Dostupni linkovi

Izrael tvrdi da je oborio brojne iranske rakete i dronove


Proturaketni sistem aktiviran nakon što je Iran lansirao bespilotne letjelice i projektile prema Izraelu, Ashkelon, ​​Izrael, 14. aprila 2024.
Proturaketni sistem aktiviran nakon što je Iran lansirao bespilotne letjelice i projektile prema Izraelu, Ashkelon, ​​Izrael, 14. aprila 2024.

Bespilotne letjelice i projektili koje je Iran ispalio na Izrael, 13. aprila kasno navečer, aktivirale su sirene za uzbunu širom zemlje, a određeni broj pogođen je izraelskim sistemom protuzračne odbrane.

Glasnogovornik izraelske vojske Daniel Hagari izjavio je da je Iran lansirao više od 200 dronova, te krstarećih i balističkih projektila, ističući da su izraelski odbrambeni sistem i saveznici u regiji većinu njih presreli.

Do udara je došlo usred pojačanih napetosti između Irana i Zapada, zbog nastavka rata u Pojasu Gaze, kao i napada na iranski konzulat u Siriji, koji se dogodio početkom aprila.

Hagari je u televizijskoj izjavi, 14. aprila ujutro, kazao da su deseci dronova i projektila oboreni izvan izraelskog teritorija.

Američki i britanski mediji izvijestili su da su njihove oružane snage presrele neke od dronova i projektila iznad graničnog područja Iraka i Sirije, dok su se "probijale" prema Izraelu, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Izraelske obrambene snage upozorile su građane da bi mogli čuti eksplozije, ali da je zračna odbrana u potpunosti operativna.

"Brojni avioni su u zraku. Možete čuti eksplozije zbog presretanja projektila ili padanja krhotina", saopćila je vojska, dok su se u Jeruzalemu mogle čuti eksplozije oko dva sata ujutro.

Projektili iznad Jeruzalema, 14. april 2024.
Projektili iznad Jeruzalema, 14. april 2024.

Iranska revolucionarna garda potvrdila je da je u subotu navečer lansirala desetke bespilotnih letjelica i projektila na Izrael, nazivajući to operacijom "Istinsko obećanje".

Navela je da je napad povezan s izraelskim "ponovljenim zločinima", uključujući napad na iranski konzulat u Damasku od 1. aprila, za koji je Teheran okrivio Izrael. U tom napadu poginulo je, među ostalima, sedam pripadnika Revolucionarne garde, od kojih dvojica generala.

Biden: 'Čvrsta predanost SAD-a Izraelu'

Nakon objave početka iranskog napada, građanima Izraela se video porukom obratio premijer Benjamin Netanyahu, poručujući da se njegova zemlja već godinama priprema za mogućnost direktnog napada Irana.

"Naši odbrambeni sistemi su spremni, pripremali smo se za svaki scenario i defanzivni i ofanzivni", rekao je i dodao da je sasvim siguran da će se Izrael odbraniti od svake vrste napada.

Američki predsednik Joseph Biden sazvao je za subotu uvečer sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost kako bi razmotrili "zračni napad Irana na Izrael".

"Čvrsta je naša predanost sigurnosti Izraela, a protiv prijetnji iz Irana i njegovih posrednika", napisao je Biden na mreži X.

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres pozvao je na hitan prekid neprijateljstava.

"Duboko sam uznemiren zbog vrlo realne opasnosti od razorne eskalacije širom regiona. Apelujem na sve strane na maksimalnu suzdržanost da izbjegnu svaku akciju koja može dovesti do velikih vojnih sukoba na više frontova na Bliskom istoku", rekao je Guterres.

Iranski napad osudio je i britanski premijer Rishi Sunak, nazivajući ga "bezobzirnom akcijom" i upozoravajući da može podići tenzije i izazvati nestabilnost u čitavoj regiji.

"Iran je još jednom pokazao da ima namjeru da izazove haos u svom dvorištu. Velika Britanija će nastaviti podržavati bezbjednost Izraela, ali i ostalih naših regionalnih partnera, uključujući Jordan i Irak", rekao je britanski premijer.

On je rekao da Britanija, zajedno sa saveznicima, užurbano radi na tome da stabilizuje situaciju i spriječi dalju eskalaciju sukoba.

Ministarstvo odbrane Velike Britanije saopćilo je ranije da će avioni britanskog Kraljevskog ratnog zrakoplovstva na Bliskom istoku "prema potrebi, presretati sve napade iz zraka".

Zatvoren zračni promet

Izraelske vlasti najavile su da će zračni prostor zemlje biti zatvoren za sve letove, a nakon objave da je Iran lansirao dronove isto su 13. aprila navečer uradili i Libanon, Jordan i Irak.

Izrael je u stanju pojačane pripravnosti otkako su u zračnom napadu početkom aprila ubijeni iranski generali u Siriji. Iran je optužio Izrael da stoji iza napada i obećao osvetu, koji nije komentirao taj napad.

Iranski mediji izvijestili su 13. aprila, da su snage Islamske revolucionarne garde (IRGC) zaplijenile brod u blizini Hormuškog tjesnaca, tvrdeći da je brod "povezan s Izraelom".

Kao odgovor, Izrael je optužio Iran za piratstvo i rekao da će Teheran "snositi posljedice" eskalacije tenzija na Bliskom istoku.

Regionalne tenzije su podstaknute ratom u Pojasu Gaze koji je počeo napadom Hamasa, grupe koju Sjedinjene Države i Evropska unija smatraju terorističkom, na jug Izraela 7. oktobra. Tada je, prema izraelskim podacima, ubijeno je 1.200 ljudi dok je 253 oteto.

Uslijedili su izraelski napadi u Pojasu Gaze u kojima je, prema tamošnjim zdravstvenim vlastima pod kontrolom Hamasa, ubijeno više od 33.000 ljudi.

*Izvor: AP, AFP, Reuters, BBC

XS
SM
MD
LG