Dostupni linkovi

Najmanje 38 ljudi ubijeno u izraelskom napadu u Siriji, kažu bezbednosni izvori


Mesto izraelskog napada u sirijskom gradu Homs, 7. februar 2024.
Mesto izraelskog napada u sirijskom gradu Homs, 7. februar 2024.

U napadima Izraela na grad Alepo na severu Sirije u petak rano ujutru ubijeno je 38 ljudi, uključujući pet članova libanske militantne grupe Hezbolah, izjavila su dva bezbednosna izvora.

Sirijsko ministarstvo odbrane saopštilo je ranije u petak da je izvestan broj civila i vojnog osoblja ubijen nakon što su Izrael i militantne grupe pokrenule napade na Alep.

Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Velikoj Britaniji, koja ima široku mrežu izvora u Siriji, saopštila je da je poginulo najmanje 36 sirijskih vojnika. Izraelski napad bio je usmeren na oblast " blizu raketnih skladišta koja pripadaju libanskoj grupi Hezbolah", navela je organizacija.

Ministarstvo odbrane navelo je da je u izraelskim napadima pogođeno nekoliko oblasti u Alepu.

Vazdušni napadi su se poklopili s napadima dronovima iz Idliba i zapadnog ruralnog Alepa za koje je Ministarstvo odbrane navelo da su ih izvele "terorističke organizacije" na civile u Alepu i njegovoj okolini.

Ministarstvo nije pominjalo konkretan broj mrtvih niti je razjasnilo da li su žrtve izazvane izraelskim vazdušnim napadima ili napadima militantnih grupa.

Izraelska vojska je odbila da komentariše navode o napadu u Alepu.

Nakon što je Hamas, kojeg SAD i EU smatraju terorističkom organizacijom, u oktobru napao jug Izraela, izraelske snage su zajedno s operacijama u Pojasu Gaze, eskalirale i napade na, kako navode, baze milicija koju podržava Iran u Siriji. U tim napadima su takođe mete bile protivvazdušna odbrana sirijske vojske i sirijske trupe.

Izrael je godinama izvodio takve napade u Siriji, gde je uticaj Teherana porastao otkako je počeo da podržava predsednika Bašara el Asada u građanskom ratu koji je počeo 2011.

Borci povezani s Iranom, uključujući Hezbolah, sada imaju vlast u ogromnim oblastima istočne, južne i severozapadne Sirije i u nekoliko predgrađa oko prestonice.

Izrael i Hezbolah razmenjuju vatru preko granice između Izraela i Libana otkako je izbio rat u Gazi, u najvećem zaoštravanju otkako su vodili višemesečni sukob 2006. godine.

Izvori: Reuters, AFP

XS
SM
MD
LG