Subota, 25. april/travanj 2015, 14:27 CET

Foto i video

Video Migranti u Beogradu: Pogled iz parka u bolje sutra

Stotine migranata iz Sirije i Iraka ovih dana boravi u Beogradu na proputovanju u zemlje Zapadne Evrope. Bežeći od rata i nemaštine privremeno utočište su našli u beogradskim parkovima, u koje svakog dana pristiže na desetine novih azilanata. Iz Beograda nastavljaju svoj putu do boljeg života

Fotogalerija Novosadski studenti: 147 sekundi za Keniju

Tačno 147 sekundi – toliko je grupa studenata na novosadskom univerzitetskom kampusu ležala na podu. Sve u znak sećanja na njhove kolege iz Kenije koji su nastradali u terorističkom napadu početkom aprila


Širom RFE svijeta

Video Iz RFE svijeta: 24. April

U Jermeniji i Gruziji obilježena stota godišnjica masakra nad Jermanima, srušio se most u Almati, protest frilensera u Skoplju, eksplozija bombe u Pešavaru.

Video Iz RFE svijeta: 23. april

U Prištini demonstracije građevinskih radnika, u Avganistanu blokiran proces reforme izborne komisije a u Kirgistanu izložba i koncert povodom Svjetskog dana knjige.


Video

Video Međureligijsko vijeće BiH primjer Kosovu

Predstavnici pet religijskih zajednica na Kosovu poželjeli su oformiti međureligijsko vijeće po uzoru na bosanskohercegovačko, te su došli u Sarajevo uz pomoć Misije OEBS-a na Kosovu da bi vidjeli na koji način to mogu realizovati u svojoj sredini.

Video Ukrajina: Vojno usavršavanje

Američki vojni instruktori učestvuju u treninzima sa ukrajinskom Nacionalnom gardom. Ova akcija u jednom vojnom kampu na zapadu Ukrajine, ima za cilj usavršavanje vojne vještine, pa i one u korištenju automatskog oružja.


Video Trebinjski platani

Njemački specijalisti za dijagnostifikovanje bolesti stablala, posjetili su Trebinje i dodatno uradili pregled platana. Prema riječima stručnjaka još uvijek ne mogu reći da li su trebinjski platani bolesni, ali na prvi pogled izgledaju zdravo, dok je u krošnjama veći broj suhih grana

Video Novi migranti stižu u Italiju

U Pozalu, luci na istoku Sicilije, obalska straža iskrcava 98 migranata, od kojih su 41 žene i djeca, spašenih sa manjeg borda u Medieranu. Talas migranata nastavlja se i nakon prevrtanja broda sa stotinama ljudi u Meteranu u noći sa subote na nedjelju. 20.4.2015.


Video Protest u Prištini: "Protiv zauzimanja države"

Protesti u Prištini, u organizaciji triju opozicionih partija, protekli su mirno i bez incidenata. Organizatori protesta su vladajućoj koaliciji dali rok od dve nedelje da sprovedu sve zahteve koji su upućeni s protesta.

Video Begova čorba za Guinnessa

Begova čorba, koju je od petka ujutro pravilo 50 bh. kuhara i volontera, teška je više od 4.120 kg. Dosadašnji rekord bio je 4.026 kg. Brojne Sarajlije čekale su trenutak kada će moći probati ovo bh. nacionalno jelo pravljeno po tradicionalnoj recepturi u velikom loncu.


Video Intervju: Šef Vojnog komiteta NATO-a Knud Bartels

U ekskluzivnom intervjuu za RSE šef Vojnog komiteta NATO-a general Knud Bartels izjavio je da je od srpskih zvaničnika u Beogradu dobio uveravanja da, u pogledu odnosa sa Rusijom, “nastupaju sa pozicije neutralnosti”.

Video Srušena statua Lenjina u Kramatorsku

Kip V.I. Lenjina, ruskog komunističkog revolucionara, srušena je 17. aprila u gradu Kramatorsku na istoku Ukrajine. (Video by RFE/RL's Ukrainian Service)


Video Hoće li Guinness srkati begovu čorbu

U Sarajevu kuhari iz cijele Bosne i Hercegovine zajedničkim snagama obaraju Guinnessov rekord u pravljenju čorbe. Namjeravaju dosadašnji rekord, 4.026 litara, zamijeniti novim - 4.200 litara. Na meniju je begova čorba pravljena prema tradicionalnoj recepturi. RSE/Video: Zvjezdan Živković

Video Mostarci se solidarisali sa Kenijom

Nekoliko desetina studenata Sveučilišta u Mostaru, nešto iza 14 sati u četvrtak je u kampusu Sveučilišta izvelo simbolični performans, kojim su se priključili međunarodnoj akciji odavanja počasti žrtvama nedavnog masakra nad 147 studenata, počinjenog početkom aprila u Keniji.


Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Treća epizoda - Sarajevo i Istočno Sarajevoi
|| 0:00:00
...  
🔇
X
18.04.2015
RSE u saradnji sa National Endowment for Democracy emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je treća epizoda trećeg ciklusa koja govori o mladima iz Istočnog Sarajeva i Ilidže. Voditelj i moderator je Brano Jakubović. Producent je Mebius film iz Sarajeva.

 

Infografike

Foto galerije

Fotogalerija Bugarski predsjednik tokom posjete BiH obišao stari dio Sarajeva

Predsjednik Republike Bugarske Rosen Plevneliev, koji boravi u zvaničnoj posjeti Bosni i Hercegovini, danas je u pratnji predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića obišao Katedralu Srca Isusova, Muzej Jevreja, Gazi Husrev-begovu džamiju, Staru pravoslavnu crkvu i stari dio Sarajeva.


Fotogalerija Prodat "Avala Film"

Danas u Beogradu je prodat "Avala film", kupljen je po početnoj ceni, a ispred zgrade Agencije za privatizaciju održan je protest filmskih radnika, a studenti umetničkih fakulteta su održali performans. RSE Foto: Vesna Anđić


Fotogalerija Beograd usputna stanica mnoštva migranata

Migranati iz Sirije, Iraka i drugih ratom ili krizom zahvaćenih država sa Bliskog istoka poslednjih dana čekajući nastavak putešestvija do neke od članica Evropske unije, preplavili su beogradske ulice i parkove. Tu, snalazeći se kako znaju i umeju, provode vreme dok im od rođaka i prijatelja iz inostranstva ne stigne neophodna pomoć za nastavak puta u, kako veruju, bolju budućnost.


Fotogalerija Protest radnika Unis Toolsa

Radnici preduzeća Unis Tools, nekadašnjeg pogona alatnice, svoja prava i nezadovoljstvo stanjem u preduzeću iskazuju već dva dana pred zgradom Vlade FBiH. U nastojanju da riješe svoje dugogodišnje probleme, traže i očekuju sastanak s premijerom Fadilom Novalićem. 21.4.2015.