Dostupni linkovi

Predstavnički dom Kongresa ove nedelje glasa o pomoći Izraelu i Ukrajini


Predsedavajući Predstavničkog doma Kongresa SAD Majk Džonson, 20. mart 2024.
Predsedavajući Predstavničkog doma Kongresa SAD Majk Džonson, 20. mart 2024.

Predstavnički dom američkog Kongresa razmatraće pomoć Izraelu i Ukrajini kao zasebne predloge zakona ove nedelje, rekao je u ponedeljak uveče predsedavajući Doma, republikanac Majk Džonson (Mike Johnson), više od dva meseca pošto je Senat odobrio predlog koji kombinuje ta dva zakona.

Džonson je rekao da će se razmatrati ukupno četiri zakona koji bi takođe uključivali pomoć Tajvanu, saveznicima SAD u Indo-Pacifiku i prioritetima američke nacionalne bezbednosti.

"Znamo da nas svet posmatra da vidi kako reagujemo“, rekao je Džonson novinarima. "Oni gledaju da li će Amerika stati uz svoje saveznike i za naše interese širom sveta. I hoćemo"

Američka pomoć Ukrajini je odložena zbog nespremnosti Džonsona da se razmatra predlog zakona vredan 95 milijardi dolara koji je Senat usvojio u februaru, uključujući 14 milijardi dolara za Izrael, kao i 60 milijardi dolara za Ukrajinu.

Predviđene su i milijarde za jačanje saveznika u Indo-Pacifiku, gde je Kina sve asertivnija, kao i za međunarodnu humanitarnu pomoć.

Džonson je rekao da novi predlozi Predstavničkog doma predviđaju otprilike isti iznos strane pomoći kao i predlog zakona Senata, ali će uključivati razlike uključujući i određenu pomoć u obliku zajma.

Republikanci bi trebalo u utorak da predstave predloge, ali će morati da prođe 72-časovni period za proučavanje pre glasanja. Džonson je rekao da bi o predlozima moglo da se glasa kasno u petak.

Pitanje pomoći je postalo hitnije posle napada Irana raketama i dronovima tokom vikenda na Izrael uprkos žestokom protivljenju u duboko podeljenom Kongresu.

Džonson se suočava s pretnjom republikanaca s tvrde desnice da će ga smeniti ako dozvoli da se glasa o pomoći Ukrajini. Mnogi na desnici, posebno blisko povezani s bivšim predsednikom Donaldom Trampom (Trump), koji je skeptičan u pogledu pomoći Kijevu u ratu s Rusijom, žestoko se protive slanju milijardi dolara Ukrajini.

Slobodarski kokus u Predstavničkom domu, kojeg čini oko 30 poslanika tvrde desnice, objavio je u ponedeljak saopštenje u kojem poziva na pomoć Izraelu, ali ne i Ukrajini, i odbacuje kao "lažnu" svaku sugestiju da bi napad na Izrael trebalo da pomogne u olakšavanju puta odobravanju sredstava za Kijev.

Dešavanja u Kongresu pomno prati američka odbrambena industrija, pošto bi kompanije mogle da dobiju velike ugovore za snabdevanje opremom za Ukrajinu i druge američke partnere ako se odobri dodatno finansiranje. Pristalice pomoći naglašavaju da bi odobravanje paketa za Ukrajinu otvorilo mnoga radna mesta u Americi.

Bela kuća je tražila od Džonsona da omogući glasanje, kao i republikanci i demokrate u Senatu.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG