Dostupni linkovi

Sjednica Sabora na Milanovićev zahtjev, bez Milanovića


Hrvatski sabor o štrajku u pravosuđu raspravlja u petak 21. srpnja, a o tzv. "plinskoj aferi" u subotu 22. srpnja. Glasat će se u nedjelju 23. srpnja.
Hrvatski sabor o štrajku u pravosuđu raspravlja u petak 21. srpnja, a o tzv. "plinskoj aferi" u subotu 22. srpnja. Glasat će se u nedjelju 23. srpnja.

Hrvatski sabor na izvanrednoj sjednici koji je unutar svojih ustavnih ovlasti sazvao predsjednik Zoran Milanović raspravlja o tome kako razriješiti krizu pravosuđa uzrokovanu štrajkom administrativnog osoblja.

Parlamentarna opozicija iskoristila je i izvanrednu sjednicu Sabora da optuži vladajući HDZ da je, nepristajanjem da ispuni zahtjeve administrativnog osoblja u pravosuđu koje je u štrajku za višim plaćama, unio kaos čije će se posljedice dugotrajno osjećati.

Vladajući odgovaraju da su plaće dijelom već podignute, a da će Vlada riješiti problem na način da će svi biti zadovoljni.

Iako je Milanović predložio i točke dnevnog reda sjednice, koju je sazvao na traženje oporbe, on nije u Saboru, već u Oklaju na komemoraciji za 49 hrvatskih civila koje su u tom selu ubili pripadnici paravojnih snaga takozvane "Republike Srpske Krajine" tijekom rata u Hrvatskoj.

Grbin: Neka Vlada nešto konkretno ponudi štrajkašima

Milanović, koji je predložio i teme izvanredne sjednice, nije se pojavio na raspravi.
Milanović, koji je predložio i teme izvanredne sjednice, nije se pojavio na raspravi.

Predsjednik oporbene Socijaldemokratske partije (SDP) Peđa Grbin podsjetio je da je Milanović kao prvu točku dnevnog reda ove izvanredne sjednice Sabora predložio da se zaključkom obaveže Vladu da u roku od 15 dana riješi problem štrajka u pravosuđu.

"Kako taj problem riješiti u 15 dana", upitao je Grbin i ponudio odgovor.

"Pa tako da se napokon netko tko u ovoj Vladi odlučuje sjedne sa ljudima u štrajku i napokon im nešto konkretno ponudi, umjesto da ih vrijeđa i proziva i umjesto da se čudi što nisu zahvalni velikom vođi Plenkoviću na svemu onome što im je navodno do sada dao. S takvim pristupom kakvog smo od Plenkovića slušali i gledali zadnjih tjedana štrajk će se samo nastaviti", kazao je Grbin.

IZ HDZ-a su odgovorili da se resorni ministar Ivan Malenica od početka štrajka 5. lipnja već sedam puta susreo sa čelnim ljudima sindikata u štrajku.

Štrajkaši traže povećanje plaća od 400 eura odmah, a vlada je u lipnju dignula plaće za 80 eura. Novo povećanje obećava iza Nove godine, što štrajkaši ne prihvaćaju.

Petrov: Vlada se igra sa štrajkašima

Predsjednik oporbenog desnopopulističkog Mosta Božo Petrov je na tezu vladajućih da bi povišenjem plaća pravosudnom osoblju bila napravljena neravnoteža u sustavu odgovorio ocjenom da je HDZ već napravio svu moguću grotesku i neravnotežu u sustavu.

"O kojoj stabilnoj i sigurnoj državi, o kojoj uspješnoj Vladi vi pričate, ako vam je trećina države paralizirana jer sudska vlast ne funkcionira, ako vam već sedam tjedana traje kolaps pravosudnog sustava i disfunkcija sudbene vlasti, koja je inače ustavna sastavnica državne vlasti", optužio je Petrov vladajuće.

HDZ-ovci u Saboru vjeruju svojoj Vladi

Govoreći u ime parlamentarnog kluba vladajućeg HDZ-a, bivši ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković zamjerio je Milanoviću što uz predloženu točku dnevnog reda nije dao i neki konkretni prijedlog za rješavanje krize izazvane štrajkom u pravosuđu.

"Ovo nije ni prvi ni jedini štrajk, bojim se da će ih u budućnosti biti još, ali to treba shvatiti kao priliku da se pregovorima riješe neka pitanja. Naš stav kao parlamentarnog kluba HDZ-a je da vjerujemo našoj Vladi i vjerujemo da će sve ovo završiti povećanjem plaća koje su već jednom povećane", poručio je Bošnjaković.

Milanović: Opozicija kao osnovnoškolci

Milanović je uoči izvanredne sjednice Sabora u četvrtak 20. srpnja kazao kako nema neka velika očekivanja od nje. "Sjednica neće ništa krucijalno promijeniti, ali to je neko pravo na izričaj", kazao je.

"To me podsjeća kada smo u osmom razredu osnovne škole dobili popodne dva, tri sata ključ od profesora iz tjelesnog da sami unutra igramo košarku, da ništa ne razbijamo i da onda predamo ključeve. Prema tome, sjednite, raspravljajte, imajte neke zaključke", poručio je tada Milanović.

Iako se u javnim reakcijama posljednjih dana suzdržano odnosio prema zahtjevima parlamentarne oporbe da unutar svojih ustavnih oblasti sazove izvanrednu sjednicu Sabora, hrvatski predsjednik Zoran Milanović u srijedu 19. srpnja je to ipak učinio.

Predložio je i dnevni red – da Sabor obaveže Vladu da najkasnije u roku od 14 dana učini sve da se osigura uredno funkcioniranje sudbene vlasti, koju već šesti tjedan potresa štrajk, i da Sabor obaveže Vladu da najkasnije za 14 dana utvrdi tko je odgovoran za jeftinu prodaju viškova skupo plaćenog plina Hrvatske elektroprivrede privatnim tvrtkama.

O štrajku se raspravlja u petak 21. srpnja, o tzv. "plinskoj aferi" u subotu 22. srpnja, a glasat će se u nedjelju 23. srpnja.

Vladajuća većina najavila je da neće podržati predložene zaključke.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG