Dostupni linkovi

Von der Leyen potvrdila: Evropska komisija će preporučiti otvaranje pristupnih pregovora sa BiH


Ursula von der Leyen u obraćanju u Briselu, 12. mart 2024.
Ursula von der Leyen u obraćanju u Briselu, 12. mart 2024.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je potvrdila da će ova institucija tokom dana (12. marta) preporučiti otvaranje pristupnih pregovora između Evropske unije (EU) i Bosne i Hercegovine.

Tokom govora na plenarnoj sednici Evropskog parlamenta ona je ocenila da je Bosna i Hercegovina učinila više napretka od kada je dobila status kandidata nego za više od jedne decenije.

"Naravno, potrebno je još napretka da bi se pridružili našoj Uniji. Ali zemlja pokazuje da može da ispuni kriterijume za članstvo i težnju njenih građana da budu deo naše porodice. Zbog toga ćemo danas odlučiti da preporučimo Savetu otvaranje pristupnih pregovora sa Bosnom i Hercegovinom", izjavila je Von der Leyen.

Formalnu preporuku će Evropska komisija saopštiti kasnije popodne nakon sastanka kolegijuma.

Izveštaj koji će biti objavljen, prema rečima predsednice Evropske komisije, jeste "činjenična analiza najnovijih dešavanja" te jasna slika stanja u zemlji.

Ona je spomenula da je Bosna i Hercegovina sada u potpunosti usklađena sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU, što je prema Von der Leyen, "ključno u ovim vremenima geopolitičkih previranja".

Spomenula je usvajanje važnih zakona, kao i poboljšanje upravljanja migracionim tokovima, pristanak Ministarstva pravde da u domaću krivičnu evidenciju uvrsti presude Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, kao i početak rada Upravnog odbora za izgradnju mira.

Šefovi država i vlada EU koji donose konačnu odluku će razmatrati Izveštaj Evropske komisije i preporuke iz dokumenta na samitu 21. i 22. marta u Briselu.

BiH ima status kandidata za punopravno članstvo od decembra 2022 godine.

Godinu dana kasnije, u decembru 2023. godine, lideri EU su izrazili spremnost da otvori pristupne pregovore sa BiH i pozvali Komisiju da u martu objavi izveštaj o stepenu ispunjavanja ključnih kriterijuma, što će biti osnov za odluku lidera EU.

TV Liberty: 'Sto metara' do pristupnih pregovora s EU
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:30:31 0:00
XS
SM
MD
LG