Petak, 06. maj/svibanj 2016, 11:19 CET

  Otkrivena ženska mumija stara 4.500 godina

  Mumija iz perioda kada su se počele graditi piramide u Peruu, a stručnjaci nisu mogli reći kako je umrla. Slučajevi prinošenja žrtve su bili veoma rijetki u ovom području koje broji 30 antičkih naselja.
  Dalje/More

  Dinosauri mezozoika masovno bježali iz Evrope

  Tim britanskih naučnika uspio je proučavanjem fosila različitih porodica dinosaura pronađenim u različitim zemljama i koristeći "mrežnu teoriju" da prikaže vizuelno kretanje dinosaura širom svijeta tokom mezozoika, odnosno prije više stotina miliona godina.
  Dalje/More

  Mijenja li Instagram dizajn?

  Instagram kakvog ste do sada poznavali mogao biti postati stvar prošlosti. Naime, pojedini korisnici dobili su uvidu u novi dizajn ove najpopularnije društvene mreže za razmjenu fotografija.
  Dalje/More

  Kepler se probudio

  Svemirska letjelica i opservatorij Kepler ponovo je u funkciji nakon drame koja je prepala stručnjake i fanove jednog nod najpopularnijih NASA projekata
  Dalje/More

  Space X šalje ljude na Mars do 2018.

  Osnivač i vlasnik kompanije Space X Elon Musk kazao je da su blizu svog cilja da šalju ljude na Mars. Najavio je da će do 2018. godine na Crvenu planetu poslati nekoliko misija, a više detalja bit će uskoro objavljeno.
  Dalje/More

  Video Eksplozija na Suncu pet puta veća od Zemlje

  Snimci NASA-e prikazuju na eksploziju koja je pomoću letjelice Solar Dynamics Observatory zabilježena na Suncu 17. aprila.
  Dalje/More

  Rusija lansirala raketu sa tri letjelice

  Sa ruskog svemirskog centra Vostočni u četvrtak ujutro je lansirana raketa Sojuz 2.1A, noseći sa sobom čak tri letjelice – "Mihail Lomonosov", Aist-2D i SamSat-218
  Dalje/More

  Solarne ćelije stvaraju struju iz kiše

  Kineski naučnici sa Univerziteta “Ocean University of China u Qingdau” i njihovi kolege sa Univerziteta Yunnan Normal iz Kunminga, smatraju da bi se sunčeve ploče trebalo da iskoriste i za prikupljanje energije od kišnih kapi
  Dalje/More

  Apple priznao koliki je "životni vijek" njegovih uređaja

  Uređaji kompanije Apple nisu napravljeni da traju dugi niz godina, a njihov životni vijek je kraći nego mnogi očekuju.
  Dalje/More

  Zašto su izumrli dinosauri?

  Dinosauri su bili pred izumiranjem znatno prije nego što je kobni asteroid udario u Zemlju prije 66 miliona godina, pokazalo je novo istraživanje, piše Guardian.
  Dalje/More

  Kako i zašto izgraditi svemirski lift?

  Njemački naučni YouTube kanal Kurzgesagt – In a Nutshell kreirao je edukativni video u kojem objašnjava koncept svemirskog lifta.
  Dalje/More

  Usamljena planeta u svemiru deset puta veća od Jupitera

  NASA je otkrila novu planetu koja luta slobodno galaksijom potvrđujući teoriju da u mračnim dubinama svemira usamljene planete brojčano nadmašuju zvijezde Mliječnog puta.
  Dalje/More

  Naše je Sunce možda "pojelo" planetu

  Dok traje pionirski uvid u druge solarne sisteme širom svemira, ostaje jedna zanimljiva stvar koja uznemirava naučnike, a vezana je za naš dom, naš solarni sistem i naše Sunce.
  Dalje/More

  Planetarne rezonance krive za poplave na Balkanu

  Grupa međunarodnih eksperata tvrdi da su, osim klimatskih promjena, za poplave na Balkanu vjerovatno odgovorne i "planetarne rezonace", piše američki časopis Science.
  Dalje/More

  Snapchat prestigao Instagram, Twitter i Facebook

  Društvena mreža Snapchat prošle je godine registrovala veliku ekspanziju korisnika čime je došla u društvo najkorištenijih platformi
  Dalje/More

  Zabilježen najmanji broj isporuka PC-a od 2007.

  Ovo je prva godina nakon koje ćemo moći vidjeti može li Windows 10 zaustaviti pad tržišta osobnih računala, a za sada situacija ne izgleda dobro.
  Dalje/More

  Facebook Messenger uvodi chatbotove i reklame

  S chatbotovima će korisnici moći razmjenjivati tekstualne poruke, a cilj je omogućiti komunikaciju kompanija s korisnicima, kao i reklamiranje.
  Dalje/More

  Više nema sumnje da zika izaziva mikrocefaliju

  Američki zdravstveni zvaničnici saopštili su da više ne postoje više sumnje da je virus zika povezan s teškim oštećenjem lobanje novorođenih beba.
  Dalje/More

  Kako je Gagarin postao prvi čovjek u svemiru

  Iako je njegov let oko Zemlje trajao samo 108 minuta, Gagarin je otvorio eru kosmonautike, dokazavši da čovjek nije isključivo biće vezano za planetu Zemlju
  Dalje/More

  Sjeverni Pol se pomiče prema Londonu

  U većem dijelu 20. stoljeća Sjeverni se pol kretao zapadno, u smjeru Hudsonova zaljeva u Kanadi, u prosjeku 10 centimetara godišnje. Ali je 2000. naglo i neočekivano promijenio smjer 75 stupnjeva istočno
  Dalje/More

  Hawking predstavio nevjerovatan projekat

  Projekat Breakthrough Starshot, kojeg je podržao jedan od najvećih naučnika današnjice Stephen Hawking, mogao bi promijeniti budućnost čovječanstva.
  Dalje/More

  Svinjska srca mogla bi spasiti ljudske živote

  Jednoga dana kardiološki pacijenti mogli bi uživati u produžetku života sa svinjskim srcima koja kucaju u njihovim grudima, saopštili su u utorak istraživači koji su izvjestili o velikom pomaku u trasplantaciji organa s vrste na vrstu
  Dalje/More

  Dijabetes sve rašireniji u svijetu

  Preko 400 miliona ljudi širom svijeta bolovalo je od dijabetesa u 2014. godini, a od 1980. godine taj broj se povećao za čak 314 miliona
  Dalje/More

  Tragovi Vikinga na jugu Kanade

  Tragovi Vikinga nađeni na jugu Kanade dokazuju da su Vikinzi bili u Americi prije Kolumba. Novo nalazište otkriveno je 500 kilometara južnije od mjesta za koje se do sada mislilo da je krajnja točka na kojoj su bili u Kanadi
  Dalje/More

  Facebook program koji pomaže slijepima

  Facebook programira svoje računare kako bi tonski opisali objavljene fotografije i time omogućili slijepim i slabovidim upotrebu Facebooka
  Dalje/More

  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.