Utorak, 03. maj/svibanj 2016, 16:26 CET

  Video Radno mjesto na kućnom pragu

  Novih 3.000 radnih mjesta u poljoprivredi najavljuju se projektom Federalnog ministarstva poljoprivrede i Zavoda za zapošljavanje u ovom entitetu. Poljoprivrednici će biti „skinuti“ sa biroa za zapošljavanje, uplaćivat će im se doprinosi, a oni će se baviti poljoprivrednom proizvodnjom.

  Video Uzmi siromašnom, daj bogatom

  Nakon katastrofalnih poplava 2014. godine, Gradska uprava Bijeljine objavila je da su razne organizacije donirale za stanovnike Semberije oko milion i 150.000 konvertibilnih maraka. Posjetili smo semberska sela, te saznali da je pomoć bila dijeljena po stranačkoj podobnosti.

  Video Jusići i Simići kao prije

  Ova priča govori o prijateljstvu koje ruši barijere srebreničkih podjela. Rezultat je i uspješan posao koji hrani nekoliko porodica.


  Video Kreativna mreža vraća kući

  Poslovna se prilika ne nalazi, nego stvara. Postati poduzetnikom danas ne podrazumijeva nužno vlastita financijska ulaganja, rješavanje administrativnih barijera i gradnju objekata. U sarajevskom Networksu, kreativni mladi poduzetnici imaju priliku pokrenuti biznis, uz uvjet da imaju dobru ideju.

  Video Bedemi u novom ruhu

  Nedavno je svečano otvoren obnovljeni dio banjalučke tvrđave Kastel, jedan od najznačajnijih kulturno istorijskih spomenika koji datira još iz antičkog doba.

  Video TV Liberty - 1031. emisija

  U novom izdanju televizijskog magazina Radija Slobodna Evropa donosimo priče: Radno mjesto na kućnom pragu; Uzmi siromašnom, daj bogatom; Jusići i Simići kao prije; Kreativna mreža vraća kući; Bedemi u novom ruhu


  Specijalne emisija

  Video TV Liberty specijal: Početak evropskog puta

  U specijalnom izdanju TV Libertija govorimo o aplikaciji Bosne i Hercegovine za EU. Koliko je obaveza iz reformske agende ispunjeno, šta je to uopšte reformska agenda, kakvi su sve problemi pratili ovaj proces, da li je aplikacija vjerodostojna - u TV Libertiju odgovaraju analitičari i političari.

  Video TV Liberty specijal: Vršnjačko nasilje

  U specijalnom izdanju Liberty magazina govorimo o problemu vršnjačkog nasilja. Kako ga spriječiti, koliko je značajna saradnja porodice, škole i cjelokupnog društva, šta je nasilje na internetu i kako ga prevenirati, pitanja su na koja odgovaraju pedagozi, roditelji i predstavnici NVO

  Video TV Liberty specijal: Seksualnost u obrazovanju

  U ovosedmičnom specijalnom izdanju Liberty magazina govorimo o temi seksualnosti u obrazovanju. Šta udžbenici nude djeci, da li je ovo pitanje tretirano na ispravan način, te da li neznanje i šutnja podstiču stvaranje homofobnog društva?


  Video TV Liberty specijal: Nasilje nad ženama i u porodici

  SOS izvol'te; Što je sigurno, sigurno je; Povratak otpisanom; Lijepa riječ i gvozdena vrata otvara; Ćud je ćud, a sud je sud

  Video TV Liberty specijal: Da li je BiH zrela za istospolne zajednice

  Govorimo o jednom od najvećih tabua kada je riječ o pravima LGBT osoba - istospolnim zajednicama. O tome šta kaže evropsko zakonodavstvo, šta su obaveze BiH i koliko je urađeno na pravima LGBT osoba govore predstavnici Parlamenta BiH, profesori, te predstavnici civilnog društva.

  Video TV Liberty specijal: Život u Dejtonskoj BiH

  U specijalnom izdanju Liberty magazina govorimo o tome kako je najprije rat, a zatim Dejtonski mirovni sporazum, uticali na živote ljudi u BiH. Pitali smo radnike, ratne vojne veterane, penzionere i mlade kako su živjeli nekada, a kako žive u "dejtonskoj" BiH.


  TV Liberty - 1000. emisija
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  TV Liberty 1000. emisijai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  Marija Arnautović
  28.09.2015
  U 1000. izdanju magazina Liberty podsjećamo na neke od najinteresantnijih priča koje su u posljednjih 19 godina uradili reporteri Radija Slobodna Evropa. Podjsećamo i na priče koje su nakon što su objavljene u Liberty magazinu promijenile živote našim sagovornicima. Za hiljaditu emisiju govore analitičari i bivši urednici TV Libertija.

  TV Liberty 1000. emisija

  1000. Liberty - podsjećamo na neke od najinteresantnijih priča koje su u posljednjih 19 godina uradili reporteri RSE. Podjsećamo i na priče koje su nakon objavljivanja u Liberty magazinu promijenile živote našim sagovornicima. Za 1000. emisiju govore analitičari i bivši urednici TV Libertija


  Arhiva emisija

  Video Malinjaci na Željeznim poljima

  Žitelji Željeznog polja u okolini Zenice, uprkos prirodnoj katastrofi prije dvije godine, uspjeli su da obnove farme malina. Iako im je uništena trećina malinjaka u klizištima, zasadili su nove plantaže.

  Video Živa i zdrava hrana

  Imaju tek 26 godina, a već su vlasnici farme ćurana. Armin Mustafić i Amar Salković iz Tuzle na ovaj korak su se odlučili jer su živjeli od roditeljskog džeparca, ali i zbog činjenice kako se ćureće meso u Bosnu i Hercegovinu uvozi.

  Video Princip jednake šanse

  Osobe sa invaliditetom u BiH se suočavaju sa različitim barijerama. Nemaju se priliku baviti sportom, što je bio povod da trener plivanja Amel Kapo djeci sa invaliditetom omogući sate plivanja u svom klubu.


  Video Isto, od nastanka do nestanka

  Osamdesetogodišnja Samija Ramić živi nekoliko kilometara od Trebinja. Do njene kuće se dolazi pješke, kozjom stazom. Jedina je stanovnica sela, a staračke dane provodi bez struje i vode.

  Video Arhipelag Japodija

  Nadomak Bihaća, na Japodskim otocima, izgrađena je prva kućica na drvetu. Lokacija na pet unskih otočića plijeni prirodnim ljepotama, a da ovo jedinstveno mjesto ne bude zaboravljeno pobrinuli su se vlasnici koji žele da vrate na otoke autentični izgled nekadašnjih sojenica.

  Video TV Liberty - 1030. emisija

  U novom izdanju televizijskog magazina Radija Slobodna Evropa donosimo priče: Malinjaci na Željeznim poljima; Živa i zdrava hrana; Princip jednake šanse; Isto, od nastanka do nestanka; Arhipelag Japodija


  Video Dom za čekanje

  Potreba za domovima za starija lica sve je veća. Ova oblast u RS se posljednjih godina zbog pojave velikog broja privatnih domova počela ozbiljnije zakonski uređivati. Inspekcije ovih ustanova pokazale su da jedan broj njih ne zadovoljava standarde, a šest je dobilo zabranu rada.

  Video Tri gracije sa Karlovog mosta

  Prag: tri uspješne žene tokom ratnih devedesetih sa Balkana otišle su u glavni grad Češke. To je jedna od rijetkih zemalja koja je građanima regije dozvolila nostrifikaciju diploma i dala mogućnost ne samo da se zaposle, već i pokrenu privatne biznise.

  Video Kućica u cvijeću

  Brojni su stanovnici BiH koji preživljavaju samo zahvaljujući pomoći drugih ljudi, dok je država na njih zaboravila. Jedna od njih je i Marina Raos iz Lepenice kod Kiseljaka, koja će dobiti krov nad glavom zahvaljujući solidarnosti mještana ovog područja.


  Video Kraj školovanja

  Poslije 20 godina boravka u kolektivnom centru Građevinske škole, šest se porodica srpske nacionalnosti uselilo u nove stanove. Akcija izgradnje nove zgrade uslijedila je nakon što smo u emisiji TV Liberty emitovali prilog o životu prognanika u ovom centru.

  Video U strahu su velike oči

  Stručnjaci smatraju da je uloga medija u izvještavanju o terorizmu i terorističkim napadima od izuzetne važnosti, te da bi se novinari morali edukovati kako bi na najbolji način javnost informisali o ovim temama.

  Video TV Liberty - 1029. emisija

  U novom izdanju našeg televizijskog magazina možete pogledati priče: U strahu su velike oči; Kraj školovanja; Kućica u cvijeću; Tri gracije sa Karlovog mosta; Dom za čekanje


  Video Priče iz života svetitelja

  Škola ikonopisa Eparhije zvorničko-tuzlanske obilježava desetogodišnjicu rada. Sve je počelo željom sveštenih lica da obnove ikonopisanje u eparhiji. Danas je škola 'Odigitrija'' iz Bijeljine postala jedna od najznačajnijih škola ove vrste umjetnosti u regiji.

  Video Živim život svoj

  Djevojčica Almedina Hodžić, unatoč tome što je slijepa, ostvaruje brojne uspjehe u različitim područjima. Pohađa Srednju glazbenu školu, svira klavir, aktivna je i u nevladinom sektoru. Škola koju pohađa uspješan je primjer inkluzije, i to zahvaljujući Almedininom duhu i volji za životom.

  Video Robinson iz Vozuće

  Četrdesetdvogodišnji Milutin Mrkaljević prije dvije godine vratio se na svoje imanje u selo Kalajiši kod Zavidovića. Tu živi u razrušenoj kući, bez struje i osnovnih uvjeta za život. Kaže, da se 14 godina obraća vlastima i traži donacije kako bi mu se obnovila kuća, ali bezuspješno.


  Video Nek' ne leži narod po šumama

  Za Ramiza Nukića iz bratunačkog sela Kamenice može se reći da je postao samostalna institucija. Već 15 godina hoda po šumama tražeći posmrtne ostatke ubijenih osoba. Ramiz je u posljednjem ratu ostao bez oca i brata i nada se da će jednoga dana i njih pronaći.

  Video Počasni građani u raljama zakona

  Oni koji su stekli stanarsko pravo nad privatnim stanovima još u prošlom sistemu, izloženi su deložacijama i poniženjima. Ne mogu otkupiti stan u kojem žive više od pola stoljeća, a s ovim problemom ne želi se uhvatiti u koštac ni država.

  Video TV Liberty - 1028. emisija

  U najnovijoj emisiji magazina TV Liberty možete pogledati slijedeće priloge - Počasni građani u raljama zakona; Nek' ne leži narod po šumama; Robinson iz Vozuće; Živim život svoj; Priče iz života svetitelja. Urednik i voditelj je Ivan Katavić


  Video Cipelice za Pepeljugu

  U Lipnici kraj Tuzle otvoren je Inkubacioni centar, u prostorijama bivšeg rudnika uglja. U tridesetak proizvodnih pogona nastaju, između ostalog, i Pradine cipele.

  Video Frizerka za gljive

  U selu Podnovlje, u jednoj porodičnoj firmi, proizvodnja gljiva zamijenila je uzgoj konja. U odnosu na predratnu, proizvodnja šampinjona danas je 25 puta veća i iznosi 40 tona mjesečno.

  Video U radu je odmor

  U sedmoj deceniji života Hilmija Hodović je odlučio sve staviti pod hipoteku i pokrenuti fabriku pomfrita. Prvi proizvodi trebali bi se za desetak dana naći na tržištu.


  Video Ko to nama peva

  U Sarajevu - udruženje "Zelene beretke" pripremilo je inicijativu za formiranje komisije koja će odobravati organizovanje javnih nastupa kao što su koncerti stranih izvođača u svim salama koje su vlasništvo Kantona Sarajevo. Da li je pozadina svega istinska briga o sarajevskoj publici?

  Video Čudna jada od Mostara grada

  Mostar je posljednjih dana ponovo u centru pažnje bh. javnosti. U izbornoj godini ponovo nacionalna obilježja, skrnavljenje spomenika i rasprava oko podjele grada. Mostarci, koje politika ne pita, imaju svoju viziju.

  Video TV Liberty - 1027. emisija

  U najnovijem izdanju magazina TV Liberty pogledajte sledeće priloge: Čudna jada od Mostara grada; Ko to nama peva; U radu je odmor; Frizerka za gljive; Cipelice za Pepeljugu. Urednica i voditeljka je Mirna Sadiković


  Video Bildanje rodnog samopouzdanja

  Inspirisani idejom digitalne revolucije, mlade uposlenice UN-a u BiH odlučile su pokrenuti projekat IT Girls, čiji je osnovni cilj zainteresovati djevojčice za svijet programiranja i programskih jezika kako bi se više uključile u ovaj sektor i povećale mogućnosti u odabiru budućih karijera.

  Video Ko riskira profitira

  Doboj - od firme za obradu drveta do proizvođača specijalnih mašina koje su prodate na pet svjetskih kontinenata. Tako je izgledao razvojni put firme Višt koja danas posluje u unajmljenom prostoru jer je zaradu ulagala u razvoj i osvajanje novih industrijskih grana za svoje proizvode.

  Video Mezarje zove

  U Srebrenici mnoge majke nemaju sna jer nikada nisu pronašle svoju ubijenu djecu. Sve te godine čekaju na presude Haškog tribunala koje im, kažu, ne mogu vratiti najbliže, ali mogu donijeti osjećaj makar male pravde. Presudu radovanu Karadžiću čekale su sa posebnom pažnjom.


  Video Muke po Hati

  Ovih dana jedan mali video klip potresao je velik broj građana BiH, naročito Tuzle. Video govori o invalidskim mukama Hate Bajrić, samohrane majke. A njena priča zapravo je slika odnosa ove zemlje prema hiljadama osoba s invaliditetom kojima sistem svakodnevno otežava život.

  Video Abu Dabi ili šarena laža

  U Trnovu, malom nerazvijenom mjestu podijeljenom entitetskom granicom, najavljena je realizacija najveće poslijeratne investicije u BiH. Investitor iz Ujedinjenih Arapskih Emirata na 137 hektara zemlje želi napraviti turistički centar. Vrijednost projekta je 4,5 milijardi KM.

  Video TV Liberty - 1026. emisija

  Abu Dabi ili šarena laža; Muke po Hati; Mezarje zove; Ko riskira profitira; Bildanje rodnog samopouzdanja


  Video Jovića Šengen

  Kuhinja u jednoj državi, dnevna soba u drugoj. Upravo takav život vode mještani zaseoka Donji Jovići, smještenog između Imotskog u Hrvatskoj i Posušja u Bosni i Hercegovini.

  Video Spala knjiga na dva slova

  Desetak kilometara od Viteza smješteno je selo sa dva stanovnika. Zemlju nema ko obrađivati, a tišinu narušavaju još jedino dvojica upornih staraca, koji selo čuvaju od zaborava.

  Video Dosanjani san

  Povratnici na Nišićku visoravan u okolini Sarajeva, umjesto građevinskog materijala za obnovu kuće, dobili su heljdu. Odlučili su je posaditi na stotinu duluma zemlje, a kada su došli prinosi, smislili su na koji način je iskoristiti.


  Video Etno-selo u agregat-nom stanju

  Borka i Kadir Đonlagić vratili su se iz Švicarske i započeli privatni biznis u okolini rodnog Prijedora. Investirali su dva miliona maraka u izgradnju prvog potkozarskog etno-sela.

  Video Žrvanj od ljutog kamena

  Oko starih seoskih potočara nekada se odvijao život – donosilo se žito na mljevenje, razmjenjivale vijesti i informacije, čavrljalo uz zvuke mlinskog točka i čeketala. Danas su prilike sasvim drugačije. Na području opštine Srebrenica u funkciji je samo jedan mlin.

  Video TV Liberty - 1025. emisija

  Ove nedelje u emisiji TV Liberty možete pogledati sledeće priloge: Ko voli nek` izvoli; Jovića Šengen; Spala knjiga na dva slova; Dosanjani san; Etno-selo u agregat-nom stanju. Urednica i voditeljka je Dženana Karabegović.


  Video Na istom zadatku

  Trebinjski imam, koji je pomogao da se napravi 13 džamija, prijateljevao sa svim Trebinjcima uključujući i pravoslavnog popa, podsticao dobra djela, ali je morao odseliti iz Trebinja, jer je, kako kaže, od Islamske zajednice dobio savjet da se makne jer se previše družio sa Srbima.

  Video Ljekari bez granica

  Početkom marta prije 20 godina, nakon 1425 dana opsade, glavni grad Bosne i Hercegovine je deblokiran. Ovo je priča o herojima u bijelom koji su u nemogućim uslovima radili i dnevno spašavali stotine ljudi.

  Video Zaključavanje sigurnih kuća

  U BiH svaka četvrta žena tokom života bila je izložena nekoj vrsti nasilja. Najveći broj je onih koje su pretrpjele fizičko nasilje u svojim porodicama. Spas su mogle potražiti u Sigurnim kućama, no prema prijedlogu novog federalnog zakona, sigurnim kućama prijeti zatvaranje.


  Video Čardak ni na nebu, ni na zemlji

  Mjesec i pol dana radnici nekada čuvenog Sarajevotekstila, u hladnim prostorijama dvije preostale radnje protestuju, čekajući da im konačno budu isplaćene plate, doprinosi i otpremnina. Zaboravljeni od svih čuvaju prostorije i malo preostale robe.

  Video TV Liberty - 1024. emisija

  U emisiji TV Liberty ove nedelje pogledajte: Čardak ni na nebu, ni na zemlji; Zaključavanje sigurnih kuća; Ljekari bez granica; Na istom zadatku; Žrvanj od ljutog kamena

  Arhiva TV Liberty