Dostupni linkovi

Evropska komisija i formalno preporučila otvaranje pregovora o članstvu sa BiH


Sedište Evropske komisije u Briselu, 2023.
Sedište Evropske komisije u Briselu, 2023.

Evropska komisija (EK) je i formalno preporučila otvaranje pristupnih pregovora između Evropske unije (EU) i Bosne i Hercegovine (BiH).

Konačnu odluku o tome donosi Savet EU, odnosno lideri država i vlada zemalja članica. Rasprava s ciljem donošenja konačne pozitivne odluke će biti održana na samitu koji je zakazan za 21. i 22. mart u Briselu.

Šefovi država i vlada EU donose odluku otvaranju pristupnih pregovora a ona mora biti jednoglasna.

"U raspravi o BiH je bilo jako pozitivno. Progres je bio stvarno impresivan. Zadovoljni smo i ponašanjem BiH ali i država članica EU jer vide proširenje kao investiciju u geostratešku sigurnost. Želimo osigurati da imamo siguran evropski prostor", rekao je potpredsednik EK Maroš Šefčović koji je saopštio preporuku ove institucije o otvaranju pristupnih pregovora između Brisela i Sarajeva.

"BiH donosi novi potrebnu dinamiku", rekao je Šefčović, te dodao kako je to "tek početak i ova dinamika se mora nastaviti".

"Otvaranje pregovora je priznanje napretka i ispunjavanja uslova. Danas je važno fokusirati se i na glavne poruke. A to je da su vrata EU za BiH potpuno otvorena i da će put prema EU voditi kroz reforme” izjavio je potpredsednik EK.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je prethodno 12. marta prepodne potvrdila koja će biti konačna preporuka institucije na čijem je ona čelu.

Tokom govora na plenarnoj sednici Evropskog parlamenta ona je ocenila da je Bosna i Hercegovina učinila više napretka od kada je dobila status kandidata nego za više od jedne decenije.

Izveštaj koji je objavila Evropska komisija poslužiće raspravi na nivou lidera na predstojećem samitu naredne nedelje.

BiH ima status kandidata za punopravno članstvo od decembra 2022. godine.

Mišljenje Evropske komisije (Avis) dobila je u maju 2019. i u njemu je definirano 14 prioriteta podijeljenih u četiri područja - Demokracija i funkcioniranje institucija, Vladavina prava, Osnovna prava i Reforma javne uprave – koje BiH treba ispuniti kako bi počela pregovore o punopravnom članstvu.

U decembru 2023. godine, lideri EU su izrazili spremnost da otvori pristupne pregovore sa BiH i pozvali Komisiju da u martu objavi izveštaj o stepenu ispunjavanja ključnih kriterijuma, što će biti osnov za odluku lidera EU.

XS
SM
MD
LG