6.2007

O presedanu I uporedjenjima raznih situacija sam vech odgovorio. A shto se garancija za normalan zzivot ticce, ja vjerujem da garancija za sve gradjane mozze biti samo funksionalna pravna drzzava. U sluccaju Kosova, dodatne garancije za manjine su deo Ahtisaarijevog plana, ssto bi trebao biti razlog visse da Srbi private ovo reshenje. A ssto se istorije ticce, mislim da je veliki problem upravo to sto se prossli dogadjaji tumacce razliccito, zavisno od toga kako kome odgovara. Sjechanja Balkanskih naroda su veoma selektivna i politiccki obojena. - Ne postoji ozbiljna sumnja, da su albanci ratovali protiv fasista. S druge strane: kod svih balkanskih naroda, pa i kod srba, bilo je kolaboracionsta, koji su bili sevznici nemaca. Inace, Albanija je jedna od retkih (mozda i jedina) zemlja u Evropi, gde poslo Drugog Svetskog Rata zivelo vise zidova nego pre rata. U tom smislu mislim da niste uposte u pravu sa vasim uporedjenima.

Ime: Bosanski Gazija
15.06.2007 03:36

Puno pozdrava i ako bog da uskoro sretna nezavisnost za drzavu Kosovo.Jedno pitanje sto ce preduzeti rukovodstvo Kosova u 'slucaju' ako se bude jos dugo odgadjala nezavisnost Kosova,unaprijed hvala..

15.6.2007

Rukovodstvo Kosova che preduzeti ono ssto im Washington bude rekao da preduzmu.

Ime: Malcori
12.06.2007 07:04

Vidim da postavljate pitanja jednom uredniku kao da se radi o Dzordzu Busu!!! Ja bih pitao nesto drugo. Koliko su mediji slobodni na Kosovu i uopste na Balkanu? Dali uopste ima nezavisnih? I jos jedno. Sta mislite o buducoj Kosvskoj zastavi ( nije pitanje o nacionalnoj)? Gjithe te mirta!

12.6.2007

Mislim da su mediji na Balkanu slobodni onoliko koliko su drushtva u kojima ti mediji rade slobodna. Na svu srechu, danas je sloboda vecha negoli ranije, ali ta sloboda josh nije na nivou koji mi zelimo, kao ssto ni demokratija nije na nivou koji je potreban. Sa druge strane, pitanje nezavisnosti medija je pitanje koje se postavlja ne samo na Balkanu, negoli svugdje na svijetu, ccak i u najdemokratskijim drzzavama. Teshko je biti potuno nezavistan, u ovakvom ekonomskom kontekstu kakav imamo na Balkanu. Ali, to ne znacci da nema profesionalnih medija. Ccak sstavisse, mislim da su mediji na Balkanu potcenjeni, kad se govori o radu. Mislim da u vechini Balkanskih drzava imamo medije koji premassuju occekivanja tih drushtava. Naravno, populizam u politici I tabloid novinarstvo che uvijek biti prisutno, kao ssto je to sluccaj i u najrazvijenijim zemljama Zapada.

Ime: zarezoja@hotmail.com
12.06.2007 01:26

Gospodine Agron zanima me sto nepisete o kriminalu na Kosovu o ljudima koji su dosli iz Albanije koji maltretiraju ljude koji zive na kosovu i o tome da cak i neki Albanici tj starosedeoci Kosova pocinju da zude za Milosevicevim mirom. Zasto kao demokratski urednik nepisete i o rusenju ljudskih prava i drugih ljudi koji zive na kosovu, sve vise ljicite na gestapol hitlerovo uredjene.

12.6.2007

Ja jos nisam sreo nekoga ko zzudi za Milosheviqem. Ne vjerujem da postoji takav ovde, naroccito ne Albanac. A ssto se kriminala ticce, nassa novina je igradila reputaciju kao hrabar medij koji se ne plassi objaviti izvjesstaje oko bilo ccega. Ali, mi ipak moramo imati profesionalni nivo, tako da se prije objavljivanja, informacija mora provijeriti. Stoga, poredjenje sa hitlerom i gestapom shvatam kao vash nedostatak informacija, ne kao pakost...

Ime: file@mysc.de
11.06.2007 16:55

Postovani gospodine Agron,dali ima korupcije u sudstvu na KOSOVOa pogotovo u Peci.Ako mislite da nema ja vam kazem da ima i to naveliko i zelim da u vasdem listu objavim korupciju sudija AKO BUDETE SMELI OBJAVITI.Drugarski pozdrav.

11.6.2007

Koha Ditore ima praktiku istrazhivanja svih informacija koje dobija. Ukoliko nam posaljete informacije oko korrupcije u sudstvu u Pechi, mi chemo to sigurno istrazziti, i ako utvrdimo da toga ima, biche objavljeno. Za sve koji imaju bilo kakve interesante informacije, adresa je: redaksia@kohaditore.com

Ime: Putovni dokumenti
11.06.2007 08:49

Hajd' da mi kazete kakve putovne dokumente imaju ljudi na Kosovu?

11.6.2007

Na Kosovu se izdaju Putovnice Ujedinjenih Nacija, a isto tako se u odredjenim Srpskim sredinama izdaju pasossi SRJ.

Ime: Rocky Balboa
10.06.2007 22:18

Banambar, odgovor na tvoje pitanje je: Kad Kosovo bude ponovo dio Srbije. Dakle, nikad :) P.S. Zaboga ljudi, malo pametnija pitanja postavljajte...

Ime: Banamber
10.06.2007 14:05

Kako danas gledate na ulogu Koha Ditore u martovskom pogromu nad Srbima 2004? Naime, Vi ste tada preneli i rasirili vest o navodnom zlocinu nad siptarskim decacima sto je dovelo do pogorma nad Srbima. Posle se ispostavilo da to nije bila istina, ali je Koha svakako odgovorna za zlocin. U svakoj civilizovanoj zemlji bi ste zavrsili na optuzenickoj klupi i na robiji. Kada idete na sud?

10.6.2007

Ssta je sve bilo istina u Martu 2004, mislim da joss nije sasvim jasno, a izgleda da nikada niche ne biti potpuno razjassnjeno. Ono sto je ipak sasvim jasno, jeste da su mediji, a naroccito elektronski, upotrebljeni kao zrtveni jarac kako se pitanje odgovornosti ne bi postavilo kod drugih. Mislim da je odgovornost za Mart 2004 vecha kod medjunarodne administracije i vojnog prisustva na Kosovu, Kosovskih institucija, ali i u Beogradu, jer su svi ovi direktno ili indirektno visse doprineli da se desi to sto se desilo negoli medijsko izvjestavanje 16 i 17 marta. Sa druge strane, zbog onih koji che ovo proccitati a nisu postavili ovo pitanje, moram rechi da svako ko zeli stvoriti pravu sliku oko toga kakvu je ulogu igrala Koha Ditore, ne samo u Martu 2004 vech tokom svih ovih godina od kad izlazi, mora malo pogledati dublje u nass rad i ne oslanjati se na stereotipe koji su postavljeni sto iz zavisti sto iz politicckih razloga.

Ime: Igor
10.06.2007 12:35

Nije li docek Georgu Bushu u Albaniji, za razliku od Italije, Nemacke ili druhih zemalja, samar svim demokratski opredijeljenim ljudima na planeti i dokaz da su Albanci jos u vremenu Envera Hodze sto se ljudskih prava tice?

10.6.2007

Docek Georgeu Bushu u Albaniji jeste odgovor Albanaca na Americcku istorijsku poziciju naspram Albanskog naroda. Mislim da prije donoshenja zakljuccaka oko toga u kojemu vrijemenu ko zzivi, ccoveku su potrebne kvalitetne infromacije. U 10 Juna u Albaniji nije dossao samo George Bush. Ljudi su u poseti americckog Predsednika videli mnogo toga, od Woodrowa Wilsona do Billa Clintona.

Komentari 1-10 (z 32)