Petak, 27. februar/veljača 2015, 05:00 CET

Posljednje izdanje emisije, 22. februar 2015.

Žrtve ratnog silovanja

Dvije decenije od kraja rata, položaj, ali i prava žena, žrtava seksualnog zlostavljanja i ratnog silovanja i dalje nisu u potpunosti riješena. Nadležne institucije su zakazale, a nekolicina nevladinih organizacija trudi se pružiti kakvu-takvu podršku ovoj populaciji.
Dalje/More

Prethodne emisije

Mladi iz Bratunca i Srebrenice: Upoznavanje na daskama koje život znače

Mladi iz Bratunca i Srebrenice su samoinicijativno osnovali pozorište. Ovaj vid okupljanja će im pomoći da, kako kažu, kroz stalne kontakte upoznaju druge, zbliže se i na kreativan način izraze svoja razmišljanja i stavove
Dalje/More

Suđenje Mladiću: Svjedok priznao da je dio nesrpskog stanovništva protjeran PLP

Ovaj tjedan na haškom suđenju (ICTY) zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću dvodnevni iskaz je dao Nenad Davidović, ratni član Kriznog štaba Sanskog Mosta, općine gdje je 1992. godine prema optužnici počinjen progon Hrvata i Bošnjaka s razmjerom genocida
Dalje/More

Izrečene presude za ratne zločine u Brčkom

Tužiteljstvo Brčko distrikta u potpunosti je dokazalo krivicu optuženih, pa ih je Sud nakon održanog glavnog pretresa osudio na ukupno tri godine i 6 mjeseci zatvora. Žrtve nasilja nisu zadovoljne izrečenim presudama
Dalje/More

Mladi glumci Srebrenice u Veneciji

Grupa mladih glumaca iz Srebrenice nedavno je održala dvije pozorišne predstave u Veneciji i Bolcanu. Srebreničani su predstavu pripremali zajedno sa vršnjacima iz Italije i govorili su tekstove koje je zastupao Alexander Langer, o vrijednostima multietničke grupe i važnostima međusobnog upoznavanja i razumijevanja.
Dalje/More

Video Glavaš zasad ostaje u BiH nako izlaska iz zatvora

Branimir Glavaš, nekada visoko pozicionirani zvaničnik Hrvatske, koji je još 2009. osuđen za ratne zločine nad srpskim civilima u Osijeku, pušten je iz zatvora u Mostaru gdje je izdržavao kaznu, a nakon što je Ustavni sud Hrvatske ukinuo pravosnažnu presudu o osmogodišnjoj zatvorskoj kazni
Dalje/More

Boravak Novaka Đukića u Srbiji produbljuje razočaranje porodica žrtava

Obitelji žrtava smatraju da je sve to obojeno političkim bojama i tvrde da se Đukić vjerojatno više nikada i neće naći iza rešetaka.S druge strane obrana Novaka Đukića tražiće ponavljanje cijelog postupka pred pravosuđem u BiH i pred Sudom za ljudska prava u Strazburu
Dalje/More

Nastavak preostalih haških suđenja i iščekivanje presuda

Na Haškom sudu za bivšu Jugoslaviju, ICTY-u idući tjedan počinje predzadnja sezona suđenja od njegove uspostave 1993.godine. Preostala su jedino 2 aktualna suđenja, nakon više od 160 optuženih pojedinaca za ratne zločine
Dalje/More

Audio Doboj: Solidarnost nakon poplava

Ova godina ostaće zapamćena i po ogromnoj solidarnosti koju su nakon poplava jedni prema drugima pokazali građani BiH, dok se nadležni iz oba bh entiteta nisu mogli ni dogovoriti o zajedničkom obilježavanju Dana žalosti za žrtve prirodne katastrofe.
Dalje/More

Da li će Prijedor podići spomenik ubijenoj djeci?

U Prijedoru je tokom proteklog rata ubijeno 102 bošnjačke i hrvatske djece od tri mjeseca do 17 godina. Da li će spomenik ovoj djeci biti podignut u tom gradu, znaće se naredne godine, kada će tamošnja Skupština raspravljati o ovoj tački dnevnog reda.
Dalje/More

BiH: Povratnici meta napada iz mržnje

U Bosni i Hercegovini su česti napadi zbog mržnje prema drugačijim od sebe, a mete napada su uglavnom povratnici u prijeratna mjesta stanovanja.
Dalje/More

Porodicama žrtava zločina u Teočaku vraćena nada da će krivci odgovarati

Do sada su već nekoliko puta svjedočili pred pravosudnim institucijama o zločinima koja su se događala u Teočaku, ali dok Tužiteljstvo BiH nije preuzelo ovaj predmet ništa nije učinjeno po pitanju tamošnjih ratnih zločina. Očekuju da će istina o zločinu u Teočaku uskoro biti poznata, a odgovorni procesuirani.
Dalje/More

Politizacija koči potragu za nestalima na ex YU prostoru

Regionalni izvještaj o procjeni stanja u procesu rješavanja pitanja nestalih osoba, koji je zapravo presjek onoga što je do sada učinjeno, pokazao je da je proces politiziran, te da ne postoji politička volja da se otkriju sve raspoložive informacije za brže traženje nestalih.
Dalje/More

Belma Malagić: Kroz knjigu upoznala oca kojeg nikad nije vidjela

Brucošica Medicinskog fakulteta u Tuzli, Belma Malagić, rođena je 1995. u Srebrenici. U knjizi "Moć sudbine" opisala je sudbinu svoje porodice koja je godinama tragala za kostima ubijenih članova porodice
Dalje/More

Međunarodni status Komisiji za nestale prilika za iskorak u potragama

Novi pravni status odražava porast globalnog razumijevanja problema nestalih osoba kao sistematskog problema koji zahtijeva održiv i koherentan globalni odgovor.
Dalje/More

Zajednička kafa, uslov za normalizaciju života

Povratak Bošnjaka u Srebrenicu prije 14 godina, bio je u znaku prezira i nepovjerenja jednih prema drugima. U to vrijeme bilo je teško komunicirati sa nekadašnjim komšijama. Ali, vremena su se izmijenila i situacija se normalizuje.
Dalje/More

Svjedoci obrane različito na suđenjima Karadžiću i Mladiću

Obrana generala Mladića tijekom suđenja je često prebacivala zapovjednu odgovornost s vojnih na civilne vlasti bosanskih Srba za zločine nad Bošnjacima i Hrvatima – što je inače također radio, ali u drugom smjeru – i ratni predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić tijekom svoje obrane.
Dalje/More

Poema "Hava majka Prijedorčanka" vječni podsjetnik na strašne zločine

Poemom „Hava Majka Prijedorčanka“ autor Admir Muhić želi generacijama koje dolaze ostaviti pisani trag književno djelo kao podsjetnik na hiljade majki koje su tokom rata u BiH ostale bez svoje djece...
Dalje/More

BiH: Broj zločina iz mržnje najveći u regionu

Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava polovinom novembra objavila je podatke prema kojima je prošle godine u Bosni i Hercegovini zabilježeno 350 zločina iz mržnje, što je znatno više o odnosu na susjedne države.
Dalje/More

“Prijatelji” povezuju umjetnike iz Srebrenice i regiona

U Srebrenici je održan festival kratkog filma kojeg organizuje Udruženje “Prijatelji” Srebrenice. Cilj Festivala je da podrži i uveže mlade umjetnike iz Srebrenice i regiona, da promoviše film kao vizuelnog prenosnika važnih poruka, te da doprinese reintegraciji mladih.
Dalje/More

Propagandist VRS-a suočen sa suodgovornošću za ratne zločine

Na haškom suđenju zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću ovaj tjedan višednevni iskaz je dovršio Ostoja Barašin, bivši šef informativne službe Prvog krajiškog korpusa VRS-a
Dalje/More
Više članaka

Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Europa i Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR).
 
Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici.

birn
Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Treća epizoda - Mostari
|| 0:00:00
...  
🔇
X
21.02.2015
Radio Slobodna Evropa u saradnji sa NED (The National Endowment for Democracy) emituje jednogodišnji TV serijal o mladima i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je treća epizoda o mladima iz Mostara. Voditelj i moderator je Marchelo, poznati beogradski muzičar i pisac. Producent je Mebius film iz Sarajeva.