Subota, 20. decembar/prosinac 2014, 17:29 CET

TV Liberty

Posljednja emisija

Video "Ciganima ulaz zabranjen"

Prije pet godina u jednom zavidovićkom ugostiteljskom objektu Redži Seferoviću su odbili uslužiti piće jer je Rom. Osim svakodnevne borbe sa predrasudama, Redžo se odlučio izboriti i sa bh. pravosuđem. Njegov slučaj je trenutno na Vrhovnom sudu FBiH u Sarajevu

Video Sestra, a teta

Priča o časnoj sestri Jani-Martini Katović počela je 2008, kada je bio raspisan konkurs za izbor direktorice dječijeg vrtića “Leptirić” u Glamoču. Upravno vijeće vrtića ju je izabralo, ali načelnik Općine Glamoč je javno rekao da njemu i stranci smeta što u vrtiću radi žena u odori časne sestre


Video Ne talasaj

Slučaj Belme Kokić brutalan je, ali bi mogao i promijeniti praksu kažnjavanja žena radnica u trenutku kada se odluče da postanu majke.

Video Socijaldemokratsko pravo suda

Delila Klovo, kao članica SDP-a, 2010. god. imenovana je ministricom za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice. Dala je ostavku kad joj je sugerisano da se ne bavi jednim problemom kojeg je otkrila. Poslije ostavke, stranačke kolege učinile su sve da Delila više ne nađe posao.


Video Invalidno srebro Verice Srebro

Verica Srebro iz Dervente, slijepa sportkistkinja u penziji i osvajačica srebrne medalje na Evropskom atletskom prvenstvu 1983. godine u Bugarskoj, već godinama se bori s Ministarstvom za porodicu, omladinu i sport Republike Srpske, zahtijevajući pravo na Nacionalno sportsko priznanje

Video TV Liberty - 958. emisija - Diskriminacija

Socijaldemokratsko pravo suda; Sestra a teta; Ne talasaj; „Ciganima ulaz zabranjen“; Invalidno srebro Verice Srebro. Urednica: Marija Arnautović


Arhiva emisija

Video TV Liberty - 956. emisija

Štala ima mikro klima; Ispaša ispred Gradske kavane; Usko široko čelo; Kad savjest zaspi za volanom; Stećak pred Šantićevom vikendicom. Urednica: Dženana Karabegović

Video Diskriminacija i nasilje nad LGBT osobama

U ovosedmičnom Liberty magazinu istraživali smo u kojoj mjeri su LGBT osobe u BiH diskriminisane. Da li se slučajevi nasilja nad pripadnicima ove populacije procesuiraju, te šta bi im značilo usvajanje Antidiskriminacione strategije?


Video TV Liberty - 955. emisija

Propast na čekanju; Da sam (i) ja netko; Šansa za jednaku šansu; Online roditeljski sastanak; Vrijeme na popravnom. Urednica: Mirna Sadiković

Video TV Liberty - 954. emisija

I Džemal je bravar; Težina najtežih slučajeva (II); Sve dublje bore na duši; Vukovi protiv konjokradica; Tuga što razgaljuje srce.


Video TV Liberty - 953. emisija

U ovosedmičnom izdanju TV Liberty objavljujemo film “Duhovi prošlosti”, kojeg su uradili novinari Centra za istraživačko novinarstvo. Radi se o potresnim svjedočenjima žena koje su u ratu bile silovane ili na drugi način ponižavane i mučene.

Video TV Liberty - 952. emisija

U ovosedmičnom Liberty magazinu objavljujemo debatu koju smo realizovali u saradnji sa Fondacijom Heinrich Böll, Sarajevskim otvorenim centrom i Fondacijom CURE. Tema su LGBT prava ii mediji


Video TV Liberty - 951. emisija

Miješana slika; Bingo od pet pašteta; Svi smo istog roda; Violinski ključ svaka vrata otvara; Bolje furmani nego traktori

Video Bolje furmani nego traktori

U BiH sve je manje konja koji rade u šumi. Gotovo su ih potpuno zamijenili traktori i drugi radni strojevi. Braća Salko i Muhamed Sarajčić punih 25 godina su ostali vjerni poslu izvlačenja šume s konjima. Oni jedini u selu Rostovo imaju konje ali i previše posla.


Video Violinski ključ svaka vrata otvara

U Kući dobre muzike, djeca iz Srebrenice, Bratunca, Potočara i Skelana uče da sviraju klavir, harmoniku, gitaru, flautu i bubnjeve, ali i pjevaju u gradskom horu. Stotinjak mladih muzičara, iz grupe Superar, nedavno je priredilo koncert u Švajcarskoj.

Video Svi smo istog roda

Jedan od najstarijih sportskih kolektiva u Mostaru Šahovski klub Mostar već godinu i po dana se bori da prikupi novac kako bi dovršili nove prostorije. Trenutno su smješteni u neuslovnim prostorijama dijela bivše kasarne Sjeverni logor.


Video Bingo od pet pašteta

Poplave koje su bile u maju istinski su pokazale kakav arogantan, ali i ignorantan odnos vlast može imati prema svojim građanima. U Tuzli je na desetine porodica ostalo bez svojih domova, a svi oni i dalje su ili u kolektivnim smještajima ili kod prijatelja.

Video Miješana slika

Ekonomija je ključno pitanje kojim se moraju baviti nove vlasti u BiH. Najvažnije je da građani ne zaborave šta su političari obećavali tokom predizborne kampanje i da ih stalno na to podsjećaju, kaže u intervjuu za TV Liberty Nicholas Hill, otpravnik poslova Ambasade SAD-a u BiH.


Video Kome zvona ne zvone

U rudarskom naselju Sase kod Srebrenice, osnovnu školu nekad je pohađalo po 300 učenika. Danas u kombinovanom odjeljenju svega je šest učenika, različitih uzrasta. Nema školskog zvona, a kraj časa je kada učiteljica kaže.

Video E, moj Malik, na šta si mi nalik

U brojnim bh. filmovima, koji su osvajali nagrade na svjetskim festivalima, zapažene uloge ostvarila su djeca – glumci. Većini njih, filmovi u kojima su debitirali bili su odskočna daska i za druge uloge. No, ima i onih koji danas nisu glumci, ali se sa ljubavlju sjećaju svojih glumačkih angažmana.


Video Magija velikog kanjona

Brza, zelena, bistra i veličanstvena, rijeka Neretva najveći je dragulj Hercegovine. Pored mnogobrojnih blagodati, u svom jednom dijelu, svim ljubiteljima vode i sporta pruža nevjerojatan adrenalinski doživljaj raftinga.

Video Skuplje prazne nego pune

Više od deset godina Jadranka Marković iz Trebinja bavi se ukrašavanjem flaša i to tkaninom. Nije završila umjetničku školu, a ovim hobijem, koji joj je postao glavni izvor prihoda, počela se baviti nakon gubitka posla u trebinjskom Novoteksu.


Video TV Liberty - 950. emisija

Naftna mrlja na savjesti; Kome zvona ne zvone; E, moj Malik, na šta si mi nalik; Magija velikog kanjona; Skuplje prazne nego pune

Video TV Liberty - 949. emisija

Život na silu – Ivan Katavić; Brisanje struke – Maja Nikolić; Za hrabre i tigrovi su ovce – Marija Arnautović; Belgijski minolovci – Srećko Stipović; 3D aždaja – Ivana Bilić


Video TV Liberty - 948. emisija

Kolika su ministrova djeca; Široki mjeri stratosferu; Kad svijet mašte prošapuće; Kolajna od suvoga zlata; Kako se kalio lonac.

Video Kako se kalio lonac

Grnčarstvo je zanimanje kojim se čovek bavi od davnina. U okolini Visokog postoje grnčari koji se ne odriču obiteljske tradicije oblikovanja gline u razne vrste posuđa. Ovom zanatu preijeti izumiranje. Mladi ne žele ovaj posao koji je mnoge spasio od gladi, ali ih napravio i velikim umjetnicima.


Video Kolajna od suvoga zlata

U Tuzli je priređen svečani doček za mališane koji su na europskom prvenstvu u atletici u Belgiji osvojili zlatnu, srebrenu i brončanu medalju. Najviše pozornosti privukla su djeca iz BiH. Riječ je mladim Tuzlacima koji su željeli pokazati cijelom svijetu kako nije teško biti najbolji.

Video Kad svijet mašte prošapuće

Velik broj istaknutih kulturnih djelatnika, prvenstveno glumaca ali i spikera, dolazi u Biblioteku za slijepe i slabovidne osobe BiH da bi pročitali neku od knjiga, te snimili zvučni zapis za potrebe korisnika ove biblioteke.


Video Široki mjeri stratosferu

Grupa entuzijasta iz Širokog Brijega ovih dana je - nakon višetjednih priprema - u stratosferu izbacila letjelicu - dron, kojim vrše snimanje i mapiranje terena. Za ovo što su uspjeli postići, pretežno priručnim sredstvima koje su sami napravili, kontaktirala ih je i NASA.

Video Kolika su ministrova djeca

U BiH ima preko 25.000 pozicija unutar javnog sektora koje zauzimaju uglavnom politički podobni kadrovi, pa su javni natječaji zbog toga postali farsa, a javni sektor je neefikasan, jer prvenstveno služi interesu političkih stranaka.


Video TV Liberty - 947. emisija

Uradi sam; Predizborni šinteri; „Za hrabre i tigrovi su ovce“; Belgijski minolovci; Haljinice na tufnice Urednica: Selma Boračić

Video Uradi sam

Maglaj je jedan od gradova u BiH koji je najviše stradao u majskoj prirodnoj katastrofi. Iako su od poplava prošla četiri mjeseca, obnova devastiranih kuća i stanova ide veoma sporo. Građani su prepušteni sami sebi, a pomoć koju dobijaju nije dovoljna ni za minimalnu sanaciju uništenih domova.


Video Predizborni šinteri

Prema procjenama, na ulicama Sarajeva živi više do 10.000 pasa lutalica. Taj broj raste, jer se nije primjenjivao Zakon o zaštiti životinja. Kada su napadi pasa učestali, vlasti Kantona Sarajevo krenule su u ovo predizborno vrijeme da riješe ovaj problem - ponovnim otvaranjem kafilerija.

Video „Za hrabre i tigrovi su ovce“

Za projekat Obični heroji, Centar za post-konfliktna istraživanja iz Sarajeva dobio je prestižnu svjetsku nagradu za interkulturalnu inovativnost koju dodjeljuju Ujedinjeni narodi i BMW grupacija.


Video Belgijski minolovci

Halil Sefer sa Gostilja na Vlašiću, pored proizvodnje sira i mlijeka, bavi se i obukom belgijskih ovčara za otkrivanje eksploziva, droge, te vodiče slijepim osobama i za traženje nestalih pod ruševinama.

Video Haljinice na tufnice

Studentica dizajna iz Banjaluke Sanja Hajek izrađuje lutkice od fimo mase. Iako je u početku to bio samo hobi, njene lutkice su za kratko vrijeme stekle popularnost na društvenim mrežama, pa ih sada pravi i u sezonskim kolekcijama.

Arhiva TV Liberty

Raspored emitovanja

Emisija "TV Liberty"
BHT 1, Javni RTV servis: nedjelja 19:30 i srijeda 13:40
NTV HAYAT (Sarajevo): srijeda, 12:15 i četvrtak 04.55
TV KANTONA SARAJEVO: ponedjeljak 15:20 i četvrtak 12:30
RTV MOSTAR: srijeda 16:00 i petak 16.00
TV KANTONA TUZLA: utorak 23:00 i srijeda 13:20
TV TUZLA: srijeda 19:00 i nedjelja 12:30
RTV BN BIJELJINA: satelit: ponedjeljak 16:25
RTV ZENICA: utorak 21:00
NTV 101 (Sanski Most): srijeda 20:15 i četvrtak (live stream u ranim jutarnjim satima)
TV GORAŽDE: srijeda 21:30 i četvrtak 09:30
RTV VISOKO: utorak 20:40 i srijeda 16:30
RTV ŽIVINICE: srijeda 20:30 i četvrtak 16:30
RTV CAZIN: četvrtak 21:45 i petak 19:30, nedjelja 15:00
NTV AMNA (Tešanj): petak 16:30 i nedjelja 15:00
RTV MAGLAJ: utorak 17.00 i petak 22:00
RTV VOGOŠĆA: ponedjeljak 21:50 i utorak 04:30, 8.00 i 13:00
RTV JABLANICA: utorak 18.00 i srijeda 18:00
MTV IGMAN (Pazarić): utorak 21:30, petak 17:30 i nedjelja 17:30
TV BEL (Banja Luka): srijeda 16:00
RTV HIT (Brčko): subota 15:30 i nedjelja 3:30
RTV UNSKO-SANSKOG KANTONA: srijeda 20:55 i četvrtak 18:10
TV RUDO: četvrtak 20:30 i petak 17:00
TV ALFA (Sarajevo): utorak 22:00
RTV KAKANJ: ponedjeljak 18:00 i srijeda 15:00
KABLOVSKA TV ZAVIDOVIĆI: četvrtak 20:00 i petak 13:00
KABLOVSKA HS TV SARAJEVO: četvrtak 18:00
RTV BOSTEL (Čikago, SAD): utorak 20:10 i petak 13:00
TV SLON (Tuzla): utorak 21:15
KABLOVSKA TV ELOB SARAJEVO: utorak 09:00 i četvrtak 21:00
TV VALENTINO (Brčko): nedjelja 19:00
BH INTERNATIONAL (Sarajevo): utorak 18:30 i 22:00 i nedjelja 19:15
TV HEMA (kablovska): ponedjeljak 20:00 i srijeda 15:00
ELTA-KABEL (kablovska): srijeda 17:45 i 22:00
BDC TV BRČKOTELEVIZIJA BRČKO DISTRIKTA BiH srijeda 19:30 i četvrtak 18:05