Utorak, 24. maj/svibanj 2016, 09:55 CET

  O Nama


  Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promovira demokratske vrijednosti i institucije.

  Od centralne Evrope do Pacifika, od Baltičkog do Crnog mora, od Rusije do Centralne Azije pa sve do Perzijskog zaliva, narodi se bore da prevaziđu autokratsku vlast, bore se protiv kršenja ljudskih prava, centralizovane ekonomije, protiv etničke i religijske netrpeljivosti, regionalnih konflikta i kontrole medija.
   

  Stabilnost – zasnovana na demokraciji i slobodnom tržištu - širom ovog regiona je ključna za ostvarenje globalnog mira. Shodno uvjerenju da je prva potreba demokracije dobro informirano građanstvo, i gradeći na iskustvu skoro pola vijeka prisustva u eteru ovog regiona, Radio Slobodna Evropa/Radio Liberty ovako vidi svoju misiju:
   

  1. RFE/RL pruža objektivne vijesti, analize i forume o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za uspješne demokratske i tržišne reforme.

  2. RFE/RL širenjem demokratskih vrijednosti jača civilno društvo.

  3. RFE/RL se protivi etničkoj i religioznoj netoleranciji i promovira međusobno razumijevanje među narodima.

  4. RFE/RL nudi model za lokalne medije, pomaže u obuci novinara sa ciljem da jača profesionalizam i nezavisnost u medijima, te razvija partnerstva sa lokalnim medijima.

  5. RFE/RL gaji bliže veze između zemalja regiona i etabliranih demokracija.