Dostupni linkovi

Osnivač fočanskih radikala o zločinima „grupa van kontrole“


Zoran Nikolić
Zoran Nikolić

Nakon poricanja sarajevskog terora na haškom suđenju zapovjedniku Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću obrana je ovaj tjedan osporavala odgovornost optuženog za zločine u Foči, jednoj od bosanskohercegovačkih općina u kojoj je prema optužnici – progon nesrpskog stanovništva 1992.godine dosegnuo razmjere genocida.

Kao svjedok obrane iskaz je dao Zoran Nikolić, šef lokalnog Zavoda za zapošljavanje i osnivač Srpske radikalne stranke (SRS) Foče - tvrdeći da Vojska Republike Srpske nije imala ništa s početnim sukobom.

Nikolić je izjavio da je sukob u Foči počeo 8.travnja 1992.godine – nakon što je navodno napadnuta Teritorijalna obrana bosanskih Srba iz improviziranog bacača. On je zajedno s bratom, zapovjednikom jednog voda Teritorijalne obrane, krenuo u kako je naveo – oslobađanje Foče, koje je prema optužnici rezultiralo brojnim ubojstvima i protjerivanjem nesrpskog stanovništva.

Nakon što je kao svjedok obrane pokušao skinuti odgovornost za zločine s Vojske Republike Srpske, tvrdeći da su ih počinile naoružane grupe van kontrole, haško tužiteljstvo je Nikolića podsjetilo kako je osobno poznavao njihove lokalne vođe koji su ubrzo sa svojim jedinicama uključeni u regularnu vojsku.

Gospodina Jankovića sam poznavao sigurno više od 10 godina prije rata.“, potvrdio je svjedok.

Podsjetimo Gojko Janković je osuđen na 34 godine zatvora zbog seksualnog zlostavljanja i držanja u seksualnom ropstvu žena i djevojčica u Foči tijekom rata.

Poznavanje vođa formacija, osuđenih ratnih zločinaca

Nikolića, kao osnivača fočanske Srpske radikalne stranke, tužiteljica MacGregor suočila je sa zahtjevom Taktičke grupe Foča - upućenom vođi srbijanskih radikala Vojislavu Šešelju – da se Gojka Jankovića proglasi četničkim vojvodom.

„Janković je i sam formirao jedan specijalni odred s kojim je u oslobađanju Foče, Čajniča i drugih prostora – postizao odlične rezultate. Pokazujući svojim primjerom svojim borcima i kolegama zapovjednicima – kako se boriti protiv Ustaša i za svoj srpski narod.“, citirala je tužiteljica i upitala svjedoka – odgovara li taj opis aktivnosti s onim što on zna.

Ja ne mogu komentirati ovo.“, odgovorio je svjedok objašnjavajući kako on nikada nije radio procjenu Gojkovića.

Kako bi narušila njegovu vjerodostojnost, kao svjedoka obrane, tužiteljica MacGregor je podsjetila Nikolića i na njegovo poznanstvo s Dragoljubom Kunarcom – također osuđenim ratnim zločincom, koji je kao zapovjednik jedne od formacija osuđen na 28 godina zatvora, zbog istih nedjela kao i Janković. Nikolić je potvrdio da ih je obojicu poznavao, kao i njihov ratni put, budući da su sudjelovali zajedno i u jednoj operaciji.

Početkom sukoba oni su bili pripadnici Teritorijalne obrane, a nakon toga, čini mi se početkom srpnja su uključeni u sastav Vojske Republike Srpske.“, naveo je svjedok koji je potvrdio da je njegov brat, poginuo tijekom akcije u Foči kao zapovjednik jedinice, sudjelovao u predratnoj nabavci oružja „ali ne u tom obimu“ koji spominje tužiteljstvo.

I sam svjedok pod sumnjom da je silovao?

Tužiteljica je podsjetila i kako je jedna žrtva na suđenju Kunarcu navela kako je silovana u Jankovićevoj kući i od vojnika po nadimku „Zoka“, nakon čega je svjedok naveo kako su u to vrijeme na prostoru Foče bila još dvojica Zorana Nikolića, tvrdeći da to nikako nije mogao biti on.

Nikada nisam čuo takvo što za vrijeme rata.“, poricao je svjedok da je znao za masovna silovanja zatočenih žena i djevojčica, ustvrdivši da je tek saznao naknadno.

S druge strane, u dodatnom ispitivanju sudaca, Nikolić je potvrdio kako je jednom prilikom vidio da se zarobljenici bošnjačke nacionalnosti odvode na prisilan rad u rudnik Miljevina te da je „bio neugodno iznenađen“ kad ih je vidio u plavom kombiju KP Doma Foča.

VIDEO: Dio iskaza Nikolića

Suđenje generalu VRS-a Mladiću za dvostruki genocid i ostale zločine nastavlja se još idući tjedan, izvođenjem novih svjedoka obrane, nakon čega će uslijediti ljetna pauza.

XS
SM
MD
LG