Petak, 31. oktobar/listopad 2014, 22:53 CET
Stephen Hawking

Hawking se pridružio Facebooku

Stephan Hawking se na najvećoj društvenoj mreži pridružio prije nekoliko sedmica, do sada nije ništa objavio. Ovaj veliki naučnik našeg vremena je u tom kratkom vremenu skupio više od 1.100.000 ljudi! Dalje/More


Činjenje zločina bi moglo biti povezano s genima

Naučni magazin "Molecular Psychiatry" objavilo je analizu genetskog materijala 800 nasilnika i zločinaca iz Finske koja je pokazala da bi zločin mogao biti povezan s mutacijom dva gena.
Dalje/More

Misteriozna statua starija je od egipatskih piramida i Stonehengea

Njemački naučnici svakim su danom bliži konačnom određenju datuma nastanka drvene statue koja na sebi čuva misteriozne poruke napisane prije oko 9.500 godina.
Dalje/More

Srbija na 70, Hrvatska 86. a BiH na 90. mjestu na svijetu prema broju korisnika interneta

BiH se nalazi na 90. mjestu od 198 država po broju aktivnih internet korisnika, objavljeno je na stranici koja se bavi statistikom upotrebe interneta.
Dalje/More

Muškarac prohodao nakon uspješne transplantacije kičmene moždine

Muškarac koji je bio paralizovan dvije godine ponovo može da hoda nakon revolucionarne transplantacije kičmene moždine.
Dalje/More

Šest ljudi će godinu dana živjeti u svemirskoj kupoli

NASA-in projekat simulacije istraživanja svemira na Havajima ili HISEAS odlučio se pozabaviti oponašanjem uslova života na Marsu.
Dalje/More

Goisna 2014. bi mogla biti najtoplija u istoriji

Prosječna globalna temperatura u septembru je bila 15.72 stupnjeva, što je najtoplije u 135 godina. Klimatolozi kažu da je to indikator da klimatske promjene nisu stale
Dalje/More

Naučnici otkrili kako je izgledao Tutankamon

Na osnovu ovog istraživanja, koje će biti osnova za snimanje dokumentarnog filma, stručnjaci su došli do novih indicija o tome šta je u stvari ubilo Tutankamona kada je imao 19 godina
Dalje/More

Preci današnjih kengura nisu skakali, već hodali

Džinovski kenguri koji su tumarali Australijom prije više od 100.000 godina najvjerovatnije su hodali, a ne skakali, zaključak je grupe istraživača.
Dalje/More

Ostanite suhi uz pomoć zračnog kišobrana

Zračni kišobran (Air Umbrella) nije pravi proizvod koji možete kupiti na tržištu, nego koncept koji koristi plohu neprestanog kolanja zraka kao strehu pod koju se možete skloniti od kiše.
Dalje/More

Otapanje Antartika slabi Zemljinu gravitaciju

Nevjerovatna količina leda koja se otopila na zapadu Antarktika u poslednjih nekoliko godina, oslabila je na tom mjestu Zemljinu gravitaciju.
Dalje/More

Zbog globalnog zagrijavanja ribe sele u hladnija mora

Veliki broj ribljih vrsta nestati će iz tropskih mora do 2050. godine, dok će veliki broj riblje populacije prenapučiti hladnija arktička i antarktička mora.
Dalje/More

Osobe koje budu živjele na Marsu počet će umirati za 68 dana

Nizak pritisak stvara rizik od eksplozija i nedostatak rezervnih dijelova neke su od potencijalnih opasnosti koje očekuju svakoga ko ode na put bez povratka.
Dalje/More

CERN: Otkrivena nova čestica-mezon

Mezoni su nestabilne čestice, kratkog životnog vijeka, koji se sastoje od para kvark - antikvark, a na koje djeluje jaka interakacija, jedna od četiri fundamentalnih sila u fizici.
Dalje/More
Više tekstova