Subota, 05. septembar/rujan 2015, 16:15 CET

Foto i video

Video Anita Mitić: Vreme da desničarima kažemo 'Ne'

Direktorka Inicijative mladih za ljudska prava Anita Mitić u Intervjuu RSE govori o antiizbegličkoj kampanji desničara u Srbiji, te solidarnosti i pomoći na koju njihova regionalna organizacija poziva.

Video Foča: Proizvodnja sira po švicarskoj recepturi

Narednog mjeseca prve količine sira sa polica farme "Zlatni bor" kod Foče potražit će svoje kupce u BiH. U skoro pustom dijelu BiH nema ni stoke, ni mlijeka, pa će prve količine biti dovoljne tek da se isproba ukus "Grujera", proizvedenog po dva stoljeća starom receptu.


Širom RFE svijeta

Video Iz RSE svijeta: 4. septembar

Dva odvojena napada na policiju u Tadžikistanu, Islamska zajednica Srbije i Merhamet BiH dijelili humanitarnu pomoć izbjeglicama, U Tatarstanu međunarodni jevrejski festival

Video Iz RSE svijeta: 2. septembar

U Avganistanu žena kažnjena sa 100 udaraca bičem za preljubu, u Moldaviji protest ispred azerbejdžanske ambasade zbog Hadiže Imailove, u Beogradu među izbjeglicama sve veći broj djece bez roditelja, u Sarajevu završetak festivala kamerne muzike u sklopu akcije "Ja sam muzej"


Multimedija

Video Kobane: Sahranjen Ajlan sa bratom i majkom

Kovčezi sa telima trogodišnjeg Ajlana, njegovog petogodišnjeg brata Galipa i majke Rehan koji su se utopili u blizini turskog letovališta Bodruma nakon što se prevrnuo čamac sa izbeglicama koji je plovio prema grčkom ostrvu Kos, dopremljeni su njihovoj kući u Kobane. (Rojters)

Video Izetbegović posjetio Ferhadiju

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović posjetio je džamiju Ferhadija u Banjaluci i razgovarao s banjalučkim muftijom Osmanom ef. Kozlićem. Vjernici su, 23 godine od rušenja, prošli bajram-namaz klanjali u obnovljenoj Ferhadiji, čije svečano otvaranje je najavljeno za 7. maj 2016.


Video Beograd: IZ Srbije i 'Merhamet' pomažu izbeglicama

Predstavnici Islamske zajednice Srbije i muslimanskog dobrotvornog društva "Merhamet" iz BiH uručili su humanitarnu pomoć izbeglicama sa Bliskog istoka i Afrike u parku kod autobuske stanice u Beogradu.

Video Deca parka

Dok se sa prvim septembarskim danima osnovci o srednjoškolci u Srbiji razmišljaju o predstojećim školskim obavezama nakon letnjeg raspusta, decu iz Sirije i Avganistana koja izbegličke dane provode pod vedrim nebom u parku kod Autobuske stanice u Beogradu muče misli šta ih čeka na daljem putovanju.


Video Pčele nestaju

Pčele nestaju, a niko pouzdano ne zna zbog čega. Entomolozi i drugi stručnjaci svugdje u svijetu užurbano pokušavaju pronaći uzrok poremećaja i kolapsa pčelinjih kolonija

Video Izbjeglice u Biškeu: Policija ureduje

Mađarska policija u gradu Biškeu reguliše novonastalu situaciju sa izbjeglicama. Izbjeglice su i dalje na željezničkoj stanici. Video/Reuters


Video Kamerna muzika u Zemaljskom muzeju BiH

Muzičkim performansom 40 mladih umjetnika iz regije, u utorak navečer je u Zemaljskom muzeju BiH svečano zatvoren Sarajevo Chamber Music Festivala. Ceremonija zatvaranja upriličena je u sklopu građanske akcije "Ja sam muzej", a u znak podrške Zemaljskom muzeju BiH.

Video Budimpešta: Policija otvorila kapije stanice Keleti

Mađarska policija povukla se sa ulaza budimpeštanske željezničke stanice Keleti, čime je oslobođen prolaz migrantima. Fotograf Reutersa rekao je da je poslije otvaranja kapija, nakon dvodnevne blokade, usijedio pravi stampedo i situacija je haotična. Video/Reuters


Video U izbjegličkom vozu za Njemačku

Za izbjeglice u potrazi za boljim životom u Evropskoj uniji, Njemačka je najpopularnija destinacija. Nakon dugog i teškog putovanja preko Balkana, zadnja etapa puta za mnoge predstavlja voz iz Beča za Minhen. (RSE)

Video Hiljade izbeglica na stanici u Budimpešti

Hiljade izbeglica blokirano je na glavnoj železničkoj stanici u Budimpešti nakon što su mađarske vlasti počele striktno da sprovode pravila EU i da ih sprečavaju da nastave put prema Nemačkoj i drugim državama Zapadne Evrope.


Video Mostarski studenti dizajnirali formulu

Grupa studenata sa Fakulteta strojarstva i računarstva Sveučilišta u Mostaru otputovala je u Češku, gdje će učestvovati na takmičenju pod nazivom “Formula student”, u konkurenciji 40 zemalja. Mostarski studenti su sami dizajnirali i izradili trkaći automobil

Video Solidarnost sa izbeglicama: Bez ograda u Evropi

Novinarka i prevoditeljica iz Beograda Milica Mančić, osnivačica inicijative “No Fences in Europe” i njen kolega iz Budimpešte Đerđ Kokuk, novinar i autor projekta “El Camino de Balkan” simbolično su presekli žičanu ogradu na mađarsko-srpskoj granici


Video Kamp u Kanjiži: Stanica na putu do Evrope

Na severu Vojvodine, u blizini granice sa Mađarskom poslednjih meseci je sve veći broj autobusa: oni uglavnom voze izbeglice iz ratom pogođenih zemalja. Veliki broj njih stiže do banjskog grada Kanjiža, gde je nedavno otvoreno privremeno prihvatilište za osamsto izbeglica.

Video Snimci dokazuju da je uništen najveći hram u Palmiri

Satelitski snimci potvrdili su da su militanti iz Islamske države uništili najveći hram iz rimskog doba u istorijskom sirijskom gradu Palmiri. Na snimcima UNESCO-a vide se ostaci hrama Bel. (AP)


Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
Retrospektiva "Perspektive"i
|| 0:00:00
...  
🔇
X
29.08.2015
TV serijal Perspektiva o najosjetljivijim temama mladih na Balkanu, koji RSE emituje u saradnji sa NED, nakon petog ciklusa realizira ljetne epizode koje se bave analizom tema pokrenutim u Mostaru, Budvi, Sarajevu i Istočnom Sarajevu, Novom Sadu, te Banjaluci. U naredna dva mjeseca gledaćete najzanimljivije detalje sa snimanja i komentare mladih koji su učestvovali u projektu, moderatora, političkih analitičara, gledalaca. Producent je Mebius Film.

Infografike

Foto galerije

Fotogalerija Kobane: Sahranjen Ajlan Kurdi sa porodicom

Dvojica sirijskih dječaka, Ajlan i Galip Kurdi, i njihova majka, Rehan, koji su se udavili pri pokušaju da stignu do Grčke, sahranjeni su danas u sirijskom gradu Kobaneu. Foto/Agencije


Fotogalerija Izbeglička deca u parku

Dok se sa prvim septembarskim danima osnovci o srednjoškolci u Srbiji razmišljaju o predstojećim školskim obavezama nakon letnjeg raspusta, decu iz Sirije i Avganistana koja izbegličke dane provode pod vedrim nebom u parku kod Autobuske stanice u Beogradu muče misli šta ih čeka na daljem neizvesnom putovanju ka zemljama Evropske unije. Do prvog avgusta više od 15.000 dece je prošlo kroz evidenciju Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila. Njih više od 4.000 bilo bez pratnje roditelja, zbog čega su još izloženiji opasnostima koje ih vrebaju na putu.


Fotogalerija Konjević Polje: Bošnjačka djeca ni ove godine nisu u klupama

Roditelji bošnjačke djece iz Konjević Polja i ove školske godine bojkotuju nastavu u matičnoj školi "Petar Kočić". Ni poslije astanka sa resornim entitetskim ministrom, nije postignut dogovor o uvođenju nacionalne grupe predmeta, pa je 111 učenika danas krenulo na instruktivnu nastavu u Novoj Kasabi koja se odvija po programu Sarajevskog kantona.


Fotogalerija Izbeglički kamp u Kanjiži

Na severu Vojvodine, u blizini granice sa Mađarskom poslednjih meseci je sve veći broj autobusa. Oni uglavnom voze izbeglice iz ratom pogođenih zemalja. Veliki broj njih stiže do banjskog grada Kanjiža, gde je nedavno otvoreno privremeno prihvatilište za osamsto izbeglica.


Fotogalerija Skup podrške izbeglicama u Srbiji

U centru Beograda u ponedeljak je održan skup solidarnosti sa izbeglicama, u organizaciji Inicijative mladih za ljudska prava. Tom prilikom je prikazana serija crno belih fotografija o životu izbeglica u parkovima Beograda.


Fotogalerija Podgorica: LGBT protiv diskriminacije vlasti

U Podgorici protest crnogorskih LGBT organizacija koje su nezadovoljne zato što država, kako tvrde, ne primjenjuje sopstvenu Strategiju za unaprjeđenje kvaliteta života seksualnih manjina zbog čega su i dalje izloženi diskriminaciji, brojnim rizicima i problemima.