Ponedjeljak, 02. mart/ožujak 2015, 13:38 CET

TV Liberty

Posljednja emisija

Video TV Liberty - 969. emisija

Kako tamo, rodjače; Svi za jednog, jedan za sve; 100 x 100; Igra za sutra; Hekleraj u drvetu Urednik: Ivan Katavić

Video Kako tamo, rođače

Siromaštvo i nezaposlenost razlozi su što brojni mladi ljudi napuštaju Bosnu i Hercegovinu. Samo u godinu i po dana oko 900 osoba otišlo je raditi u Njemačku na poslovima medicinskih radnika.


Video Svi za jednog, jedan za sve

Prije petnaestak godina u Tuzli su pokrenute male tvornice konfekcije i prerade drveta. Njihovi osnivači su osobe s invaliditetom. Naviknuti na diskirminaciju odlučili su svima pokazati koliko su vrijedni i sposobni za ovaj posao.

Video 100 x 100

Pedesetšestogodišnji ultramaratonac Aleksandar Aco Golo proteklih desetljeća pozornost javnosti privlači istrčavanjem niza dionica dugih i po nekoliko stotina kilometara. Njegov sljedeći cilj je istrčati ultramaraton od Sarajeva do Hirošime.


Video Igra za sutra

Mladi iz Bratunca i Srebrenice udružili su svoje snage i osnovali pozorište. Za petnaestak dana svojim sugrađanima će predstaviti i prvi pozorišni komad pod nazivom "Ženski razgovori".

Video Hekleraj u drvetu

Konjičko drvorezbarstvo kandidirano je za UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine. Tradicija ovog zanata u porodici Nikšić u Konjicu stara je 120 godina, a i peta generacija ove obitelji se priprema da je nastavi.


Arhiva emisija

Video TV Liberty - 968. emisija

Pravo na pravdu; Šta je žena bez brkova; Živjeti sa strahom; Zejnin san o stepenicama; Čija su naša djeca.

Video Pravo na pravdu

Dvije decenije od kraja rata, položaj, ali i prava žena, žrtava seksualnog zlostavljanja i ratnog silovanja i dalje nisu u potpunosti riješena. Nadležne institucije su zakazale, a nekolicina nevladinih organizacija trudi se pružiti kakvu-takvu podršku ovoj populaciji.


Video Šta je žena bez brkova

Zakoni u Bosni i Hercegovini propisuju da u strukturama vlasti treba biti 40 posto žena. Političke stranke poštivale su izborne kvote i na kandidacijske liste uvrstile 40 posto žena, ali kada je riječ o raspodjeli mandata, situacija je potpuno drugačija.

Video Živjeti sa strahom

Žene sa područja Doboja koje žive same na različite načine prebrodile su posljedice prirodne katastrofe koja je polovinom maja zahvatila dijelove BiH.


Video Zejnin san o stepenicama

Romkinje u BiH susreću se sa stalnim predrasudama i diskriminacijom. Više od devedeset posto nikada nije dobilo priliku za zaposlenje, a primorane su raditi teške fizičke poslove samo kako bi prehranile porodicu. Na političkim pozicijama u BiH još uvijek nema niti jedne žene Romkinje.

Video Čija su naša djeca

Žene u BiH diskriminaciju osjete i u vrijeme najosjetljivijeg perioda u životu, trudnoće i majčinstva. Iznos naknade za vrijeme porodiljnog odsustva u Federaciji različit je od kantona do kantona. U Republici Srpskoj žene pravo na naknadu ostvaruju preko Javnog fonda za dječju zaštitu.


Video TV Liberty - 967. emisija

Bilo jednom u Tuzli; Tužbalica za hor i orkestar; Tajna receptura; Svjetlost daleke zvijezde; Muza sa 50 franaka Urednica: Dženana Karabegović

Video Bilo jednom u Tuzli

Prošla je godina od održanih protesta građana u nekoliko bh gradova. Šta su dobili, a šta izgubili godinu dana poslije?


Video Tužbalica za hor i orkestar

Javni servis Bosne i Hercegovine, vjerovatno je jedini u regiji koji više nema niti jedan od svojih nekadašnjih orkestara. Od prijašnjih 500, danas je zaposleno njih desetak. Novac je, kažu, glavni razlog što ništa više nije kao prije, pa za njih važi stara narodna -koliko para, toliko muzike.

Video Tajna receptura

Srednjoškolci u Srebrenici organizovali su nekoliko đačkih kompanija i izrađuju proizvode za širu upotrebu. Svoje rezultate prezentuju širom Bosne i Hercegovine.


Video Svjetlost daleke zvijezde

Marko Tomić svaki dan u Banjaluci prodaje knjige po zgradama, kafićima i firmama. Do sada je uspio prodati oko 1500 izdanja i to je njegov jedini izvor prihoda.

Video Muza sa 50 franaka

Umjetnička galerija BiH posjeduje 120 slika i skica umjetnika Ferdinanda Hodlera, najpoznatijeg švicarskog slikara, koji je nacionalna ikona u toj zemlji. Upravo je Švicarska, zemlja njegovog rođenja, uložila više od milion maraka za obnovu galerije.


Video TV Liberty - 965. emisija

Zenica bluz; Ni štala, ni kuća; Almira iz dramske sekcije; Tri crkve ispod crkve; Papuče od sedam milja. Urednica: Selma Boračić

Video Zenica bluz

Najveći krivac za industrijsko zagađenje je ArcelorMittal, međunarodna korporacija u čijem vlasništvu se nalaze koksara, čeličana, valjaonica i druga postrojenja, smatraju Zeničani. Eko aktivisti odnedavno pokušavaju problem da riješe tužbom.


Video Ni štala, ni kuća

Koliko tačno beskućnika ima u Bosni i Hercegovini nije poznato, niti postoji adekvatna briga za njih. Ovo je priča o Draganu Kremiću iz Tuzle, nekadašnjem radniku jednog od tuzlanskih industrijskih giganata.

Video Almira iz dramske sekcije

U selu Ljeskovik kraj Srebrenice, Almira i Ramiz Hodžić jedini su učenici u maloj područnoj školi. Ramiz je učenik petog razreda i od iduće školske godine nastaviće školovanje u Srebrenici, a Almira će biti jedini učenik u ovom područnom odjeljenju. U školi je danas više učitelja nego učenika.


Video Tri crkve ispod crkve

Nakon što su krenuli sa obnovom crkve posvećene Presvetoj Bogorodici u Ljubinju, mještani su naišli na zanimljivo arheološko otkriće. Ispod kamenog poda, pronašli su ostatke tri crkve i antičke grobnice iz rimskog doba. Mještani vjeruju da će pronaći novac kako bi nastavili arheološka istraživanja.

Video Papuče od sedam milja

Tradicija pravljenja papuča u obitelji Kalajdžisalihović iz Sarajeva već 200 godina se prenosi s oca na sina. Izrada popularnih sarajevskih papuča nije se promijenila još od davne 1822. godine. I dan danas se proizvode ručno.


Video TV Liberty - 964. emisija

"Ciganima ulaz zabranjen"; Invalidno srebro Verice Srebro; Belgijski minolovci; Skuplje prazne nego pune; Stećak pred Šantićevom vikendicom

Video TV Liberty - 963. emisija

Sestra, a teta; Kad svijet mašte prošapuće; Magija velikog kanjona; Kako se kalio lonac; Kome zvona ne zvone.


Video TV Liberty - 962. emisija

Socijaldemokratsko pravo suda; Da sam (i) ja netko; Online roditeljski sastanak; Vukovi protiv konjokradica; Tuga što razgaljuje srce.

Video TV Liberty - 961. emisija

Bilo, ne ponovilo se; San o proljeću; Češljanje ružinog drveta; Smajić Group; Krepavanje Titove ergele Urednica: Mirna Sadiković


Video TV Liberty - 960. emisija

Prijateljstvo zanat najtužniji; Srce, ruka, lopata; Ni mrtav u Njemačku; Pandurski Jaguar; Kazalište namiguje pozorištu

Video TV Libery 959. emisija - Specijal: Alternativni izvještaj

Specijalno izdanje - o Alternativnom izvještaju o napretku BiH, koji je Inicijativa za monitoring evropskih integracija Bosne i Hercegovine objavila sredinom godine.


Video TV Liberty - 958. emisija - Diskriminacija

Socijaldemokratsko pravo suda; Sestra a teta; Ne talasaj; „Ciganima ulaz zabranjen“; Invalidno srebro Verice Srebro. Urednica: Marija Arnautović

Video Socijaldemokratsko pravo suda

Delila Klovo, kao članica SDP-a, 2010. god. imenovana je ministricom za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice. Dala je ostavku kad joj je sugerisano da se ne bavi jednim problemom kojeg je otkrila. Poslije ostavke, stranačke kolege učinile su sve da Delila više ne nađe posao.


Video Ne talasaj

Slučaj Belme Kokić brutalan je, ali bi mogao i promijeniti praksu kažnjavanja žena radnica u trenutku kada se odluče da postanu majke.

Video Sestra, a teta

Priča o časnoj sestri Jani-Martini Katović počela je 2008, kada je bio raspisan konkurs za izbor direktorice dječijeg vrtića “Leptirić” u Glamoču. Upravno vijeće vrtića ju je izabralo, ali načelnik Općine Glamoč je javno rekao da njemu i stranci smeta što u vrtiću radi žena u odori časne sestre


Video Invalidno srebro Verice Srebro

Verica Srebro iz Dervente, slijepa sportkistkinja u penziji i osvajačica srebrne medalje na Evropskom atletskom prvenstvu 1983. godine u Bugarskoj, već godinama se bori s Ministarstvom za porodicu, omladinu i sport Republike Srpske, zahtijevajući pravo na Nacionalno sportsko priznanje

Video "Ciganima ulaz zabranjen"

Prije pet godina u jednom zavidovićkom ugostiteljskom objektu Redži Seferoviću su odbili uslužiti piće jer je Rom. Osim svakodnevne borbe sa predrasudama, Redžo se odlučio izboriti i sa bh. pravosuđem. Njegov slučaj je trenutno na Vrhovnom sudu FBiH u Sarajevu

Arhiva TV Liberty

Raspored emitovanja

Emisija "TV Liberty"
BHT 1, Javni RTV servis: nedjelja 19:30 i srijeda 13:40
NTV HAYAT (Sarajevo): srijeda, 12:15 i četvrtak 04.55
TV KANTONA SARAJEVO: ponedjeljak 15:20 i četvrtak 12:30
RTV MOSTAR: srijeda 16:00 i petak 16.00
TV KANTONA TUZLA: utorak 23:00 i srijeda 13:20
TV TUZLA: srijeda 19:00 i nedjelja 12:30
RTV BN BIJELJINA: satelit: ponedjeljak 16:25
RTV ZENICA: utorak 21:00
NTV 101 (Sanski Most): srijeda 20:15 i četvrtak (live stream u ranim jutarnjim satima)
TV GORAŽDE: srijeda 21:30 i četvrtak 09:30
RTV VISOKO: utorak 20:40 i srijeda 16:30
RTV ŽIVINICE: srijeda 20:30 i četvrtak 16:30
RTV CAZIN: četvrtak 21:45 i petak 19:30, nedjelja 15:00
NTV AMNA (Tešanj): petak 16:30 i nedjelja 15:00
RTV MAGLAJ: utorak 17.00 i petak 22:00
RTV VOGOŠĆA: ponedjeljak 21:50 i utorak 04:30, 8.00 i 13:00
RTV JABLANICA: utorak 18.00 i srijeda 18:00
MTV IGMAN (Pazarić): utorak 21:30, petak 17:30 i nedjelja 17:30
TV BEL (Banja Luka): srijeda 16:00
RTV HIT (Brčko): subota 15:30 i nedjelja 3:30
RTV UNSKO-SANSKOG KANTONA: srijeda 20:55 i četvrtak 18:10
TV RUDO: četvrtak 20:30 i petak 17:00
TV ALFA (Sarajevo): utorak 22:00
RTV KAKANJ: ponedjeljak 18:00 i srijeda 15:00
KABLOVSKA TV ZAVIDOVIĆI: četvrtak 20:00 i petak 13:00
KABLOVSKA HS TV SARAJEVO: četvrtak 18:00
RTV BOSTEL (Čikago, SAD): utorak 20:10 i petak 13:00
TV SLON (Tuzla): utorak 21:15
KABLOVSKA TV ELOB SARAJEVO: utorak 09:00 i četvrtak 21:00
TV VALENTINO (Brčko): nedjelja 19:00
BH INTERNATIONAL (Sarajevo): utorak 18:30 i 22:00 i nedjelja 19:15
TV HEMA (kablovska): ponedjeljak 20:00 i srijeda 15:00
ELTA-KABEL (kablovska): srijeda 17:45 i 22:00
BDC TV BRČKOTELEVIZIJA BRČKO DISTRIKTA BiH srijeda 19:30 i četvrtak 18:05
Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Četvrta epizoda - Mostari
|| 0:00:00
...  
🔇
X
01.03.2015
RSE u saradnji sa NED (The National Endowment for Democracy) emituje jednogodišnji TV serijal o mladima i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je četvrta i posljednja epizoda koja govori o mladima iz Mostara. Voditelj i moderator je Marchelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva