Nedjelja, 07. februar/veljača 2016, 04:40 CET

  Foto i video

  Fotogalerija Hiljade za Tvrđavu Evropa, stotine za dobrodošlicu izbjeglicama

  Na ulice Praga u subotu je izašlo na hiljade demonstranata protiv islamizacije Evrope, uz skandiradnje "Češka Česima" i "Nećemo multi kulti". Istovremeno, stotine Pražana krenulo je u pohod centrom da pokažu da Evropa ipak nije kontinent mržnje, straha i netolerancije.

  Video Avganistan: "Primorani na ples"

  U Avganistanu "bača bazi", odnosno dečaci koji plešu, često pružaju zabavu muškarcima u klubovima ili na privatnim okupljanjima. Ova praksa je protivzakonita, ali uobičajena. Mnogi od ovih mladih plesača su žrtve trgovine ljudima i često su prisiljeni da obavljaju taj posao.


  Multimedija

  Video Dugogodišnji nosač Syed Abdul Ghani

  Svaki dan Syed Abdul Ghani pređe kilometar noseći na leđima vreću od 100 kilograma brašna. Kao nosač zaradi samo 300 pakistanskih rupija (neznatno više od 2,5 eura). Težak teret prenosi sa tržnice do pekare u njegovom rodnom gradu Peshawaru. Ovim poslom se bavi već 25 godina.

  Video Godišnjica februarskih protesta: Radnici štrajkuju glađu

  U Tuzli je u petak obilježena druga godišnjica od masovnih protesta u februaru 2014. godine. Stotinjak ljudi, koji su ponovo izašli na ulice rekli su da je situacija gora nego prije dvije godine, te da se ništa nije promijenilo. Dali su podršku i radnicima Livnice čelika Tuzla koji štrajkuju glađu.


  Video Skrozza: Gašić je odmah morao da bude smenjen

  Tamara Skrozza, novinarka nedeljnika „Vreme“ i dobitnica nagrade „Jug Grizelj“ kaže u Intervjuu nedelje RSE da vlast apsolutno ne menja odnos prema novinarima i da je prolongiranje smene ministra Bratislava Gašića, koja je bila najavljena pre dva meseca, dodatno ponižavanje profesije.

  Video Ambasador Skat: Želim unaprijediti odnose SAD i Srbije

  Kajl Skat, novi američki ambasador u Srbiji, na čistom srpskom jeziku kaže da mu je čast što će služiti u zemlji čiji pro-evropski put njegova zemlja smažno podržava i da želi ojačati ekonomske i druge odnose između dvije zemlje. Video američke ambasade u Beogradu je objavljen na YouTube-u.


  Video Osam godina od ubistva Denisa Mrnjavca

  Godišnjica od ubistva Denisa Mrnjavca obilježava se 6. februara. Članovi tuzlanskog benda Univerzitet Angele Merkel uradili su svojevsrni omaž ka Denisu. Pjesmu Džoni i video spot predstavili su 5.2. na dan kada je Denis povrijeđen u tramvaju. Žele ukazati na opasnost vršnjačkog nasilja u BiH.

  Video Spomen tabla Milanu Nediću

  Pedesetak građana je u Beogradu održalo pomen i postavilo spomen ploču Milanu Nediću, predsedniku kolaboracionističke Vlade Srbije tokom Drugog svetskog rata. Na sedamdesetu godišnjicu njegove smrti, uz prisustvo jakih policijskih snaga, u isto vreme nedaleko su protestovali antifašisti.


  Video Siromašnima kruh svaki drugi dan

  U BiH se opet štedi na najsiromašnijima. Narodnoj kuhinji u Tuzli koja broji 2.500 korisnika prijeti zatvaranje, a već je oko 1.000 korisnika ostalo bez jedinog obroka kojeg su imali.

  Video Sevdah u norveškom maniru

  Muzičari porijeklom iz Bosne i Hercegovine, nakon uspjeha koji su postigli u Norveškoj, novi materijal rade na bosanskom jeziku. Novi album snimaju u Mostaru i vjeruju da će na taj način približiti kulture dvije zemalje.


  Video Obama osudio netrpeljivost tokom posjete džamiji

  Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama posjetio je džamiju u SAD-u, po prvi put otkako je na funkciji predsjednika. Obama se u srijedu sastao sa vođama muslimanske zajednica tokom posjete Islamskom društvu u saveznoj državi Maryland.

  Video Prosvjedovali zaposleni BHRT-a

  Zbog teške financijske situacije, Samostalni sindikat radnika u BHRT-u danas je u 12:05 održao prosvjed upozorenja. Od vlasti su zatražili da osiguraju stabilno financiranje javnih RTV servisa.


  Video Pred sudom zbog komemoracije žrtvama Srebrenice

  Anita Mitić iz Inicijative mladih za ljudska prava saslušana je pred sudom povodom prekršajne prijave za organizovanje komemoracije žrtvama genocida u Srebrenici, u noći uoči 11. jula u Beogradu.

  Video Taksisti blokirali izbeglice kod Đevđelije

  Izbeglice ne mogu da napuštaju Makedoniju zbog štrajka taksista u Đevđeliji koji traje nekoliko dana. Oni su blokirali železničku prugu nezadovoljni odlukom nadležnih da se izbeglice prioritetno prevoze železnicom.


  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Prva epizoda - Bijeljinai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  31.01.2016
  Na više od 30 TV stanica u BiH, Srbiji, Crnoj Gori i Hrvatskoj kreće nova sezona od 52 epizode “Perspektive” čija je središnja tema nasilje sa kojim se mladi suočavaju, tolerancija, ljudska prava. Serijal Perspektiva kreće sa drugom sezonom i ovo je prva epizoda desetog ciklusa koja govori o mladima Bijeljine. Voditelji i moderator je Marčelo. Serijal se emituje u saradnji sa The National Endowment for Democracy, producent je Mebius Film.

  Infografike

  Fotogalerije

  Fotogalerija Čečenija: U potrazi za divljim lukom

  Za Čečene je divlji luk (na Balkanu poznat pod nazivima: medvjeđi luk, crijemuš, srijemuš ili šumski luk) itekakav biznis. U ovom osiromašenom dijelu Kavkaza branje divljeg luka donosi dnevnu zaradu i do 36 eura. Međutim, tradicionalno branje ove hranljive biljke nosi rizike.


  Fotogalerija Sarajevo: Izlazak na led svjetske prvakinje Tuktamiševe

  Aktuelna svjetska i evropska prvakinja Elizaveta Tuktamiševa iz Rusije je u petak nastupila na Međunarodnom natjecanju u umjetničkom klizanju "Sarajevo open 2016" koje traje do nedjelje. Osim nje u pojedinačnoj konkurenciji kod djevojaka nastupile su još Arijana Tirak iz Bosne i Hercegovine i Nađma Mohamed iz Francuske.


  Fotogalerija Protest zbog pomena Nediću

  Pedesetak građana u Beogradu je održalo pomen Milanu Nediću, dok su u isto vreme i na istom mestu protestovali pripadnici antifašističkog pokreta podsećajući na Nedićevu ulogu u zločinima nad Jevrejima, Romima i Srbima.


  Fotogalerija BiH: Djeca pričaju fotografijom

  Školarci, njih oko stotinu iz deset opština BiH, družili su se, te učili o osnovama fotografije. Imali su mogućnost da uz pomoć bh. fotografa izraze svoja viđenja svijeta oko sebe, ali i svoje želje i potrebe. Na inkluzivnim Foto radionicama učestvovala su i djeca sa posebnim potrebama.


  Fotogalerija Istočna Europa: Pogled iz zraka

  Dok Zapad uveliko primjenjuje snimanje iz zraka zahvaljujući dronovima (bespilotna letjelica), Istočna Europa tek uviđa mogućnosti ove tehnologije. U protekle dvije godine fotograf RSE Amos Chapple napravio je jedinstvenu seriju fotografija spomenika kulture istočnog europskog područja.