Dostupni linkovi

Kineski i američki zvaničnici o Tajvanu, Južnokineskom moru, Ukrajini


Spor između Filipina i Kine u Južnokineskom moru
Spor između Filipina i Kine u Južnokineskom moru

Glavni američki diplomata zadužen za Istočnu Aziju razgovarao je u Pekingu sa kineskim domaćinima o zbivanjima na Bliskom istoku, Južnokineskom moru i pitanjima Tajvana, saopštio je u ponedeljak, 15. aprila, Stejt department, poslednjem u nizu nastojanja da se stabilizuju komplikovane veze dve najmoćnije zemlje sveta.

Pomoćnik američko državnog sekretara za pitanja istočne Azije i Pacifika Danijel (Daniel) Kritenbrink sastao se sa izvršnim zamenikom kineskog ministra spoljnih poslova Ma Džaoksuom, kao i sa zamenikom direktora pekinške Kancelarije za poslove sa Tajvanom Ćju Kajmingom, navodi se u saopštenju Stejt departmenta o poseti od 14. do 16. aprila.

Oni su razgovarali o o bilateralnim, regionalnim i globalnim pitanjima, uključujući Bliski istok, kinesku podršku ruskoj odbrambenoj industrijskoj bazi, pitanjima Tajvana, Južnom kineskom moru i Severnoj Koreji, ističe se u saopštenju.

"Poseta se nadovezuje na nedavnu diplomatiju na visokom nivou sa NR Kinom za regulisanje oblasti u kojima postoje razlike, kao i oblastima saradnje, uz istovremeno smanjenje rizika od pogrešne procene", navodi američka strana, misleći na Narodnu Republiku Kinu.

Iako američki zvaničnici kažu da su kanali komunikacije sa Pekingom uglavnom normalizovali nakon višemesečnih pojačanih tenzija, oni su istovremeno upozorili da kineska podrška ratu Rusije u Ukrajini dovodi u opasnost stabilizovanje ovih veza.

Sastanci se održavaju uoči predsedničke inauguracije u maju na Tajvanu kojim se demokratski upravlja, za koji Peking tvrdi da je njegova teritorija, a nakon što su SAD održale samit prošle nedelje sa Japanom i Filipinima u čijem je fokusu obuzdavanje Kine u Južnokineskom moru i drugde.

Na sastancima sa Filipinima, SAD su ponovile svoju "gvozdenu" podršku ovoj zemlji usred njenog pomorskog spora sa Kinom u Južnokineskom moru, u kojem je poslednjih nedelja bilo nekoliko incidenata.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG