Petak, 29. avgust/kolovoz 2014, 07:16 CET

TV Liberty

Posljednja emisija

Video TV Liberty - 943. emisija

Nacionalno ruglo - Aida Đugum; Međa u avliji - Arnes Grbešić; Magija virtualnog ringišpila - Maja Bjelajac; Mala matura za cijelo selo - Andrea Pavić; Od zlata malina - Sadik Salimović

Video Nacionalno ruglo

Bivša kasarna “Jajce” godinama je smatrana jednim od simbola Sarajeva. Sagrađena je u vrijeme Austro-ugarske monarhije, a danas ničemu ne služi. Jedan dio kasarne potpuno je urušen, a zbog neriješenog vlasničkog pitanja, ovdje utočište nalaze samo psi lutalice. Autorica: Aida Đugum


Video Mala matura za cijelo selo

Škola u Guberu kod Livna jedna je od najstarijih na tom području. Neobična je po tome što su se u obnovu uključili svi - od đaka i nastavnika, do mještana. Autorica: Andrea Pavić

Video Od zlata malina

U okolini Bratunca i Srebrenice, sve je više plantaža maline. Svake godine proizvede se oko 1500 tona ovog voća. Mnogima se rad na plantažama isplati, posebno ako su zasadi veći od pet hektara. Autor: Sadik Salimović


Video Međa u avliji

U selu Makljenovac kod Doboja, koje je Dejtonskim sporazumom podijeljeno na dva dijela, komšija komšiji telefonira sa pozivnim brojem, u jednom dijelu sela svijetli struja iz Federacije, u drugom iz Republike Srpske.

Video Magija virtuelnog ringišpila

Da li djetinjstvo najmlađih u BiH prolazi u virtuelnoj realnosti ili starim dobrim igrama, poput onih u luna parku?


Prethodne emisije

Video TV Liberty - 942. emisija

1.Otpad duginih boja - 1. Srećko Stipović; 2.Akcija za Filipa - Aida Đugum; 3.Šta bi preče - Gojko Veselinović; 4. Stidljiva nevjesta - Ivana Bilić; 5. Liberty ispunjava snove - Maja Nikolić Urednica: Dženana Karabegović

Video TV Liberty - 941. emisija

1. Zašto po glavi, druže plavi - Marija Arnautović; 2. Index na rate - Ivana Bilić; 3. Kako Laura ulazi u knjigu - Andrea Pavić; 4. Steve Floridu zamijenio Goraždem - Alen Bajramović; 5. Tajne posavskih amfora - Arnes Grbešić. Urednica: Selma Boračić


Video TV Liberty - 940. emisija

1. Nove epizode u životu berača željeza - Maja Nikolić; 2. Etno poštar - Arnes Grbešić; 3. Bluz brezove metle - Srećko Stipović; 4. San o Javi - Zoran Matkić; 5. Djevojka s lutnjom - Zvjezdan Živković. Urednica: Marija Arnautović

Video TV Liberty - 939. emisija

Balkan express; Bez žene nekako, bez struje nikako; Vječiti apsolventi; Balada o srećonoši i srcu; Zamalo na Marakanu. Urednica: Mirna Sadiković


Video TV Liberty - 938. emisija

Cesta, a nije cesta; Šindra za UNESCO; Medna polja Livno ima; Krajiški Moderna vremena; Naša djeca Urednica: Marija Arnautović

Video Naša djeca

Fudbalski klub Guber iz Srebrenice osnovan je prije 90 godina. Okupljao je ljude svih nacionalnosti. Nakon ratnih dešavanja, grupa entuzijasta obnovila je rad kluba koji u omladinskim pogonima ima stotinjak dječaka svih uzrasta i nacionalnosti.


Video Krajiški Moderna vremena

Punih pet decenija Bišćanin Raif Ferhatović uspijeva svojim sugrađanima izmamiti osmjeh na lice. Ovaj umjetnik prepoznatljiv je po svojim performansima i originalnim kreacijama, a utjelovljeni lik Čarlija Čaplina učinio ga je čuvenim i van granica BiH.

Video Medna polja Livno ima

Učitelj u penziji i stopostotni invalid Slobodan Petrović iz Livanjskog polja jedan je od najpoznatijih pčelara u Bosni I Hercegovini. Jedini je diplomirani pčelar na ovim prostorima, a svoje znanje stečeno u teoriji i praksi rado prenosi na mlađe generacije.


Video Šindra za UNESCO

U organizaciji Fondacije za kulturno naslijeđe bez granica, studenti iz susjednih zemalja u okviru regionalnog restauracijskog kampa obnavljaju četiri mlinice na Plivi kod Jajca.

Video Cesta, a nije cesta

Neumljani poručuju: ulazak Hrvatske u EU u krajnjoj liniji nije ni bitan, odgovornost je na bh. vlastima koje ni do dan-danas to primorsko mjesto nisu spojile sa ostatkom BiH, pa se u Neumu pitaju jesu li oni kopno ili pak ostrvo.


Video TV Liberty - 937. emisija

Pelin i čokolada; Janica k'o glumica; Grad otet građanima; Tajna broja 33; Josip Broz dobar skroz Urednica: Dženana Karabegović

Video Josip Broz dobar skroz

Više od 250 različitih predmeta nalazi se u privatnoj kolekciji antikviteta Zehrudina Žilića koja je smještena u Doboju. Isto toliko starina još ima u Austriji jer u svojoj garaži u dobojskom starom gradu više nema mjesta za njih.


Video Tajna broja 33

Međugorje je krajem prošlog mjeseca obilježilo 33 godine otkako je nekoliko djece iz tog - u to vrijeme zabačenog hercegovačkog sela - ustvrdilo da im se ukazala Djevica Marija. Od tada do danas to mjesto se u potpunosti promijenilo.

Video Grad otet građanima

Svako ko je rođen i odrastao u Banjaluci, ne može da se pomiri s onim u šta se pretvara njihov grad. Divlja i neplanska gradnja i korupcija učinili su da ovaj, po mnogima, jedan od najljepših gradova u Bosni i Hercegovini, izgubi svoj gradski duh.


Video Janica k'o glumica

U Dobretićima kod Jajca, od pet hiljada prijeratnih stanovnika, sada živi tri stotine. Među njima je Josip Bliznac koji po četvrti put pokušava započeti novi život u rodnom kraju. Izgradio je kuću i bavi se stočarstvom.

Video Pelin i čokolada

Snimak u kojem u Potočarima Ratko Mladić, optuženi za ratne zločine i genocid, daje čokoladu dječaku Izudinu, 11. jula 1995. objavljen je na svim televizijskim stanicama. Izudin Alić, tada dvanaestogodišnjak, u genocidu je izgubio oca i još nekoliko članova uže porodice.


Video TV Liberty - 936. emisija

Slovo između seljaka i luđaka; Pogon u menzi, grah u vojničkom kazanu; Kamo dalje rođače; Mirza na sunčanom mostu; Menuet za Robija i česmu.

Video Slovo između seljaka i luđaka

Poljoprivrednici u Bijeljini, dva mjeseca nakon poplava, muku muče s novim usjevima koji će biti upotrebljivi uglavnom kao stočna hrana. Nitko od nadležnih nije ih posjetio niti pružio podršku. Jedino su im nekoliko puta poslali inspekcije. Neki su čak odlučili ugasiti farme.


Video Pogon u menzi, grah u vojničkom kazanu

Da bi spasile svoja radna mjesta, radnice jedne tekstilne firme u Doboju, nakon čišćenja fabrike, sada rade u svom bivšem restoranu, a topli obrok za njih priprema se u vojničkom kazanu.

Video Kamo dalje rođače

Željezno Polje kod Žepča pretrpilo je velike štete od poplava i klizišta koja su mnogim stanovnicima uništila sve što su godinama stvarali. Mještani se žale da nemaju nikakvih informacija o tome kada će početi obnova, hoće li im vlasti dodijeliti nove placeve i početi gradnju kuća, a zima se bliži.


Video Mirza na sunčanom mostu

Porodica Gosto iz Mostara brine hoće li njihovo osmogodišnje dijete, koje boluje od cerebralne paralize, nastaviti s redovnim školovanjem. Njegov primjer pokazao je još jednom sve probleme sa kojima se suočava obrazovni sistem u BiH.

Video Menuet za Robija i česmu

Drago Rudolf Kos - sportista, fudbalski sudija, muzičar. Prije 40 godina došao je u Sarajevo. Bio član ansambla koji je netom nakon rata izveo prvu opernu predstavu Trubadur. Danas je Drago u penziji. 300 maraka, toliko iznosi njegova penzija. Ipak Drago ne posustaje. Sarajevo ne želi napustiti.


Video TV Liberty - 935. emisija

Namet na vilajet; Sarajevski atentat i arhitekti; Grahovljani obnavljaju Principovu kuću; Gavrilo do grofa iz principa; Dramska sekcija i ozbiljna selekcija. Urednica: Mirna Sadiković

Video Namet na vilajet

Poplave - komisija za komisijom iznova popisuje štete. Nadležni izmišljaju mjere koje nikako da daju rezultat. Političari su svoje nade usmjerili u donatorsku konferenciju, a vlade nekoliko zemalja već sada su rekle da novac neće davati u ruke bh političarima.


Video Sarajevski atentat i arhitekti

U okviru obilježavanja 100. godišnjice početka Prvog svjetskog rata, i u ovom Liberty magazinu emitujemo priču književnika Valerijana Žuje o podizanju spomenika atentatoru i žrtvama atentata.

Video Grahovljani obnavljaju Principovu kuću

Ovih dana obnovljena je i rodna kuća Gavrila Principa u Obljaju kod Bosanskog Grahova. No, prvo ćemo vas podsjetiti kako je kuća atentatora na prestolonasljednika Franju Ferdinanda, koja je uništena 1995. u vatrenoj stihiji, izgledala prije obnove. ( 9.9. 2013.)


Video Gavrilu od Grofa iz principa

Kuća u kojoj je rođen Gavrilo Princip, za jedne heroj, za druge terorista, obnovljena je sredstvima Grahovljana koji žive i rade u Novom Sadu. Autorica: Andrea Pavić

Video Dramska sekcija i ozbiljna selekcija

Učenici Katoličkog školskog centra Tuzla ove godine su prvi put učestvovali na jednom od najstarijih teatarskih festivala u Bugojnu i osvojili prvo mjesto.


Video TV Liberty - 934. emisija

Osedlana planina; Atentat i Sarajevo; Trenutak za dječji kutak; Sve koze na broju. Urednica: Dženana Karabegović

Video TV Liberty - 933. emisija

Sofijino putovanje; Viša sila protiv nejači; Osmijeh iz Zemlje izlazećeg sunca; Indijanski rezervat Urednica: Selma Boračić


Video Indijanski rezervat

Da su u BiH, prije katastrofalnih poplava, a dvije decenije nakon okončanja rata, građani smješteni po kolektivnim centrima potvrđuje primjer iz Čapljine. Oni se nalaze u prognaničkim kolektivnim centrima koji su neuvjetni za normalan život.

Video Osmijeh iz Zemlje izlazećeg sunca

Ambasador Japana u BiH, Hideo Yamazaki govori o tome zašto Japan ne ulaže u BiH, te šta je nužno promijeniti da se BiH podigne na noge.


Video Viša sila protiv nejači

Razorne poplave najveću štetu napravile su u prostorijama centralnog gradskog obdaništa u Doboju. Osim brojnih obećanja za pomoć u sanaciji, još nema konkretnih pomaka na terenu.

Video Sofijino putovanje

Ovo je prva priče kratkog serijala posvećenoj stotoj godišnjici Sarajevskog atentata. Serijal je pripremio književnik Valerijan Žujo.


Video Cijela Bosna jedna deponija

Nakon poplava u Bosni i Hercegovini, gradovi koji su bili pod vodom sada se nose sa novim problemima. Deponije kojima raspolaže Bosna i Hercegovina nisu spremne primiti tolike količine smeća. Postoji li način da se ne ugušimo u vlastitom otpadu?

Video Nek' pomajka radi

Gotovo 3.000 radnih mjesta u Maglaju je ugroženo poslije katastrofalne poplave. Istovremeno, bar donekle ohrabruje činjanica da u komapniji Natron – Hayat niko od 905 zaposlenih neće dobiti otkaz.


Video Krizni štab poplave.ba

Građani BiH posredstvom društvenih mreža Twitter i Facebook, rafteri i volonteri prvih dana katastrofalnih poplava pokazali su se kao svojevrstan krizni štab. Oni su upravljali državom dok su institucije šutjele, ne snalazeći se u ovoj situaciji.

Video Za T3 objekat treba inzulin

Katastrofalne poplave koje su pogodile našu zemlju najprije su uništile elektro – sistem, a sa radom u ugroženim gradovima ubrzo su prestali i telefoni. Takav scenario bh radioamateri su predvidjeli i među prvima se organizirali kako bi spojili pokidane veze.


Video Sve ima, ali to nije to

U Tuzlanskom je kanonu nakon poplava pokrenuto oko 2.500 klizišta, od toga ih je aktivno 1.700. Na stotine ljudi je evakuisano. Danas nemaju ništa i ne znaju gdje će završiti, hoće li se iko pobrinuti za njih i hoće li im država ili grad biti podrška.

Video TV Liberty - 932. emisija

932. emisija - Cijela Bosna jedna deponija; Nek' pomajka radi; Krizni štab poplave.ba; Za T3 objekat treba inzulin; Sve ima, ali to nije to.


Video TV Liberty - 931. emisija

Predio slikan očajem; Života ovdje nema; Kanalisanje izborne volje; Samokovi bez Samokovlija; Igra staklenih perli. Urednica: Dženana Karabegović

Video Predio slikan očajem

Već skoro pedeset godina Doboj nije zapamtio takvu poplavu kakva ga je zadesila u maju. Samo desetine uništenih poslovnih prostora u glavnoj gradskoj ulici upućuju na zaključak da se mnogi građani neće tako brzo naći na svojim radnim mjestima.


Video Života ovdje nema

Zbog mnogobrojnih klizišta na području Tuzle i šire okoline, građani spavaju u šatorima, pod vedrim nebom. Gradska vlast im ne pomaže, jer kaže da to nije u njihovoj nadležnosti. Tako su ovi ljudi po ko zna koji put prepušteni sami sebi.

Video Kanalisanje izborne volje

Dok bh građani zbrajaju štetu i ne znaju kako dalje nakon poplava i klizišta, dotle njihovi predstavnici vlasti muku muče sa drugim problemima. Njihova pažnja trenutno je usmjerena na to kako osnovati kanal na hrvatskom jeziku.


Video Samokovi bez Samokovlija

Malo građana ove zemlje zna da se u Očeviji kod Vareša alatke za poljoprivredu proizvode snagom vode i da se kovačije nisu mijenjale još od srednjeg vijeka. Umjesto da vlast od očevijskih majdana napravi turističku atrakciju, oni polako propadaju i padaju u zaborav

Video Igra staklenih perli

Matea Marković, studentica prava, prije dvije godine počela je izrađivati nakit. U tome joj pomaže i sestra, a ručni rad ove Konjičanke nose djevojke širom Bosne i Hercegovine i šire.

Više TV Liberty priloga

Raspored emitovanja

Emisija "TV Liberty"
BHT 1, Javni RTV servis: nedjelja 19:30 i srijeda 13:40
NTV HAYAT (Sarajevo): srijeda, 12:15 i četvrtak 04.55
TV KANTONA SARAJEVO: ponedjeljak 15:20 i četvrtak 12:30
RTV MOSTAR: srijeda 16:00 i petak 16.00
TV KANTONA TUZLA: utorak 23:00 i srijeda 13:20
TV TUZLA: srijeda 19:00 i nedjelja 12:30
RTV BN BIJELJINA: satelit: ponedjeljak 16:25
RTV ZENICA: utorak 21:00
NTV 101 (Sanski Most): srijeda 20:15 i četvrtak (live stream u ranim jutarnjim satima)
TV GORAŽDE: srijeda 21:30 i četvrtak 09:30
RTV VISOKO: utorak 20:40 i srijeda 16:30
RTV ŽIVINICE: srijeda 20:30 i četvrtak 16:30
RTV CAZIN: četvrtak 21:45 i petak 19:30, nedjelja 15:00
NTV AMNA (Tešanj): petak 16:30 i nedjelja 15:00
RTV MAGLAJ: utorak 17.00 i petak 22:00
RTV VOGOŠĆA: ponedjeljak 21:50 i utorak 04:30, 8.00 i 13:00
RTV JABLANICA: utorak 18.00 i srijeda 18:00
MTV IGMAN (Pazarić): utorak 21:30, petak 17:30 i nedjelja 17:30
TV BEL (Banja Luka): srijeda 16:00
RTV HIT (Brčko): subota 15:30 i nedjelja 3:30
RTV UNSKO-SANSKOG KANTONA: srijeda 20:55 i četvrtak 18:10
TV RUDO: četvrtak 20:30 i petak 17:00
TV ALFA (Sarajevo): utorak 22:00
RTV KAKANJ: ponedjeljak 18:00 i srijeda 15:00
KABLOVSKA TV ZAVIDOVIĆI: četvrtak 20:00 i petak 13:00
KABLOVSKA HS TV SARAJEVO: četvrtak 18:00
RTV BOSTEL (Čikago, SAD): utorak 20:10 i petak 13:00
TV SLON (Tuzla): utorak 21:15
KABLOVSKA TV ELOB SARAJEVO: utorak 09:00 i četvrtak 21:00
TV VALENTINO (Brčko): nedjelja 19:00
BH INTERNATIONAL (Sarajevo): utorak 18:30 i 22:00 i nedjelja 19:15
TV HEMA (kablovska): ponedjeljak 20:00 i srijeda 15:00
ELTA-KABEL (kablovska): srijeda 17:45 i 22:00
BDC TV BRČKOTELEVIZIJA BRČKO DISTRIKTA BiH srijeda 19:30 i četvrtak 18:05