Dostupni linkovi

Bivši američki savjetnik: Snažan izraelski odgovor na napad na Iran bio bi opravdan


John Bolton u razgovoru za Radio Slobodna Evropa, Wahington, SAD, 15. aprila 2024.
John Bolton u razgovoru za Radio Slobodna Evropa, Wahington, SAD, 15. aprila 2024.

Bivši američki savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton smatra da Izrael ima pravo uzvratiti Iranu za napad 13. aprila, uključujući uništavanje programa nuklearnog oružja Teherana, i ocjenjuje da je "sramna" izjava predsjednika Sjedinjenih Država Joea Bidena u kojoj poziva Izrael da ne odgovori na napade.

Bolton je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa rekao da je Iran gađao Sjedinjene Države koristeći stotine balističkih i krstarećih raketa te bespilotnih letjelica, kao što je to učinio 13. aprila protiv Izraela, Washington bi uzvratio bar uništavanjem baza i objekata iz kojih napadi su pokrenuti.

"Čvrsto sam uvjeren da, kad bi se SAD suočio s takvom vrstom napada, nema sumnje [što] bismo učinili. Zašto bismo Izraelcima uskratili pravo da reagiraju na isti način kao što bismo mi?", poručio je Bolton u video intervjuu iz Washingtona.

Izrael je, u međuvremenu, naveo da će uslijediti odgovor "velikih razmjera" na napad Irana.

Prvi direktan napad Irana na Izrael, iz osvete za napad u Damasku ranije ovog mjeseca u kojem je ubijeno sedam pripadnika iranske Revolucionarne garde uključujući dva generala, uslijedio je nakon višemjesečnog nasilja širom regije u kojem su sudjelovale iranske proksi skupine koje navode da pružaju podršku Palestincima u Pojasu Gaze.

Gotovo sve iranske rakete i bespilotne letjelice oborili su izraelski odbrambeni sistemi ili su ih presrele snage Sjedinjenih Država, Francuske, Velike Britanije i Jordana.

Biden je rekao da želi spriječiti širenje sukoba na Bliskom istoku te je pozvao na oprez, poručivši Izraelu da "pažljivo i strateški razmisli" prije nego što pokrene odgovor protiv Irana koji bi mogao izazvati širi rat.

Stručnjak za Iran: 'Prekretnica u rivalstvu Izraela i Irana'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:58 0:00

Međutim, Bolton ističe da je, budući da Izrael ne može biti siguran da sljedeće balističke rakete lansirane iz Irana neće sadržavati nuklearne bojeve glave, u dugoročnim interesima Izraela da razmotri odgovor uništavanjem iranskog nuklearnog programa.

A ako je Izrael tako odlučio, Sjedinjene Države trebale bi podržati taj potez, rekao je.

Bolton je autor knjige "Predaja nije opcija: Odbrana Amerike u Ujedinjenim narodima" (Surrender Is Not An Option: Defending America At The United Nations) nakon što je služio kao američki ambasador pri UN-u od augusta 2005. do decembra 2006.

Kao državni podsekretar za kontrolu naoružanja i međunarodnu sigurnost od 2001.-2005., zagovarao je stroge mjere protiv programa nuklearnog oružja Irana i Sjeverne Koreje.

Bolton je u intervjuu za RSE istakao da je Izrael već uključen u rat u Pojasu Gaze protiv Hamasa, koji su SAD i EU označili terorističkom organizacijom.

Osim toga, on podsjeća da jemenski pobunjenici Huti, koje podržava Iran, napadaju međunarodne brodove u Crvenom moru i da je već bilo napada militantnih skupina povezanih s Iranom u Iraku i Siriji.

Bolton je optužio Bidenovu administraciju da je, u strateškom smislu, odbila sagledati sukob na Bliskom istoku. Također, rekao je da su sve terorističke skupine koje djeluju u regiji naoružane, opremljene, obučene i financirane od strane Irana, stoga je snažan odgovor opravdan.

"Iran je ovdje gospodar marioneta. To je širi rat u kojem se već nalazimo", rekao je za RSE. "Ovo nisu odvojene bitke između Izraela i Hamasa i Gaze, ili Huta koji pokušavaju zatvoriti Crveno more u Sueskom kanalu za međunarodni komercijalni promet. Ovo sve kontrolira Iran", naglasio je.

Bolton brani svoju kritiku upućenu Bidenu kao "sramotu", rekavši da je širi rat kojeg se boji američka administracija i drugi već počeo 7. oktobra 2023., na dan kada su militanti Hamasa napali izraelske gradove, uzevši oko 250 talaca i ubivši više od 1.100 ljudi. Više od 100 talaca još je zarobljeno.

Bolton, koji je proveo 17 mjeseci kao savjetnik bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, rekao je da izraelski premijer Benjamin Netanyahu "bolje poznaje iransku nuklearnu prijetnju nego bilo ko drugi u Izraelu ili, iskreno, u Sjedinjenim Državama".

Od Boltona, trećeg Trumpovog savjetnika za nacionalnu sigurnost, zatražena je ostavka u septembra 2019. nakon višemjesečne podjele oko smjera vanjske i nacionalne sigurnosne politike.

Bolton je sljedeće godine napisao knjigu o vremenu koje je proveo u Bijeloj kući.

"Soba u kojoj se to dogodilo: Memoari iz Bijele kuće (The Room Where It Happened: A White House Memoir) naljutili su Trumpa jer ga je u knjizi prikazao kao neupućenog u osnovne geopolitičke činjenice.

Bijela kuća je pokušala zaustaviti objavljivanje knjige, ali je sudac odbio zahtjev. Trump je reagirao na objavu nazvavši Boltona "nesposobnim" i "dosadnom budalom".

XS
SM
MD
LG