Ponedjeljak, 03. avgust/kolovoz 2015, 00:24 CET

Posljednja emisija

Video Kako oljuditi morbidnu statistiku

Predstavljamo vam projekat Radija Slobodna Evropa: Srebrenica - Svaka fotografija neispričana priča u kojem je naša Dženana Halimović proteklih mjeseci nastojala skupiti što više fotografija Srebreničana ubijenih u genocidu.

Video Didovinu pojede šikara

Iako se ove godine navršava dvadeset godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, derventska sela i dalje izgledaju gotovo kao da je rat u BiH tek juče okončan. Uništene kuće zarasle u šiblje okružuju tek pokoji obnovljeni dom.

Video Guber vodu popiše sudovi

Srebrenica je prije rata osim po rudniku srebra bila nadaleko poznata i po banjskom turizmu i ljekovitoj guber vodi. Austrougarska je svojevremeno izvozila dva miliona litara Crnog Gubera, danas prirodno blago propada, jer je politika umiješala prste.


Video Šta poslije potopa

Opština Rudo je prije deset godina pokrenula projekat plantažnog uzgoja malina uz garantovan otkup i sigurno tržište. Na desetine domaćinstava su pronašle egistenciju baveći se ovim poslom. Početkom izgradnje hidroelektrane na rijeci Limu biće potopljeno najplodnije zemljište za uzgoj malina.

Video Bedeker kraljevskog grada

Grad Jajce desetljećima privlači ljubitelje prirodnih ljepota, kulturne baštine, fotografe, umjetnike, istražitelje, hodočasnike i turiste. Do '90. Jajce je godišnje posjećivalo i do 250.000 turista. Posljednje dvije godine mnogo se uradilo na poboljšanju turističke ponude ovog kraja.

Video TV Liberty - 991. emisija

Kako oljuditi morbidnu statistiku; Didovinu pojede šikara; Guber vodu popiše sudovi; Šta poslije potopa; Bedeker Kraljevskog grada


Prethodne emisije

Video Kad imaš ono nešto

Sedamnaestogodišnja Magdalena Bogić iz Jajca sudjelovanjem u X- Factoru Adria za kratko vrijeme osvojila je cijelu regiju. Već nakon prve audicije oduševila je mnoge, pa je plasman u finale bio i očekivan. Magdalena trenutno odmara u rodnom gradu, a uskoro će objaviti i svoju prvu pjesmu.

Video Koliko para, toliko muzike

Bosanskohercegovačka kinematografija se posljednjih nekoliko godina nalazi u ozbiljnoj finansijskoj krizi. Autori odobrenih filmskih projekta još uvijek nisu dobili novac. Posljedica nije samo manji broj filmova, već i pitanje opstanka brojnih zanimanja vezanih uz ovu djelatnost.

Video Dajakom uz Vrbas

U prvih pet mjeseci ove godine broj turističkih noćenja u Republici Srpskoj uvećan je za više od 20 posto. Prednjače gosti iz regije. Među omiljenim destinacijama je svakako i Banjaluka, koja postaje sve značajnija bh. turistička atrakacija.


Video Sanjajući vlastiti dom

Bosna i Hercegovina ni 20 godina nakon rata nije riješila pitanje kolektivnih centara. Trenutno u 120 kolektivna centra živi oko 7.000 ljudi. Neki su se tu rodili i danas zasnovali svoje obitelji.

Video Povući odluku o referendumu

Jedna od najaktuelnijih tema u BiH, ali i u međunarodnoj zajednici, jeste odluka o referendumu o radu Suda i Tužiteljstva BiH u Republici Srpskoj. U intervjuu za TV Liberty veleposlanica Cormack kaže kako vlasti u RS trebaju povući ovu odluku jer je antidejtonska i antiustavna.

Video TV Liberty - 990. emisija

Povući odluku o referendumu; Sanjajući vlastiti dom; Dajakom uz Vrbas; Koliko para, toliko muzike; Kad imaš ono nešto.


Video Stećci u Kopošićima

Nekropola Kopošići udaljena je desetak kilometara od Ilijaša, opštine u Kantonu Sarajevo. Ovih dana je središte naučnih istraživanja. Arheolozi oslobađaju tamošnje stećke od zemlje u kojoj se većina njih nalazi vijekovima.

Video Vamos injuntu

Bosanski Jevreji, kad su poslije progona iz Španije krajem 15. vijeka došli na prostor Balkana, govorili su ladino jezik. Danas nekolicina njih pokušava otrgnuti od zaborava i ovaj segment jevrejske kulture.

Video Bajronov BH brend

Na planini Konjuh kod Kladnja smještena je najveća plantaža bijelog luka na Balkanu. Vlasnik plantaže je Bajron Granulo koji prve tone ovog povrća sprema za izvoz na svjetsko tržište.


Video Pedeset godina ispružene ruke

Esma Ahmetović već 50 godina sjedi na jednom od pločnika u Konjicu i prosi. Već pet decenija živi od onoga što joj sugrađani daju.

Video Moramo gledati dalje

Sestre Samra i Zejfa članice su hora Superar koji je pjevao pred Papom. Rat i genocid u kome su izgubile članove familije ne pamte, ali posjećuju Memorijalni centar u Potočarima, odakle poručuju da svi u BiH trebaju gledati na budućnost, bez obzira kojoj naciji pripadaju.

Video TV Liberty - 989. emisija

Moramo gledati dalje; 50 godina ispružene ruke; Bajronov bh brend; Vamos injuntu; Stećci u Kopošićima najljepši u državi


Video Umijeće strpljenja

Sedamnaestogodišnji Vedran Miletić iz Fojnice bavi se nesvakidašnjim hobijem - riječ je o zahtjevnoj vještini 3D origamija, odnosno staroj japanskoj tehnici savijanja papira. Do sada je napravio stotine figura, koje je izložio na samostalnoj izložbi u nekoliko bh. gradova.

Video Piloti papirnih krila

Pravljenje i bacanje papirnih aviona preselilo se iz školskih klupa na velika svjetska takmičenja. Ovim neobičnim hobijem već nekoliko godina se bavi i Adis Imamović iz Kiseljaka koji je prije nekoliko mjeseci sudjelovao i na Svjetskom prvenstvu u Austriji.

Video Kako zarobiti neponovljivo

Široj populaciji je digitalna fotografija postala svakodnevnica, a doslovno omogućava da zabilježimo gotovo svaki trenutak života. Međutim, zaboravlja se da to nije oduvijek tako bilo i da su se fotografijom mogli baviti samo za to posebno obučene osobe.


Video Mliječni put za Evropu

BiH je dobila zeleno svjetlo za izvoz mlijeka na evropsko tržište, što za mljekarsku industriju predstavlja spas u posljednji čas jer je ulaskom Hrvatske u Evropsku uniju prije dvije godine ostala bez velikog tržišta.

Video Nek bude Dita ko u vrijeme Tita

Radnici fabrike deterdženata Dita nakon tri godine pokrenuli su proizvodnju, a njihova borba dobila je nevjerovatnu podršku građana BiH. Pokrenute su brojne akcija za kupovinu Ditinih proizvoda u tržnim centrima, a građani umreženi na socijalnim mrežama, pripomogli su da akcija dobije veći značaj.

Video TV Liberty - 988 emisija

Nek bude Dita ko u vrijeme Tita; Mliječni put za Evropu; Kako zarobiti neponovljivo; Piloti papirnih krila; Umijeće strpljenja


Video Čuvanje povijesnog imena

Franjevački samostan na Šćitu kod Prozor-Rame, koje se nalazi u neposrednoj blizini Ramskog jezera, postaje sve značajnija turistička atrakcija. Kulturni krajolik, samostan i crkva proglašeni su nacionalnim spomenikom 2006. godine. U blizini samostana nalazi se i etnografski muzej i galerija.

Video Homo univerzalis

Hasib Velić iz Kamenice kod Bihaća cijeli je svoj život posvetio inovacijama, a njegovi izumi i danas su u primjeni ne samo u Bosni i Hercegovini. Hasib slovi i za svestranog čovjeka kojeg zanima sve - od književnosti do alpinizma, od modeliranja do ronjenja.

Video Ni elektrike, ni mehanike

Bosna i Hercegovina je potpisnik i Konvencije o pravima osoba sa invaliditetom. Međutim, u praksi to nije tako. Vjerovali ili ne, ali u BiH ne postoji nijedan servis za motorna invalidska kolica. Na prevazilaženju ovog problema tek se počelo raditi.


Video Ovo desno je Federacija

Međuentitetska linija u Bosni i Hercegovini duga je 630 km i prolazi kroz 42. opštine. U sarajevskom naselju Dobrinja prve komšije bukvalno žive u dva bh. entiteta. Međutim, za njih, kako kažu, ta linija potpuno nevidljiva i beznačajna.

Video Nejaki i za jake prejaki

U okolinu Čajniča, u Gornjoj Slatini, nekada je živjelo više od 120 porodica. Tokom proteklog rata sve je uništeno. U sela koja su jedni drugima spalili vratili su se prije 10 godina. Toliko već žive bez struje, povezani lošim putevima, jer vlastima u ovoj zemlji, kažu, zajednički život ne odgovara.

Video TV Liberty - 987 emisija

Nejaki i za jake prejaki; Ovo desno je Federacija; Ni elektrike, ni mehanike; Homo univerzalis; Čuvanje povijesnog imena


Video Rusi dolaze

Trebinje postaje sve interesantnije strancima - što zbog prirodnih ljepota tog kraja, što zbog blizine Dubrovnika i hrvatske obale. Rusi su naročito zainteresovani. Sviđa im se, kažu, više od Crne Gore.

Video Avdo lavlje srce

Uz volju i predani rad može se sasvim lijepo živjeti i u BiH, kaže čovjek koji se vratio na svoje ognjište nadomak Srebrenice i za par godina postao vodeći proizvođač malina, aronije i ruža.

Video Partijska, pa radna

Da je zaposlenje u BiH mnogo lakše uz stranačke članske karte ili rodbinske veze govori i ova naša priča.


Video Lajkuj organsko

Mladi ljudi kada završe škole, ukoliko nisu djeca političara, zaposlenje teško mogu pronaći. Zato su mladi Mostarci, koji su čak učestvovali i u prošlogodišnjim protestima izražavajući nezadovoljstvo lošim uslovima života za njihove vršnjake, odlučili nešto poduzeti i sami sebe zaposliti.

Video Jednačina sa mnogo nepoznatih

Ovih dana aktuelan je upis u srednje škole. No, u BiH nije dovoljno što različita pravila važe u različitim entitetima, to je slučaj sa kantonima pa i opštinama. Osnovci su u Sarajevu ove godine imali eksternu maturu, za razliku od svojih vršnjaka u ostatku države.

Video TV Liberty - 986 emisija

Jednačina sa mnogo nepoznatih; Lajkuj organsko; Partijska, pa radna; Avdo lavlje srce; Rusi dolaze

Arhiva TV Liberty