Dostupni linkovi

Pogoršano zdravlje mladića koji štrajkuje glađu u Srbiji


Štrajk glađu Andreja Obradovića ispred Skupštine Srbije u Beogradu, 15. aprila 2024.
Štrajk glađu Andreja Obradovića ispred Skupštine Srbije u Beogradu, 15. aprila 2024.

Andrej Obradović, koji ispred Skupštine Srbije štrajkuje glađu od 12. aprila, primljen je u utorak u Urgentni centar, jer mu se zdravlje pogoršalo.

Kako za Radio Slobodna Evropa kaže Bojan Lazić iz nevladine organizacije za zaštitu LGBTI prava "Da se zna", Obradoviću se još u ponedeljak slošilo, ali je dan kasnije njegovo zdravlje postalo ugroženo.

Obradović štrajkuje glađu, zahtevajući od nadležnih institucija da, kako kaže, reaguju na policijskog nasilje koje je prijavio, a koje je motivisano njegovom seksualnom orijentacijom.

On zahteva krivično gonjenje i udaljavanje sa radnog mesta dvojice policajca.

Štrajkom glađu protiv policijske torture prema LGBT+ u Srbiji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:11 0:00

Organizacija "Da se zna" je 26. februara optužila policajce za zlostavljanje dve LGBTI osobe tokom pretresa stana u Beogradu, zbog prijave da se u njemu nalazi droga.

Slučaj su opisali kao najteži koji su zabeležili, dodajući da su te dve osobe zadobile telesne povrede i psihičke traume.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije (MUP) saopštilo je 26. februara da Tužilaštvo postupa nakon pritužbe na rad policijskih službenika u Beogradu, koju je podnela nevladina organizacija "Da se zna".

MUP je tada za RSE naveo da će policajci "ukoliko se ustanovi da su prekoračili ovlašćenja, biti sankcionisani u skladu sa zakonom".

Pored toga, MUP je naveo da su policijski službenici i pripadnici interventne jedinice postupali po sudskoj naredbi za pretres stana.

Iz kancelarije Zaštitnika građana je 27. februara saopšteno da je pokrenut postupak, zbog sumnje da su policajci prekoračili ovlašćenja.

Obradović je nakon što je stupio u štrajk glađu iz nadležnog Tužilaštva pozvan na razgovor, koji je zakazan za 17. april.

Nevladina organizacija "Da se zna", koja u Srbiji pruža pravnu i psihološku podršku LGBTI osobama, tokom 2023. godine dokumentovala je više od 80 slučajeva nasilja i diskriminacije prema pripadnicima te zajednice.

XS
SM
MD
LG