Ponedjeljak, 22. decembar/prosinac 2014, 01:36 CET
Ilustracija

Živimo značajno duže, ali ne svuda

U analizi 2013. znanstvenici projekta Global Burden of Disease (GBD) zaključili su da životni vijek raste gotovo svuda u svijetu, s iznimkom subsaharske Afrike, gdje je smrtnost od HIV/ AIDS-a umanjila životni vijek od 1990. za oko pet godina Dalje/More


Mladić doživljava deja vu bez prestanka

Deja vu najčešće doživljavaju osobe u dobi od 15 do 25 godina i na sreću dešava se rijetko i nefrekventno. Ipak, za jednog 23-godišnjeg Britanca deja vu predstavlja noćnu moru sa kojom mora živjeti u kontinuitetu
Dalje/More

Deset najtraženijih pojmova u 2014.

Najpopularnij pretraživač na internetu milionima ljudi širom svijeta služi za traženje najrazličitijih stvari, a ove su godine u smislu globalnog pretraživanja bili sportski događaji, ličnosti, fenomeni vezani za pop kulturu..
Dalje/More

Čudan krug na Marsu: Još jedna zagonetka za NASA-ine naučnike

Čudna kružna formacija nedavno je primjećena na površini Marsa, a njeno porijeklo naučnicima za sada predstavlja pravu misteriju.
Dalje/More

Firma nudi kloniranje uginulih ljubimaca, do sada "stvoreno" 400 pasa

Gubitak ljubimca za neke ljude može biti vrlo traumatično iskustvo. Ipak, za druge stvar je u jednostavnoj zamjeni za novog psa ili mačku.
Dalje/More

Windows 10: Prezentacija u januaru, prodaja sistema tek na jesen 2015.

Microsoft će zvanično predstaviti svoj novi operativni sistem u januaru 2015. godine, a prodaja se očekuje tek na jesen.
Dalje/More

Kreirana četiri osnovna sastojka RNA

Iako možda nikada nećemo saznati kako je život na Zemlji počeo, stručnjaci će uvijek imati zanimljive ideje o najvećem problemu nauke.
Dalje/More

Lansiran novi kinesko-brazilski satelit za nadzor Amazonije

Peti kinesko-brazilski satelit namijenjen nadziranju krčenja šuma u Amazoniji lansiran je uspješno u nedjelju iz Kine, objavio je državni medij.
Dalje/More

Uspio bespilotni let, Orion sletio u Tihi ocean

Američka bespilotna svemirska kapsula Orion prošlog vikenda se spustila u Tihi ocean nakon prvog četveroipolsatnog probnog leta bez posade koji je u cijelosti uspio, priopćila je NASA
Dalje/More

Google uskoro uvodi internetske račune za djecu

Google uskoro planira uvesti internetske račune za djecu kako bi svoje usluge mogao ponuditi populaciji mlađoj od 13 godina. Novi bi sistem omogućio djeci pristup svim Googleovim servisima kroz račune koje bi postavljali i kontrolisali njihovi roditelji.
Dalje/More

Asteoridi najveća prijetnja čovječanstvu

Više od 100 znanstvenika i astronoma okupilo se kako bi pozvalo na osmišljavanje sustava za detekciju asteroida. Smatraju da bi, ako se pravilno ne prate i uništavaju, oni mogli uništiti čovječanstvo, piše britanski Telegraph.
Dalje/More

Ovo bi mogla biti najtoplija godina u povijesti, a evo i zašto

Zbog rekordno visokih temperatura oceana, 2014. će biti ili najtoplija ili među najtoplijim godinama u povijesti, još jednom potvrđujući dugotrajni trend globalnog zatopljenja, objavila je u srijedu Svjetska meteorološka organizacija
Dalje/More

"Probuđena" daleka svemirska sonda, u julu prve fotografije Plutona

Američka svemirska sonda aktivirana je nakon osmogodišnje hibernacije kako bi bila spremna za prve fotografije patuljaste planete Pluton.
Dalje/More

Zašto se milijuni morskih zvijezda tope i nestaju?

Virus koji je svojstven psima napao je morske zvijezde uzduž zapadne obale Sjeverne Amerike.
Dalje/More
Više tekstova