Dostupni linkovi

EU će potrošiti 3,5 milijardi evra za zaštitu okeana, najavio komesar za zaštitu životne sredine


Delfin u vodama južnog Atlantika kod obale Argentine, 5. oktobar 2022.
Delfin u vodama južnog Atlantika kod obale Argentine, 5. oktobar 2022.

Evropska unija će ove godine potrošiti 3,5 milijardi evra za zaštitu okeana i promovisanje održivosti kroz niz inicijativa, izjavio je u utorak najviši zvaničnik EU zadužen za pitanja životne sredine.

Predviđene mere se tiču od borbe protiv zagađenja mora do podrške održivom ribarstvu i investicijama u takozvanu plavu ekonomiju – održivo korišćenje morskih i slatkovodnih resursa za ekonomske aktivnosti.

Te inicijative su najavljene tokom konferencije "Naš okean" ove nedelje u Atini na kojoj je prisustvovalo oko 120 zemalja.

"Okean je deo onoga što smo mi i to je naša zajednička odgovornost“, rekao je komesar EU za životnu sredinu, okeane i ribarstvo Virginijus Sinkevičijus.

Obaveze uključuju podršku za 14 investicija i jednu reformu u održivom ribarstvu na Kipru, u Grčkoj, Poljskoj, Portugalu u vrednosti od oko 1,9 milijardi evra i 980 miliona evra u okviru EU fonda za oporavak i otpornost.

Druge inicijative su usmerene na pomoć afričkim zemljama da razviju svoju plavu ekonomiju.

Više od 400 novih obaveza u iznosu od 10 milijardi dolara biće objavljeno tokom konferencije, rekao je zvaničnik grčke vlade za Rojters (Reuters) u ponedeljak, govoreći pod uslovom da bude imenovan.

Služba Evropske unije za klimatske promene Kopernikus saopštila je prošlog meseca da je temperatura okeana dostigla rekordno visok nivo u februaru, prema podacima koji sežu do 1979. Prekomerni ribolov i zagađenje plastikom takođe predstavljaju velike pretnje okeanima.

XS
SM
MD
LG