Nedjelja, 05. juli/srpanj 2015, 14:52 CET

Foto i video

Video Duraković: U istoriji će ostati zapisano da je u BiH počinjen genocid

Književnica Ferida Duraković u intervjuu za RSE, govoreći o posljednjim događajima uoči obilježavanja 20. godišnjice genocida, kaže da je najlakše manipulisati neobrazovanim svijetom. Ona im poručuje da se informišu o tome šta se dešavalo 11. jula 1995. godine.

Video Lasić: Bolje godinu pregovarati nego dan ratovati

Dvadeset godina od genocida u Srebrenici ni bh. društvo u cjelini, ni region, nisu spremni da se suoče sa ratnim strahotama. O tome govori profesor Mile Lasić u nedavno objavljenoj knjizi "Prokletstvo kulture selektivnog sjećanja" i u intervjuu za RSE.


Širom RFE svijeta

Video Iz RFE svijeta: 3. juli

Povlačanje proruskih separatista sa obala Azovskog mora, u Tatarstanu protest zbog preimenovanja ulice a Jerevenu skubo među demonstrantima.

Video Iz RFE svijeta: 1. juli

Održana izložba u Sarajevu posvećena Srebrenici, etnički Turkomani iz Iraka spremaju se za borbu sa militantima, Japan donirao Afganistanu kamione i druga teška vozila.


Video

Video Više od pola stoljeća u braku

Hamid i Mevlija Lepenica iz sela Brajlovići kod Goražda duže od 60 godina su u braku i kažu da je, uprkos decenijama provedenim skupa, zajednički život sada ljepši i slađi. Poseban recept za sreću u braku nemaju, osim razumijevanja i uzajamne pomoći u dobru i u zlu.

Video Power: Oni koji negiraju genocid trebaju se stidjeti

Ambasadorica SAD u Ujedinjenim nacijama Samantha Power kaže u intervjuu za VOA da očekuje da će Vijeće sigurnosti usvojiti rezoluciju o Srebrenici.


Video Poljoprivrednici dijelili hranu građanima

Predstavnici Saveza poljoprivrednih udruženja Federacije BiH dijelili su danas u Sarajevu proizvode građanima. Poljoprivrednici su nezadovoljni činjenicom da ja na policama marketa malo domaćih proizvoda, te da kasni isplata podsticaja za prošlu godinu.

Video Posjeta galeriji o Srebrenici

Predstavnici 13 općina iz oba bh. entiteta posjetili su se u galeriji "Srebrenica 11/07/95" u Sarajevu. Nakon posjete Galeriji, održano je predavanje profesora Nerzuka Ćurka u Historijskom muzeju BiH.


Video Najmlađi stanovnici Pionirske doline

Sarajevski zoološki vrt "Pionirska dolina" doživljava jedan od najljepših trenutaka u svojoj povijesti. Prije 15-ak dana na svijet su došla dva mladunca lemura, inače ugrožena vrsta iz reda primata, i u odličnom su zdravstvenom stanju.

Video Protest osoba sa invaliditetom u Beogradu: Život na ivici egzistencije

Nekoliko desetina osoba sa invaliditetom kojima su se pridružili invalidi ratova devedesetih godina vođenih na području bivše Jugoslavije i vojni penzioneri protestovali su ispred zgrade Vlade Srbije u centru Beograda zbog teških uslova u kojima žive


Video Haotične scene ispred grčkih banaka

Ispred pojedinih poslovnica Grčke narodne banke u Atini došlo je do pravog haosa kada su one otvorile vrata da omoguće starijim osobama da podignu svoje penzije.

Video Sto i jedna godina od Sarajevskog atentata

Dvadeset i osmog juna obilježava se 101 godina od Sarajevskog atentata. Brojni turisti i ove godine hrle u Muzej Sarajevo koji čuva uspomenu na početak Prvog svjetskog rata.


Video Selo Cerovac kod Trebinja u novom ruhu

Trebinjsko selo Cerovac u ratu je skoro potpuno srušeno. Zahvaljujući entuzijazmu njegovih mještana, koji sada žive daleko od rodne grude, Cerovac se obnavlja. Oni koji imaju imovinu u ovom gradiću žive na različitim krajevima svijeta. Ali sve se u selu radi po dogovoru, ističu mještani.

Video Jerevan: Protesti uprkos upozorenjima policije

Više od hiljadu demonstranata u nedjelju uveče je uzvikivalo "Jermenija" prkoseći zahtjevima policije da napuste centralno područje prijestolnice Jerevana. Aktivisti su na ulicama više od sedam dana i dižu glas protiv odluke vlade da poveća cijene struje. Video: Jermenski servis RSE


Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
Retrospektiva "Perspektive"i
|| 0:00:00
...  
🔇
X
27.06.2015
TV serijal 'Perspektiva' o najosjetljivijim temama mladih na Balkanu, koji RSE emituje u saradnji sa NED (National Endowment for Democracy) nakon petog ciklusa pravi ljetnu pauzu. U naredna dva mjeseca u kolažnim emisijama moći ćete vidjeti interesantne detalje sa snimanja Serijala u Mostaru, Budvi, Sarajevu i Istočnom Sarajevu, Novom Sadu, te Banjaluci. Producent je Mebius film iz Sarajeva.

Infografike

Foto galerije

Fotogalerija Bratunac: Obilježeno stradanje Srba regije Birač

Služenjem parastosa i polaganjem vijenaca na Vojničkom groblju u Bratuncu, u subotu je odata pošta za 3.267 Srba stradalih u proteklom ratu na području regije Birač. Vijenac na spomen-obilježje položio je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, delegacija iz Republike Srbije, te predstavinici lokalnih zajednica regije Birač i udruženja boraca i žrtava.


Fotogalerija Potočari: Počelo kopanje 135 mezara

U Memorijalnom centru Potočari počelo je kopanje 135 mezara. Na taj način obavljaju se posljednje pripreme za kolektivnu dženazu, planiranu za 11. juli. I druge aktivnosti, vezane za obilježavanje godišnjice, teku po planu.


Fotogalerija Proslava Dana nezavisnosti SAD u Beogradu

Povodom proslave 4. jula, Dana nezavisnosti Sjedinjenih Američkih Država (SAD), u Ambasadi SAD-a u Beogradu upriličen je svečani prijem kojem su prisustvovali predstavnici srpskog političkog, javnog i kulturnog života, članovi diplomatskog kora, međunarodni zvaničnici, pripadnici akademske zajednice i drugi brojni gosti.


Fotogalerija Donjeck: Život u skloništu

Prema navodima humanitarnih organizacija, u Donjecku - gradu na istoku Ukrajine i uporištu proruskih separatista - najmanje hiljadu ljudi živi u podrumima, improvizovanim i atomskim skloništima. Fotograf RSE Petr Shelomovskiy posjetio je sklonište u distriktu Petrovskiy u kojem već mjesecima živi grupa od 40 ljudi, među kojima 19 djece. (www.currenttime.tv)


Fotogalerija Priče kroz fotografski objektiv

Rat vinom u Španiji, migranti u Subotici, solarni avion na putu oko svijeta, finansijska kriza u Grčkoj, ljekovita svojstva sirove nafte u Bakuu - dio su događaja koje bilježe kamere svjetskih fotoreportera proteklih dana.